Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "de bästa och vackraste ting i världen kan inte ses eller röras, utan måste kännas, med ditt hjärta"

Nyprovat – "de bästa och vackraste ting i världen kan inte ses eller röras, utan måste kännas, med ditt hjärta"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Vi har nu passerat hälften av september och de många vinprovningarna avlöses av resor och besök till vinbönder och producenter under den pågående hektiska skördetiden. Att möta vinmakare och vinarbetare under skörden på deras premisser är en fantastisk upplevelse och mycket inspirerande.

Vin är i mångt och mycket en jordbruksprodukt och ett hantverk. De många vinarbetare vi möter på plats är stolta och engagerade, långt ifrån utnyttjade som i de artiklar vi kunnat läsa den senaste tiden i media. Men, med det sagt, är det ett stort mörkertal av svartarbete i en industri som är betydligt ljusskyggare än de producenter som med glädje bjuder in oss journalister, med öppna dörrar, för en insikt i deras historia, metoder och engagemang för hållbarhet. Vi kan således förmedla vidare och berätta för er om vilka vinproducenter det är som gör vin med rena druvor i flaskan.

MOUSSERANDE VIN

Exton Park Reserve Blend NV, England, TSV 95085, 369 kr

Exton Park RB är tillbaka i ny fräsch kostym. Friskt vin med djupa mogna äppletoner, citrus, jäst och bröd i en bred fullmatad mousse och inledningsvis lite spretig syra. Med lite tid i glaset lugnar och samlar sig vinet till en ypperlig och finstämd balansakt. Det är inte bara flaskan som bytt utseende, Exton Park här även förfinat blenden med upp till 10-årigt reservevin av både pinot noir och chardonnay från kritarik jordmån och svalt klimat. (Provinum, 2040 fl.)

AA AUS PetNat Alta Alella 2020, Spanien, TSE 97702, 149 kr

Naturlig och ofiltrerad med något tillbakadragen aromatik som hintas av päron och krusbär. En mjukt syrlig mousse bjuder in i en läskande och josig känsla. Strukturen stramas upp i en fint aptitlig skalbeska som jagar efter nästa sipp. Smaker av Citrus, äpple, päron, blommor och gröna örter från den lokala druvan pansa blanca, mer känd som xarel-lo. (Handpicked Wines, 3600 fl.)

VITT VIN

Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2020, Tyskland, Franken, TSV 90590, 199 kr

Enkel men karaktäristisk riesling från från välkänd producent som ägs av en stiftelse som gör gott i samhället. Frisk doft av päron och krusbär, hög spretig syra och en rund mjuk sötvarm frukt med mineraliskt klingande avslut. (Enjoy Wine & Spirits, 6000 fl.)

Juliusspital Würzburger Stein Riesling GG 2018, Tyskland, Franken, TSE 92080, 399 kr

Juliusspitals Grosse Gewächs är ett spel i högsta rieslingdivision. Djup elegant pärondoft med frisk syra, koncentrerad mineralitet, fokuserad frukt och komplex struktur med härlig fräsch längd. (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume 2019, Frankrike, Chablis, TSV 90056, 299 kr

Premier Cru Chablis till rimligt pris. Mineraler, citrus och gul stenfrukt i en syrlig men fylligt oljig textur påbackad av nötter med stenig krutrök i en varmfruktig längd. (Wine Affair, 1500 fl.)

Domaine des Aubusieres Le Marigny 2019, Frankrike, Loire, TSE 92090, 169 kr

Domaine des Aubusieres Le Marigny 2019, Frankrike, Loire, TSE 92090, 169 kr
Mjuk doft av gul stenfrukt, ylle, bivax och steniga mineraler. Välstrukturerat med en fet textur och rejält schwung och driv i syran. Frukten är färgad av citrus, persika och äpple med en efterfest av honung och friska mineraler. (Handpicked Wines, 6000 fl.)

Pierre Vincent Girardin Meursault Narvaux 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 95704, 768 kr

Exklusiv och ståtlig doft av smör, fat och varm gul frukt. Stramt uppbyggd i syran, något tunn i mellanregistret, men med ett mycket lovande avslut med nötter och snygga fat. Vinner på lagring. (Backmans Vinhandel, 360 fl.)

Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2018, Spanien, Rioja, TSV 90505, 169 kr

Egentligen inte riktigt min stil, men ett välbyggd och gastronomiskt välartat vin till attraktivt pris. I nosen kommer direkt tydliga ekfat, vanilj och gul stenfrukt. Likaså i smaken som bygger vidare med smör i en fet nästan oljig textur. Tät, smakrik och fyllig med lång eftersmak av nötter och vanilj på druvorna viura, malvasia och garnacha blanca. (Enjoy Wine & Spirits, 8000 fl.)

Rafael Palacios As Sortes Val do Bibei 2019, Spanien, Valdeorras, TSV 95747, 450 kr

Rafael Palacios godelloprojekt har vi bekantat oss med tidigare och även denna gång får vi mycket energi och elegans. Örtig och gulfruktig doft med inslag av sälta och mineral, fylligt, maffigt och tätt med gul stenfrukt, mineralsälta, anis och fänkål. As Sortes är en uppvisning av godello från de granitrika jordarna i Valdeorras, naturligt och balanserat finstämt. (Vini Buoni/Oenoforos, 300 fl.)

Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2019, Sydafrika, Swartland, TSV 91272, 189 kr

Inbjudande doft av mjuk gul stenfrukt, ylle och örter. Bivaxig karaktär, ylle, honung, gula blommor och gul stenfrukt. Härligt sjungande syra och välstrukturerat i fin balans, mycket gott på fullblods chenin blanc. Syskon till Lammershoek’s White Mysteries, en blend på hälften chenin blanc och övriga viognier, chardonnay, marsanne och harslevelu som finns i fasta sortimentet. (Concealed Wines, 3000 fl.)

Kutch Sonoma County Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSE 92368, 299 kr

Vet inte hur många gånger jag återkommer till favoriten Jamie Kutch, men det är något med hans aura, familj och tillvägagångssätt som appellerar till mina sinnen. Detta county-vin är smakfullt och attraktivt prissatt i naturlig paritet med dess läckert parfymerade aromatik. ja med de orden beskrev jag hans pinot noir som släpptes för ett par veckor sedan. Denna vecka är det Jamies county-chardonnay som med sin inbjudande parfym av gul frukt, chardonnaytypisk med fat, smör och vanilj, nötter, gula plommon och citrus avslutar inledningen mycket elegant och stilrent. (The Wine Agency, 2772 fl.)

Greywacke Chardonnay 2017, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 95493, 239 kr

Härligt vin från en progressiv vinmakare på Nya Zeeland vars specialitet egentligen är sauvignon blanc. Här hans mindre välkända men ack så goda chardonnay, fylld av inbjudande dofter av varm gul frukt, integrerade fat, nötter, vanilj och smör. Smekande textur, torrt, elegant och personligt. Vid sidan av vinproduktionen ägnar sig Kevin Judd åt en parallell karriär som fotograf vilket också syns på flaskornas etiketter. (Handpicked Wines, 600 fl.)

RÖTT VIN

Christmann IDIG Spätburgunder GG 2018, Tyskland, Pfalz, TSE 92023, 590 kr

Begåvade unga Sophie Christmann har redan tagit över rödvinsproduktionen på familjegården i Pfalz. Med bravur dessutom, då hon kammat hem priset för Tysklands bästa röda vin redan vid sin första årgång. IDIGs fina jordar har fantastiskt material i form av både riesling och spätburgunder. Här den senare med doft av sandelträ, jordgubb och örter. Elegant välbyggd och fint komponerat i alla beståndsdelar, syra, struktur och textur. Örtigt och bärigt avslut i fin längd. Ett exceptionellt vin! (Enjoy Wine & Spirits, 120 fl.)

Gassier Côtes du Rhône 2019, Frankrike, Rhône, TSV 94566, 139 kr

Ekologiskt odlad (utan certifiering) GSM-blend (grenache, syrah, mourvedre) med jäsning och lagring på betong. Ett fylligt, maffigt, tätt och kraftfullt vin med svarta bär, mörk frukt, söt lakrits svarta oliver, örter och lagerbad som hand i handsken för vår svenska sinnesstämning och vår höstmat. Ta en titt på priset och antal flaskor och du inser snart att det rör sig om en kommande höstsuccé. (Divine, 14100 fl.)

Château des Jacques Moulin-à-Vent “Champs de Cour” 2019, Frankrike, Beaujolais, TSV 90481, 199 kr

Gamay i klassisk med flirtig stil med både personlig touch och elegant typicitet för ett stort hus med muskler och historik. Jordgubb, örter och fat i nosen med driv i syran, friskt rödbärig smak med lätt fatkaraktär. Château de Jacques köptes av Maison Louis Jadot 1996 och är en välkommen återkommande lansering. (Wine Affair, 4800 fl.)

San Fereolo 2013, Italien, Piemonte, TSV 95373, 229 kr

Dolcetto från Dogliani, är det något att skriva hem om? Ja, sannerligen är det det, framförallt om det kommer från händerna på Nicoletta Bocca. Här i fint åldrad tappning med mörka röda bär, körsbär och örter. Mogna toner av rosenblad och höstlöv, skogsstig och nypon. Tuggiga tanniner i balans med frisk syra i en fyllig känsla och riktigt riktigt gott. Här kan man läsa ett porträtt på vinmakerskan: De bästa och vackraste ting i världen kan inte ses eller röras, utan måste kännas, med ditt hjärta. (Panache, 4800 fl.)

Cigliuti Barbaresco Vie Erte 2018, Italien, Piemonte, TSE 93711, 399 kr

Expressiv och frisk floral doft med körsbär och röda bär, fat och gröna örter. Härlig textur och riklig frukt, torrt och mjukt med välintegrerade tanniner och frisk syra. Ett mycket välgjort vin från en favorit i området. Claudia Cigliuti med familj lever mitt i odlingarna i sina gårdar och det blir inte mycket mer jordnära än så här. (Enjoy Wine & Spirits, 1200 fl.)

Diego Conterno Barolo 2017, Italien, Piemonte, TSE 92405, 299 kr

Prisvärd återkommare med lätt mogna toner som höstlöv, svamp och mogna nypon redan nu. Kanske något brådmogen eller med sikte på ett rejält tidigt drickfönster. Syra och tanniner på plats, körsbärsfrukten liksaså, avsluter är torrt och örtigt med rosenknoppar. (Picky Drinks, 6600 fl.)

G.D.Vajra Barolo Bricco delle Viole 2017, Italien, Piemonte, TSE 93683, 549 kr

Vajras toppbarolo från den senast släppta årgången där den högt belägna vingården klarade sig undan mycket av de svårigheter som annars präglade 2017. Mild extraktion på druvor från gamla stockar och varsam vinmakning har gett nypon, rosor och bigarråer i ett stramt och torrt men generöst uttryck i frukten och med en pigg syra i avslutet. (Moestue Grape Selections, 1200 fl.)

Castro Candaz Finca el Curvado 2018, Spanien, Ribeira Sacra, TSE 92229, 239 kr

Nytt projekt startat av Raúl Pérez och Rodrigo Mendéz bland terraserade vingårdar i Rebeira Sacra. Fieldblend med stor majoritet av mencía och små andelar bastardo, sousón, caiño, alicante bouschet och godello. Naturligt vinifierat med hela klasar har gett läskande frukt i en rödbärsmaxad josig stil med gröna örter och smörkola i avslutet. Ett häftigt vin värt att upptäckas! (Johan Lidby Vinhandel, 720 fl.)

Dominio do Bibei Lalama 2017, Spanien, Ribeira Sacra, TSV 95221, 209 kr

Blåfruktig med svartavinbär, blåbär och plommon med vegetativa inslag av viol, örter, fikon och lagerblad i saliverande syra och tät tanninstruktur. En blend på mencia, brancellao, mouraton, souson, garnacha tintorera från vinrankor som är mellan 22 och 100 år gamla. Stramt, elegant och väldigt välgjort. (Terrific Wines, 9000 fl.)

Castell d’Encus Thalarn Syrah 2017, Spanien, Costers del Segre, TSE 90392, 379 kr

Förra veckan skrev vi om Raül Bobets projekt i gamla munkars utkarvade jäskar i bergen som gör under i hans vinmakning. Då på druvblenden sauvignon blanc och semillon, nu på syrah i en mörkt rödbärig och något brettig, varm fruktjos. Saliverande rödfruktig, fräsch och pigg med bra struktur. Häftigt vin! (Tryffelsvinet, 420 fl.)

Álvaro Palcios Les Terrasses 2019, Spanien, Priorat, TSV 92783, 319 kr

Relativt stor allokering av Palacios klassiska terrassvin, men färre än förra årets 3600 flaskor. Harmonisk Priorat med djup doft, röda bär, mogen frukt, dånande kraft med tydlig struktur och textur på byggstenarna garnacha och samsó. Avslutet är dock lätt och josigt med driv i syran och frukten. (Primewine/Solera, 2400 fl.)

Flor de Pingus 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93900, 829 kr

Klassiker i ny årgång, ständigt aktuell och ständigt välgjort och snyggt. Elegant men med kaxig rustik känsla. Svartvinbär och mörkt mörkt röda bär i en välbalanserat och elegant förpackning med rostade fat. Det är som vanligt ursnyggt och förföriskt, exklusivt och gott och kommer från väl omhändertagna och biodynamiskt odlade druvor (tinta del país/tempranillo) från flera olika vingårdar i La Horra. Peter Sisseck har inte tappat stinget. (Vinunic, 600 fl.)

Greywacke Pinot Noir 2018, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 93685, 249 kr

Vi nämnde tidigare fotokonstnären Kevin Judd som en pionjär när det kommer till vinodling och vinmakning i Marlborough och även om hans gunstling sauvignon blanc gjort honom känd så har hans pinot noir aldrig gjort mig besviken. Örtig, syrlig doft av jordgubb, hallon och sandelträ, stramt strukturerad med frisk syra i ett örtigt, kryddigt och helt torrt avslut. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.