Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Trädgårdssalongen – välkommen på bubbel!

Trädgårdssalongen – välkommen på bubbel!

Lästid: 3 minuter

Vi möts i vår nya gröna salong. Här doftar det blommigt sött och grönt. Slår oss ner, med en bit fårost, rädisor, gröna blad, nybakat surdegsbröd och en kall flaska bubbligt vin. Här är sex ljuvliga trädgårdsbubbel att njuta i sommar!

Tänk dig en plats där allt spirar. Ett andrum där vi kan samlas och låta saker och ting ta den tid de tar. Här har ordet långsamt ingen negativ klang. Tvärtom. Långsamt föds skönheten och det goda. Långsamt utvecklas det hållbara och genuina.

Här doftar det blommigt sött och grönt. Körsbärsträden skiftar i mjukt vitrosa, syrenerna spricker sakta upp i pastell och jag är i full färd med att gräva land till alla dahlior, så ärter och plantera ut grönkål, spetskål, broccoli, kronärtskockor och luktärt. Det är en sådär mjukt varm dag. Linoljan har precis sugits in i trädgårdsstolarna och vi slår oss ner, med en bit fårost, rädisor, gröna blad, nybakat surdegsbröd och en kall flaska bubbligt vin. Trädgårdsbubbel – finns det något bättre? Här nedan listar jag ett gäng bubblande viner som definitivt kommer att poppas i min trädgård denna sommar. Välkommen!

Kamara Pure Pét Nat, Grekland, Makedonien, nr 93512, 249 kr

“Nature is the real winemaker; man is her assistant”. Vi tar oss till sluttningarna vid Mygdonia i norra Grekland, där familjen Kiotsoukis producerar viner med stort hjärta. Följsamt och cirkulärt, enligt biodynamiska principer tillverkas viner som tilltalar mig något alldeles särskilt. Druvan xinomavro pressas till en roséfärgad must och blandas med assyrtiko och malagousia, vinet jäser vilt och ur flaskan blommar solmogna persikor, körsbärsblom, honung och grapefrukt. Vi dricker det till mina egenodlade söta bifftomater, fårost, stora ringar av silverlök och en citronig olivolja.

Finns i skrivande stund i 21 butiker.

Vouvray Plaisir Ancestral 2018, Frankrike, Loiredalen, nr 93578, 199 kr

Bubblig chenin blanc är helt klart trädgårdens måste. Särskilt när druvan har fått växa på jordar rika på lera och kalksten och ännu mer särskilt när dessa ligger i Vouvray. Vincent och hans fru Tania arbetar ekologiskt och bärkraftigt, där ingenting lämnas åt sin slump. Vi häller upp och möts av våren. Krusbär, nässlor, gröna knoppar och lätt blommighet. Syran är läskande värre och jag har såklart bakat säsongens favvo – pizza med getost, nässlor och tunt skivad citron. Bon Plaisir!

Finns i skrivande stund i 63 butiker.

Valentin Leflaive Verzenay Grand Cru Extra Brut 15–40, Frankrike, Champagne, nr 90489, 599 kr

Valentin Leflaives historia har sina rötter i Bourgogne och familjen Leflaive. Ett nystartat champagnehus med en gedigen erfarenhet genom försklassig vinmakning av pinot noir och chardonnay från kalkstensrika jordar. Idén bakom vinerna är elegant – sofistikerad med stort djup, tydlig mineralitet och ett talande ursprung. Pinot noir med basårgång 2015 – det här är tjusigt värre i ren och frisk stil. Min man har lagt ett gäng ostron med smör, citron och scharlottenlök på grillen. Vi njuter!

 

Le Naturel Pét Nat, Frankrike, Loire, nr 92202, 189 kr

Ännu mer Vouvray, såklart. Här från Sébastien Brunet, en favorit som jag följt ända sedan han tog över egendomen efter sin far, år 2006. Sébastien arbetar naturnära, gediget och använder inget annat än naturlig skit i sina vingårdar. Här en chenin blanc från 30 åriga stockar som bubblar upp i klorofyll, svarta vinbärsblad, krusbär, nässlor, citron, gula plommon och mycket mer. Vi dricker den kall och undrar om det verkligen kan vara så att flaskan redan är slut …?

Häng på låset! Säljstart 18 maj, 10:00.  

Charles Heidsieck Blanc de Blancs, Frankrike, Champagne, nr 90648, 649 kr

Ståtlig champagne på druvor främst från Vertus och Oger i Côtes de Blancs. Tre fjärdedelar av vinet är av årgång 2014 och resterande är reservvin. Här bjuder champagne Charlie på en kalkstenstjusig balett i form av persikor, citronskal, brioche och krispig mineralitet. Ungt och så väldigt perfekt att lagra i några år, men vem kan hålla sig? Vi festar loss på den tillsammans med något så enkelt som en påse salt och vinägerchips.

Finns i skrivande stund i 31 butiker.

Phaunus Pet Nat Rosé 2019, Portugal, Vinho Verde, nr 95540, 229 kr

Denna sagolika blend på hälften alvarelhão och 50% vinhão från granitrika jordar bjuder ljuvliga trädgårdskänslor genom toner av smultron, körsbärsblommor, citrus och mineral. Vinmakaren Vasco Croft har ett av de finaste uttrycken jag vet, där en stark tro på det biodynamiska ger form åt det vackraste av samspel mellan människa och natur. Det här läskar vi oss med i tid och otid, till skaldjur och grönsaker eller till ingenting alls.

Finns av begripliga skäl bara ett fåtal flaskor kvar i 10 butiker men den 1 juni klockan 10:00 släpps Phaunus Pet Nat 2020 – vilket är en lika fin historia det. Jag kommer hänga på låset!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.