Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "av järn och jupiters blod"

Nyprovat – "av järn och jupiters blod"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Nyprovat denna vecka består av ett starkt riesling-game, ett par vassa och kralliga jänkare, ett par naturligt rotade orangeviner, en drös annat gott och ett farväl till en epok i den piemontesiska myllan. Pär Strömberg har som vanligt Nyprovat det mesta och valt ut det bästa ur månadens andra lansering ur det tillfälliga sortimentet, bara för er våra kära läsare.

VITT VIN

winetable_nyprovat_sybille_kuntz_kabinett

Weingut Sybille Kuntz Mosel- Riesling Kabinett trocken 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94268, 229 kr

Ekologiskt och naturligt hantverk från mästarinnan i Mosel. Här i form av en mjuk varmfruktig version med söt, gul och mogen stenfrukt i en balansakt mellan hög frisk syra och fyllig struktur. Avslutet är långt med en örtig och spicy finish. Läckert och välbalanserat. (Divine, 3600 fl.)

winetable_sybille_kuntz_spätlese

Weingut Sybille Kuntz Lieser Niedeberg – Helden Spätlese Trocken 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94267, 319 kr

Från samma geni som ovan fast här i en senare skördad och mer koncentrerad version. Något dovare i doften med gul stenfrukt, ypperligt solmogen värme, söt frukt, tät, fyllig och välbalanserat i en frisk syra som leder in i ett långt örtigt avslut. (Divine, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_heerkretz

Wagner Stempel Heerkretz Riesling Grosses Gewächs 2020, Tyskland, Rheinhessen, TSV 93294, 349 kr

Ekologisk riesling växer även fint i Rheinhessen och i Wagner Stempels fina GG-vingård har den gett aromatiska toner av persika, krusbär och päron. Tät syrlig frukt, hög syra i balans med stram struktur. Avslutet är mineralisk stenkross med sötfruktiga toner. Ett stort vin värdigt några år på lagringshyllan för att nå sin yttersta potential. (Moestue Grape Selections, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_rabl_vinum_optimum

Rabl Riesling Vinum Optimum Weingut Rudolf Rabl 2020, Österrike, Kamptal, TSV 95321, 159 kr

Stor allokering och bra prisbild för denna riesling från Österrike. Populär återkomst med årgångssignumet låg blyg doft av petroleum, gul stenfrukt, krusbär, päron och söta vinteräpplen. Dofter som går igen i smaken som brer ut sig i ett örtigt och mineraliskt avslut i fin balanserad längd. (Johan Lidby Vinhandel, 8000 fl.)

winetable_nyprovat_jadot_gagey_bouzeron

Maison Louis Jadot/Domaine Gagey Bouzeron 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 90003, 179 kr

Mycket fint prisvärt vin från Jadot/Gageys samarbete i södra Bourgogne. Massor av vin för pengen maxat med klassiska toner av brynt smör, popcorn och gul frukt. Fylligt och rikt på frukt med hög syra, citrus och gula plommon där fatkaraktären återspeglas i den initiala olfaktoriska upplevelsen av smör och popcorn som bär finishen in i en syrlig och betydande längd. (Wine Affair, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_matanzas creek winery

Matanzas Creek Sonoma County Chardonnay 2020, USA, Kalifornien, TSV 90175, 239 kr

Sonoma County chardonnay på klassiskt manér med hållbarhet och ansvar för framtiden i fokus. Gul frukt, rostade nötter fräscha ekfat och vanilj. Smaken bred, fyllig och syrlig med kraftfull textur men utan överdåd, allt stannar på den eleganta sidan av det lokala uttrycket, retro men modernt. Rostade nötter och citrus i ett långt avslut. (Divine, 4000 fl.)

https://www.systembolaget.se/produkt/vin/diatom-9424701/

Diatom Chardonnay 2020, USA, Kalifornien, TSE 94247, 299 kr

Santa Barbara County chardonnay i en slank, snygg och friskt härlig syrlig stil, orkestrerad av Japan-influerade vinmakaren Greg Brewer. Mogna gula plommon, lemoncurd, plommonsylt, vita persikor, röda äpplen och smör med en tydlig mineralitet och lätt sälta. Örtig och kryddig med frisk syra och kraftig struktur. Spännande och annorlunda uttryck för område och druva. Väl värt ett besök i din källare. (Divine, 1200 fl.)

ORANGEVIN

winetable_sybille_kuntz_range

Weingut Sybille Kuntz Orange Riesling 2020, Tyskland, Mosel, TSE 94227, 289 kr

Ekologiskt naturligt och ofiltrerat skalmacererad riesling, aromatiskt parfymerad av aprikos och clementin med en jästig spritsighet, småstökigt men felfritt. Driv i syran där frisk frukt och en tät stram struktur avslutas med att det vattnas i munnen av gröna örter och färska aprikoser. Måsteköp för naturvinsvurmare. (Divine, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_belle_naturelle

Weingut Jurtschitsch Belle Naturelle Grüner Veltliner 2020, Österrike, TSV 90404, 169 kr

Ännu ett måsteköp för naturvinsälskaren, här av grüner veltliner från en av Österrikes absoluta toppproducenter när det kommer till rent och ekologiskt vin. Vagt orange till färgen, gulfruktig med inslag av röda äpplen, smörkola och vilda blommor i en frisk syra med lätt struktur och textur som avslutas i en syrlig och örtig finish med grapetoner. Bra pris, stor allokering, bra köp! (Enjoy Wine & Spirits, 6000 fl.)

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_wynns_reframed_rosé

Wynns Reframed Cabernet Rosé 2021, Australien, Coonawarra, TSE 90315, 109 kr

Ett av säsongens första rosésläpp bjuder upp till dans då det är ingen mindre än klassiska Wynns som står för svängomen i en frisk förlängning av sin Coonawarra-serie av viner som med jämna mellanrum besöker oss. Frisk, pigg och smultronörtig med syrlig frukt av röda bär som lingon och tranbär i ett örtigt avslut. Enkelt, fräscht, gott och inte för dyrt, lite så som man önskar sig vårens första rosé. (Treasury Wine Estates, 7200 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_mourchon

Domaine de Mourchon Tradition 2019, Frankrike, Côtes-du-Rhône, TSV 95779, 149 kr

En av de största lanseringarna denna månad står Mourchons Côtes-du-Rhône Villages Séguret för. Klassiskt betongrent rödfruktig av körsbär, plommon och mörkare toner från björnbär i en tät och tight stram figur med fullpackad fruktsyra, vilda örter, lakrits och rökiga fat kompletterar avslutet. Gott och mycket prisvärt. (Vinia Sweden, 12600 fl.)

winetable_nyprovat_cheverny

Hervé Villemade Cheverny Rouge 2020, Frankrike, Loire, TSE 94453, 189 kr

Ekologiskt och naturligt på gamay och pinot noir, lätt, elegant och rödbärig av vildhallon och jordgubb. Saftigt läskande syra, torrt med avslut i vilda örter – glou glou deluxe! Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert. Alla viner får växa upp på ett avslappnat sätt med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt och får bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. Ett av mina toppval! (Vin & Natur, 1440 fl.)

winetable_terres_Dorees_Lancien

Terres Dorées Beaujolais L’Ancien 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 94400, 169 kr

Jean-Paul Brun släpper hela tre viner i denna lnsering men av olika anledningar har jag endast provat detta. Tidigare har jag recenserat även de andra vinerna från tidigare årgångar och det brukar vara väl rekommenderade viner. L’Ancien är parfymerad av rosor, röda friska bär, körsbär och vildhallon. Smaken likaså men med örtiga inslag och fräsch, frisk syra i en fruktig längd. Bra köp för priset. (Divine, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_cuvee_sextant

Celliers d’Orfee Cuvee Sextant Les Celliers d’Orfée 2019, Frankrike, Corbières, TSV 95538, 199 kr

Hälften syrah och hälften carignan från välrenommerade kooperativet Celliers d’Orfee där man låtit hela druvklasar jäsa i en så kallad kolsyrejäsning. Tät av mörk frukt, mogna plommon och björnbär i en jordig och järning mineralitet med inslag av ek och cederträ. Ungdomlig med spretig struktur just nu, men ett bra köp för källaren. (Swedish Wine Cellar, 8400 fl.)

winetable_nyprovat_confidences_de_prieure_lichine

Confidences de Prieuré-Lichine 2019, Frankrike, Bordeaux, TSV 95993, 299 kr

Château Prieuré-Lichine som har sitt säte i Cantenac, Margaux bjuder till priset finfin kvalitet med kraftfull doft av björnbär, mörka plommon och svartvinbär. Välstrukturerad och balanserad struktur där en skinande syra håller ordning på en annars skenande fatkaraktär fylld av ceder, blyertspenna och cigarrlåda. (Domaine Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_viglione_barbera_dalba

Az. Agr. Carlo Viglione Barbera d’Alba 2020, Italien, Piemonte, TSE 94579, 249 kr

Giulio Viglione har slutat göra vin. Utan arvingar och utan egna vingårdar tar en epok av traditionell vinmakning och kultförklarade viner slut i och med årgången 2020. Sin kunskap, material och erfarenhet går istället till systrarna Rinaldi. Sista årgången av detta vin och nästan hela allokeringen har hamnat hos oss i Sverige. Druvorna till det här vinet kommer från en liten vingård precis ovanför Torricella mellan Monforte och Roddino. Här växer de 60-åriga vinrankorna i en järnrik lerjord. Efter skörd har druvorna jäst utan tillsatt jäst i runt tre veckor på skalen innan försiktig press och överföring till en gammal botti där vinet fick vila i 6 månader. Buteljerat i augusti utan filtrering eller klarning, heller har inget svavel använts under vare sig vinifiering eller buteljering. Livfull och vild med initial volatil syra, äppelkartig med rödbärigt jästig och spritigt otämjd doft. Väl på tungan är det tätt grusigt strukturerat mellan unga tuggiga tanniner och energisk syra. Frukten vibrerande av körsbär och örtiga inslag som bär långt in i avslutet. Inte helt enkelt att förstå, men för den som vill få ett stycke klassiskt vin från Piemonte är detta ett måsteköp. (Panache, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_fattoria_poggerino

Fattoria Poggerino Chianti Classico Nuovo 2019, Italien, Toscana, TSE 94340, 299 kr

Ekologisk och biodynamisk Radda-power från syskonparet Benedetta och Piero Lanza med mörkbärig och jordig ton i nosen som balanserat flirtar med smaken av körsbär, körsbärskärnor, mineral, en hel buske örter, järn och blod. Stramt och syrligt och förföriskt gott. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

winetable_nyprovat_valdellecorti

Val delle Corti Chianti Classico 2018, Italien, Toscana, TSE 93411, 229 kr

Mer biodynamisk Radda-dynamik parfymerad med körsbär, fat och örter i en klassisk jordig mineralitet av järn och jupiters blod. Välstrukturerat, syrligt och friskt med fin frukt och utmärkt längd. Ursprungstypiskt och naturligt och naturligtvis ett givet köp. (Panache, 960 fl.)

winetable_nyprovat_Poliziano

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella 2018, Italien, Toscana, TSV 95489, 199 kr

Maria Stella är namnet på dottern som nu tillsammans med sin bror råder över Polizianos ambitiösa framtid. Pappa Federico Carlettis legend är i trygga händer. Ungt och stramt men charmigt med mörkt röd frukt och cederträ i nosen. Torr, stringent och tät, samtidigt fyllig med kraftfull jordad mineralitet och djupt mörkt röd frukt. Stor allokering ger många chansen att upptäcka denna toscanares framtidsvision. (Johan Lidby Vinhandel, 7800 fl.)

winetble_nyprovat_ortega_roc

Veronica Ortega ROC 2018, Spanien, Bierzo, TSE 90374, 325 kr

För ett år sedan stiftade jag bekantskap med Veronica Ortegas naturligt orienterade viner för första gången. En kärleksaffär uppstod och jag hyllade flertalet av hennes viner. Nu i mars lanseras nya årgången av hennes range men dessvärre har jag inte haft möjlighet att prova dem alla. ROC är provad och bjuder en rödfruktig nos, fylligt aromatisk med stram och tät kropp, komplext med en elektrisk fruktsyra, saltbeskt avslut och naturligt fräsch bärighet av vildhallon och skogsfrukt. Hela menciaklasar jäser på 5000 liters öppna fat, lagring i drygt 1 år på 228 liters barrique.(Principium Dryck, 1000 fl.)

winetable_nyprovat_newton_johnson

Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2020, Sydafrika, Walker Bay, TSV 95109, 199 kr

”A Taste of Heaven Awaits You” står det vid infarten till familjen Newton Johnsons egendomar. Det är kanske inte jag rätt person att skriva under på, jag som älskar Slayers andra fullängdare Hell Awaits från 1985. Det jag dock kan skriva under på är att det här är ett riktigt välgjort vin, burgundiskt i stilen med klara friska toner av syrliga röda bär, jordgubb och mörka körsbär, örter trä, ek och sandelträ. (Wine Affair, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_glenelly_lady_may

Glenelly Estate Lady May 2015, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 91128, 389 kr

Glenellys flaggskeppsvin är uppkallad efter grundaren May de Lencquesaing. Koncentrerad bordeauxblend med tyngdpunkten i 69% cabernet sauvignon, övriga druvor är i fallande procentuell ordning cabernet franc, merlot och petit verdot. Sötfruktig doft med sötlakrits och örter, tät fruktig och välbyggd och elegant. Trots sju år på nacken önskar jag den ett par år till i vinkällaren för full utdelning. Samma ägare som till Comtesse de Lalande i Bordeaux. (Provinum, 240 fl.)

winetable_nyprovat_postandbeam

Post & Beam Cabernet Sauvignon 2019, USA, Kalifornien, TSE 92163, 499 kr

Post & Beam är en relativt ny linje viner från Far Niente i Napa Valley. Välbyggt och komplext med djup doft av plommon, vildhallon, björnbär och svartvinbär. Örtigt och kryddigt med toner av läder och botaniska inslag. Tät och koncentrerad med ett eldigt och vasst syrligt avslut. (Vinobele, 720 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.