Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – bästa vintipsen till sommarens grillfester

Nyprovat – bästa vintipsen till sommarens grillfester

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Pär Strömberg har Nyprovat sig igenom de flesta av veckans lansering av tillfälligt sortiment. Det är stort fokus på det naturliga Frankrike, det progressiva Spanien och det eleganta men kraftfulla USA. Dessutom har vi hittat årets poolkantsvin - välkommen till vinbordet!

Kultur och natur, dikotomin spelar en väsentlig roll för all seriös vinmakning. Det som genomsyrar denna lansering är samarbetet mellan det mänskliga odlandet och hantverket, den kraft som utgör vinrankans liv och frukt och balansen som uppstår när de möts i harmoni och respekt. En lansering full av dedikerade och passionerade hantverkare, vinbönder och odlare som trott på sin vision och varsamt brukat sina jordar för att kunna presentera ärliga och unika uttryck som representerar både sina druvor och den jord och klimat rankorna vuxit ur.

Det är en glädjande lista viner denna vecka och det är med rent samvete och vetskap om att det är rena och ärliga viner som presenteras.

Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Bollinger R.D. 2007, Frankrike, Champagne, TSE 92590, 2099 kr

Seriös stekare i maj-månads tredje lansering. Bollinger väljer sina druvor till detta vin från 14 olika crulägen, varav 91 % är grand cru och 9 % premier cru. Lagras sen som La Grande Année i fem år extra innan degorgerig. R.D. står just för recentetly disgorged. Kända för att alltid göra pinot noir baserade viner med djup och karaktär bjuds vi på en mogen raritet med friska förtecken, från 2007, en av få utvalda för R.D. Djupt koncentrerad brödig doft med nougat, gula plommon, örter, mineral och bokna äpplen. Full och bred mousse med krämigt mjukt avslut, något kryddig i full citrussyra och med gula äpplen. 30 magnumflaskor av Bollinger R.D. 2007 lanseras även på webbsläppet den 20 maj. (Arvid Nordquist, 2900 fl.)

Sébastien Brunet Le Naturel PetNat 2019, Frankrike, Loire, TSE 92202, 189 kr

Ekologiskt chenin blanc signerat självaste naturen. Mjuk honung och frisk citrus med prisgaranterad elektrisk syra, mjukt flirtig mousse, aptitretande skalbeska och massor av klassiska noter som bivax och grapefrukt. Den lilla egendomen utanför byn Chancay har gått i arv i flera generationer och de har aldrig använt pesticider eller konstgödsel. Sébastien tog över sin pappas gård redan 2006 och har sedan dess utvecklat sina viner magnifikt. Mycket prisvärt! (Wine Trade, 4200 fl.)

Tête Nat Pétillant Naturel 2019, Frankrike, Loire, TSE 90403, 179 kr

Från fyra vänner med vinvision och jord under naglarna. Ekologiskt och festligt C-vitaminbrus med äppelkaraktär. Ett läskande josigt och kul festbubbel för vilket poolparty som helst. Viss komplexitet i ryggraden bär upp festen ända in på småtimmarna och rundar av i ett mjukt honungs-bivaxigt avslut. Årets poolkantsvin är funnet! (Panache, 2400 fl.)

VITT VIN

Hervé Villemade Cheverny Blanc 2019, Frankrike, Loire, TSE 92630, 189 kr

Inbjudanade doft av nyskalade och lätt oxiderade äpplen. Fokuserat med knivskarp syra i underbar balans med frukten. Helt naturligt och svärmande gott av druvorna chardonnay och sauvignon blanc där det vilda saknar ord!  I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade och hans syster med 25 hektar egna vinodlingar. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert. Rent hantverk för det här priset, someone’s calling – it’s a bargain. (Vin & Natur, 1200 fl.)

Rafael Palacios Louro Do Bolo 2019, Spanien, Valdeorras, TSE 90014, 199 kr

Från det gröna Spanien av inhemska druvan godello i en uppvisning av kvalitativ energi. En gulfruktig aromatik når min näsa snabbt i glaset och på tungan och i gommen möts jag av fullt koncentrerade och energiska syror i en härligt vibrerande struktur. Ett svalt mineraliskt sommarvin som skapar habegär i lekfull drift. (Vini Buoni, 2400 fl.)

Pazo de Señorans Selección de Añada 2011, Spanien, Rias Baixas, TSE 93397, 399 kr

Seriös albariño med 10 år på nacken har gett mogna toner av guld i den annars så fria och unga exotiska frukten synonymt med druvan. Härligt att vi får se vad druva och terroir kan bevisa när det mesta annat som kommer vår väg ofta är i en enklare och mer publikfriande stil. Natur och kultur har skapat ett vin fyllt av vit persika, livfull syra och frisk salinitet i ett mineralstinnt och koncentrerat avslut. Garantiköp för mig som älskar både druvan och området. (Vinunic, 360 fl.)

Veronica Ortega Cal Camacho 2019, Spanien, Bierzo, TSE 93534, 299 k

Mer godello men nu från Bierzo och skapat av händerna på vinmakerskan tillika talangfulla visionären Veronica Ortega. Aromatisk, gul fruktig, örtig, kryddig, floral och nötig, ja, doften inbjuder verkligen till fest. Rik även i smaken med maxad syra och komplexa kraftiga frukttoner där citrus och gröna syrliga bär dominerar en annars vaxig textur med tydliga inslag av mineral och krita. En stringent nästan spritsig känsla på tungan avslutar en syrlig längd. (Principium, 360 fl.)

ROSÉVIN

Tornatore Etna Rosato 2019, Italien, Sicilien, TSE 93592, 159 kr

Vuxen vulkanläsk från Etna av druvan nerello mascalesse. Full koncentration och maxad frukt i en strukturerad balansakt mellan syra och tanniner. Seriös rosé, mörkare i färg och med betydligt mer karaktär och personlighet än många av de generiskt blekt laxrosa varianterna som fostrats fram ur provencalska ideal. Ser ut och beter sig som ett lättare rött med ett långt avslut i enastående precision. (Handpicked Wines, 2400 fl.)

Massimo Lentsch Etna Rosato OMA 2020, Italien, Sicilien, TSE 90101, 199 kr

En annan favoritproducent från Sicilien som följer liknande riktning som vinet ovan, även här den lokala trivsamma druvan nerello mascalese. Här märks dock Etnas jordmån och unika utsatthet i tydligare drag. Initialt reduktiv i nosen med umamiosande vulkanrök. Smaken förgyller med rödfruktiga toner, mogna koncentrerade körsbär i en mineraldrivet, köttbuljongs- och umamisältat avslut. Förtätat och fint fokuserat sänder det ett rop till din inre vulkan. (Johan Lidby, 600 fl.)

Triennes Rosé 2020, Frankrike, Méditerranée, TSE 93123, 129 kr

Plockade även ut denna bargain som normalt sett hade missat mitt intresse. Men med fin vinmakning och med druvan cinsault i dominans över de övriga druvorna i blenden resulterar det i ett spännande uttryck trots sin flärdfrihet. Smultron, hallon, citrus och citronzest över röda bär fyller mig innan den avslutande örtigheten ger schwung åt en syrligt koncentrerad grapefruktig skalbeska i avslutet. På matbordet för bästa utdelning. (The Wine Agency, 2400 fl.)

Txomin Etxaniz Rosado 2020, Spanien, Baskien, TSE 93637, 139 kr

Härligt sammansatt och saliverande syrligt från ett av tre up and coming DO’s för vinerna Txakoli i Baskien. Vi är inte bortskämda med de vita undren på den lokala druvan hondaribbi, men ibland får vi njuta i fulla drag. Här kommer en annorlunda rosé som för den delen inte ska bemötas med skepsism. Mycket inbjudande med friska röda bär och florala toner, spice och örter i avslutet, generöst prissatt så att de flesta ska ha möjlighet att hitta denna skatt. (Vina Espanola, 1800 fl.)

Viñedos del Contino Rosado 2019, Spanien, Rioja, TSE 93367, 259 kr

Mer djupt rödrosa rosé. Jag vågar sticka ut hakan och säga att de mörkare vinerna trendar mer och mer i de seriösa och vinösa leden. Vi fick en rosé från Rioja i förra veckans lansering som inte gjorde någon besviken och nu är det alltså dags igen. Örtig och mörkt rödbärig med fokuserat driv i syra och frukt av yppigt mulliga körsbär i en blend av druvorna tempranillo, grenache, mazuela och graziano som skruvar på perspektiven. (Wicked Wine, 480 fl.)

RÖTT VIN

Weingut Ziereisen Tschuppen Pinot Noir 2016, Tyskland, Baden, TSE 93389, 179 kr

Exceptionell pinot från Baden och händerna på det charmiga paret Hanspieter och Edeltraud. Här odlas inte bara vindruvor, de är även erkända sparrisodlare. Familjen gör individuella och säregna viner i en resa bort från tanniner mot elegans som kanske inte appelerar nybörjaren. Men för den nyfikne kan man inte undgå att prata om dess personliga charm och modernistiska uttryck. Med driv i skärpt syra och med färska röda bär bjuds vi här ett stramt och linjärt vin med mineraler och ett rent rökigt jävlaranamma. Tschuppen är outstanding för prislappen dessutom. Om du förförs av detta köp håll även koll på kommande web-lansering där flertalet vingårdsviner släpps. (Johan Lidby, 2400 fl.)

Mazzei Tenuta Belguardo 2017, Italien, Maremma, TSE 92332, 299 kr

Super Tuscan från anrika Marchesi Mazzei som förfogar över välrenommerade vingårdar både i Toscana och på Sicilien. Här i Maremma, på den soliga medelhavskusten, trivs de internationella druvorna cabernet franc och cabernet sauvignon som i samarbete med en hårt arbetande vinfamilj skapat detta vin med djup doft av svarta vinbär, körsbär, oliver, örter, fat och vanilj. Det är torrt och tannintufft i ett inbjudande fruktigt avslut där en snygg hint av ek dröjer kvar. (Vintedge, 3600 fl.)

Fontanafredda Barolo Vigna Lazzarito 2001, Italien, Piemonte, TSE 90300, 799 kr

Wow, ett mer eller mindre färdiglagrat vin från toppläge i Barolo. 20 år på nacken till din tjänst. Vi bjuds naturligtvis av mogna toner här, brun tegel- och kaffefärg, rök, skogsmark, höstlöv och svamp. Men, det är inte för långt gånget, här finns fortfarande frisk vitalitet åldern till trots. Pigg syra, format och stöpt med mörka körsbär och torkad frukt driver på innan torra tanniner och mörka fat fångar ditt fokus. Visst, avsevärd mognad men 2001 visar livskraft och avnjutes bums för den som vill få en historielektion. Kommer även på magnum med art nr: 93065, 1799 kr. (Enjoy Wine & Spirits, 1500 fl.)

Castello Romitorio Brunello di Montalcino 2015, Italien, Toscana, TSE 93494, 399 kr

Intensiv kraft, fullmatat av mörkt röda körsbär, gröna späda träd och kvistar, fat och jordig mineral. Det är ett mycket stramt och tannintätt vin med finstämd eftersmak av vanilj, fat och körsbärskärnor. Sedan 1984 har vingården Castello Romitorio åtagit sig att utforska, studera och marknadsföra ursprunget Brunello di Montalcino. Detta möjligt tack vare arbetet av den italienska konstnären Sandro Chia i samarbete med Franco Martini, ansedd Brunello di Montalcino-expert tillika Castello Romitorios källarmästare. Detta band fortsätter idag mellan Sandros son Filippo och Francos son Stefano i en ny generation kunskapstörstare. (Gullberg by Stockwine, 480 fl.)

Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes Domaine 2018, TSE 93064, 419 kr

Syskonen Erwan och Eve Faiveley, vilka är sjunde generationens vinmakare på domänen, äger omkring 120 hektar över hela Bourgogne och med det en av de största ägarna av Grand Cru och Premier Cru-klassade vingårdar i hela regionen. Vi har blivit ganska bortskämda med fina allokeringar till Sverige och det här är inget undantag, dessutom ett vin från några av domänens äldsta stockar. Doft och smak förgylls av örter, lakrits och fänkål i en kryddig och fylligt rödbärig jordgubbskavalkad. Att det ännu är ungt märks på den lite spretiga balansen mellan och syran och frukten. Väl värt att lagra och vänta in tills allt faller på plats. (Vinunic, 600 fl.)

Alain Jaume Les Champauvins Domaine Grand Veneur 2019, Frankrike, Rhône, TSE 93052, 149 kr

Klassisk GSM-blend som Robert Parker kallat en baby-chateauneuf-du-pape, där ekologisk grenache pryder kuttersmycke backat av syrah och mourvèdre. Pigg uppsluppen sötrödbärig doft med koncentrerad tannintuggig textur och struktur. Sötfruktig och pepprig fylld av örter, lakrits och lavendel. Stor och fyllig kropp men kanske något spretig i eftersmaken. Till priset ett absolut bra köp som ligger hand i handske till grillmenyn.
(Hermansson & Co, 3600 fl.)

Morgon Marcel Lapierre 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 93486, 255 kr

En pålitlig naturpjäs med driv i både syra och frukt. Aromatiskt parfymerad, högt uppburen syra och charmerande personlig rödbärig frukt med inslag av blå toner som mogna plommon och blåbär. Ännu ung och kan med given garanti lagras till fullkomlighet. Marcel Lapierre räknas som en av förfäderna för den franska rörelsen som idag kallas vin nature. Ekologiska odlingar med biodynamiska tillämpningar ger hög kvalitet på dessa gamaydruvor. (Wine Trade, 1200 fl.)

Bodegas Y Vinedos Raúl Pérez Vizcaina la Vitoriana 2018, Spanien, Bierzo, TSE 93393, 269 kr

Flirtig och läckert rödbärigt från projektjonglören Raúl Pérez. Välstrukturerat och balanserat med grankåda, köttig frukt, järn, stenig mineral, spicy kryddpeppar och florala toner i en stram och elegant never ending story. Mencia, bastardo och trosseau är druvorna som kommer från en 130 år gammal vingård i halfpipeform med både nordlig och sydlig exponering uppvuxna ur sandiga jordar. Många fler av Raúls projekt släpps i kommande webb-lanseringar. (Johan Lidby, 840 fl.)

Piedrassassi PS Syrah 2018, USA, Kalifornien, TSE 93366, 245 kr

Sashi Moorman har gått från hyllad kock till hyllad vinmakare. I hans projekt Piedrassi skapar han Rhôneinspirerade viner i små upplagor med hantverket i fokus. PS Syrah har tydligt aromatiska kryddörtiga dofter med rök, chark och mörka bär där påbackning av mineralisk salinitet ger en helt torr känsla med självklart driv i syran från tidig skörd. Full av elegant frukt i ett avslut med influenser av lätthanterliga fat och rosor. Santa Barbara County och garagevinområdet Lompoc Wine Ghetto är adressen för detta otroligt matvänliga vin. (The Wineagency, 1200 fl.)

Hirsch Reserve Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, TSE 95476, 739 kr

Familjevineri från the True Sonoma Coast med små utspridda plotter av vingårdar beläget rakt ovanpå den rörliga plattektoniska gränsen San Andreas Fault. Blåfruktig och ungdomligt frisk och fräsch doft. Örtkryddig, koncentrerad och fokuserad i en tät och fyllig textur, med exceptionell balans mellan mineralitet, syra, frukt och tanninstruktur. En komplett och kraftfull blend från några av Hirschs äldsta och bästa lägen. Ett fantastisk vin med aptitretande avslut. (Johan Lidby, 180 fl.)

Charles Smith The Cattle King Syrah 2016, USA, Washington State, TSE 93417, 695 kr

Mer kraft och elegans från min gode vän och rock’n’roll vinmakaren Charles Smith. The Cattle King är, likt förra veckans släpp Motor City Kitty, en ren syrah men denna gång från Upland Vineyard. Elegant och expressiv nos fylld av körsbär, mineraliska noter och snygg fathantering. I munnen är det full koncentration, ett riktigt kraftpaket, chark, rök och animalisk järnig mineralitet med balansen på rätt ställe. En elefant som balanserar på en silkestunn lina och det självklara valet till sommarens grillfester där den lite dyrare hängmörade biffen presenteras. (Handpicked Wines, 288 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.