Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – japansk superwhisky, IPA–experiment och rökbomb från Islay

Nyprovat – japansk superwhisky, IPA–experiment och rökbomb från Islay

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Finessrik charm, storslagen elegans och smaker av både mild tropisk frukt och framfusig rök. Andreas Grube har testat tre aktuella whiskynyheter i det tillfälliga sortimentet som både river skönt och smeker vackert mot gommen.

Nikka Coffey Grain, nr 40655, 599 kr

Det här är en whisky som för mig blev en omedelbar kärlek första gången jag provade den – jag är svårt förtjust i hur finessrik och elegant den är, samtidigt med lysande koncentration och djup i smakerna. Jag känner en tydlig päronton i doften, dessutom en hel del marsipan, gula äpplen och en skön lite salt salmiakkänsla – tänk typ djungelvrål! – toppat av några flarn vit choklad. Alkoholen ligger på 45 procent vilket ger en lätt extraknuff i munnen och en lång skön kryddighet i svansen. En riktigt drömmig whisky som tyvärr brukar ta slut alldeles för fort. Nyfiken på japansk whisky? Då är den här ett måste!
(Släpps i en upplaga om 6 000 buteljer tisdagen den 27 april.)

Glenfiddich IPA, nr 40915, 679 kr

Jag minns att jag smakade den här whiskyn första gången under ett besök på själva destilleriet (ahh, de saliga tider när man fick resa och uppleva…) för fyra fem år sedan och att jag redan då tyckte att den höll balansen snyggt mellan just experiment och klassisk elegans. När den nu dyker upp igen i det tillfälliga sortimentet är min tanke fortfarande densamma. Här samsas mogen apelsin, gula äpplen, ljus choklad, hasselnötter och lite ananas i fin harmoni. Whiskyn är ett samarbete mellan Glenfiddich och det lokala bryggeriet Speyside Craft Brewery där spriten slutlagrats tre månader på fat som innehållit IPA, vilket känns i den lite blommiga frukten som toppar anrättningen. Gott och kul!
(Släpptes den 7 april.)

Bunnahabhain Toiteach a Dhà, nr 82174, 499 kr

Bunnahabhain är väl mest kända för sina orökiga whiskys men här har vi en pjäs som bär den Islaytypiska röken med framfusig tydlighet – här ryker det så det står härliga till, och det här är verkligen ingen timid sak som skäms för sig. Tvärtom, här snackar vi kraft, öppna spjäll och gott om tjära, lakrits, tobak, rostade nötter, choklad, torkad tropisk frukt och en nyans nymalen svartpeppar. I eftersmaken kommer en mjuk våg av vanilj och lite smörkola smygande och rundar av upplevelsen. Trots den påtagliga rökigheten tycker jag att den lyckas fint med balansakten och här finns både tjong och finess. Och om du undrar över namnet betyder Bunnahabhain “flodmynning” och Toiteach a Dhà “rökig nummer två”.
(Släpptes den 23 mars.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.