Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "skål, eller Trinch! som Rabelais sa"

Nyprovat – "skål, eller Trinch! som Rabelais sa"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Vi har vårdagjämning i ryggen och stormar mot sommartid, men än har inte tjälen lättat i marken och oroligheterna rasar alltjämt i världen. Det är ändå lätt att gnälla om det annalkande aprilvädret som lär skaka om oss rejält. Mars månads sista lansering får då bli de positiva glimrande glimtar i den tristess vardagen och den långa våren bereder oss för. Det viktigaste är att vi är medvetna om vad som sker omkring oss, att vi inte faller i snabb glömska eller ignorans - den store Francois Rabelais sa "Ignorance is the mother of all evils", men han sa också Trinch!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_exton_park

Exton Park Blanc de Noirs, Storbritannien, England, TSV 95524, 369 kr

Ambitiöst av Malcolm Isaac som satt målet att göra “British fizz” rumsrent och exklusivt i alla världens hörn. Han lyckas synnerligen med sina viner och det är många fler i hans bakvatten, framtiden för UK är här. Djup aromatik av röda äpplen, brioche och torkat hö. Bredaxlad mousse med driv i syran och krispig mineralitet. Sötfruktig med mogna äpplen och bakad citrusfrukt i en generös längd. (Provinum, 1800 fl.)

VITT VIN

Winetable_nyprovat_geheimrat_j

Weingüter Wegeler Geheimrat J Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheingau, TSV 93394, 249 kr

Syrlig doft och smak av grön kartig frukt, krusbär, plommon och päron. Torr, syrlig och grönkvistig med spjutspetssyra, elegant våruppklädd och redo för den första vita primöra sparrisen. Hög klass och tydligt ursprung. (Giertz Vinimport, 3600 fl.)

Winetable_nyprovat_domaine_maire_vin_jaune

Domaine Maire et Fils Vin Jaune Arbois Série Limitée 2014, Frankrike, Loire, TSE 93242, 559 kr

Savagnin från Arbois med åtta år på nacken. Ännu ungt men ack så drickbart. Curryflirtande florjästiga toner balanserar frisk äpplesyra och strukturell elegans. Syrlig, kryddig, nötig och mycket charmig. Vin Jaune är en speciell vinstil med tydlig oxidativ inverkan, passar utmärkt till lagrad comté, men är väldigt versatil och fungerar till mycket annat. För novisen är det kanske inte vad man förväntar sig av ett “vitt vin”, för konnesören är det glou glou! (Tryffelsvinet, 120 fl.)

winetable_nyprovat_alejairen_crianza

Familia Fernandez Rivera Alejairén El Vínculo Crianza 2018, Spanien, Kastilien-La Mancha, TSE 94284, 159 kr

Från ett litet vinimperiums ättlingar på den lokala storhetsdruvan airén. Tät doft av vanilj, dill och ny ek. Smaken följer tätt efter med gul mogen frukt i en torr textur med stram struktur och ett pangsyrligt avslut. För prislappen väl värd att provas, om inte annat för att det kan vara kul att servera ett vitt vin som passar till grillat kött nu på vårkanten. (Winepartners Nordic, 4500 fl.)

winetable_nyprovat_bodegas_albamar_PAI

Bodegas Albamar PAI 2020, Spanien, Rías Baixas, TSE 94312, 199 kr

Albariño som vilat på sin jästfällning har gett mogen exotisk frukt, persika och mineraler som våta stenar och sälta. Ett friskt havsvin med rund textur. Albamars viner har jag skrivit om inför varje lansering av deras olika viner i TS. Jag är dessutom en flitig konsument av deras viner, inte minst för att min älskade fru Caroline är ett stort fan. Den här hamnar på inköpslistan och kommer att poppas till sommarens paella soccarat. (Johan Lidby, 2400 fl.)

winetbale_nyprovat_loureiro_private

Anselmo Mendes Loureiro Private 2019, Portugal, Vinho Verde, TSE 91110, 299 kr

Grönkartig doft av citrus och lime med florala toner av vita blommor. Smaken och texturen är sötfruktig med friskt äpplig syra, grillad citron och mogen lime med ett rökigt mineraliskt avslut som andas krispig stenfrukt, smör och sälta. Anselmo Mendes gör annars några av våra mest uppskattade alvarinhos och hög kvalitet genomsyrar hans viner. (Stellan Kramer, 600 fl.)

winetable_nyprovat_aphros_phaunus_loureiro

Aphros Phaunus Loureiro 2020, Portugal, TSE 93087, 229 kr

Biodynamisk loureiro från gediget hantverk av Steiner-lärjungen Vasco Croft. Spontanjäst och uppvuxen i bivaxbeklädda amforor, ofiltrerat, oklarnat, rent och naturligt. Aromatiskt blommig och läskande gulfruktig med syrlig, knastertorr textur. Örtig och frisk med gul frukt och vita vinbär, havtorn, aprikos och mineraliska anslag i finishen. (Johan Lidby, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_chocapalha_branco

Casa Agrícola das Mimosas Chocapalha Branco Reserva 2019, Portugal, Lisboa, TSE 93585, 179 kr

Världskändisdruvan chardonnay och blyga arinto i samspel från innovativa Sandra Tavares da Silva. Mjuk inledning i nosen av vita blommor och citrus. Smaken fylls på med äpple- och apelsintoner och vanilj. Hög syra, frisk med torr textur och nötigt avslut med åverkan av jästfällningen där den maffigare och fylligare chardonnay har lyfts av den stramare vinifierade och betydligt friskare arinto. (Handpicked Wines, 2040 fl.)

winetable_nyprovat_keermont_terrasse

Keermont Vineyards Terrasse 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 94269, 189 kr

En blend av chardonnay, chenin blanc, marsanne, roussanne, sauvignon blanc och viognier där druvorna vinifierats för sig på franska fat innan tappning och fått vila på sin jästfällning innan buteljering. Spännande och inbjudande aromatik med gul frukt, torkad frukt, nötter, smör, honung, bivax och ylle. Välbalanserat, örtigt och gulfruktigt med frisk syra och smakrik längd. (Wine Affair, 1800 fl.)

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_susana_balbo_rosé

Susana Balbo Signature Rosé 2021, Argentina, Uco Valley, TSV 90027, 149 kr

Från “the first lady” av argentinska viner, Susana Balbo, en purung laxrosa rosé med doft av smultron, jordgubb, persika och grapefrukt. Syrligt och välstrukturerat med driv i frukt och bärighet. Smaken dominerad av grapefrukt och smultron med inslag av färska örter i ett mineralsalt avslut med vibrerande syra. (Valid Wines, 5304 fl.)

RÖTT VIN

Winetable_nyprovat_chinon_les_petites_roches

Charles Joguet Chinon Les Petites Roches 2019, Frankrike, Loire, TSV 95593, 169 kr

Ekologisk cabernet franc vinifierad och lagrad på rostfria ståltankar med fokus på ekologisk odling och vinmakning. Charmfull med mörka bär, körsbär, svartvinbär, sötlakrits och gröna toner som örter och kvistar i en stram och syrlig ton med läge för lagring ett par år. Absolut gott nu, men av erfarenhet vet jag att det händer grejer med tid. Priset och allokeringen talar för sig, köp och bunkra – for the love of Chinon! (Tryffelsvinet, 10800 fl.)

winetable_nyprovat_breton_trinch

Cathérine et Pierre Breton Bourgeuil Trinch 2020, Frankrike, Loire, TSE 92384, 179 kr

Biodynamisk och naturlig dynamik på cabernet franc, men nu från Bourgeuil på norra sidan av Loirefloden mittemot Chinon på södra sidan floden. Ett av mina absoluta favoritviner från den ursprungliga så kallade naturvinsrörelsen. Mörka körsbär, gröna örter, vildhallon, aska och gröna kvistar. Torrt med frisk frukt, drivande syror och stram ung struktur. Läskande med utmanande bärighet och riktigt gott för den som pallar med lite extra proteinkäkande tanniner. Skål, eller Trinch! som Rabelais sa. (Panache, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_gassier_chateau_des_nages

Michel Gassier Château des Nages Vieilles Vignes 2019, Frankrike, Rhône, TSV 92937, 159 kr

Ekologiskt från Costières de Nîmes i Rhônedalens kanske minst kända del. Här i de lite mer vilda och okontrollerade delarna med romerska anor andas vinerna fulla av garrigue, vildhallon, jordgubb och körsbär där de vilda örterna hålls i strama tyglar utan att brottas ned av tyngd. Den solvarma frukten bärs därför på vingar av frisk syra. Släppets “It’s a Bargain” med mycket prisvärd kvalitet och en stor allokering på det. Druvblenden är till största del grenache med mindre andelar mourvèdre,  syrah och en avslutande skvätt carignan. (Divine, 10200 fl.)

winetable_nyprovat_grassi_dolcetto_dei_grassi

Elio Grasso Dolcetto d´Alba Dei Grassi 2020, Italien, Piemonte, TSE 92032, 199 kr

Hantverksdolcetto med fokus på druvtypicitet och terroir i samspel med respekt för naturen. För ett par veckor sedan släpptes, den i mitt tycke, historiskt bästa Langhe Nebbiolon från Grasso med samma årgång som denna dolcetto, 2020. Fruktig och frodig rödbärig doft av körsbär, örter och solmogen frukt. Smaken följer samma väg och där 2019 var stramare och knastrigare möts vi här av en mjuk struktur, frisk syra och unga tanniner som balanserar fint med den ljuva djupa frukten. (Johan Lidby, 600 fl.)

winetable_nyprovat_rosso_colli_tortonesi

Oltretorrente Rosso Colli Tortonesi 2020, Italien, Piemonte, TSV 92014, 164 kr

Från branta vingårdar och biodynamiska principer kommer dessa droppar ur gamla stockars frukt där barbera är huvudaktör med ett tionde dolcetto. Mörkt röda körsbär och örter med en reduktiv inledning, till och med lite stalligt brettiga och svettiga toner i nosen. Smaken dock frisk med syrlig frukt, torra grusiga tanniner och mineraliska toner med avslutande kartigt syrlig frukt. Vilt och otämjt men värt att prova på grund av prisbild och ursprung. (Vinobele, 7800 fl.)

winetable_nyprovat_gaja_promis

Gaja Ca’Marcanda Promis 2019, Italien, Toscana, TSV 90231, 299 kr

Klassisk och prisvärd “super-tuscan” av merlot, syrah och sangiovese från vinmakarhänder tillhörande den ytterst respekterade Guido Rivella i samförstånd med Gaia Gaja. Röd frukt, blåbär, körsbär och ekfat summerar det eleganta introt. Torr, stram och välbyggd i mellanregistret. Grusiga unga tanniner, läskande syra och koncentrerad frukt med örter och lakrits, mörk choklad spelas upp i crescendot mot ett värdigt avslut. Väl genomtänkt, välbalanserat och välbyggt! (Lively Wines, 6000 fl.)

Winetable_nyprovat_versante_nord

Eduardo Torres Acosta Versante Nord 2019, Italien, Sicilien, TSE 92972, 259 kr

Vulkanosande rödbärig entré, en mineraltät och stram saga från spanska Eduardo som idag står på egna ben i Etnas vulkaniska jordar. Välgjord och charmigt personlig med tonvis av syrliga bär, mörkt rödfruktig, örtig och umamiosande köttbuljong med sälta, lakrits, granbarr och rosmarin i välbyggda med strukturerade torra tanniner i ryggen. Komponerat från fyra olika vingårdslägen av största delen nerello mascalese med backning av nerello cappuccio, minella nera och minella bianca. Fram till årgång 2019 har vinerna vinifierats hos Eduardos ex Arianna Occipinti i Vittoria med nedklassificeringen Terre Siciliane. Idag har Eduardo eget vineri i Randazzo tillsammans med sin nya partner Giulia och man kan väl anta att Etna DOC står runt hörnet. (Dryckesbutiken 600 fl.)

winetable_nyprovat_KWV_the_mentors

KWV The Mentors Grenache Noir 2015, Sydafrika, Coastal Region, TSE 92238, 189 kr

De stora behöver inte vara slöa eller dåliga. Ett av Sydafrikas största, äldsta och mest betydelsefulla kooperativ, KWV, ligger bakom detta vin med några fint lagrade år på nacken. Inbjudande sötfruktig nos med viol, mörk choklad, tobak, korinter och mörka körsbär. Smaken följer tätt med strama tanniner och generöst syrlig frukt i en maffig och fint bärig längd. Hög kvalitet, stilrent, bra pris och en tydlig introduktion till en klassiker som inte tappat det mot modernitet. (Arvid Nordquist, 1380 fl.)

winetable_nyprovat_rust_en_vrede_cabernet_sauvignon

Rust en Vrede Estate Cabernet Sauvignon 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 90397, 279 kr

Vila och Frid är ledorden för dessa holländska ättlingar som gått, stått, stött och blött genom väder och vind och politiska omvälvningar sedan 1694. Att kalla Sydafrika för nya världen känns ibland pekoral. Klassisk SA-cabernet ur tukulujordar, vinbärstät, fruktig och väl sammansatt med grusiga tanniner och mörkt söt mjukt värmande frukt. Svartvinbär med fatkaraktär av smidig ceder i en tät, fyllig och stor klassisk stil. (The Wineagency, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_damascene_cederberrg

Moya Meaker Wines Damascene Cederberg Syrah 2020, Sydafrika, TSE 94384, 399 kr

I samarbete med David Curl, ägaren till Moya Meaker i Elgin, har Jean Smit skapat ett projekt med ett enkelt syfte: att göra de bästa regionala uttrycken från de distinkta terroirerna i hela Sydafrika, några av landets mest anpassade, eleganta viner. Cederberg Syrah kommer därför med föga nyheter. Mörk blåsvart frukt, plommon, björnbär, korinter, körsbär, syra och pepprighet. Stram tannin och längd. Detta är den tredje utgåvan från Damascene-stallet och, Wow!, har de satt några seriösa riktmärken. (JPC Wines, 312 fl.)

winetable_nyprovat_catena_alta_malbec

Bodega Catena Zapata Alta Malbec 2018, Argentina, Mendoza, TSE 92282, 299 kr

Prisvärt toppvin från en av de ledande och mest innovativa producenterna i Mendoza. Syrlig mörkt röd och svartbärig doft med inslag av gröna örter. Smaken är djupt bärig och mörkt fruktig med blåbär, svartvinbär, plommon, björnbär, mörk choklad, örter, kryddor och i en mjuk sammetslen men strukturerad stil med torra tanniner, frisk syra och ungdomlig spjuvrighet. Gott nu, bombastiskt efter en tids lagring. (Wine Affair, 600 fl.)

winetable_nyprovat_catena_zapata_malbec_argentino

Bodega Catena Zapata Malbec Argentino 2019, Argentina, Mendoza, TSE 90542, 695 kr

Exklusivt, elegant, expressivt och en favorit från producenten, på mer än ett sätt (bara etiketten är en love affair). Djupt fokuserad doft av svarta plommon och svarta körsbär. Smaken excellerar mörka bär, körsbär, svartvinbär, plommon, tobak, choklad, lakrits och gröna örter. Välbalanserad sammetslen mjuk textur men tät och kaxig självsäker struktur i maffig tung kostym där en fjäderlätt syra och friskhet tar udden av det tuffa. Välbalanserat och snyggt!  (Wine Affair, 240 fl.)

winetable_nyprovat_reynvaan_intherocks

Reynvaan Estate Syrah In The Rocks 2018, USA, Washington State, TSE 93262, 795 kr

Walla Walla Valley och ett kraftfullt och smart vin. Jag älskar området som känns litet men är oändligt, lite som det här exklusiva vinet. Rejält men elegant med gul frukt och mörka bär. Syrliga röda- och blåa bär, körsbär, vildhallon och örter. Stort, läckert, maffigt och gediget exklusivt! (Wine Affair, 240 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.