Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "som en fågel som vrider upp världen"

Nyprovat – "som en fågel som vrider upp världen"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

"Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka?" Pär Strömberg har dröjt sig kvar i målande poetiska tankar om vinerna som släpps i tillfälliga sortimentet den 18 mars. Han har naturligtvis Nyprovat dem och valt ut de bästa för just dig, så håll till godo och kom ihåg; lev mer, dröm livfullt - drick mindre men drick bättre!

Poeten Karin Boye föddes 1900 i Göteborg och kanske har hennes rader i den klassiska dikten “Ja visst gör det ont” ur diktsamlingen “För trädets skull” något att göra med Haruki Murakamis roman “Fågeln som vrider upp världen ” där han med sitt karaktäristiska flytande språk beskriver gränslandet mellan dröm och verklighet. Ibland får jag poetiska känslor när jag dricker vin, där och då, när något i vinet slår an en ton, en vibration, skapar en färg eller en sinnesförnimmelse som tar en tillbaka i tiden eller skapar en ny upplevelse och ett nytt minne, precis som när uppvaknandet är som ett fallskärmshopp från drömmen. Det är också knoppning ute i vingårdarna nu och efter vinterns renande katarsis vaknar äntligen rankorna till liv igen. Jag har dröjt mig kvar i målande poetiska tankar om vinerna som släpps i tillfälliga sortimentet den 18 mars och jag har naturligtvis Nyprovat dem och valt ut de bästa för just dig, så håll till godo och kom ihåg; lev mer, dröm livfullt – drick mindre, men drick bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_cristal_2014

Louis Roederer Cristal Brut 2014, Frankrike, Champagne, TSE 90024, 2349 kr

Min dotter Lia föddes den 14 juli 2014, ganska fint för en vinälskare som en själv. Kommer förmodligen landa ett par av dessa flaskor i källaren för framtida bruk vid kommande högtider och firanden. Redan nu en utvecklad frisk doft av brioche, mogna päron och äpple med citrusklingande knivskarp och kristallklar syra. Friskt ljus och brilliant med en smakpalett av citrus, lime och gröna äpplen i en ännu ung med ypperligt elegant fräschör. (Vinunic, 2250 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_fevre_chablis_montmains

William Fèvre Chablis 1er Cru Montmains 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94280 379

Inbjudande mineralisk nos men kanske något blyg för att sättas på plats. Smaken excellerar snabbt med mineral och gul frukt, sälta, smörkola, mineral, citrus och örter i en lång elegant finish där kalk och salta stenar avrundar det hela. (Lively Wines, 1800 fl.)

Winetable_nyprovat_cordier_saint_veran

Domaine Cordier Saint Veran Clos à la Côte 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 94464, 249 kr

Doften och smaken tar mig långt tillbaka i minnet, till min mormors hus, inte på grund av vinet utan mer av doften, där eterneller hängde torkande i farstun och där varje måltid man väntade på omgärdades av dofter av florala element.  Här bjuds vi även på brynt smör och örter, citrus, gula blommor och som nyss nämnda eterneller. Tät fruktig, örtig och eldig. Väl sammansatt, snygg och ren. Ett mycket gott och prisvärt vin. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

winetable_nyprovat_lurton_la_louviere

André Lurton Château La Louvière Blanc 2006, Frankrike, Bordeaux, TSE 93522, 259 kr

Aromatiskt doftande av gul frukt med florala gulblommiga toner som följs av smaker av kaktus, vanilj och smörig fatkaraktär. Friskt syrligt, välbyggt med fyllig textur och saliverande syra där mogen gul frukt och örtiga inslag avrundar den feta men elegant friska finishen. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_naranjo

Comercial Puente Austral Wines Naranjo 2020, Chile, Maule, TSE 94455, 229 kr

Torontel eller torrontes som druvan heter har vilat i betongägg på sina skal. Metoden har gett doft och smak av torkad aprikos, burkpersika och fruktkompott. Smått sträv, läskande syra, svalt men värmande. Osäker på kvalitetsbedömningen här men kul och spännande vin från ett område där det är en sällan använd metod. För naturvurmaren som vill upptäcka nya områden i världen. (Segerstrom Wines, 600 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_foillard_morgon_cotedupuy

Jean Foillard Morgon Côte du Py 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 95239, 299 kr

Foillard oh´Foillard, inte gör du mig någonsin besviken. Från frukt till stram tillknäppthet, du har alltid excellerat med din inbjudande drivna parfym av mörkt röda bär, jordgubb och vilda örter. Smakexplosionen av vildhallon och vilda örter stramas upp av tät struktur och frisk syra – wow igen, vilket vin! (Wine Trade, 7800 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_des_lises

Domaine des Lises Crozes Hermitage 2019, Frankrike, Rhône, TSE 92022, 299 kr

Svarta körsbär och peppar, rökig chark och blåbär, ja där har du ursprungskaraktären hos denna juvenila joviala rackare. Tät och ungfruktig doft av stram och torrt syrlig men omogen frukt som plommon och blåbär. Smaken dominerad av mörka bär, svart frukt, choklad, örter och lakrits i avslutande välstrukturerat tanningrepp med sval mineralitet och jordigt järnrikt avslut i rykande rökig mineral. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_le_puy_emilien

Le Puy Emilien 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 93499, 379 kr

Naturligt och minimalistiskt påverkat hantverk från område som inte ser med blida ögon på dylika hittepå-vinmakerier. Men här har vi ett praktexempel på att det går att göra vin som man vill, var man än är på jorden. Initialt reduktiv med brett, stall och lädersadel över mörkt röd koncentrerad frukt. I glaset snart ett härligt driv i frukt och syra med mycket välbalanserad version med merlot i förarsätet. (TM Kvalitetsviner, 360 fl.)

winetable_nyprovat_azelia_barolo

Azelia Barolo 2017, Italien, Piemonte, TSE 93351, 359 kr

SVINGOTT!
(Tryffelsvinet, 1200 fl.)

inetable_nyprovat_viglione_barolo_bussia

Viglione Barolo Bussia 2017, Italien, Piemonte, TSE 94581, 599 kr

En historisk lansering av ett vin som snart aldrig finns mer. Det här är näst sista årgången av denna Barolo någonsin. Guilio Viglione avslutar sin vinmakarkarriär på topp och när inga arvtagare finns som kan ta över den arrenderade marken innebär det ett slut på en genomtraditionell epok. Som det verkar tar systrarna Rinaldi över kunskapen och det som består av vineriet från i år. Inget dåligt avslut på en värdig kamp. Naturligt och hantverksmässigt med minimal tillsättning av sulfiter vid buteljeringen. Jag har provat ett flertal flaskor från årgången och det är lite av en gamble om du får en redan övermogen näst intill oxiderad ton i glaset eller om du får frisk fräsch frukt med ursprungstypiska noter av viol, körsbär, nypon och rosenknopp. Men, det jag kan säga med säkerhet att jag också provade vinet från årgångarna 1990, 1995 och 2003, också lågsvavlade och naturligt hantverksmässiga, med skinande underbar struktur, syra och frukt som lätt kan jämföras med de främsta traditionalisterna i området. Att vi får 1800 flaskor av denna minimala produktion, dessutom av den näst sista årgången någonsin, talar för att hyllorna kommer att gapa tomma illa kvickt. Läs gärna om förra veckans lansering av samma vinmakares Barbera d’Alba.
(Panache, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_montesecondo

Montesecondo Chianti Classico 2019, Italien, Toscana, TSE 94345, 229 kr

Ingen har väl undgått min vurm för mörkt rödbärig doft där svarta körsbär, jord och järniga mineraliska toner fyller min nos. Klockren frisk syra med läskande körsbärsfrukt som  levererar fräschör till moder jords järniga mineralitet med toner av gröna örter och salta stenar. Syrligt avslut med tuggiga tanniner, fokuserat elegant men rustik i finish. Udda men riktgt gott! (Dryckesbutiken, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_La_mlinche

Sabelli-Frisch Wines Inc La Malinche 2019, USA, Kalifornien, TSE 94370, 269 kr

From Sonoma County with love. Ett mycket spännande vin på druvan mission från rankor i Mokelumne River. Vineriet är grundat och drivs av cinematografen Adam Sabelli-Frisch som här presenterar ett tegelorangefärgat vin fyllt av doft och smak av röda bär, rosor, vildhallon och örter. Torr och stram men rik, vällustig och intressant. (Vinunic, 600 fl.)

winetable_nyprovat_reynvaan_intherocks

Reynvaan Estate Syrah In The Rocks 2018, USA, Washington State, TSE 93262, 795 kr

Walla Walla Valley och ett kraftfullt och smart vin. Jag älskar området som känns litet men är oändligt, lite som det här exklusiva vinet. Rejält men elegant med gul frukt och mörka bär. Syrliga röda- och blåa- bär, körsbär, vildhallon och örter. Stort och maffig och rejält exklusivt!
(Wine Affair, 240 fl.)

winetable_nyprovat_damascene_cederberrg

Moya Meaker Wines Damascene Cederberg Syrah 2020, Sydafrika, TSE 94384, 399 kr

I samarbete med David Curl, ägaren till Moya Meaker i Elgin, har Jean Smit skapat ett projekt med ett enkelt syfte: att göra de bästa regionala uttrycken från de distinkta terroirerna i hela Sydafrika, några av Sydafrikas mest anpassade, eleganta viner. Cederberg Syrah kommer därför med föga nyheter. Mörk blåsvart frukt, plommon, björnbär, korinter, körsbär, syra och pepprighet. Stram tannin och längd. Detta är den tredje utgåvan från Damascene-stallet och, wow, har de satt några seriösa riktmärken. (JPC Wines, 312 fl.)

winetable_nyprovat_ramnasgras_badenhorst

Badenhorst Ramnasgras 2020, Sydafrika, Swartland, TSE 91274, 269 kr

Boom shackalack vilken cinsault – vällustigt inbjudande parfym med viss reduktion på den rena sidan och frukt av röda bär, röda skal med sirlig mineralitet och schwung i syran. Strukturen är torr, stram och tannintät men finishen superläskande läcker och en uppvisning i balans och Swartland-sisu. (Tryffelsvinet, 840 fl.)

winetable_nyprovat_dandelion_farawat_tree

Dandelion Faraway Tree of McLaren Vale Grenache 2019, Australien, McLaren Vale, TSE 94386, 249 kr

I ärlighetens namn har jag aldrig förstått mig på Dandelions uttryck eller vision trots sin estetiska attraktion. Och, kanske är det just det som gör detta vin så intressant för mig. Det här är, i mina ögon, något nytt, ett rent och purfärskt uttryck av terroir och druva, med grenachens mjukt mörka röda färg och jordens mineralitet där inslag av örtig undervegetation, mynta och eucalyptus myser ihop en torr, stram och tät konstellation med unga tuggiga tanniner i balans med frisk syra. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

FRUKTVIN

winetable_nyprovat_daishichi

Daishichi Kimoto Umeshu, Japan, TSE 92677, 325 kr

Sött och friskt, en udda pippi som flugit in i våra liv som en fågel som vrider upp världen. Initialt en vag ton av fotsula och söt frukt som övergår i pigga gula plommon, mandel, gröna örter, apelsin, russin och kryddor i ett mycket sött och värmande avslut. Importören Akebono presenterar fler riktigt vassa Sake i detta släpp och tveka inte att prova om du vill förstå Japans dryckesarv på riktigt, långt från den ljumma lilla koppen till din sushi. (Akebono Unlimited, 120 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.