Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "känslan av att dricka förbjudet plockad frukt"

Nyprovat – "känslan av att dricka förbjudet plockad frukt"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Massor av gott i januaris sista lansering av tillfälligt sortiment. Pär Strömberg har Nyprovat det mesta och valt ut det bästa där ett antal spanska vita viner sticker ut som favoriter. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

CIDER & BLANDDRYCKER

winetable_nyprovat_woodwork

Woodwork Mackmyra x Pomologik 2019, Sverige, TSE 10943, 149 kr

Whiskyfatslagrad cider i exklusivt samarbete mellan Pomologik och Mackmyra. Cidern, som vilat ett år på faten, har en tydlig äppelfruktig ton med fina inslag av fat. Mycket fint balanserad, torr och friskt syrlig. Den mjuka moussen tar en vag äppelskalbeska in i avslutet. Riktigt gott och vuxet! (Vintedge, 2500 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_prieler_ried_seeberg

Prieler Ried Seeberg Pinot Blanc 2020, Österrike, Burgenland, TSE 94416, 174 kr

Ekologisk pinot blanc med örtig, floral och gulfruktig päronklang. Kanske en något enkel smakbild men frukten är ändå koncentrerad i den annars fossilstinna mineraliteten och friska syran. Från 60-90 åriga stockar uppfostrat i ståltank hos en hållbarhetsmedveten vinodlarfamilj. (Sincere Wines, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_brocard_fourchaume

Jean-Marc Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 96139, 289 kr

Klass och elegans i denna välfokuserade och fylliga premier cru med stram syra och generös frukt. Doft och smak av flintmineralisk våtsten, päron, gul exotisk stenfrukt och citrus med snygg läskande sälta i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_chateauFuisse

Château Fuissé Saint-Véran 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 93412, 189 kr

Hypen är besannad, södra Bourgogne och framförallt Mâconnais är en spelare att räkna med. Här får du en otrolig bargain, bang for the back, njut per krona som är svår att slå. Citrusfruktig med vildgräs och örter, sammansatt och fokuserat i gulfruktig läskande syra och långt smörigt avslut, boom shackalack! (Johan Lidby Vinhandel, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_fulcro

Adega Fulcro A Pedreira 2019, Spanien, Rías Baixas, TSE 94226, 185 kr

With just a little help from a friend, så skapade sig “Chicho” Moldes ett namn i vinvärlden. Vännen var Rodri Méndez och resten är en ung men stark vinhistoria. Chichos första vin från sitt garagevineri är en ursprungsalbariño uppvuxen ur granit. Frisk doft av hav och exotisk frukt med hög frisk syra. Det är så där fräscht, lätt och läskande gott man vill ha det, lite som känslan av att dricka förbjudet plockad frukt. (Terroir, 800 fl.)

winetable_nyprovat_bodegasZarate

Bodegas Zarate Albariño 2020, Spanien, Rías Baixas, TSE 92624, 179 kr

Från en anrik och namnkunnig vinproducent som hjälpt till att sätta Rías Baixas på kartan och ökat dess rykte avsevärt. Klassiskt och naturligt expressiv med mogen gul frukt, plommon, örter med tillhörande frisk syra och mineralisk sälta. Som ett friskt dopp i ett kallt och salt hav. (Pompette, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_bodegas_valdesil

Bodegas Valdesil Pezas da Portela 2018, Spanien, Valdeorras, TSE 94236, 319 kr

Inåt landet från Rías Baixas, sydost om Ribeira Sacra i Galiciens ligger Valdeorras, ett av Spaniens äldsta vinodlarområden. Här är det godello som dominerar de vita vinerna genom ett enormt uppsving med den nya terroir- och lokaladruvor-drivna generationen vinmakare. Lätt doft av medicinalörter och smörkola där smaken genomborras av frisk syra, flirtig frukt, sirlig och saltstänkt mineralitet med fyllig och smörig rondör i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

wineyards_nyprovat_cerro_la_Isa_blanco

Bodegas Juan Carlos Sancha Cerro la isa Blanca Viñedo Singular 2018, Spanien, Rioja, TSE 94238, 499 kr

Från klassiska och anrika rödvinsregionen Rioja strömmar det just nu ut spännande vita viner. Exempelvis detta moderna ekologiskt odlade, exklusivt nyanserade, kraftpaket på blenden garnacha blanca, malvasía, viura och turruntés som hopfogats till ett förtätat montage av komplex högoktanig doft, vilda örter, blommor och smöriga fat. Koncentrerat och ypperligt välbalanserat i sin fylliga stil med fatkaraktär där avslutet rundas av med hängande noter av nötter och smör. (JPC Wines, 360 fl.)

Tyrrells_Tyrrells-VAT-1-Semillon-new-presentation

Tyrrell’s Winemaker’s Selection Vat 1 Hunter Valley Semillon 2015, Australien, Hunter Valley, TSE 92493, 349 kr

Det är notoriskt svårt att hitta mogna viner på semillon från Hunter Valley, och även om vi inte snackar många år så är det ändå välkommet att få ta del av denna från 2015. Aromatisk floral doft fylld av mineral och jordtoner med krispig limezest. Smakbilden är enormt citrusfrisk och fräscht läskande med hög syra, gröna florala toner, Granny Smith äpplen i ett örtigt och kartigt avslut. Lägg undan ett par år till för maxad semillion-upplevelse! (Carl Vin & Wine, 240 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_bouland

Daniel Bouland Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 92479, 219 kr

Från en liten ekologisk vingård som vi bekantat oss mer och mer med. Den tystlåtna vinmakaren Daniel Bouland är hyllad av många som en av de bästa i området och det är ”old-school”-bojo som gäller. Precist och koncentrerat med inbjudande parfymerad doft av röda bär, jordgubb, skogshallon och körsbär. En mjuk stramhet balanserar tanninerna och den sirliga syran som avslutas i en värmande men frisk fruktighet. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_alaingraillot

Alain Graillot Crozes Hermitage 2019, Frankrike, Rhône, TSV 95183, 279 kr

Välkänd producent med välrenommerad vinmakning av druvan syrah i sitt mest habila och förföriska uttryck. Rökig mineralitet och stendamm med mogna körsbär, björnbär, viol och stilren fatstruktur. Det är kraftfullt men balanserat i en fyllig och frodigt fruktig stil där örter och charktoner dominerar avslutet. (Ward Wines, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_lesclaux

Domaine Raymond Usseglio & Fils Les Claux 2019, Frankrike, Côtes du Rhône, TSE 92082, 179 kr

Biodynamisk ekologisk odling och vinmakning är gällande standard hos tredje generationen italienbördade familjen Usseglio. Svartfruktig med doft och smak av blåbär, svartvinbär, plommon och integrerad kryddighet. Fylligt och mycket tätt koncentrerat med kraftfull smakbild på blenden grenache, syrah och mourvèdre. Ännu ung av primär frukt, men det är mycket gott redan nu, men absolut lagringsdugligt. Gott och sjukt prisvärt! (Brix Wine, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_riecine

Riecine Chianti Classico 2019, Italien, Toscana, TSE 93479, 199 kr

Gaiole-power från utmärkt konditionerade sangiovesedruvor från 25-åriga vinstockar. Kultproducent i den naturliga skolan. Körsbär och violpastiller i nosen, mjukt charmerande fyllig, tuggig tannin och frisk syra i en klangfylld rymd. Örtigt avslut med jordig mineralitet gives stars in my eyes! (Pompette, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_trediberri

Trediberri Barolo 2017, Italien, Piemonte, TSE 94275, 299 kr

Återigen ett fint exemplar av den av många dissade årgången ’17. Men med endast 11 år sedan sin första årgång håller Trediberri sin fana i topp, både vad det gäller kvalitet och kontinuitet. Rosendoftande med körsbär, höstlöv och viol. Torr och ännu stramt ungdomlig med gröna toner och ett eldigt spicy avslut. (Gullberg by Stockwine, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_albinorocca

Albino Rocca Barbaresco 2018, Italien, Piemonte, TSE 94249, 339 kr

Från familjen Roccas yngsta vingårdar i Neive, Barbaresco och S. Rocco Seno där årgången gett flirtig parfym av körsbär och delikata rosor. Kraftfull fast elegant med torra strama tanniner och en friskt syrlig och skönfruktig finess i ett, för området och druvan, relativt eldigt och kryddigt avslut. (Wine Affair, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_rayosUva

Olivier Riviere Rayos Uva 2020, Spanien, Rioja, TSE 94525, 159 kr

Modern Rioja från en fransos med ursprung i Bourgogne som odlar ekologiskt utan certifiering och som vi skrivit om vid tidigare lanseringar. Årgångens Rayos Uva har doft och smak av blåbär, russin och snus, touch av mjuk skogsbärssyltsfrukt där en mjuk silkighet ligger i gränslandet mellan nutid, dåtid och gott. (Brix Wine, 10020 fl.)

winetable_nyprovat_herencialtes

De Haan Herencia Altés La Grau De L’Inquisidor 2017, Spanien, Terra Alta, TSE 94283, 249 kr

Från södra Katalonien, ett ungt vineri med skarp vision som här bjuder ett vin på ekologiskt odlad syrah med liten del av garnacha peluda. Mörkt rödbärig med mognadstoner och stenig mineralitet i nosen där en flirtig och örtig körsbärsfläskig ton gett en fin koncentration och bra längd. (Winepartners Nordic, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_frogsleap

Frog’s Leap Rutherford Estate Cabernet Sauvignon 2018, USA, Kalifornien, TSE 90107, 529 kr

Fylligt och tätt av svartvinbär och fat med saliverande och friskt rödbärig syrlighet. Välbalanserat där de subtila förskjutningarna gör denna cabernet sauvignon så sammansatt, så värdig och så god, precis som man vill ha den från från Napa Valley. Odlad enligt biodynamiska metoder och efter principen “dry farming” av pionjären John Williams som grundade vineriet på en gammal grodfarm tillsammans vinlegendaren Larry Turley. (Ward Wines, 1200 fl.)

winetable_closdelossiete_nyprovat

Clos de Los Siete 2018, Argentina, Mendoza, TSE 95873, 189 kr

Mjukt milt sammetslent av mörka bär, svartvinbär, viol, blåbär, mogna plommon och lakrits, fylligt och komplext maffigt. Helt torrt med en avrundande vispning i mörk choklad och kaffe. Snyggt men kanske lite väl tillrättalagt trots sitt alkoholeldiga avslut. Hursomhelst ett bra vin till bra pris. Bakom projektet Clos de Los Siete ligger den franska stjärnvinmakaren Michel Rolland. (Carovin, 8000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.