Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "himlen på jorden..."

Nyprovat – "himlen på jorden..."

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

En imponerande umamibomb, dofter av både druvor och ursprung, smaker av aprikos och blodapelsin - sommaren är sannerligen här. Vi är mitt i juli och det första släppet av två i tillfälliga sortimentet. Pär Strömberg har Nyprovat sig igenom det mesta och valt ut det bästa - håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

Vi är redan inne i juli och den första av endast två lanseringar i tillfälliga sortimentet står för dörren. Det är semestertider nu och jag skriver från poolkanten. Vinerna är redan provade för hela sommaren men vi tipsar såklart som vanligt om vad som är intressant, gott och roligt i de små partierna. Hela 39 viner släpps på tisdag och ett av dem som jag såg fram emot mycket, Badenhorsts Ramnasgras Cinsault har tyvärr tagits bort och förmodligen flyttats till ett senare tillfälle. Informationen från Systembolaget är fortfarande knapphändig och under all kritik, särskilt nu när det mesta annat börjar återgå till normalitet kunde man ju önska mer av monopolet.

Nedan finner du allt Nyprovat för den 6 juli och kom ihåg, drink mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Chiusa Grande di Franco d’Eusanio Integro 2020, Italien, Abruzzerna, TSV 93863, 149 kr

Kronkapsyl 1. Osvavlad och ekologisk méthode ancestral “petnat” av chardonnay där viss fällning finns kvar. Framfusig lätt mousse med smak av päron, kiwi, citrus och honung. Fylligt, örtigt brödigt, kryddigt och gott! (Winepartners Nordic, 4200 fl.)

Monteversa Primaversa 2018, Italien, TSE 93673, 189 kr

Kronkapsyl 2. Lågalkohols muscat med aromatisk sprudlande doft av gul frukt, gröna vindruvor och mineral. Vuxenläskande mousse med superhärlig struktur, läskande syrlig och helt torr med sötsyrlig gul citrusfrukt, skyhög elektrisk vibrerande syra som avnjutes med fördel kallt. Perfekt både som aperitif och till lätta sommarluncher. (Allegresse, 1200 fl.)

VITT VIN

Sumaridge Chardonnay 2019, Sydafrika, Hemmel-en Aarde-Valley, TSV 96026, 199 kr

Himlen på jorden… kanske inte just nu tyvärr, då Sydafrika återigen gått in i restriktioner som drabbar den nationella vinförsäljningen. Lyckligtvis får de fortfarande exportera sina viner, men det är många som lider hårt. Stötta sydafrikanskt vin nu och tagga #SaveSAwine i sociala medier. Här i egenskap av en smörig fatlagrad chardonnay med fylligt kropp och maffigt uttryck. Gul frukt, vanilj och gult gräs i ett örtkryddat sommarsmörigt avslut. (Giertz Vinimport, 5000 fl.)

Jamek Stein am Rain Federspiel 2020, Österrike, Wachau, TSV 90163, 173 kr

Grüner Veltliner som man vill ha den. Friskt fruktig och knastertorr med frukt som krusbär och gröna äpplen, gula plommon och persika, vitpeppar, salta mineraler och tydlig syra på plats med en härligt fyllig längd. (Heba Food&Beverages, 3120 fl.)

Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Montmains 2019, Frankrike, Bourgogne, TSV 96146, 309 kr

Vinmakaren Grégory Viennois gör seriösa, exklusiva och eleganta chablisviner med utsökt terroiruttryck. Grönäpplig citrus med kalkrik och mineralstinn stenkross. Domaine Laroche grundades år 1850 och egendomen äger idag 90 hektar vinodling i Chablis, inklusive imponerande 21 ha Premier Cru-gårdar och 6 ha Grand Cru-gårdar. (Spendrups/Spring Wine, 3000 fl.)

Domaine Pinson Chablis 1er Cru Mont De Milieu 2019, TSE 90674,  339 kr

Härlig chablis från Pinson med exceptionellt driv i nosen, elektrisk syra, krit- och krutrökig mineral och varm frukt som känns gul. Frisk citrusbetonad syra med fin längd i djup koncentration och avslutande örtighet. (Tryffelsvinet, 1500 fl.)

Bizkaibarne Egia Enea 2019, Spanien, Baskien, TSV 96205, 150 kr

Hondarrabi zuri zerratia är lokala druvan som sätter tonen i denna krispiga historia. Sälta, citrus och mineralitet med tanninlik struktur och skyhög syra. Det är josigt och friskt läskande och avslutet har en gastronomiskt lovande skalbeska. (Winepartners Nordic, 4000 fl.)

Antonio Madeira Branco 2019, Portugal, Dao, TSE 93802, 239 kr

Naturlig fieldblend på siria, fernao pires, bical, airinto och ett 20-tal andra lokala druvor. Mycket inbjudande parfym av gulfruktigt druvjästiga toner. Spännande och kul vin med driv i syran och fyllig somrig frukt. (Dryckesbutiken, 360 fl.)

Annesanti Colle Fregiara 2019, Italien, Umbrien, TSE 93920, 287 kr

Naturlig trebbiano från Annesanti som gått från klarhet till klarhet under de senaste åren. Gyllengul färg, friskt koncentrerat och parfymerat i nosen, smak av exotisk frukt som ananas, aprikospuré och mogna äpplen. Vibrerande syra, fyllig textur i ett maffigt intryck. 1500 flaskor producerade 2019. Jäsning med ”pied de cuve” i Amfora med 50 % av skalen. Efter 10 månader dras vinet över till glasdamigiana där det får vila i 4-5 månader före buteljering. Sjukt gott! (Vinolio, 480 fl.)

Komokabras Lias 2019, Spanien, Galicien, TSE 90626, 189 kr

Albariño i sin friskaste och flirtigaste naturliga aura. Frisk doft av grön, exotisk frukt, steniga mineraler och salta hav i sval stil. Strukturerad med grusig textur och med ett härligt driv i syran med citruskrispigt avslut som begär mer. (Words & Wines, 1200 fl.)

ORANGE VIN

Craven Pinot Gris 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 95448, 189 kr

Orangerosa toner med frukt av aprikos och blodapelsin. Torr och stram med mjuka tanniner,  fräsch och pigg utan alltför hög syra. Mer aprikos, nötter och örter i avslutet. (Handpicked Wines, 900 fl.)

Stolpman Love You Bunches Orange 2020, USA, Kalifornien, TSE 92316, 228 kr

Reduktiv nos från kolsyrejästa druvor i hela klasar. Lätt bärigt och skalbeskt med pärlande struktur på tungan. Helt torr med mineraler, örter och syrliga apelsinskal i  ett guldbärigt avslut. Druvorna då, jo hela 54% är orange muscat, 26% pinot gris samt 20% mourvedre. Kommer bli succé i sociala medier bland Sveriges nya vinfluencers. (Gullberg by Stockwine, 600 fl.)

ROSÉVIN

Susana Balbo Signature Rosé 2020, Argentina, Mendoza, TSV 90027, 149 kr

Från topproducenten och hyllade Susana Balbo får vi en signaturrosé fylld av syrliga omogna försommarbär, stram med antydan till tanningrepp, hög skarp syra i ett svalt örtigt avslut. Smultronfrisk doft, smakrik, fin struktur och bärigt på 60% malbec, 40% pinot noir. (Valid Wines 4000 fl.)

RÖTT VIN

G.D.Vajra Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, TSE 95027, 154 kr

Charmig och lättgillad Langhe-nebb som doftar både druvan och ursprunget. Parfymerad av viol, ros och allmännt floral blomsterkvast är det ännu ett ungt och stramt men flirtigt bärigt vin. Drick svalt nu! (Moestue Grape Selctions, 1800 fl.)

Marchesi Mazzei Doppiozeta Zisola 2017, Italien, Sicilien, TSE 92492, 249 kr

Mazzeis projekt på Sicilien och lokala storheten, druvan nero d’avola. Friskt rödbärig mogen doft av svettade plommon, mogna körsbär och fat. Hög syra med något artificiell frukt. Naturlig jäsning i små rostfria ståltankar utan vare sig tillsatt jäst eller kontrollerat temperatur. Intensiv med kryddor och frukt, kraftfull och elegant textur. (Vintedge, 1200 fl.)

Girolamo Russo San Lorenzo Etna Rosso 2017, Italien, Sicilien, TSE 92830, 399 kr

Nerello mascalese och nerello cappuccio i en umamibomb med både driv i syra och frukt. Vingårdsläget Contrada San Lorenzo i byn Randazzo ligger på vulkanen Etnas norra sluttning på ca 600 m höjd. Vinerna härifrån har alltid imponerat på mig men sällan redan så här tidigt. Mörk vulkanmineral, kraftfull och sofistikerad. (Budbreak, 600 fl.)

Vesztergombi Kadarka 2019, Ungern, Szekszárd, TSV 93053, 129 kr

Elegant ljus färg och doft av ljusa bär, lätta blåbär, sval stil och direkt på frukten. Klunkvänligt serverat källarsvalt ur stora kupor, med krispig syra och lätta tanniner som dröjer kvar. Snyggt till bra pris. (Chris-Wine, 6240 fl.)

Hedges Family Estate Red Mountain Red 2016, USA, Washington State, TSV 93016 239 kr 

Djup mörk koncentrerad doft av svarta vinbär och fat. Torrt och strävt, fylligt och maffigt i klassisk stil fullmatad med mörk frukt, tanniner, syra och avlutande vaniljtoner. Här krävs en stor dos proteiner och fett för att förlösa både frukt och textur. (Terrific Wines, 4000 fl.)

Stolpman Estate Grown Syrah 2018, USA, Kalifornien, TSE 91304, 198 kr

Vinmakaren Kyle Knapp är tillsammans med ägarfamiljen, Peter och Jessica Stolpman, dedikerade till förnuftigt jordbruk och vinframställning. De är även föräldrarna till Love You Bunches vinerna och vill skapa livfulla, platsspecifika viner som lyser av ursprung och druvrenhet. Deras syrah trivs ypperligt bra här och ger vin med pigg körsbärsdoft, mineralisk och örtig koncentration, jord, blod, chark ock kött.
(Gullberg by Stockwine, 3000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.