Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Wine Tables Vinglas–skola del 1

Wine Tables Vinglas–skola del 1

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Glasets form påverkar både smak och doft. Så pass mycket att det är väl värt att investera i en uppsättning av olika glas hemma. Men hur ska du välja och vad är det egentligen som påverkar vinets smak och doft? Det reder vi ut här med hjälp av vinexperten Karin Ericson.

För några veckor sedan berättade en vän att hon köpt ett dyrare vin men tyckte inte det var värt det. Jag frågade vilken typ av glas hon använt och fick en bild skickad till mig. Jag förstod direkt att upplevelsen inte stod i paritet med kostnaden av vinet. Eftersom glaset var utformat på ett sätt som försämrade möjligheten för vinet att komma till sin fulla rätt. Så synd!

Om du köper en bra flaska vin vill du så klart ge vinet bästa möjliga förutsättningar. Förutom serveringstemperatur och eventuell dekantering så påverkar glasets form hur vinet upplevs.

Med en uppsättning vitvinsglas och en uppsättning rödvinsglas hemma har du redan tagit ett steg mot att särskilja vinerna åt beroende på karaktär. Men förutom färg finns en mängd egenskaper som skiljer vin åt. Exempelvis är en del vita viner friska med hög syra och ungt krispiga, medan andra är fylliga med djupa smaker av ekfat. Det innebär att de gör sig bäst i olika glas.

Form och storlek

Kupan på ett vinglas är bred så att vinet kan snurras runt, få in luft och därmed släppa ut sina aromer, medan mynningen ska vara avsmalnad för att samla dofterna vid näsan. Hur stor kupan är och hur öppningen ser ut beror på vilken typ av druva eller vin som glaset är ämnat för. Rött vin kräver i regel större kupa för att påbörja oxideringen som gör att aromer frisätts, liksom fetare och fatade vita viner. Mynningen är även utformad
beroende på vart man vill att vinet ska möta tungan för att påverka hur vi upplever smaken av vinet.

Hur väljer jag glas hemma?

Hemma kan det vara svårt att ha ett glas för varje druva. De tar en hel del plats. Tänk efter vilka sorters vin du dricker oftast och satsa på glas till dina preferenser. Många glas är också gjorda för en rad olika vinstilar, praktiskt, så att du kan använda ett och samma glas till flera druvor och stilar med lyckat resultat.

 

Ekade vita viner och orangeviner

wine-table-riedel

Glas: Vinum Chardonnay (oaked)
Ett glas du ska ta fram när du serverar fatlagrade, feta vita viner med mycket smak och komplexitet. Den stora kupan ger vinet mycket luft vilket förstärker aromerna och en smal mynning för att koncentrera dem till näsan. Inte minst är det en fantastisk känsla att snurra det generösa glaset. Även utmärkt till smakrika orangeviner!

Passar även till: Bourgogne (vitt), Corton-Charlemagne, Meursault, Montrachet, Morillon (ekfatslagrad), Pouilly-Fuissé och St. Aubin.

 

Rött vin med hög syra

wine-table-riedel

Glas: Veritas Old World Syrah
Även om glaset Veritas Old World Syrah är framtaget för druvan syrah passar det för en lång rad röda viner med pigg syra och mörkbärig frukt. Ett bra glas att ha hemma för många tillfällen. Glaset har en rundad kupa och liten öppning vars form gör att du upplever frukten mer vilket är bra för lite kärva och strama viner. Veritas är en elegant serie med mycket tunn stam.

Passar även till: Sangiovese, amarone, barbera, blaufränkisch, cannonau, carignan, grenache, mourvèdre, touriga nacional och zweigelt.

 

Krispiga vita lätta viner

wine-table-riedel

Glas: Vinum Viognier
Ett perfekt glas för krispiga, lätta viner med toner av citrus som inte jäst eller lagrats på ekfat. Den smala öppningen styr vinet till tungans främre del där du upplever sötma. Därmed rundar formen av syran och framhäver frukten. Det gör glaset även perfekt för lätta orange viner som kan ha en spetsig stil med hög syra. Ett mycket användbart glas för vårens alla friska viner.

Passar även till: Chablis, albariño, aligoté, Condrieu, cortese, Côtes du Rhône (vitt), grenache blanc, macabeo, melon de bourgogne/muscadet, moscato d’Asti, pinot blanc, pinot gris, sauvignon blanc (oekad), sémillon, trebbiano, verdelho och verdicchio.

 

Champagne och andra mousserande viner

wine-table-riedel-champgane

Glas: Veloce Champagne
Ut med flöjtglasen. Ett komplext vin som champagne ska serveras i en bredare kupa för att aromerna ska komma till tals. Serien Veloce från Riedel utmärker sig för sin eleganta diamantformade kupa och champagneglaset har en spets nertill som gör att det bildas en smal linje av bubblor i mitten av glaset, vilket får bubblorna att hålla längre. Den smala öppningen gör att dofterna koncentrerar
sig till näsan.

Passar även till: Cava, Prosecco, Cremant, Cap Classique och andra mousserande viner.

 

OBS! Glasen på bilden är från vänster till höger: Vinum Chardonnay (oaked), Veritas Old World Syrah, Vinum Viognier och Veloce Champagne

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.