Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "mästerlig finmejslad chenin uppvuxen ur granitjordar"

Nyprovat – "mästerlig finmejslad chenin uppvuxen ur granitjordar"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Ur flaskan stiger en fullödig sång med rödbärig och rosenflirtig charm till toner av dramatisk vulkanos. Veckans lansering i tillfälligt sortiment är friskt bubblande, läckert fruktig och lika het som valborg. Pär Strömberg har provat dem alla - här är bästa köpen!

Aprils sista lansering i det tillfälliga sortimentet och Pär Strömberg har som vanligt provat det mesta. Aprilvädret har spelat oss ett spratt men som en fast och trygg boj i stormens öga levererar vi de bästa tipsen för Systembolagets lanseringar. Det har varit några sena ändringar i listorna så håll ett extra öga på artikelnummer och lanseringsdatum. Vi ska naturligtvis försöka uppdatera i realtid för att undvika eventuella fel i motoriken. Glöm heller inte att kolla på vår liveprovning och Valborgsspecial nästa vecka, på torsdag den 29 april, kl 19.00 (YouTube och FaceBook). Följ oss gärna på sociala medier och glöm inte heller att kolla in på It’s a bargain för de senaste fynden i fasta- och beställningssortimentet.

Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre – skål!

MOUSSERANDE VIN

Egly-Ouriet Brut Les Prémices NV, Frankrike, Champagne, TSE 93505, 539 kr

Odlarchampagne från en av de beryktat främsta odlarna av pinot noir i området. Med vida famös status har familjen odlat druvor i hembyn Ambonnay sedan 1930-talet och ekologiskt sedan 1980. Frisk och fräsch består Les Premices av de tre huvuddruvorna som odlas i Champagne, chardonnay, pinot noir och meunier. Vi bjuds på rostat bröd, bageridofter och nougat direkt i nosen. Mjuk fin mousse sköljer friska citrustoner genom gommen till ett blixtrande syrligt avslut, wow! (The Wineagency, 240 fl.)

André Jacquart Mesnil Experience Brut Nature Grand Cru NV, Frankrike, Champagne, TSE 90058, 469 kr

Ren och stram chardonnay utan dosage från Le Mesnil-sur-Oger och odlaren André Jacquarts händer. Initialt brödig doft med blommande citrustoner och apelsinskal. Finlemmad mousse, friskt syrlig, torr, lätt och genomgående fräsch. (Gullberg by Stockwine, 1200 fl.)

VITT VIN

Weingut Rabl Gelber Muskateller 2020, Österrike, Kamptal, TSV 92366, 129 kr

Aromatisk doft av den lokala gelber muskateller (muscat) som dissekerar vinösa stereotyper. Citrus, fläder och grapefrukt, hög smak och drivande syra med mer frukt i form av clementin, gula äpplen, gula plommon och färska örter. Udda och gott! (Johan Lidby Vinhandel, 6000 fl.)

Domaine Zind Humbrecht Riesling Heimbourg 2019, Frankrike, Alsace TSE 96178, 319 kr

Vingårdsvin med djupa rötter där riesling växer i kalksten på branta sluttningar. Frisk doft av äpple och päron med driv och tryck i syran. Kurant svalkande stil, fokuserat med djup i en dialog mellan historien och nuet. (Vinunic, 2400 fl.)

E. Guigal Condrieu 2019, Frankrike, Rhône, TSE 93555, 439 kr 

Mer aromatisk akrobatik, denna gång i form av en hundraprocentig viognier. Citrusdoft med blommig medkänsla och kryddig värme som utmejslas i en fyllig och guldkantad chalice. Till bredden med örtighet, fänkål, anis, orientaliska kryddor och solmogna gula plommon. Smakintensiv med ett avslut i mineralisk krutrök. (Wine Affair, 480 fl.)

Mullineux Granite Chenin 2019, Sydafrika, Swartland, TSE 93186, 499 kr

Mästerlig finmejslad chenin uppvuxen ur granitjordar. Mullineaux med ägarna Andrea och Chris i spetsen personifierar det nya Sydafrika. Ett litet, kvalitetsfokuserat och familjeägt vineri i hjärtat av Swartland. Granit Chenin bjuder på örter och äpplen, mineral och gula blommor. Torrt och sinnrikt komponerat med vaxiga ylletoner, honung och gul frukt i ett mineralsalt avslut. (Terrific Wines, 240 fl.)

Mullineux Quartz Chenin 2019, Sydafrika, Swartland, TSE 93189, 499 kr

Mer från familjen Mullineaux och mycket fokuserat från jordar som domineras av quarts och sjunger sången om sitt land. Koncentrerad frukt, honung, vita blommor och gula äpplen med vibrerande läskande syra och fullpackad mineral. (Terrific Wines, 240 fl.)

Calera Central Coast Chardonnay 2018, USA, Kalifornien, TSV 92394, 219 kr

Storstilad områdestypisk chardonnay där gulfruktig doft samsas med fattoner och vanilj. Vi är kanske mest bekanta med Caleras viner på pinot noir men denna chardonnay är verkligen inte blyg. Koncentrerat och fokuserat med vanilj, gul exotisk frukt, kokos och ananas. Komplex struktur och fyllig med torrt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 5000 fl.)

ORANGEVIN

Punt Road Wines Airlie Bank Gris on Skins 2020, Australien, Yarra Valley, TSE 95591, 159 kr

Skaljäst pinot gris, lätt reduktiv med elektrisk doft och något volatila syror. Bären är från skogen, som lingon och tranbär. Det är en frisk och fräsch orange-light, fjäderlätt och mossmjuk. Bra pris för den som vill upptäcka ett nytt gräsklipparvin till sommaren. (Quaffable Wines, 1200 fl.)

ROSÉVIN

Longview Nebbiolo Rosato 2020, Australien, Adelaide Hills, TSV 93429, 149 kr

Rosévin på nebbiolo från Australien, kan det bli mer udda? Det är hursomhelst charmerande och lätt smultronfruktigt med körsbärtoner, melon, persika och grapefrukt. Lång smak, läskande syra och aptitretande beska i avslutet. Berså, balkong eller pool, spelar ingen roll, en given sommarfavorit. (The WineAgency, 5000 fl.)

RÖTT VIN

Azienda Agricola Tinessa Ognostro 2018, Italien, Taurasi, TSE 93575, 359 kr

Reduktiv öppning som vevas bort till fördel för fyllig frukt som är frodig, bjussig och stor. Naturlig småskalig vinmakning med maffig koncentration av mörka bär, björnbär, plommon och rostade fat. Denna Ognostro visar upp sitt napoleanska temperament och sin terroir i en svartbläckad aglianico som strävar bortom det beskrivbara. (Gullberg by Stockwine, 240 fl.)

Agricola Punica Montessu 2017, Italien, Sardinien, TSE 95424, 159 kr

Friskt rödbärig doft och tuggig tannintextur med sötfruktiga mogna plommon och torkad frukt i en avskalad klarhet. Sardinien börjar visa sina framfötter och det är kul att vi får fler producenter och viner att prova. Montessu består till största delen av carignan med lika delar cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot och syrah. Stor allokering, bra pris, bara att upptäcka ny adress. (Vinunic, 6000 fl.)

Palmento Costanzo Contrado Santo Spirito 2017, Italien, Sicilien, TSE 93574, 499 kr

Vingårdsvin från Etnas rykande sluttningar. Ur flaskan stiger en fullödig sång med rödbärig och rosenflirtig charm till toner av dramatisk vulkanos. Kryddig och eldig, torr och stram med avslutande mineralstinn umamisälta. Maffig nerello mascalese med ett tionde nerello cappuccio. (Giertz Vinimport, 300 fl.)

Cleto Chiarli Fondatore Lambrusco 2019, Italien, Emilia-Romagna, TSV 91140, 129 kr

Spritsig sommarglädje med rödbärig doft i stort smultronfokus. Fyllig men fjäderlätt mousse, saftig stil, floral, sval och lättgillad, ett riktigt sommarpang med drabbande enkelhet och outtömlig mångtydighet. (Valid Wines, 6000 fl.)

E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2017, Frankrike, Rhône, TSE 93556, 499 kr

Brända fat och mörkt koncentrerad frukt i kompromisslös svärta. Torrt, tuggigt och koncentrerat i en rustik elegans med många skikt i en virtuos förening mellan lejonparten syrah och en smekande floral del viognier. (Wine Affair, 600 fl.)

Mullineux Iron Syrah 2018, Sydafrika, Swartland, TSE 93187, 699 kr

En aforistisk förklädnad av mörka körsbär och fat, koncentrerat, fylligt och tannintätt med mörk frukt och mineral i form av järn och jord som fullkomligt sparkar luften ur mina lungor. Ja, det är så gott! (Terrific Wines, 360 fl.)

Mullineux Schist Syrah 2018, Sydafrika, Swartland, TSE 93188, 699 kr

Mineralstinn körsbärsfrukt med en uppmärksamhet som aldrig sviktar och som oförskräckt överskrider gränserna mellan
stramhet, volyminös frodig frukt och iskall mineral. (Terrific Wines, 480 fl.)

Mullineux Granite Syrah 2018, Sydafrika, Swartland, TSE 93185, 699 kr

Dovast i doften av de tre, dessutom slankare och mer syradriven, ändå med gläntor av naturlyrisk skönhet.
Tydlig mineral och körsbärsfrukt som glöder och blöder och som bryter ny poetisk mark. Ja tack! (Terrific Wines, 480 fl.)

SÖTT VIN

Mullineux Olerasay No 2, Sydafrika, Swartland, TSE 95302, 500 kr

Sött vin på chenin blanc som får marken att skälva. Ängladroppar i fokuserad sötma med honung, florala toner, tydlig mineral i enastående precision. Alkoholhalten ligger på 8,5 % och det kostar en slant, men det är en virtuos förening.
(Terrific Wines, 240 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.