Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sicilia en primeur 2022!

Sicilia en primeur 2022!

Bild på Åsa Johansson
Åsa Johansson Vinskribent & Olivoljeproducent

Lästid: 2 minuter

I slutet av april gick förhandsprovningarna av nya årgångar från Sicilien av stapeln i byn Erice, strax utanför Trapani, på öns västra sida. Stort fokus låg på klimatförändringar och Siciliens ekologiska produktion. Så här gick det.

”Vi kan inte lämna dansgolvet innan Tasca d´Almerita, det är en grundregel”, viskar Planetas vinmakerska och ler stort samtidigt som hon fortsätter att röra sig till den höga musiken.

Det är avslutningsfest efter tre dagars förhandsprovningar på Sicilien och framför mig dansar hela den sicilianska vineliten till 80-tals disco så det står härliga till. Det spelar ingen roll om du tillhör Tasca d’Almerita eller Planeta, två av de största gårdarna på ön, är vingårdsarbetare, adlig vinproducent eller direktör för ett konsortium – på Sicilien dansar alla. Det är omöjligt att inte älska Medelhavets största ö, så full av livsglädje och just nu positiv (vin)energi.

winetable_sicilien_en_primeur
Sicilia en primeur 2022!

Klimatförändringar och ekologisk odling

Det var intressanta siffror som presenterades i Erice. Att klimatet förändras och blir varmare är ett faktum. Förra året uppmättes Europas högsta temperatur någonsin, 48,8 grader, strax utanför Syrakusa. Men det som förvånar är att Sicilien på vissa sätt påverkas mindre än norra Italien. Statistiken visar att den sicilianska produktionen är stabil och svänger mindre jämfört med andra delar av Italien och Europa. Antagligen på grund av öns många inhemska druvsorter. De verkar reagera bättre än andra på hettan. Kanske för att det har haft lång tid på sig att anpassa sig till det varma klimatet.

Man talade också om vikten att dra sig upp på högre höjd för att behålla syra och balans i vinerna och undvika för höga alkoholhalter. Höjder finns det gott om på Sicilien där endast 15 procent är plattland. Just nu tittar man på nya områden, speciellt på centrala Sicilien, som kan bli intressanta för vinodling.

Stor vikt lades även på öns ekologiska odling som ökar år för år. Trettio procent av Sicilien vinareal är certifierad ekologisk, något som gör att man hamnar högst upp på prispallen i Italien, före Apulien och Toscana. Man har även ett nytt stort projekt som heter SOStain som grundats av gården Tasca d´Almerita. Det är en certifiering som utöver att värna om ekologisk odling, inkluderar sociala och ekonomiska aspekter.

Just nu ligger även stort fokus på catarratto (även kallad lucido). Det är en grön druva som är den mest odlade på Sicilien med 30 000 hektar av totalt 98 000. Tidigare gjorde man stora mänger med neutrala viner på catarratto, något man nu vill ändra på. Man experimenterar med olika vinmakningstekniker, jästsorter och forskar kring jordmån och klimat. Under en masterclass med 16 olika catarratto som gick från strama och mineralrika till fylliga ekfatslagrade, kan jag säga att framtiden lovar gott.

winetable_åsa_johansson
Wine Tables utsända Italien_expert Åsa Johnasson

Året 2021

De inhemska sorterna har återigen visat riktigt bra resultat trots den varma sommaren. catarratto och lucido mognade bra, grillo-produktionen gick ner något men utvecklade intressanta och moderna uttryck med gräsiga sauvignon blanc-liknande aromer. Inzolia gav fylliga men balanserade viner. Nero d’Avola, som förändrar karaktär beroende på terroir, gav exceptionella resultat. Zibibbo (moscato di Alexandria) samlade på sig mycket socker och här varierar kvalitén. Den lätta bäriga frappato hade inga problem. På Etna mognade ovanligt nog de blå druvorna tidigare än de vita, och man räknar med fylliga och kraftiga viner från vulkanen 2021.

Favortviner:

Fondo Antico, Sicilia Inzolia Sole 2021

Cottanera, Etna Bianco Contrada Calderara 2019

Tasca d´Almerita Sciarenuove 2019

Pietradolce, Terre Siciliane Carricante Sant’Andrea 2017
Tasca d’Almerita, Sicilia Grillo Mozia 2021

Dimore di Giurfo, Terre Siciliane Frappato Pian della Signora 2021

Baglio di Pianetto, Terre Siciliane Syrah Baia Syrah 2021

Casa Grazia, Sicilia Frappato Laetitya 2021

Planeta, Vittoria Frappato 2021

Tornatore, Etna Rosso Pietrarizzo 2018
Cusumano, Sicilia Nero d’Avola Sagana 2019

Baglio del Cristo di Campobello, Sicilia Syrah Lusirà 2019

Masseria del Feudo, Grillo 2021

Feudo Montoni, Inzolia, 2021

Zisola, Nero d´Avola, Doppiazeta, 2019

Donnafugata, Passito di Pantelleria Ben Ryé 2019

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.