Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nebbiolo Prima del 3 – Roero och en blandad pott

Nebbiolo Prima del 3 – Roero och en blandad pott

Bild på Åsa Johansson
Åsa Johansson Vinskribent & Olivoljeproducent

Lästid: 4 minuter

Den sista dagen av Nebbiolo Prima ägnades åt de nya årgångarna; Roero 2019, Barbaresco Riserva 2017 och Barolo Riserva 2016. Wine Tables internationella krönikör Åsa Johansson delar med sig om hur det gick.

ROERO

Lucrezia tog över driften på gården Malabailai Roero i början på 2000-talet när hon var dryga tjugo år gammal efter det att hennes pappa hastigt gått bort. Tillsammans med sin mamma och syster bor hon i familjens slott som utan problem skulle kunna fungera som scenografi i en saga av bröderna Grimm.

”2019 i Roero hade extremt väder, precis som i Barolo och Barbaresco men vi skördade nebbiolo i början av oktober så för oss är 2019 en klassisk årgång med stor lagringspotential”, säger Lucrezia Carrega Mailabaila.

Lucrezia har arbetat hårt för att utveckla gårdens viner som övertygar allt mer för varje år och så även under årets Nebbiolo Prima. Men från Roero är det stor stilmässig variation på vinerna där de flesta verkar köra sitt eget race. De mest intressanta är de som är försiktiga med fatlagringen och låter nebbiolo spegla sin växtplats, utan att försöka pumpa upp vinerna och göra dem till något de inte är.

malabaila_winetable
Malabaila

Roero är vinregionen norr om Alba på den västra flanken av floden Tanaro. Här består jordmånen mest av sand och de bästa vinerna kommer ofta från branta sluttningar med sydlig exponering. Den magra sandiga jorden ger viner som är lättare och mer aromatiska än de från den kalkhaltiga leran i Barolo och Barbaresco. De flesta viner görs på 100 procent nebbiolo även om regelverket tillåter fem procent andra icke-aromatiska blå druvor.

Sex miljoner flaskor årligen

I Roero finns dryga tusen hektar med vinodlingar som sträcker sig över nitton kommuner. Området har 153 olika MGA (menzione geografiche aggiuntive), det vill säga specifika vingårdslägen som får skrivas ut på etiketten. Årligen gör man cirka sex miljoner flaskor. Roero är även känt för den gröna druvan arneis som fått allt större uppmärksamhet de senaste åren. Tänk, i början av 1970-talet var det endast två producenter, Bruno Giacosa och Vietti, som gjorde vin på druvan.

Balans, kraft och mogna tanniner

Viner som däremot övertygar rakt igenom är Barolo Riserva 2016. En klassisk årgång och det är minst sagt stor efterfrågan på vinerna. Det kan man förstå. De är så fantastiskt goda, med balans och kraft på precis rätt ställe med mogna eleganta tanniner, generös frukt och en ständigt närvarande läskande syrlighet. Dessa flaskor tar dig rätt in i nebbiolo-paradiset där man helst skulle vilja stanna hela livet.

Det fanns även två riktiga guldkorn bland Barbaresco Riserva 2017. Ett år som var ett av de varmaste och torraste någonsin där de flesta viner är redo att drickas nu. Här kommer favoriterna:

winetable_roero2

ROERO 2019

1. Malabaila, Canale, Bric Volta

Doft av mogna hallon och körsbär, lätt sandelträ och jordiga toner. I gommen rund, generös mogen frukt, fylligt med charmigt rustika tanniner, smakerna av söt mogen frukt ligger kvar länge i gommen. (94 p.)

2. Bric Castelvej, Canale

Pigg, röd frukt, körsbärskärnor, peppriga toner med strama tanniner där den röda pigga frukten slinker emellan, en elegant balanserad syrlighet. Elegant och smakrikt. (94 p.)

3. Castello Carlo, Montà

Massor av söt mogen frukt, saftigt och fluffigt med mjuka tanniner, lagom fyllig med tanniner som precis stramar upp i slutet och gör vinet mer komplext. (94 p.)

BARBARESCO RISERVA 2017

1. Sarotto, Neive, Currà

Massor av mogen frukt, fortfarande ungdomlig i sin framtoning, mogna runda tanniner som vävs in i en mjuk syra och allt det fruktiga. Välgjort och balanserat. (94 p.)

2. Battaglio Briccogrilli, Neive, Serragrilli

Pepprig framtoning, jordiga toner, sötlakrits, strama tanniner, fin frukt som väger upp, medelhög syrlighet, generöst och lagom stramt. (94 p.)

BAROLO RISERVA 2016

1. Réva, Barolo Riserva Lazzarito

Ett nytt vin som kommer ut för första gången i mars. Massor av blomster i doften, torkade rosor, röd frukt och tjära. Det är tätt med eleganta tanniner som breddar sig fram i gommen likt en marscherande armé och skjutsar fram intensiva smaker av frukt och krydda som fyller hela gommen. Det är fylligt, elegant, nyanserat och fantastiskt gott. (96 p.)

2. Fratelli Serio e Battista Borgogno, Barolo Riserva Cannubi

Mörka toner med lätt balsamiska inslag, röda körsbär, kanel och kanderade apelsinskal, och svart té. Stora mogna tanniner, fint behållen frukt som kommer fram brett i mittengommen, vertikal syra som integreras efter hand. Fylligt avslut. (96 p.)

3. Cavallotto, Castiglione Falletto, Barolo Riserva, Bricco Boschis

Blå mogna plommon, hallonkompott, söt krydda, kinin och kardemumma, strama tanniner, fortfarande ungdomlig framtoning, elegant spänstig frukt som sträcker ut sig på längden, balanserad syrlighet som ger elegans utan att ta över. (96 p.)

4. Virna Borgogno, Barolo, ingen MGA

Söt mogen frukt, svarta vinbär och körsbär, elegant söt kryddighet, toner av rostad mandel i bakgrunden, sandiga täta mogna tanniner invävda kompakt frukt, läskande syrlighet som elegant håller sig i bakgrunden. Balanserad och smakrik. (95 p.)

5. Brezza Giacomo e figli, Barolo Riserva Sarmassa

Dova dofter, läder, kinin och söt krydda, lätt balsamiska inslag, mjuka mogna tanniner, de bildar en ram kring krydda och frukt, ett runt vin som blir längre mot slutet. Ett vin med både längd och bredd. (95 p.)

6. Monchiero Fratelli, Castiglione Falletto, Barolo Riserva Pernanno

Enbär, kinin, svart té och inslag av söta mörka körsbär, elegant framtoning, täta tanniner omgivna av lätt frukt men ännu mer sälta, pepprigt avslut som ligger kvar länge i gommen. (96 p.)

7. Giacosa Fratelli, Castiglione Falletto, Barolo Riserva Scarrone

Mogen framtoning, plommonkompott, söt kanel och kakao, salvia och toner av balsamvinäger, mogna tanniner, generös frukt och en mjuk syra, ett vin som fyller gommen och där tanninerna stramar upp först i slutet men utan att ta plats från frukt och läskande syrlighet. (95 p.)

8. Cascina Sot, Monforte d´Alba, Barolo Riserva Bricco San Pietro

Intensiva dofter av katrinplommon, blodapelsin, läder, och peppriga toner, kinin och salmiak, saftig, i gommen pigg frukt omgiven av kraftiga tanniner som vägs upp av frukten och väl avvägd syrlighet. Intensiva smaker, det är stort men balanserat. Fortfarande i sin ungdom. (95 p.)

9. Livia Fontana, Monforte d´Alba, Barolo Riserva Bussia

Eleganta komplexa aromer av rosenté, kardemumma och röda mogna hallon och granatäpple, eleganta lena långa tanniner som vilar på en delikat frukt och balanserad syrlighet. Smalt och elegant. (95 p.)

10. Palladino, Serralunga d´Alba, Barolo Riserva San Bernardo

Mogen generös frukt i aromerna, blandat med söta kryddor och rosenblad, stora kraftiga men mogna tanniner som höjer sig över den fylliga frukten och sedan skjutsas framåt i gommen av en väl avvägd syrlighet. Stort, fylligt och gott. (95 p.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.