Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – tre toppnyheter i fasta sortimentet

Grab a Bottle – tre toppnyheter i fasta sortimentet

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 1 minut

Nu är det endast en månad kvar till nästa stora lansering i det fasta sortimentet. Men innan dess ska vi botanisera klart bland det förra släppet. Jag har valt ut en krispig och mousserande chardonnay med lite ålder, en läskande syrlig mencía och en biodynamiskt odlad cabernet franc - veckodagarna går fort och det är snart helg, håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

winetable_grababottle_reviBrut

Revì Brut 2015, Italien, Trentino-Alto Adige, nr 7402, 159 kr

Trentodoc, ett mousserande vin på i huvudsak chardonnay (med mindre del pinot noir) från Trento i norra Italien tillverkad med den traditionella metoden. Vinet har dessutom legat sex år på sin jästfällning innan degorgering. Sval, ren, läskande och krispig med gott om både solmogen citrus, syrliga gröna äpplen och hasselnötsrondör. I eftersmaken en tydligt mineralisk ton som piggar upp. Ambitiöst och seriöst, och en klockren bargain för pengen. Servera som aperitif till lättsaltade chips eller drick den genom en rejäl räkfrossa.

winetable_maruxa_grababottle

Maruxa Mencía 2020, Spanien, Galicien, nr 2633, 129 kr

I byn Éntoma i Valdeorras finns exceptionella grogrunder i terrasserade vingårdar bestående av lera, skiffer och gamla vinstockar. Namnet Maruxa är det lokala namnet för Maria som var namnet på grundarens mamma. I detta fall är det druvan mencía som gett en örtig doft med mörka bär, björnbär, körsbär och plommon. Läskande syra ger ett skönt schwung i frukten som har ett lätt spicy och kryddigt anslag. Torrt men mycket lent i fin fruktig sammetsbeklädd finish. Häll upp och drick svalt till stekta fläskkotletter, skysås och ugnsrostade potäter.

winetable_grababottle_fouquet

Château Fouquet Saumur 2019, Frankrike, Loire, nr 2063, 119 kr

Biodynamisk nyhet i fast sortiment från byn Brézé i Saumur, således på cabernet franc. Nyanserat, örtig mörkt bärigt och gott med doft och smak av lingon, blåbär, skogsbär, viol, färska gröna örter med lite träiga kvistar och lakritsrot. Mycket prisvärt, en riktig bargain om ni frågar mig. Jag serverar det gärna till lammracks med mycket rosmarin och en krämig potatisgratäng.

Mer grab a bottle

Öltips – tre syrligt läskande bärs
Vintips – tre bubbel att skåla med på Alla Hjärtans Dag
Vintips – prisvärda pavor från Languedoc–Roussillon
Vintips – Tre maffiga vinterviner
Grab a Bottle – triss i Toscana

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.