Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "det finns många vägar till sanningen, en av dem är Bourgogne"

Nyprovat – "det finns många vägar till sanningen, en av dem är Bourgogne"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Januaridörren har vi låst bakom oss och kastat nyckeln. Nu blickar vi istället framåt mot ljusare tider. Februari är en något kortare månad än övriga men Systembolaget har ändå hunnit klämma in hela fyra lanseringar av det tillfälliga sortimentet: fredagarna den 4:e, 11:e, 18:e och 25:e februari. Nedan hittar du mina tips inför det första släppet. Det finns mycket gott och många favoriter att välja mellan. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_vonbuhl_sekt

Von Buhl Riesling Sekt 2018, Tyskland, Pfalz, TSV 97050, 199 kr

Det går en tydlig trend av bubbel från Tyskland genom sommelierleden på landets restauranger. Habila druvan riesling gör sig nämligen alldeles utmärkt som mousserande vin och kvaliteten slår ut många andra konkurrenter i samma prisklass. Von Buhl gör kvalitetsvin och deras Sekt är inget undantag. Frisk med smak och doft av päron, grön melon, gul stenfrukt och äpple med fin mousse, lätt flyktig och fräsch syra i ett knastertorrt mineraliskt avslut. (Janake Wine Group, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_André

André Jacquart Millésime Experience Extra-Brut Blanc de Blancs Grand Cru 2012, Frankrike, Champagne, TSE 93127, 799 kr

Exklusiv Grand Cru lansering från toppårgången 2012. André Jacquart är ett familjeägt vinhus med sol och mineral i sinnet. Rena krispiga och eleganta viner där denna juvel är en mosaik av kalk, brioche, gul frukt, vanilj, nötter och nougat. En frisk syra lyfter den krämiga texturen i den fylliga men mjuka moussen, mmm, gott! (Gullberg by Stockwine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_champagne_gosset_rosé

Champagne Gosset Petite Douceur Rosé Extra Dry, Frankrike, Champagne, TSE 94508, 599 kr

En frisk stänkare till rosévin med pigg och energisk sötma. Från ett av de allra äldsta vinhusen i Champagne med anor från 1500-talet. Rödbärig doft med gula kex, söta smultron, vildhallon, blodapelsin, röda äpplen och nougat i en mjuk charmig mousse, sötfrisk syra och fylligt avslut. (Divine, 1200 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_escherndorfer_furstenberg

Weingut Horst Sauer Escherndorfer Fürstenberg Müller-Thurgau S. Trocken 2020, Tyskland, Franken, TSE 90272, 159 kr

Klassisk bocksbeutel (den rundade flaskan som är så svår att placera i vinkällaren) från Franken där bokstaven S står för dry spätlese. Druvan är müller-thurgau från det fina vingårdsläget Fürstenberg. Frisk doft av gula päron och gröna äpplen med en örtig floral ton. En frizzy energisk syra och en mineralisk sälta backad av krita och flinta gör det hela mycket välbalanserat och gott. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_trimbach_riesling

Trimbach Riesling Sélection de Vieilles Vignes 2018, Frankrike, Alsace, TSE 95141, 249 kr

Anrika Alsace-veteranerna Trimbach har valt ut druvor från sina äldsta men mest välbevarade stockar till denna koncentrerade riesling-king. Örtig i stilen med päron, nötter och syrliga grästoner. Markant syra med fint driv, söt gul frukt, citrus och apelsinzest i fin längd, stabilt! (Ward Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_trouillet_les_morandes

Domaine Trouillet Mâcon-Vinzelles Les Morandes 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 92135, 169 kr

En favorit i repris med ny årgång. Inbjudande gul frukt och vilda örter i en balanserad fatkaraktär. Mycket fokuserat och smakrikt, koncentrerad mineralitet och fyllig textur med hasselnöt, vanilj och skirat smör. Årgången bjuder också ett snyggt sting av citruszest i avslutet som lyfter det hela ytterligare ett snäpp. Södra bourgogne är adressen vi kommer att få se mer av när det gäller högkvalitativa viner som dessutom är otroligt prisvärda (än) – så skynda fynda! (Terrific Wines, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_savoie_blanc

Domaine Prieuré Saint-Christophe Roussette de Savoie 2018, Frankrike, Savoie, TSE 94278, 399 kr

Naturligt från appellationen Rousette de Savoie på druvan altesse (som lokalt även kallas just rousette och är besläktad med chasselas. Dock inte att förväxla med rhônedruvan roussanne som heter chignin bergeron här – stökigt?) Ekologiskt odlad med biodynamisk tillämpning i branta vingårdar. Här får vi inledningsvis en liten boken doft av brett och övermogna äpplen. Den initiala unkenheten vevar vi förbi och ur glaset träder ett friskt syrligt och porlande mineraliskt vin fram med fräsch syra, där frukten är gul och blommorna vilda. (Vin & Natur, 120 fl.)

winetable_nyprovat_marko_gure_arbasoak

Oxer Marko Gure Arbasoak 2020, Spanien, Baskien, TSE 92141, 209 kr

Återkommande txakoli-favorit som alltid bjuder på glädje. Årgången har gett en något mer oxidativ ton av flor, curry och bokna äpplen men med härlig munkänsla som är fyllig men frisk och fräsch. Den läskande syran och fina längden med mogna oxiderade äpplen och örter ger en komplexitet och klunkabilitet i ett. Druvblend av tungvrickande druvor som hondarribi zuri zerratia (petit courbu), hondarribi zuri (gros courbu) och izkiota txikia (petit manseng). (Terrific Wines, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_restless_river_ava_marie

Restless River Ava Marie 2018, Sydafrika, Upper Hemel-en-Aarde Valley, TSE 91157, 349 kr

Ett av släppets absoluta höjdare, naturligt från en liten men mycket dedikerad vinproducent. Aromatisk gulfruktig och generös doft. Drivande syra med frukt i form av gul stenfrukt och citrus. Mjuk varm honung mot spetsig mineralisk sälta och silkeslen tannin. Torr men fräsch med en struktur som avslutas med inbjudande örtsälta. Den borde lätt ha placerat sig på min topp tre om det inte vore för den lilla allokering jag själv kommer försöka lägga vantarna på! Chardonnay från en 2.06 ha stor (liten) single vineyard. Skördat för hand och långsamt pressade hela klasar jästa på fransk ek (varav 5% nya) och amforor. Vinet ligger sedan på sin egen jäst (sur lie) i 11 månader med efterföljande vila på ståltank i tre månader innan flasklagring i 18 månader före försäljning. (Wine Rebels, 360 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_ziereisen_schulen_PN

Weingut Ziereisen Schulen Pinot Noir 2018, Tyskland, Baden, TSE 90508, 289 kr

Rödbärigt parfymerad driven doft med örter och tydlig kalkrik mineralitet. Syrligt och stramt men läskande gott i driven syra och frisk pigg frukt där skogsbär och grapefrukttoner betvingar varandra till en komplex men välkomnande finish. Dessa pinot-rankor är mellan 20-25 år gamla och växer i ren limestone i en brant vingård inte långt från vineriet. Jag besökte nyligen Hanspeter och Edeltraud i Baden som hälsar att den vinmakare som inte klarade av att göra ett bra vin under 2018 borde genast byta jobb… så, bra årgång, med andra ord… och ett gott vin! (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_reflets_de_lame_vacqueyras

Domaine Fontaine Du Clos Reflets de l’Âme Vacqueyras 2019, Frankrike, Rhône, TSV 90057, 159 kr

Härlig och genomgående fin blend av grenache, syrah och mourvèdre med inbjudande järnig mineralitet och puffar av rökt chark, mörkt röda bär och blod. Helt torrt med syrliga röda bär, sötfruktig, koncentrerat och fylligt tätt påbackat av lakrits, tjära och örter i finlirande strukturella tanniner med ett floralt drag i avslutet. (Provinum Vinhandel, 12600 fl.)

winetable_nyprovat_gassier_fleur_de_dyrah

Domaine Gassier Fleur de Syrah 2019, Frankrike, Rhône, TSE 94290, 149 kr

Ekologiskt odlad syrah med ett tionde grenache från den sydligaste appellationen i Rhône, Costières de Nîmes. Inbjudande parfym av sötfruktiga röda bär, körsbär och örter. Mjukt örtigt och silkeslent strukturerat med torra tanniner och koncentrerad frukt, röda bär, mörkt röd frukt och läskande syra. Ett fylligt vin med hög klunkabilitet som avslutas i lakritsörtiga toner, rökig mineral och lavendel. (Divine, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_cornas_courbis

Domaine Gérard Courbis Cornas 2018, Frankrike, Rhône, TSE 92188, 349 kr

En druva från tre vingårdslägen i AOC Cornas; Les Mazars, Sauman och Saint Pierre. Kraftfullt med full koncentration i nosen, tät doft av mörka bär, plommon och köttiga mineraler. Rustikt men ändå elegant, torrt och välstrukturerat med mogna tanniner och frisk syrlig frukt, ett riktigt toppvin perfekt för lagring. (Johan Lidby, 420 fl.)

winetable_nyprovat_olivier_leflaive_pernand_vergelesses

Olivier Leflaive Pernand Vergelesses Premier Cru Fichots 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 92044, 459 kr

Inbjudande aromatik med elegans och finess av syrliga röda bär som möter mogna jordgubbar i en frisk mineralitet över snygga rökiga fat från en Premier Cru-vingård belägen strax under Corton Grand Cru där pinot-stockarna är ca 45 år. Sammetslen, komplex och mycket läcker. (Johan Lidby, 600 fl.)

winetable_nyprovat_olivier_leflaive_volnay

Olivier Leflaive Volnay 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 92250, 599 kr

Snäppet upp från syskonet där en juicy drinkabilitet läggs till elegansen, stramheten och syran men där frukten är sig lik med jordgubb och vildhallon, sandelträ och viol. Från fyra olika vingårdslägen i Volnay; Echards, Grands Champs, Poisots och Famines. Galet läckert och gott eller som Karen Blixen sa: Det finns många vägar till sanningen – en av dem är Bourgogne! (Johan Lidby, 360 fl.)

winetable_nyprovat_stefano_amerighi_syrah

Stefano Amerighi Syrah 2018, Italien, Cortona, TSE 94270, 290 kr

Ekologisk och biodynamisk och ett av Stefano Amerighis bästa uttryck hittills. Syrah från Cortona är kanske inte det vanligaste man vet, men kanske den godaste italienska syrah jag druckit. Mörka mogna körsbär, bigaråer och rökig mineralitet med örtiga toner, fylligt, kraftfullt och otroligt fokuserat. Torr med mogna tanniner och mjuk rund frukt i ett mineralisk avslut. (Vinolio, 900 fl.)

winetable_nyprovat_sanfereolo_dogliani_valdiba

San Fereolo Dogliani Valdibà 2020, Italien, Piemonte, TSE 92239, 179 kr

Ingen har väl undgått min vurm för Nicoletta Boccas biodynamiska viner från Dogliani? Här ett strukturerat och vackert vingårdsvin med smak och doft av skogsbär, mörk frukt, mogna röda äpplen och torkad frukt men ändå ungdomlig i uttryck, sjudande av energi och kraft med driven syra och koncentrerad frukt. Naturlig dolcetto när den är som bäst. (Panache, 3960 fl.)

winetable_nyprovat_frasca_la_guaragna

Frasca Grignolino d’Asti Frasca la Guaragna 2019, Italien, Piemonte, TSE 94282, 199 kr

Druvan grignolino är riktigt härlig, ljus och fräsch men samtidigt delikat, känslig och svårodlad. Detta utsökta exemplar kommer från byn Nizza Monferrato i Asti, har ljust tegelröd färg med en doft av nyponrosor och körsbärskärnor i en lugn fatkaraktär. Torr med en komplex läskande syrlig rödbärighet som trots charmanta tanniner i underläppen ger fin glou glou feeling. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_frasca_la_veja

Frasca Barbera La Veja 2019, Italien, Piemonte, TSE 94281, 299 kr

För ett par veckor sedan släpptes en mycket fräsch instegsbarbera från Frasca och nu kommer det ännu mer habila vinet La Veja från 90-åriga stockar i Agliano Terme. Fräsch frisk doft av röda bär, hög frisk syra, körsbär och körsbärskärnor med koncentration i frukten men med lätta anslag och skön klunkabilitet. Elegans och fräschör dominerar, tanninerna är där och ger en skön kick i avslutet. (Panache, 300 fl.)

winetable_nyprovat_albino_rocca

Albino Rocca Barbaresco Ronchi 2018, Italien, Piemonte, TSE 94248, 479 kr

Nebbiolofräschör med tjära och rosor, trä och fat i en frisk och pigg körsbärsfrukt, samtidigt en mycket välbyggd och strukturerad stil med torra tanniner och läskande syra. Druvorna till det här vinet kommer från familjens yngsta vingårdar i Neive, Barbaresco och S. Rocco Seno d’Elvo. Modern teknik och traditionella metoder genomsyrar familjen Roccas hållbarhetsarbete och vinmakning vilket gör dem till en av de mest intressanta producenterna i Barbaresco. (Wine Affair, 600 fl.)

winetable_nyprovat_el_hombre_bala

Uvas Felices El Hombre Bala 2018, Spanien, Madrid, TSE 94332, 199 kr

Den mänskliga kanonkulan är tillbaka med glad frukt av röda bär, syrlig stram och läskande syra. Garnacha med ett uns cariñena, rödbärig med blodapelsin, apelsinzest, viol och vildhallon. Uvas Felices är vindistributören Vila Vinitecas projektsamarbete med olika vinproducenter i Spanien. Tidigare bla Commando G (Fernando García från Marañones och Daniel Landi från Jiménez-Landi) och Bodegas Bernaveleva (Marc Isart). (Vinovativa, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_achaval

Achaval-Ferrer Malbec 2020, Argentina, Mendoza, TSV 93005, 189 kr

Uttökad allokering från 5k till 7.8 k flaskor från i fjol tyder på denna malbecs polularitet i de svenska stugorna. Ett riktigt grillpang som gör sig fint i källaren fram till sommarens grillkvällar. Årgången bjuder lite varmare toner än förra med syltigt rödbäriga och mustiga svartvinbärsgelétoner, viol och blåbär, fullpumpat av rostade fat, vanilj och saliverande syror i en ren och fin kombination. Avslutet koncentrerat och fokuserat på chokladpralin och torkad frukt. (Prime Wine/Solera, 7800 fl.)

winetable_simonsig_tiara_nyprovat

Simonsig Tiara 2000, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 92788, 269 kr

I hela 22-år har denna tiara suttit stabilt på Simonsigs huvud. Ett toppvin från en av de stora Sydafrikanska spelarna. Ett av de stora estate som, lite förargligt, förknippats med lättillgänglighet och skräddarsydda viner. Deras Tiara är Stellenboschkraft med rökig koncentrerad mörkt rödbärig doft. Ett välbyggt, elegant vin med djup komplex smakbild och mognadstoner av frystorkad frukt, svamp och hösttskog. En perfektion av blenden cabernet sauvignon, merlot, petit verdot och cabernet franc är svårt att stå emot, vem den än kommer ifrån. Simonsig har gjort ett vin värt sitt namn och priset är en spottstyver i förhållande till dess kvalitet. Kanske inget för hipster-vinfluencern men väl för dig som vill finna ett stort vin med stor behållning som kan njutas utanför instagramfönstret. Estaten grundades 1688 och drivs än idag av den grundande familjen Malan. (Tryffelsvinet, 756 fl.)

winetable_nyprovat_shaw_smith_balhannah

Shaw + Smith Balhannah Shiraz 2018, Australien, Adelaide, TSE 93482, 449 kr

Exklusivt parfymerad av färska jordgubbar och välintegrerade fat. En komplex fyllighet med mycket smak, tätt och tight, men med friflygande frukt i en finlemmad textur och härlig struktur. Örtigt och mineraliskt i avslutet, en intensiv och livlig cool climate shiraz från en single vineyard med namn Balhannah. Ett under-radar-vin som varje Aussie wine lover borde plocka från hyllan. (Vintedge, 120 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.