Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "en stor hit bland instagramtörstiga vinfluencers"

Nyprovat – "en stor hit bland instagramtörstiga vinfluencers"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Hyllade återvändare, instagramvänliga etiketter, veritabla bargains och vin med konstnärlig och filosofisk historia. Pär Strömberg har Nyprovat sig igenom det mesta och valt ut det bästa i juli månads andra och sista lansering av tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Juli månads andra och sista lansering i tillfälliga sortimentet lanseras den 13 juli kl. 10.00. Många är på semester så beställningarna via nätet kommer förmodligen att öka. Varning för krasch i Systemets system. Solen bränner på över vårt avlånga land och törsten kommer med den.

Se till att göra smarta val, det är mycket gott som släpps och kom ihåg, drick mindre men bättre

MOUSSERANDE VIN

Valentin Leflaive Avize Grand Cru Exra Brut BdB NV, Frankrike, Champagne, TSV 93666, 599 kr

Chardonnay från Olivier Leflaives champagnehus döpt efter sonen Valentin. I denna härliga champagne kommer druvorna från 40-åriga stockar i Grand Cru-byn Avize, Côte des Blancs. Brödig och frisk citrusdoft med gula krispiga äpplen. Stor elegant mousse som fyller på med smaker av plommon och syrliga vita bär i fint balanserad syra. Avslutet med kalkrik mineral och krämig struktur ger en även blommig skjuts. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

VITT VIN

Christmann IDIG Riesling GG 2019, Tyskland, Pfalz, TSE 92194, 485 kr

Toppvin från en av mina favoritproducenter i Pfalz. Friskt och kraftfullt med krispigt gröna päron och en hel ansamling mineraler. En mycket fokuserad och elegant power riesling med spjutspetssyra och aptitlig sälta i avslutet. Min erfarenhet säger mig att detta vin mognar mycket värdigt och även om det är gott redan nu är några år i källaren att föredra, det blir en fin investering. (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

Tenuta di Castellaro Bianco Porticello 2020, Italien, Lipari, TSE 93922, 199 kr

På den lilla ön Lipari är närheten till havet och den unika vulkaniska jordmånen tillsammans med minutiöst hantverk grunden till ett vin friskt som en havsbris med sälta och mineralitet. Stramt syrlig frukt med citrustoner och vita vinbär från carricante och moscato bianco. Hyllade detta vin vid förra årets släpp och är glad att återse det med en såpass stor allokering att många kommer få en seglats av den i sommar. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

Patrick Javailler Les Clousot Meursault 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 93627, 649 kr

Meursault i fin kostym till attraktivt pris, summan till trots. Vit bourgogne från bättre appellationer och vinmakare är kostsamt i dag men hör får man en veritabel bargain med stor parfym, krämig struktur, nötiga fat och smörig gul frukt, fokuserat, kraftfullt och mycket gott. (Vintedge, 480 fl.)

Domaine Jean-Noël Gagnard Chassagne-Montrachet Clos de la Maltroye 1er Cru 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 90059, 799 kr

Mer exklusiv, välkomponerad och dessutom ekologisk chardonnay från ett annat favoritområde, Chassagne-Montrachet. I sedvanlig ordning möts vi av en stilren klassiker som med sin skyhöga syra och sköna mjuka vaniljtoner, smör och nötter balanserar en magisk tråd in i gastronomiska höjder. (Quaffable Wines, 840 fl.)

Bodegas y Viñedos Ponce Reto 2019, Spanien, Manchuela, TSE 93693, 169 kr

Lokala druvan albillo uppvuxen och omhändertagen enligt biodynamiska metoder. Lågintensiv doft men med tydliga smaker av lime och citrusfrukt, tämligen enkel till en början men med bra utväxling där ett rejält driv i syran visar vägen mot en knastertorr textur med ett friskt och fräscht mineraliskt avslut. Hela krossade klasar har spontanjäst och lagrats i gamla franska fat vilket gett både en expressiv frukt och stabil struktur. (Quaffable Wines, 1200 fl.)

Alfredo Egia Cruz Hegan Egin 2018, Spanien, Baskien, TSE 93665, 399 kr

Det har inte direkt haglat Txakoliviner över oss här uppe i norden men under våren har vi ändå fått ta del av en hel del syrliga raketer från Baskien. Här kommer en ny bekantskap för mig med en fyllig, smörig och gulfruktig doft toppad med krossade nötter. Det är samtidigt stramt syrligt och grönpepparigt med näve full av örter. Ett väldigt annorlunda men gott vin av hälften petit courbu (eller hondarrabi zuri som den heter lokalt) och hälften petit manseng som dessutom lagrats 12 månader på ekfat. (Winepartners Nordic/The Wine Room, 120 fl.)

JH Meyer Wines Palmiet Chardonnay 2019, Sydafrika, Elgin, TSE 92575, 199 kr

Genuint hantverk med vagt jästiga toner, gul frukt och gröna örter med sjungande syror i en intensiv och torrt koncentrerat stil – mycket läckert och gott! Johan Meyer är en av de ledande naturvinsproducenterna i Sydafrika, och har hittills producerat alla sina viner med inköpta druvor från odlare som han har tecknat långtidskontrakt med men där han själv sköter vingårdarna.  (Wine Rebels, 1128 fl.)

Susana Balbo Signature Barrel Fermented Torrontés 2020, Argentina, Uco Valley, TSE 92644, 159 kr

Vi har pratat om prisbelönta och progressiva Susana Balbo vid tidigare recensioner av tillfälliga sortimentet. Här ger hon oss en instegare med floral aromatik, syrliga krusbär, svartvinbär, nässlor och örter i nosen, frisk och torr med örtigkryddig exotisk frukt och lime i avslutet med frisk mineralitet och syra i fin balans. (Valid Wines, 1800 fl.)

RÖTT VIN

Casanuova di Nittardi Vigna Doghessa 2018, Italien, Toscana, TSE 92284, 199 kr

Med en historia där multikonstnären Michelangelo spökar i det förflutna och en forna gallerist driver gården framåt så andas Fattori Nittardi konst och Chianti Classico filosofi. Vingården Doghessa ger sangiovese med smaker och dofter av mörka bär, körsbär, örter och jordig mineral. Torr och stram men generöst och flirtigt gott. (Handpicked Wines, 1500 fl.)

Domaine de la Bergerie Ceraise 2019, Frankrike, Loire, TSE 93664, 159 kr

Favorit från tidigare årgångar, cabernet franc som det ska smaka med adressen Anjou. Systrarna Anne och Marie gör viner med stor personlighet och terroirtypicitet. Ett saftigt och koncentrerat bärigt vin med gröna örter och spicy kryddor. (Vintedge, 2400 fl.)

Bodegas y Viñedos Ponce P.F Bobal 2019, Spanien, Manchuela TSE 93694, 189 kr

Mer från familjen Ponces biodynamiska och ekologiska odlingar. Här från gamla oympade stockar (Pie Franco) med druvan bobal som pressats i hela klasar vilket gett ett kryddigt och mörkt rödbärigt, blodapelsinsaftigt och syrligt fräscht vin som är välstrukturerat med kryddigt avslut. (Quaffable Wines, 2100 fl.)

Stolpman Love You Bunches Carbonic Sangiovese 2020, USA, Kalifornien, TSE 92477, 228 kr

Den kolsyrejästa och lätt pärlande sangiovesen från Stolpman med det vackert klingande namnet har tidigare år varit en stor hit bland instagramtörstiga vinfluencers. Det är inget konstigt med det, det är ett habilt och gott vin och såklart mycket instagramvänligt etiketterat. Denna lansering bjuder även 5000 flaskor så ingen ska bli utan. Ljust bärig, torr och josig, läskande fräsch och lätt pärlande. (Gullberg by Stockwine, 5000 fl.)

Storm Santa Barbara County Pinot Noir 2018, USA, Kalifornia, TSE 95545, 389 kr

Flirtig sommarjuice fylld av jordgubb, ceder och sandelträ. Torr och lätt strukturerad med ett förföriskt ljust rött och vagt kryddig avslut. Ernest Storm är sydafrikanen som gör stilrena viner på pinot noir och sauvignon blanc i Santa Barbara. (Quaffable Wines, 480 fl.)

Failla Keefer Ranch Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, TSE 95579, 549 kr

Russian River Valley-storheterna Failla presenterar sin eleganta pinot från välrenommerade Keefer Ranch. En torr och stram historia med flirtig frukt, jordgubb och sandelträ i en välkomponerad och komplex struktur. Ett läskande vin med exklusiv känsla och utmärkt längd. (Quaffable Wines, 240 fl.)

Piedrasassi Bien Nacido Syrah 2017, USA, Kalifornien, TSE 93614, 455 kr

På Piedrassassi skapas hantverksviner i mycket små upplagor, främst av syrah i nord-rhonsk stil. Exklusiv och fokuserad med fyllig elegant frukt och maffig struktur utan att bli amerikanskt svulstig. Sashi Moorman har gått från hyllad kock till hyllad vinmakare och här i hans projekt Piedrasassi skapar han Rhôneinspirerade viner i små upplagor med hantverket i fokus. Santa Barbara County och garagevinområdet Lompoc Wine Ghetto är adressen för detta personliga och mycket goda toppvin. (The Wine Agency, 210 fl.)

Wolf & Woman Pinotage 2020, Sydafrika, Swartland, TSE 90431, 225 kr

Wolf & Woman gör fantastiska vita viner men den här pjäsen får jag inte riktigt tag om. Det är garanterat hög kvalitet men jag hittar inte formen och visionen riktigt, men jag försöker lära mig de här nya uttrycken som ges av den lokala trotjänaren pinotage. Torr och lätt bärigt, lite tam i frukten men det finns röda bär, hallon och en örtig karaktär med dragon och anis med bakomliggande fat. Ett floralt avslut med viol och vanilj. Värt att prova! (Handpicked Wines, 1800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.