Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "La Vigne Rouge"

Nyprovat – "La Vigne Rouge"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

La Vigne Rouge - Hösten med sina vackra röda färger och oktobers andra lansering i tillfälliga sortimentet får Pär Strömberg att tänka på målningen Den Röda Vingården av Vincent Van Gogh. Denna gång saknas en hel del provningsanteckningar på grund av ett glapp i nyhetsprovningarna då Systembolaget åter börjat ta sig an provningarna. Vi hoppas kunna fylla på med fler provade viner under veckan - så återkom gärna!

Målningen La Vigne Rouge föreställer jordbrukare som arbetar på en vingård i närheten av Montmajours kloster utanför Arles i Provence. Nyligen kom jag hem från Provence efter ett besök på den svenskägda vingården Rabiega. För mig som konstnär finns det så otroligt mycket historia i området och under resandet mellan vingårdarna där passerade vi både Arles och Paul Cezannes berg Sainte Victoire.

I februari 1888 bosatte sig van Gogh i “Gula huset” i Arles. Här åstadkom han under ett år en ofattbart omfattande och mångfasetterad skatt av målningar. Målningen tillkom i november 1888 samtidigt som Paul Gauguin besökte van Gogh. Två månader levde de tillsammans i Arles. Samarbetet avbröts efter en hetsig ordväxling, efter vilken van Gogh rusade hemifrån, skar av sig en örsnibb och måste omhändertas. Gauguin återvände genast till Paris och van Gogh skrevs i maj 1889 på egen begäran in på mentalsjukhuset i Saint-Rémy-de-Provence.*

Den röda vingården är den enda målning som van Gogh med säkerhet lyckades sälja själv. Köpare var den belgiska konstnären Anna Boch. Senare hamnade den i Ivan Morozovs ägo innan den, i samband med ryska revolutionen, konfiskerades av ryska staten. Idag är den är utställd på Pusjkinmuseet i Moskva.*

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_simonsig_BdB

Simonsig Cuvée Royale Blanc de Blancs 2017, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 95048, 189 kr

För 50 år sedan gjordes denna Cap Classique, den första i sin stil och den första av många fantastiska bubblande viner sprungna ur den traditionella metoden från Sydafrika. Välkomnande nos med friska dofter av granny smith och citrus med bred mousse, sötsyrlig frukt och läskande frisk jubilerande syra i stadig struktur. (Tryffelsvinet, 3600 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_mengobalasbotas

Mengoba Las Botas 2017, Spanien, TSE 93967, 359 kr

Vingårdarna som ligger i Bierzo ägs och drivs av Grégory Pérez som tidigare jobbat i Bordeaux. Gamla stockar av godello i branta sydsluttningar som get finfin solexponering. Sherrytoner och flor i doften, vinet har lagrats tio månader på 150 år gamla sherryfat. Läskande sötfruktig smak, apelsin, röda äpplen, ananas i välbalanserad struktur och frisk syra. Naturligt gott. (Quaffable Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_sandhi_staritahills_chardonnay

Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSE 93924, 325 kr

Rajat Parr och Sashi Moorman fortsätter skapa burgundisk magi i Kalifornien. Syrlig doft av gula äpplen, nötter och citrus, rostade fat och örter med hög syra. Läskande frisk med fyllig kropp och magnifik längd. (The Wineagency, 2400 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_grawu_latoclaro

Grawü Lato Clara 2020, Italien, Trentino-Alto Adige, TSE 94115, 229 kr

Eko och skalmacererat på piwi-druvan bronner. Aprikos och citrus i viss schamponerande doft. Läskande frisk och knastertorr. Sirlig syra och välbyggda tanniner, citrustoner och lätt örtighet i avrundningen. Grawü står för odlarparet Grasselli & Würth. (Panache, 600 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_breton_nuitsdivresse_bourgeuil

Bourgeuil Nuits d’Ivresse 2019, Frankrike, Loire, TSE 93969, 229 kr

Djup mörkt bärig doft, torr med strama tanniner, ren frukt, elegant och jävligt gott. Hög syra sjunger ut i ett vidunderligt vacker crescendo. Kanske bästa årgången ever so far? (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_grolleau_breton

Domaine Catherine et Pierre Breton Grolleau 2020, Frankrike, Loire, TSE 93959, 189 kr

Friskt rödbärig nos, driven syra som lyfter en skön fruktighet, röda bär, lingon, tranbär och örtigt avslut. Kolsyrejäst lokal förmåga. Naturligt, läskande och sällskapligt vin som passar till allmänt babbel och vid “mise en placen”. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_fonroque

Château Fonroque 2017, Frankrike, Bordeaux, TSE 92128, 459 kr

Merlotdominerat från Saint-Emilion Grand Cru. Inbjudande parfymerad nos, mogna plommon, blåbär och ceder. Läskande syra och välbalanserad struktur mellan frisk frukt och eleganta fattoner. (Divine, 240 fl.)

winetable_nyprovat_Château Peybonhomme-les-Tours

Vignobles Bossuet-Hubert Château Peybonhomme-les-Tours 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 93871, 159 kr

Ekologisk och biodynamisk odlad frontfigurerad merlot med kompbandet bestående av cabernet franc och malbec. Fjärde raka årgången på SysBo tyder på popularitet i stugorna. Och inte undra på det med tanke på prisbilden och leveransen. Rökiga fat, svartvinbär, mörka plommon och svart te. Fint strukturerat med läskande syra och tydlig bärkaraktär över snyggt integrerade fat. Bra deal helt enkelt. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_verduno_pelaverga_alessandria

Fratelli Alessandria Verduno Pelaverga Speziale 2020, Italien, Piemonte, TSE 94111, 219 kr

Fjäderlätt doft av syrliga bär, nypon och rosor, otroligt läskande syra och mycket hög klunkabilitet. Lätt känsla med tyngd i botten wow – I’m speachless, svingott helt enkelt! (Tryffelsvinet, 504 fl.)

winetable_nyprovat_barolo_verduno_alessandria

Fratelli Alessandria Barolo del comune di Verduno 2017, Italien, Piemonte, TSE 94031, 429 kr

Ännu ung och i sin linda men tydliga ursprungsmarkörer gör detta ett mycket intressant köp för framtida lyxglädje. Nyponros och körsbärsfrukt, primärt och juvenilt men balanserat till saftiga syror, torra tanniner och terroirtypisk frukt i körsbär, rosor, viol och en härlig mycket lovande längd som än så länge är lite grön i tanninerna. (Tryffelsvinet, 780 fl.)

winetable_nyprovat_langhenebbiolo_oddero

Langhe Nebbiolo Vigneti Oddero Luigi & Figli 2019, Italien, Piemonte, TSE 90229, 199 kr

Körsbär, rosor och nypon i både doft och smak, knastertorr med fint grusiga tanniner. Hög frisk syra balanserar ung bärig frukt med strukturerad fatton. Mycket vin för pengen då druvorna till vinet kommer från vingårdar i byarna La Morra och Castiglione Falletto med vinrankor i åldersspannet 20 till 30 år. (Panache, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_roccadicastagnoli

Rocca di Castagnoli Chianti Classico Organic 2019, Italien, Toscana, TSV 94274, 168 kr

Ekologisk sangiovese från Gaiole med liten del canaiolo. Stor allokering till attraktivt pris för en tämligen enkel men välsmakande Chianti Classico. Saftig läskande körsbärskärnig, jordig och mineralisk, precis osm man vill ha den. Tanninstrukturen är tydlig och frukten primär men kanske är den lite kort i rocken. (Gullberg by Stockwine, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_i_fabbri_lamole

I Fabbri Chianti Classico Lamole 2019, Italien, Toscana, TSE 93202, 179 kr

Återkommande och ljust härlig sangiovese i klassiska flaskan kallad fiasco. En flaska och stil på vinet som höll på att bli dess död. Kaxigt och coolt att köra vidare på det och alla nostalgiska skeptiker lär snabbt bli övertygade av innehållet. Körsbär och mandelmassa, enkel i stilen med med tydligt fokus, syrligt läskande med seriös tanninstruktur. Torr, lätt fruktig och enastående charmig. (Terroir, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_sandhi_sta_rita_hills_pinot_noir

Sandhi Wines Sta Rita Hills Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 93968, 325 kr

Ett av Rajat Parr och Sashi Moormans fantastiska projekt. Smekande lätt och josig till en början som sedan stramar upp sig i vacker struktur och polityr. Merparten av druvorna kommer från Domaine de la Côtes vingårdar, men en liten andel har även hämtats från den legendariska vingården Sanford & Benedict. Något reduktiv inledning, rödbärig, full av  jordgubb och sandelträ, saftig i balanserad syra och tanninstruktur. Mycket snyggt förpackat! (The Wineagency, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_pikeroad

Pike Road Willamette Valley Pinot Noir 2019, USA, Oregon, TSV, 90635, 189 kr

Pinot Noir från topplägen i Willamette Valley, Oregons stolthet. Inbjudande rödbärig, jordgubb och friska hallon, Örtigt och syrligt med välorganiserade tanniner. Våga testa Oregon-pinot, du kommer inte bli besviken. (Divine, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_santa_cruz_de_coya

Roberto Henriquez Santa Cruz de Coya 2020, Chile, Bio Bio Valley, TSE 93881, 189 kr

Chiles okrönte konung av lokala druvan país. Naturligt vinmakeri från över 200 år gamla vinstockar som ger ett urtypiskt chilenskt ursprung av druva och terroir. Rosor och örtiga kryddor, dragon, klöver och syrliga röda bär i ett torrt avslut som sjunger naturlighetens förlovade psalm. (Handpicked Wines, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_catena_zapata_malbec

Bodega Catena Zapata Malbec Argentino 2018, Argentina, Mendoza, TSE 93953, 695 kr

Klassiskt höghöjdsvin i världsklass. Två historiska vingårdar (Nicasia, 920 möh och Angélica, 1095 möh) förser detta vin med druvor från mycket gamla vinstockar som ger mörka plommon, björnbär och svartvinbär i stram fyllig frukt med örter och kryddor, tobak, fat, mörk choklad i en komplex och synnerligen stor finish. Ett plus för den fantastiska etiketten som återberättar historien och om priset avskräcker så kan jag garantera en bra investering för långvarig utveckling och positiv utveckling i källaren. (Wine Affair, 240 fl.)

*Källa: Wikipedia

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.