Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vin i Naturen – Naturen och vinets obeskrivbara språk

Vin i Naturen – Naturen och vinets obeskrivbara språk

Bild på Alexander Jansson
Alexander Jansson Skribent Naturvin

Lästid: 1 minut

Alexander Jansson tar åter med oss ut i naturen för att lyssna till dess inneboende språk för det obeskrivbara.

Visst finns naturen alltid bara några steg bort, med bara en ytterdörr som kan stoppa dig. Och visst kan de mörka och kalla månaderna även vara bländande vackra. Ändå kommer vinterns andra halvlek alltid paketerad med en längtan efter ljus och klorofyll för mig. Förgäves går jag runt och lyssnar efter bofinken, inbillar mig att dagens snöfall är årets sista, att solen ändå kanske värmer lite i nacken och att de första dagsländorna ska lyfta. Men allt är såklart bara självbedrägeri. Vi ska igenom fler månader av tyst fauna och död flora innan allt sakta men säkert återuppstår.

Därför är det då extra härligt att få öppna Nicholas Altares dolcetto som pulserar av liv. Det är som att lägga örat mot en snäcka och höra ekot från stenar som manövrerar vattnet i skogsbäcken, doften av mogna vildhallon och sången från en flyttfågel som sjunger fint någonstans i bakgrunden. Den sjunger om en annan plats, Dogliani, där allt är grönt och vid liv.

Jag tror att det är det här som gör det så lätt för mig att försvinna i både naturen och vinet. Det där som man försöker förklara med ord, men som inte bör och egentligen inte kan definieras. Jag försöker förgäves. Men att uppleva naturen kommer inte med en manual där känslorna står beskrivna i facit. David Thurfjell skriver så fint om det i boken ”Granskogsfolk – Hur naturen blev svenskarnas religion”, där de kallar det för ett ”språk för det obeskrivbara”. Att när man är ute i det fria och upplever en sorts andlighet och sedan försöker sätta ord på det, då är risken stor att man inte längre är kvar i tillståndet.

Kanske är det samma sak jag upplever med den här dolcetton och andra fina vinstunder. Vin är platser och kan absolut berätta om sitt ursprung och kanske även mer ändå. Saker och ting som inte går att sätta ord på men som förflyttar en mot tillstånd där man vill vara. Prova gärna själva, vinet finns kvar i flera butiker i landet och fortfarande att beställa. Och njut, förhoppningsvis, av det obeskrivbara språket!

altare_dogliani

Altare Dogliani Altare di Altare Nicholas 2020, Italien, Piemonte, TS 95758, 179 kr

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.