Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "the devil stole the wine from the lord"

Nyprovat – "the devil stole the wine from the lord"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Grande Rock kom 1999 och var precis innan High Visibility 2000 den platta som blev den första stora succén. Skivan var länge den enda Hellacoptersskivan som saknades på Spotify. Med låten The Devil Stole The Beat From The Lord och Strängens (RIP) gitarrer är den för evigt etsad i min själ. Nyligen släpptes en ny platta, Eyes of Oblivion i andra tongångar och även om The Hellacopters har haft stort inflytande på min musiksmak runt millenieskiftet är det som att något gått förlorat efter dokumentären och efter Robert Dahlqvists bortgång. Det finns flera bra låtar på nya plattan, men jag finns inte där, i mitt lyssnande... Dock finns deras tidigare låtskatt välbevarad inom mig och har lånat denna lansering sin titel. Mycket är Nyprovat, inte allt, men en hel del utvalt och jag hoppas att ni finner mina tips värdefulla inför helgkassen... och kom ihåg, drick mindre, men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_jacquart_mesnil

André Jacquart Grand Cru Les Mesnil Experience Brut Nature, Frankrike, Champagne, TSE 90160, 459 kr

Chardonnay med lätt brioche, blek nougat och citrus, vagt oxidativ i nosen. Fyllig och syrlig i moussen, hög syra, helt torrt och fyllt av citrus, äpple och vita blommor i en friskt rungande längd. Champagne André Jaquart är ett familjehus som idag ägs av familjen Doyard, beläget i Côte des Blancs. Deras utbud av Blanc de Blancs är mycket representativa för terroiren i Vertus och Mesnil-sur-Oger. Den långa lagringen i källaren, den låga dosagen, frånvaron av malolaktisk jäsning och vinifieringen på fat ingår i husets signaturmelodi. (Gullberg by Stockwine, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_Recaredo

Recaredo Turo d’en Mota 2007, Spanien, TSE 93400, 1099 kr

Det var under ledorden “Territori i Qualitat” (territorium och kvalitet) som kvalitetsbeteckningen Corpinnat skapades 2017, mitt i den välkända spanska vinregionen Penedès och det var då, med stenhjärtat i handen, the devil stole the wine from the (Cava)lord. Utbrytningen har varit kontroversiell men lyckad för de idag elva medlemmarna. Färdiglagrat, aromatisk väldoftande och välbalanserat av druvan xarel-lo. Grapefrukt och gul stenfrukt, torr och strukturerad med fylliga smaker av gröna örter, vita blommor, vanilj och vita persikor i en avslutande avklingande mineralisk sälta. Mjuk mousse med fin balans. Exklusivt men också ett av de bästa mousserande vinerna sprungna ur Spanien. Recaredo är en familj som tillämpar biodynamiska odlingsmetoder specialiserade på långlagrade viner. (Quaffable Wines, 120 fl.)

winetable_nyprovat_clos_nostre_senyor

Clos Nostre Senyor Gran Reserva 2009, Spanien, Cava, TSE 94334, 349 kr

Ett par år yngre än kollegan ovan men med ansenlig utveckling i både doft och smak.  Mogen oxidativ doft, torkad frukt och bröd. Rödbärig och örtig, bred men mjuk, mousse. Syrligt av grapefrukt, plommon, äpple och apelsinblom. Välgjord Cava för den som vill se bortom fasta sortimentet. Familjen Mestres gör sina Super Premium Quality Sparkling-viner med respekt för vingården, respekt för druvorna och enligt sina gedigna traditioner som går långt tillbaka i tiden, sedan 1312.
Druvblenden består av  macabeu , xarel-lo och parellada. (Vinunic, 240 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_monterustico_bianco

Monterustico Langhe Bianco 2021, Italien, Piemonte, TSE 94002, 149 kr

Örtig och citrusfrisk doft med inslag av pigga gröna och spänstiga granny smith äpplen, honung och bivaxtoner. Smaken hänger på i liknande spår med syrlig och fräsch struktur, torr och lätt uppstramad med fyllig frukt och fin längd med mineraliska inspel i avslutet. Druvblenden består av riesling, arneis och nascetta. Monterustico är en gammal anrik gård i Dogliani som idag ägs och drivs av Barolo-familjen Vajra. Äldste sonen Giuseppe driver gården parallellt med Vajras egendom med stor respekt för tradition och hållbarhet. (Vintedge, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_craven_viognier

Craven Viognier 2021, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93487, 179 kr

Floral och gulfruktig nos med persika, kamomill och vanilj. Torr, frisk syra och äpplejästig och lätt nötig smak från malolaktiska jäsningen som även mjukat upp en annars stram textur med generös elegans. I vineriet är tillverkningen hantverksmässig och vinerna påverkas så lite som möjligt. Inga tillsatser används, varken kultiverad jäst, enzymer eller klarningsmedel. Craven Wines använder enbart gamla fat och i första hand stora ekfat. Ingen filtrering görs och det enda som tillsätts är ytterst lite svavel före buteljering. Craven Viognier är ett ärligt vin, enligt Mick och Jeanines visionära koncept. (Handpicked Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_kutch_trout_gulch

Kutch Trout Gulch Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSE 92568, 499 kr

Fokuserat och elegant parfymerat gulfruktig chardonnay med välintegrerade fat. Hög syra, komplexa frukttoner, vackert komponerat i fullständig harmoni trots en vag antydan till oxidativ inledning. Jamie Kutch äger inga vingårdar utan köper druvor från de allra främsta lägena hos de bästa odlarna. Trout Gulch är en vingård högt upp i Santa Cruz Mountains som Jamie haft samarbete med sedan 2014. 2016 var första årgång av detta vingårdsläge som odlas med “organic dry farming”. (The Wineagency, 240 fl.)

winetable_nyprovat_brokenwood_ILR_reserve_semillon

Brokenwood ILR Reserve Semillon 2015, Australien, Hunter Valley, TSE 94390, 469 kr

Det vita flaggskeppsvinet är en hyllning till mannen som introducerade vitt vin på Brokenwood. Det görs endast i de absolut bästa årgångarna av druvor från stockar som planterades i Trevene Vineyard 1926. Vinet får ingen kontakt med ek och släpps först sex år efter skörd. Exklusiv semillon med doft av bränt gräs, gummi och gröna örter. I munnen frisk syra, syrliga vita bär med blommiga toner i sjungande syra och läskande avslut. Brokenwood Wines grundades 1970 som ett hobbyprojekt av tre vinroade advokater från Sydney. Idag klassas den femstjärniga egendomen som en av Australiens bästa. (The Wineagency, 120 fl.)

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_miraval_famille_perrin

Miraval Famille Perrin 2021, Frankrike, Côtes de Provence, TSV 99111, 185 kr

Lyxig och elegant feeling på lika delar cinsault, grenache, syrah och rolle. Mineraliskt salt touch, lätt örtig med syrlig frukt av citrus sötbärig av smultron och jordgubb i en charmerande och härligt driven textur. Famille Perrins Provence-äventyr fortsätter att vara en stark spelare på den svenska roséscenen. Även om inte Brad Pitt har med själva vinmakandet att göra står han som ägare till gården Miraval och efter skilsmässan med Angelina Jolie (även hon och deras gemensamma barn är delägare) har ett projekt inletts att återskapa gårdens forna glans och status som musikstudio. (Enjoy Wine & Spirits, 15000 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_vignelaure

Château Vignelaure Rosé 2021, Frankrike, Provence, TSE 94674, 159 kr

Ekologiskt från Coteaux d’Aix-en-Provence med laxrosa färg, bärig av jordgubb, smultron och fruktig melon. Ljus och sval i stilen, friskt mineralisk och syrlig med fyllighet och ett örtigt efterspel. Ett bra matvin som är framställt på 30% grenache, 30% syrah, 25% cabernet sauvignon och 15% vermentino, manuellt skördat, kalljäst och sedan lagrats på sin egen jästfällning (sur lie) i tre månader före buteljering. Château Vignelaure ägs sedan 2007 av det svensk/danska paret Bengt och Mette Sundström. Egendomen grundades dock i slutet av 1960-talet av George Brunet från Bordeaux. (Moestue Grape Selections, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_prieure_de_montezargues

Château La Nerthe Prieuré De Montézargues Tavel Rosé 2021, Frankrike, Rhône, TSE 91134, 159 kr

Ekologiskt odlad druvblend av cinsault, clairette, grenache, grenache blanc och syrah. Klassisk Tavel, en fyllig rosé, saftig och smakrik, full av jordgubbar och moreller med krispig syra och en elegant örtfinish. Här anas även rabarber och en kryddig hint av vanilj. Sammansatt, tätt och fokuserat, fruktigt och syrligt i ett helt torrt avslut. Producenten Château La Nerthe har anor från 1100-talet och har länge varit en betydande del av Châteauneuf-du-Pape och de har odlat vindruvor sedan 1500-talet, vilket gör dem till en av de äldsta egendomarna i regionen. (Arvid Nordquist, 1200 fl.)

winetable_nyprpovat_herencia_altres

De Haan Altés Herencia Altes Celastrina Organic Rosé 2021, Spanien, Katalonien, TSE 93719, 129 kr

Ekologisk, enligt producenten veganvänlig, rosé från Terra Alta på tre fjärdedelar garnacha och en fjärdedel syrah. Rökig mineralitet, rödbärig doft fylld av smultron med vattenmelon, blodgrapefrukt och rabarber i ett torrt, syrligt och kraftfullt sammansatt och välbalanserat rosépaket. Alla vingårdar på Herència Altés/De Haan Altés är ekologiska och man använder sig bland annat av solenergi och återanvändning av regnvatten, allt för en hållbar vinproduktion med så liten miljöpåverkan som möjligt. Innehavet är idag ca 60 hektar vingårdar, varav många med gamla vinrankor, som odlas enligt ekologiska metoder. (Winepartners Nordic, 8400 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_perrachon_morgon_corcelette

Laurent Perrachon & Fils Morgon Corcelette 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 94574, 169 kr

Gamay från 45-åriga stockar uppvuxna ur granit och skiffer. Mörkt bärigt av blåbär och körsbär och rikt fruktigt av persika, aprikos och plommon, helt torr och stram men med en fyllighet och kraftfull mineralitet som ger schwung åt kroppen. Avslutet är frisk syrligt och tätt fruktig med lakrits och kaffetoner. Familjen Perrachon har varit i vinbranschen sedan 1601 och odlat vin själva på egendomen i Beaujolais sedan 1877. Sedan dess har fler egendomar förvärvats och de producerar vin från sex olika Cru:s om totalt 26 hektar. Idag drivs firman i sjätte generation av Maxime Perrachon (dotter till Laurent) med brodern Adrien vid sin sida. (Hjo Grosshandel, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_tenuta_belguardo

Marchesi Mazzei Tenuta Belguardo 2018, Italien, Toscana, TSE 93332, 299 kr

Mörkfruktig med fatkaraktär, svartvinbär, körsbär, plommon och granbarr. Stram och tannintät med lysande frukt, florala element, vanilj, örter och körsbär med frisk syra. Eldigt värmande avslut, torrt och med fin frukt i längden. En Super Tuscan från anrika Marchesi Mazzei som förfogar över välrenommerade vingårdar både i Toscana och på Sicilien. Här i Maremma, på den soliga medelhavskusten, trivs de internationella druvorna cabernet franc och cabernet sauvignon som i samarbete med en hårt arbetande vinfamilj skapat detta vin. (Vintedge, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_david_and_nadia_grenache

David & Nadia Grenache 2020, Sydafrika, Swartland, TSE 92939, 299 kr

Vildhallon och vilda örter, josigt men välstrukturerat och tätt fruktigt med torr stram tanninbas och frisk syra. Bra längd i samma spår som nosen med örter och vildhallon, drag av vitpeppar och körsbär. Kärt återseende från i stort en enskild vingård (även om årgången bjuder in ett par till gårdar) i Paardeberg norr om Malmesbury där odlingarna sköts enligt ekologiska och hållbara metoder. Regionen Swartland har utvecklats till något av ett centrum för innovation i vad som kallas det nya Sydafrika i vinsammanhang. David och Nadia Sadie är klart lysande stjärnor i just det sammanhanget.(Quaffable Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_la_neblina_radio_coteau

Radio-Coteau La Neblina 2019, USA, Kalifornien, TSE 93766, 499 kr

Pinot noir från Russian River med driven aromatik av vildvuxna röda bär och örter tyglat av jordgubbar och sandelträ. Stort, kraftfullt, torrt och syrligt stramt på en och samma gång, mycket vin för pengarna, en 100 procentig Sonoma pinot noir som är värd varenda cent. Vinmakaren Eric Sussman odlar ekologiskt och drar hantverket till sin spets med levererans av omåttligt hög kvalitet. Radio Coteau sköts helt efter biodynamiska principer med Demeter-certifiering och en naturlig filosofi i vineriet (vildjäsning, oklarnade och ofiltrerade viner) för att säkerställa den unika karaktären från varje växtplats och årgång. (Vintedge, 720 fl.)

winetable_nyprovat_kutch_sonoma

Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 92115, 429 kr

Mer gott från Sonoma här i form av inbjudande aromatik, varm röd frukt, jordgubb, örter och sandelträ. Ypperligt välbalanserat, krutrökig mineralisk sälta med frisk syra och varm frukt. Mycket tät floral och finlemmad elegans. Jamie Kutch högklassiga instegsvin Sonoma Coast Pinot Noir hämtar druvor från flera vingårdar, men han gör också fem röda vingårdsviner där McDougall Ranch, Bohan Vineyard och Falstaff Vineyard är de mest kända. (The WineAgency, 960 fl.)

winetable_nyprovat_kutch_mindego_ridge

Kutch Mindego Ridge Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 92607, 539 kr

En av de mindre kända vingårdslägena för Kutch beläget i Santa Cruz Mountains som här i sitt esse visar upp en elegant nos, friskt rödbärigt parfymerad. Otroligt len och läcker munkänsla, exklusiv och komplex, rödbärig och rödfruktig med körsbär och jordgubb, hallon och vilda örter, tämjt till ypperlig perfektion. Trots att Jamie Kutch saknar formell utbildning i vinmakande har han fått hjälp och inspiration längs vägen av framstående odlare och vinmakare, bland annat av Aubert de Villaine på Domaine de la Romanée Conti. (The Wineagency, 480 fl.)

winetable_nyprovat_mondavi_oakville

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Oakville 2018, USA, Kalifornien, TSE 93385, 559 kr

Jag hade äran att för någon vecka sedan träffa och lyssna till Mark de Vere MW som i Napa Valley dedikerat i stort sett hela sitt liv åt Robert Mondavis viner. Under provningen framstod Oakville 2018 som ett ess i leken när det kom till min personliga smak före någonting annat. Intensiv och komplex med kraft och energi. Svartfruktig av svartvinbär och björnbär i stort fruktfokus. Strukturen har tydliga spår av fat men välintegrerat där en mjuk strävhet balanserande trängs om uppmärksamheten med den eleganta syran. Ett stramt, tätt och kraftfullt powerpaket med sammetslena tanniner och pondus i frukten. Cabernet sauvignon med en dash av cabernet franc, merlot, petit verdot och malbec för att runda av eventuella hörn. (Philipson&Söderberg/Anora, 660 fl.)

winetable_nyprovat_schubert_estate

Schubert Estate Pinot Noir 2020, Nya Zeeland, Wairarapa, TSE 92432, 279 kr

Ekologiskt odlad pinot noir från Nya Zeelands norra ö av ypperligt hög klass. Syrligt rödbärig med sandelträ, syrliga körsbär i en tät sammansvetsad och och stramt örtig fatkaraktär med helt torrt avslut. Schubert Wines grundades 1998 av Kai Schubert och Marion Deimling som båda är utexaminerade vinmakare från University Geisenheim. Sedan 2009 har vingårdarna skötts ekologiskt och från 2013 har Schubert fullt ut EKO-certifierade viner. (Wicked Wine Sweden, 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.