Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – 9 försommarfräscha viner att beställa

Nyprovat – 9 försommarfräscha viner att beställa

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Röda pärlor, läskande hammockviner och grillvänliga höjdare. Andreas Grube håller som vanligt koll på det digra utbudet i Systembolagets beställningssortiment och listar här nio favoriter som sitter snyggt till försommarens alla tillfällen.

Mary Taylor Anjou Blanc 2019, nr 80120, 139 kr

Loiretypiskt vitt med både gott om blommighet, gula äpplen och lite apelsintoner, toppat av en sjukt läskande syra och en lätt stenig mineralton. Klart smarrigt för bra peng.

Sant’Agata Paltrinieri 2020, nr 71557, 149 kr

Så synd att lambrusco fått ett något skamfilat rykte tycker jag, för det är en vinstil som kan vara otroligt god och kul. Som här: en knastertorr variant med syrliga smultron, örtighet och färskpressad citrus i både doft och smak. Läskande, pärlande och läckert, perfekt att dricka till en lättare lunch, lite småplock eller bara svalt på egen hand i sommarskuggan.

Soalheiro Granit 2019, nr 73450, 149 kr

Alltså, det blir inte mycket bättre än så här när vi snackar vinho verde, det här är inget annat än ett klockrent toppfynd. Det bjuds på både färskpressad citrus, lite pärontoner, honungsmelon, lätt blommighet och en överton av blöt sten, lite som en saltvattenstänkt klippa om sommaren. Klipp i syran och fenomenal längd. It’s a Bargain!

Brancaia Chianti Classico 2019, nr 70725, 169 kr

Är generellt väldigt svag för Brancaia och den där mixen av kryddig botten och parfymerad finess som de alltid lyckas få till i sina viner. Och det här är inget undantag! Gott om både lakritstoner och lite fatkänning, men också färska körsbär och pigg syrafräschör. Imponerande öppen och tillgänglig redan idag tycker jag, även om den absolut kan sparas ett bra tag för den som vill.

Beaujolais En Besset 2018, nr 51323, 179 kr

Prima beaujolais för den här pengen där det serveras både aningen rustik stallighet, örtighet och josig bärfräschör. Frisk och klunkigt god redan idag, men går utan problem att spara ett par år för den som vill det.

Catherine Marshall Pinot Noir Sandstone Soils 2018, nr 75478, 229 kr

Wow, vilket otroligt härligt vin! Här har vi dragit ner till Sydafrika och Elgin och i det här vinet hittar du både sval röd frukt, silkiga tanniner och lite syrliga lingonnyanser. Verkligen ett riktigt charmtroll med grym längd och finess i detaljerna.

Niepoort Nat’Cool Tinto 2019, nr 51900, 199 kr

Har tappat räkningen på hur många gånger jag druckit det här vinet på underbara vinbaren Cork i Gamla stan, och nu – äntligen – kan jag beställa hem det också! Portugal 2.0 i ren, pigg, läskande kostym. Dricks bäst svalt och girigt i stora kupor. Och som pricken över i är det dessutom en enliterspava…

Vietti Barbera d’Alba Tre Vigne 2018, nr 78935, 209 kr

Ah, vad jag älskar barbera när den får vara såhär fräsch och frisk. Det är ju drivet i syran och den pigga rödbärigheten man vill åt (tycker jag), och det är precis vad man får här. Samtidigt är frukten tillräckligt solmogen för att balansera upp syran. Riktigt snyggt vin som dessutom sitter bra till det mesta i matväg.

Zweigelt Alte Reben 2018, nr 74607, 165 kr

En ljuvligt stilig tolkning av Österrikes ”nationaldruva” zweigelt från en producent som alltid levererar prima kvalitet. Kombinerar matvänlig stadga med finlemmad finess. Höjdarvin, kort och gott.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.