Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "lätta flyktiga syror som bärs upp av änglavingar"

Nyprovat – "lätta flyktiga syror som bärs upp av änglavingar"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Pär Strömberg har Nyprovat sig igenom viner från en projektjonglerande vinguru, viner som ger vitalitet och förför. Från slow winemaking via en elegant och expressivt perfekt sommarfullträff till en charmig PetNat och en mineralisk alpbäcksläsk.

Midsommar står för dörren och jag väljer att återigen några bevingade ord ur Tranströmers guldåder, denna hetter rätt och slätt Sommarslätt:

Man har sett så mycket.
Verkligheten har tärt så mycket på en,
men här är sommaren till sist:
en storflygplats – trafikledaren tar ner
lass efter lass med frusna
människor från rymden.
Gräset och blommorna – här landar vi.
Gräset har en grön chef.
Jag anmäler mig.

Tillfälliga sortimentet tar en kortare paus i och med detta släpp och återkommer med endast två lanseringsdatum under juli. Vi kommer naturligtvis bevaka även de semestersläppen så ni behöver inte oroa er.

CIDER

Pomologik Hantverkscider Ingrid, Sverige, TSE 11233, 99:90 kr

Frisk mjukt pärlande mousse, fyllig och skön med rena äppeltoner och vag kolasmak. Angenäm syra och fin fruktsötma i avrundningen. Balanserat och precist. (Pomologik, 3000 fl.)

Pomologik Hopple, Sverige, TSE 11849, 99 kr

Torrhumlad hantverkscider med frisk humledoft av citrus, blommig sommaräng och honung. Fyllig men mjuk mousse, frisk syra med inslag av kaprifol, äpple och citrus och en skön aptitlig skalbeska mot slutet. (Pomologik, 3000 fl.)

Poma Áurea Brut Nature Sidra Natural Lagares de Gijón (Trabanco) 2018, Spanien, TSE 95497, 99:90 kr

Denna Brut Nature är ursprungsbetecknad som Sidra de Asturias DOP och tillverkas av två lokala högkvalitativa äppelsorter, Regona och Raxao. Dessa ger en perfekt balans mellan syra och beska. Elegant och stilrent cider, mjukt äpplig med kolatoner och florala inslag under friskt och högt sjungande syra. (Vinunic, 4992 fl.)

MOUSSERANDE VIN

Charles Heidsieck Rosé 2008, Frankrike, Champagne, TSE 90315, 1099 kr

Fullkomlig i sin rödblommighet av rosor, bär och gula kex. Ännu ungdomlig och något knuten men potential att ge hundraprocentig energi och smak. Vacker och tvärsäker syra i fin fusion med bär och röd frukt från en välavvägd blend av välmående pinot noir och chardonnay. (Provinum, 480 fl.)

L’Archetipo Susumante 2018, Italien, Apulien, TSE 93536, 179 kr

Annorlunda rosébubbel med inbjudande bärig doft, full mousse, driv i syra och bjussig frukt. Friskt och fokuserat, fräscht och josigt i en härlig längd. Biodynamisk odlat sedan år 2000 med inspiration och influenser av Masanobu Fukuokas filosofi kring jordbruk. (Panache Sweden, 4800 fl.)

La Cattiva No Virus On The Dance Floor 2020, Italien, TSE 90242, 68 kr (+ 1 kr pant) (250 ml.)

Det blir inte mycket hippare än så här sommaren 2021. Läskande Pet Nat Rosé på aluminiumbruk i retrobeklädd design, lämplig för tvåserveringar. Brandgul i färgen, friskt bärig i nosen med jordgubbar, blodgrapefrukt, persika och söta röda körsbärstoner i frisk men återhållen syra. Dryckesbutiken ställer återigen fram klockan när det kommer till alternativ dryck i alternativ förpackning. Som PetNat saknar den mousse, men som stilla rosé har den en angenäm pärlande frizz på tungan. Aptitlig och rolig. (Dryckesbutiken, 10000 burkar)

Birichino Pet Nat Malvasia Bianca 2019, USA, Californien, TSE 93527, 249 kr

Birichino, som betyder bråkstake, gör uttrycksfulla och druvtypiska viner på druvor från gamla vinstockar. Här en charmig PetNat på uteslutande malvasia, ofiltrerad och grumlig med kaxig mousse och svalkande syra. Doft och smak av grapefrukt, päron och saftiga persikor. (Handpicked Wines, 1500 fl.)

VITT VIN

Fio Wein Falkenberg Riesling 2017, Tyskland, Mosel, TSE 93424, 249 kr

Mjuk päronsplittig doft, söt frukt, hög syra, friskt avslut. Det är mycket mosel i detta vin men med en sötbesk komplext avslut. För mig var inte det här en “instant hit” men jag tror att det är ett vin att kontemplera och resonera sig fram till. Vingurun Dirk Niepoort är involverad och det har satt tydliga spår. Nyfiket! (Gullberg by Stockwine, 1200 fl.)

Andre et Michel Quenard Chignin Bergeron Les Terrasses 2019, Frankrike, Savoie, TSE 92100, 199 kr

Mineralisk alpbäcksläsk med doft av gula blommor och gul frukt. Bergeron är det lokala namnet i Chignon för druvan roussanne. Härligt driv i syran, gul fruktigt mogen frukt, gula päron, mineraliskt och propert sammansatt.
(Panache Sweden, 1200 fl.)

Domaine de la Bergerie Les Pierres Girard 2018, Frankrike, Anjou, TSE 93566, 199 kr

Återkommande favorit från Anjou. Ni som följer mig känner till min vurm för chenin blanc från området med sina mjuka honungstoner, gula frukt och höga maxade syra. Här får man också lite skön citrusfrukt, bakad citron, gröna örter och en härligt läskande längd. (Vintedge, 1800 fl.)

Ojai Kick on Ranch Riesling 2018, USA, Kalifornien, TSE 93406, 269 kr

Santa Barbarba riesling med aromatiska dofter av gul stenfrukt som mogen persika och aprikos. I smaken bjuds även en del smöriga toner, citrussyra, grönt gräs och limezest. Från inköpta druvor formade av västkustsvinpersonligheten Adam Tolmachs händer. (Divine, 600 fl.)

Cullen Wines Mangan Vineyards 2019, Australien, Margaret River, TSE 92718, 249 kr

Biodynamiskt odlad sauvignon blanc från Margaret Rivers pionjärer. Syrlig och fyllig med saliverande syra, mineraler och sälta över gulgrön frukt. Frisk doft av grönt gräs och gul frukt. Fylligt fokuserat och koncentrerat i balans med lång frukt och grepp i texturen. (Provinum, 480 fl.)

ORANGEVIN

AmByth Estate Sauvignon blanc 2019, USA, Kalifornien, TSE 93345, 389 kr

Från Santa Barbara County och Paso Robles, är AmByth den första Demeter-märkta vingården i området. Doft och smak av hö, smultron, vilda hallon, persika och aprikos. Torr med tanniner och frisk syra som balanserar den något övermogna lätt torkade frukten med avslutande toner av aprikos och blandade nötter. (TM Kvalitetsviner, 200 fl.)

Logan Wines Clementine Pinot Gris 2019, Australien, Central Ranges, TSE 93593, 169 kr

Favorit från tidigare årgångar med både vackert namn och etikett. En flaska fylld av poesi i form av apelsin och grapefrukt, röda fruktigt köttiga bär i fyllig men läskande textur med komplexa toner i ett långt aptitligt skalbeskt omfamnande. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Cullen Wines Amber Sauvignon Blanc 2019, Australien, Margaret River, TSE 93563, 269 kr

Junis sista tillfälliga släpp bjuder även på ett skalmacerat vin från de biodynamiska odlarna i Margret River. Vinmakaren Vanya Cullen räknas idag till en av världens främsta och har vunnit otaliga priser och utmärkelser. Aromer av aprikos och nötter, stramt och fokuserat, välbalanserat mellan syra och tanniner och frukt i välbyggd struktur och textur, gott. (Provinum, 240 fl.)

ROSÉVIN

Schlossgut Diel Rosé de Diel 2020, Tyskland, Nahe, TSE 93897, 169 kr

Fylld av dofter och smaker av vildhallon, grapefrukt och gröna örter. Spritsigt driv i syran och ren frisk frukt, elektriskt avslut och en riktigt god rosé av pinot noir från vingårdar som ägs av den framstående gourmanden och vinälskaren Armin Diel, väl ansedd för sitt arbete för att främja tyska viner. Dottern Caroline Diel är den framgångsrika vinmakaren bakom succén. (Lively Wines, 1200 fl.)

En halvpall/Cosimo Maria Masini Vino Rosato 2020, Italien, Toscana, TSE 92762, 248 kr

Naturlig sangiovese med lite uppbackning av andra lokala druvsorter presenterat i bagnum. Maria Masini är certifierade för ekologisk och biodynamisk odling och En Halvpall jobbar endast med naturliga hantverkare. Orangerosa till färgen, ofiltrerat oklarnat med floral doft av örter, timjan och körsbärsblom. Syrlig och inbjudande läskande smak av körsbär, mineraliskt sirligt och relativt enkelt som drickes svalt i stora klunkar. (En halvpall, 2000 bags)

De Haan Altès Herencia Rosat Celastrina 2020, Spanien, Katalonien, TSE 93648, 129 kr

Ekologiskt från Terra Alta med syrliga dofter och smaker som rönnbär, tranbärsjuice och smultron med viss struktur och tannin, torrt med klingande syra och aptitlig skalbeska i avslutet. Druvblend på Garnatxa Negra och Syrah. Stor allokering, bra pris och flirtig förpackning. (Winepartners Nordic, 6000 fl.)

RÖTT VIN

Château Dalem 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 93602, 379 kr

Klassiskt så det förslår på merlot från Fronsac. Här lirar fat med röda bär, vanilj och ceder. Det är stramt och fullt av stalltoner, läder, köttig körsbärsfrukt, svart vinbär, plommon. Ännu något oförlöst frukt och stram syra, men en riktig keeper. (Vintedge, 2400 fl.)

Benjamin Leroux Bourgogne Rouge 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 93603, 239 kr

Ett välkomponerat stycke områdestypisk rougenivå med frisk röd frukt och balanserade fat. Bra balans mellan syra och tannin och en fin fruktig längd. Benjamin Leroux startade vineriet 2007, skördar både egna druvor och köper frukt och han vet vad han gör, Benjamin har jobbat med vin sedan sina unga tonår. (Moestue Grape Selections, 1800 fl.)

Alain Brumont Château Bouscassé 2014, TSE 93654, 99 kr (375 ml.)

Prisvärd halvpanna på ett av Systembolagets mest egna och definierade viner. I kända ordalag bjuds vi i vanlig ordning på tät och stram mörk frukt, svarta bär och massa tannin i superkoncentrerad textur och längd. Vinet är en blend av tuffa tannat, örtiga cabernet franc och fruktiga cabernet sauvignon. (Vinunic, 4800 fl.)

Château de la Terrière Lache Moi La Grappe 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 90487, 139 kr

Ett mörkt och murrigt skogsvin som smakar lite som mors lilla olle. Det är naturligt utan tillsatta sulfiter men inte i samma flirtiga parfymerade stil som många av andra favoriter på gamay  från regionen. Men björnen på etiketten har något speciellt, något oxidativ och något brettig inledning bjuder vidare en mycket mörk aromatiskt doft, rökig och svartbärig med ett skalbeskt och rödbärssyrligt avslut. Komplex och enkel, motsägelser gör oss nyfikna. (WineWorld, 2400 fl.)

Domaine Grosbois Chinon Gabare 2019, Frankrike, Loire, TSE 90396, 199 kr

Ekologisk cabernet franc, ett storesyskon till vårt älskade mammas-kök-vin Cuisine de ma Mere. Här ett snäpp upp, ett kvalitativt vin som lyfter direkt i nosen med blå frukt och viol. Saliverande syra och driv i frukten som skriker “For the love of Chinon”. Stramt, tannintuggigt och koncentrerat med grönstjälkigt och mineraliskt avlsut. Bra pris för mycket vin! (Panache Sweden, 3600 fl.)

André Brunel Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire 2015, Frankrike, Rhône, TSE 92481, 859 kr

Klassisk påve, elegant och stor. Genomslående blå och svarta bär, torkad frukt, mogen varm frukt, torkade plommon och  fikon. Ja, när man kommer upp i denna prisklass och med så mycket historik kan man göra stilren och fett cool sötfruktiga solvarma viner, fylliga och sammetslena med totalt torra avslut, utan att skämmas. Grenachedominerat med touch av syrah. (Tryffelsvinet, 120 fl.)

Earl Remi Larroque La Roq Coteaux d’Oustry 2017, Frankrike, Gaillac, TSE 92388, 149 kr

Älskar när det kommer in viner från udda ursprung på udda druvor med hög kvalitet. Det bevisar att vinvärlden är stor och att vi är långt ifrån att ha koll på allt. Här ett vin från regionen Gaillac i sydvästra Frankrike. En mjukt sötfruktig doft av rödabärskompott och trä fyller min nos. En smått oroande syltfruktig och sötfruktig smak vägs upp av en skön tanninstruktur och fin syraspets. Kul och värt att prova. (Picky Drinks, 1200 fl.)

Andre et Michel Quenard Arbin Terres Brunes 2019, Frankrike, Savoie, TSE 95143, 199 kr

Mondeuse från alperna, inte vardagsmat men väl så spännande att prova på. Vad smakar och doftar det då? Jo, just i denna tappning är det stramt rödbärigt och torrt. Syrliga tranbär och lingon med tuffa tanniner. Det är ett fint fruktigt och bärigt underställ under den strama mineraliska kostymen. Lagringspotential om du har hyllplats för framtida hipstermoment. (Panache Sweden, 960 fl.)

Travaglini Gattinara Riserva 2015, Italien, Gattinara, TSE 95121, 398 kr

Topproducent från alpernas rand presenterar en i grunden klassisk nebbiolo. Otrolig parfym av rosenblad, nyponros, violer och mogna körsbär utvecklas i glaset. Välstrukturerat, piggt och fräscht med torra tanniner, driv i syra och varm röd frukt. Easy drinking fast med fullt koncentration och fokus fullt koncentrerad med grusiga tanniner. Gott nu, klockrent lagringspotential. (Vintedge, 600 fl.)

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2018, Italien, Toscana, TSE 92832, 219 kr

Snyggt och uppumpad i koncentration och stramhet. Känner toscanska myllan och grönskan slå in i min nos. Solmogna körsbär, körsbärsstjälkar, alkohol som är värmande i bröstet, gröna färska vilda örter och jordig, blodig och järnig mineral som ger vitalitet och förför. (Vinunic, 3600 fl.)

Pietro Clementi Valpolicella Ripasso Superiore 2016, Italien, Venetien, TSE 95180, 199 kr

Ripasso utan tillsatser med doft av sötsyrliga bär, sting i syra och frukt med örtiga toner, ett riktigt friskt och fräscht sommarpang. Fruktig med fin struktur med lätta flyktiga syror som bärs upp av änglavingar. Änglarna heter corvina, corvinone, rondinella och molinara. (Panache Sweden, 2400 fl.)

Bodegas Y Vinedos Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques 2018, Spanien, Bierzo, TSE 93396, 175 kr

Den projektjonglerande vingurun Raúl Pèrez gör oändligt många viner, de flesta riktigt bra, som här i hans fieldblend från gårdarna i Bierzo av mencia, bastardo och garnacha tintorera. Solvarm frukt, moget och varmfruktigt. Mineralisk med röda bär, syrligt driven av lingon, tranbär i full koncentration. Önskar servera den källarsval för att pigga upp frukten lite. (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

Niepoort Vinhos Voyeur 2019, Portugal, Douro, TSE 93604, 249 kr (1000 ml)

Charmig fieldblend från gamla stockar på Dirk Niepoorts höghöjdsgårdar i Douro. Ljust röd, läskande josig, sval i stilen med maxad elektrisk syra och friska rena bärtoner. På enlitersflaska är det här en perfekt sommarfullträff. (Wicked Wine Sweden, 1200 fl.)

Quinta do Crasto Touriga Franca 2017, Portugal, Douro, TSE 90010, 460 kr

Elegant och expressivt från vackra Dourodalen. Dov mörk frukt med tydlig fatkaraktär, mörkt koncentrerat och maffigt med syrlig frukt och bra längd. Vinet är gjort på 100% touriga franca. Quinta do Crasto ingår i den prestigefyllda gruppen “The Douro Boys” som bildades 2003 för att visa Douros stora potential för de torra vinerna vid sidan om portvinerna. (Enjoy Wine & Spirits, 200 fl.)

Avondale Qvevri Grenache Syrah Mourvedre 2019, Sydafrika, Paarl, TSV 90273, 159 kr

Avondale är den första producenten i Sydafrika att använda lerkärlet qvevri i sin vinmakning. Här har de använt sig av ekologiskt odlad GSM-blend som gett bäriga toner och mineralrika noter, hög koncentrerad smak av röda bär och ljusa kvällar. Slow winemaking och riktigt gott! (Handpicked Wines, 1800 fl.)

Ojai Santa Barbera Syrah 2018, USA, Kalifornien, TSE 95634, 299 kr

Ett till vin från Adam Tolmachs minimalistiska handtverk. Adam har gjort vin i Santa Barbara sedan 1982 och är en av dom som har drivit “In pursuit of balance” allra längst. Denna syrah har en driven mineralisk doft av kött, blod och röd frukt. Mjuk len kropp med balans i syra och tanniner och mjuk solmogen frukt i bra längd. (Divine, 1200 fl.)

Turley Old Vine Zinfandel 2018, USA, Kalifornien, TSE 90208, 359 kr

Högklassig Napa Zin från en före detta grodfarm. Transparent och naturlig vinmakning med inspirationen hämtad från Bourgogne. Små burgundiska öppna jäskar, där druvorna jäser som hela klasar. Allt är vildjäst och ekologiskt odlat. Djup sötbärig doft och smak med förnimmelser av blåbär och svarta vinbär. Solomoget, värmande och snyggt uppbyggt. Varm söt frukt i avslutet som bärs upp av frisk syra. (Divine, 960 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.