Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – triss i spanska vita

Grab a Bottle – triss i spanska vita

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Spanien är ju ett vinland som fullkomligen svämmar över av lysande goda rödviner – men här görs också gott om prima vita viner i olika stilar, från krispigt läskande till feta och matvänliga. Här har Andreas Grube plockat fram tre bra val som du enkelt hittar på den fasta hyllan.

antxiola

Antxiola 2020, Spanien, nr 2618, 119 kr

Somrigt vin så det bara visslar om det, med gott om färskpressad citrus, krispiga gröna äpplen, färska örter och lite syrliga krusbär. Klunkvänligt och läskande och ett vin som du dricker lika bra i skuggan i hammocken som till vitlöksfrästa räkor eller grillad pulpo. Servera rejält svalt.

folkore-albarino

Folklore Albariño 2021, Spanien, nr 6263, 109 kr

Det här vinet kommer från Rías Baixas i de norra delarna av Spanien, en region som inte minst är känd för de friska och fruktiga vinerna på just druvan albariño. Här ett lysande bra exempel för blygsam prislapp med gott om klassiska toner av gröna äpplen, päron, limezest och solmogen gul frukt i charmig harmoni.

I samarbete med Riedel

Vinglas vitt vin riesling

Riedel Veloce, Riesling, 2 pack, 699 kr

Det här glaset är unikt eftersom det passar till både vita och röda viner. Kupans långsmala form och slutna öppning balanserar syran i vita viner genom att lyfta fram druvans fruktighet. Av samma anledning passar det till röda viner med fin syra och balanserade tanniner, som till exempel Zinfandel och Chianti.

vina-muriel

Viña Muriel Crianza 2019, Spanien, nr 2762, 129 kr

Vit Rioja är lika trendigt som det är gott, och den här pavan – som dök upp på fasta hyllan i mars – visar upp stilen på ett enkelt men bra sätt. Här finns en tydlig fatig kryddighet från tio månaders lagring på nya franska fat, vaniljtoner, gula äpplen, kardemumma och en lätt rökig överton. Verkligen ett kul tillskott på hyllan. Gott på egen hand eller till fisk och kyckling.

Annons

Baron de Ley Gran Reserva 2015

Baron de Ley Gran Reserva 2015

Land:Spanien, Rioja
Pris:209 ,-
Alkoholhalt:14%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Baron de Ley Gran Reserva 2015

Land:Spanien, Rioja
Pris:209 ,-
Alkoholhalt:14%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Klassisk Rioja Gran Reserva från 2015 av den för området stora druvan tempranillo. Vineriet är beläget i ett kloster från 1500-talet och är självförsörjande på druvor, något som tidigare varit ovanligt i området. Vinet jäste i rostfria ståltankar innan två års lagring på amerikanska och franska ekfat följt av tre års flasklagring hos producenten. Gran reserva-viner tillverkas enbart vid riktigt bra årgångar. Tydliga toner av mörka bär och de kännetecknande tonerna av rosta fatkaraktär, vanilj, choklad och plommon. En tydlig ryggrad i strukturen bärs av frisk syra i ett örtig och kryddigt avslut. Den här typen av Rioja passar till smakrika rätter där köttet är mörkt och vällagat, som viltgrytor eller stekar av nöt eller lamm.

NR: 2768

Mer grab a bottle

Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan
Vintips – triss i riesling till vårens primörer
Vintips - Tre viner till vårens primörer
Vintips – tre vårfriska roséer i fast sortiment

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.