Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 1 september

Nyprovat – tillfälligt sortiment 1 september

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 10 minuter

Hösten är här och med den två riktigt stora lanseringar på dess första dag. Första september är som vanligt ett av datumen för den kvartalsvisa uppdateringen av nya viner i fasta sortimentet. De två senaste släppen där har varit erbarmliga men höstens släpp ser lite ljusare ut. Mer om det i en kommande artikel. Höstens första tillfälliga lansering landar således på samma dag och där finns mycket gott att hitta. Spana in utbudet från Italien till exempel - mycket gott till höstsvampen där och även om jag inte haft möjligheten att prova Castello Romitorio Brunello di Montalcino 2017 så vågar jag drista mig till att även den är ett bra köp!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Roland Champion Special Club Grand Cru 2018

Roland Champion Special Club Grand Cru 2018, Frankrike, Champagne, TSV 90479, 529 kr

Gul fruktig nos av citrus och äpple med mjuk mousse, frisk syra, mjuk frukt och lätt brödighet av brioche och fransk nougat. Ett mycket kvalitativt vin från en familjeodlare i högrankade byn Chouilly i Côte de Blancs. Här produceras mycket god champagne framförallt på chardonnay, precis som i denna Special Club med årgång 2018. Under varumärket Special Club finns idag 29 vinodlare som alla är medlemmar i Club Trésors de Champagne. (ChampagneHuset, 4800 fl.)

Flaskbild på Can Sumoi Ancestral Montonega 2022

Can Sumoi Ancestral Montonega 2022, Spanien, Katalonien, TSE 93341, 179 kr

Ekologisk och biodynamiskt odlad montonega (synonym till parellada) från Raventos projekt Can Sumoi där fokus ligger på gamla stockar av lokala druvor. Nosen frisk av grapefrukt och melon med stor mousse, mjuk frukt, läskande frisk syra och knastertorrt avslut. Méthode ancestrale kan likställas med Pet-Nat där man buteljerat vinet innan det jäst klart och kolsyran bildats medan jäsningen slutförts på flaska. (Lively Wines, 3600 fl.)

Flaskbild på Quinta Da Raza Pet Nat Rosé 2022

Quinta Da Raza Pet Nat Rosé 2022, Portugal, TSV 95051, 169 kr

Från Minho i Vinho Verde, en rosa Pet-Nat fullspäckad av smultron, vita vinbär, röda vinbär, hallon, blodapelsin och örter i ett torrt mousserande brus med frisk mineralisk beska i avslutet. Druvorna är de lokala förmågorna padeiro, espadeiro och vinhão. Kul lansering för den nyfikne. (Concealed Wines, 3000 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Rabl Käferberg Grüner Veltliner 2021

Rabl Käferberg Grüner Veltliner 2021, Österrike, Niederösterreich, TSE 92092, 219 kr

Från Kamptal med gul stenfrukt, krusbär, vitpeppar och örter. Koncentrerat och drivet i syra och kropp, fylligt och tätt med nästan elektrisk mineralisk finish. Druvorna till detta vin kommer från vingården Käferberg som består av 2,4 hektar av 40-60 år gamla vinrankor. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

Flaskbild på Malinga Grüner Veltliner 2022

Malinga Grüner Veltliner 2022, Österrike, Niederösterreich, TSE 93040, 199 kr

Naturlig grüner veltliner från 30-55 åriga stockar uppvuxna ur loess och granit. Jäst och lagrat på gamla fat och helt utan tillsatser. Gul till färgen med aromer av gula äpplen, kaprifol, krusbär, persika och vitpeppar. Maxade aromer som även går igen i smaken som brister ut i gul stenfrukt, honung, apelsinzest, nektarin, örter och vitpeppar. Det är ett fylligt nästan oljigt vin med otrolig energi, vibrerande mineralisk sälta och vag men aptitlig bittercitrusbeska i avslutet. Christophe Heiss har sedan barnsben jobbat med familjens egendom Weingut Heiss i Kamptal och driver utöver jobbet med familjens gård även sin egna etikett, Malinga. Precis som resande författaren Artur Lundkvist i sin prosalyriska bok ”Malinga” från 1952, ger uttryck för en starkt självständig syn på människan och civilisationen och framlägger den på ett språk av stor poetisk skönhet och slagkraft vibrerar det här vinet av starka energier. Artur Lundkvist skapade en gränsgenre där den poetiska bilden laddades av aforistisk spetsighet. Han kallade den laddade ögonblicksingivelsen för ”afolyrism” och beskrev den bland annat som bildens ”genväg till tanken”. Precis så känner jag inför Christophe Heiss naturliga tolkning av grüner veltliner. (Dryckesbutiken, 840 fl.)

Flaskbild på Jean-Marc Boillot Mâcon Chardonnay 2021

Jean-Marc Boillot Mâcon Chardonnay 2021, Frankrike, Bourgogne, TSE 90176, 279 kr

Inbjudande gulfruktig och mineralisk med en energisk vibrerande och örtig struktur med sälta och tät koncentrerad fokusering på frukten som är syrlig gul frukt och örtigt avslut med lätta fattoner. (Vintedge, 300 fl.)

Flaskbild på Callejuela La Hacienda de Doña Francisca 2021

Callejuela La Hacienda de Doña Francisca 2021, Spanien, TSE 59698, 199 kr

Palomino fino från Jerez och ett erkänt sherryhus i Andalusien. En ofortifierad sherry skulle man kunna säga, alltså ett stilla vitt vin som med örtig nos, gulfruktig och smörig, förför direkt i inledningen. Tät och koncentrerad, syrlig med aningen oxidativ touch, curry, smörkola, fat, stenig mineral och gul stenfrukt. (Terroir, 600 fl.)

Flaskbild på Villa Matilde Montelapio Fiano di Avellino 2021

Villa Matilde Montelapio Fiano di Avellino 2021, Italien, Kampanien, TSV 90032, 160 kr

Det är inte bara vinskribent kollegan Sofia Ander som gillar Fiano, så gör även jag och med en återkommande lansering av just denna har jag lärt mig en del om druvan och hur den ter sig. En tia dyrare än sist, men det känns väl helt normalt, helt naturligt, som Kungen skulle ha sagt. Syrlig gul frukt, citrus, pomelo, bergamott i en mineralisk och syrastinn sval stil med ett örtigt, torrt och stramt avslut. Fiano är en fascinerande syditaliensk grön druva som är känd för att åldras med värdighet. Vi är inte så bortskämda med vita viner från Kampanien så återigen ett välkommet återbesök i tillfälliga sortimentet. (Nigab, 8040 fl.)

Flaskbild på Veronica Ortega Tormenta 2021

Veronica Ortega Tormenta 2021, Spanien, Bierzo, TSE 93533, 398 kr

Naturlig godello från Bierzo, det kan väl inte gå fel? Nejdå, trots att jag tyckt att Veronica Ortega svajat under ett par årgångar så presenterar hon här ett charmigt och högst personligt avtryck av druvans energi och finess. Gulfruktig med örter i nosen, lätt oxidativ ton, syrligt och läskande friskt av grönt och gult äpple, örter, havssalt och mineraler i avslutet. Vinet har delvis lagrats på amfora, dels på fransk ek. (Principium Dryck, 600 fl.)

Flaskbild på Finca Allende Blanco 2019

Finca Allende Blanco 2019, Spanien, Rioja, TSE 92864, 199 kr

Stram men med fyllig kropp och fet textur, smaker av gul frukt, vanilj, aprikos, grillad citron och örter. Ett uttrycksfullt nyanserat och voluptuöst vin med det där lilla extra man gillar hos vit Rioja. Druvorna viura och malvasía har lagrats på fransk ek med battonage av jästfällningen. (Viña Española, 5400 fl.)

Flaskbild på Roberto Henriquez Molino del Ciego Semillon 2022

Roberto Henriquez Molino del Ciego Semillon 2022, Chile, Valle del Itata, TSE 92455, 229 kr

Oxidativ inledning av gul frukt, mogen frukt, curry, mandlar, vita och gula blommor. Ett väldigt floralt intryck av köksörter, syrligt och mineraliskt. Blint hade jag gissat på savatiano, assyrtiko eller rhoditis från Grekland, en Retsina light… men den aromatiska örtträdgården med tallkåda och Aleppotall förvirrar och det är semillion från 90-åriga stockar som gäckar mig. men gott är det och ett spännande uttryck för Chile. (Handpicked Wines, 600 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Markus Altenburger Blaufränkisch vom Kalk 2021

Markus Altenburger Blaufränkisch vom Kalk 2021, Österrike, Burgenland, TSE 92259, 199 kr

Ekologisk blaufränkisch från Leithaberg som jäst och skalmacererats i sju dagar utan tillsatt jäst och som sen vilat under ett år på stora ekfat. Naturlig tradition som gett ett örtigt och aromatiskt svartfruktigt vin med aromer av lavendel, blåbär, björnbär, jordgubb och vildhallon. Syrligt, friskt och stramt med torra tanniner. (Wine Waves, 1182 fl.)

Flaskbild påMaison Chandesais Juliénas 2021

Maison Chandesais Juliénas 2021, Frankrike, Beaujolais, TSV 94084, 185 kr

Gamay från Cru Juliénas en av de tio byarna med egen klassificering. Som väntat, jordgubb, sandelträ, hallon och örter. Stram med frisk syra och generös frukt där kraft och energi från vulkanjordar ger den där extra kicken. Maison Chandesais ingår i Compagnie Vinicole de Bourgogne som grundades på 1950-talet och man är verksam i flera delar av Frankrike. (Kiviks Musteri/Åkesson, 7200 fl.)

Flaskbild på Le Petit Ducru de Ducru-Beaucaillou 2019

Le Petit Ducru de Ducru-Beaucaillou 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 92041, 399 kr

Från Saint-Julien en klassisk blend av cabernet sauvignon, merlot och petit verdot, sprungna ur grus. Mörkt röda bär, svart frukt, läder och ceder i en läskande frisk och koncentrerad smak med ett eldigt örtigt kryddigt avslut. Stort och fokuserat. Ett vinhus som tydligen haft Sverige- och Skandinavien-kopplingar ända sedan 1700-talet. (Tryffelsvinet, 840 fl.)

Flaskbild på Domaine Chaume Arnaud La Piade Vinsobres 2021

Domaine Chaume Arnaud La Piade Vinsobres 2021, Frankrike, Rhônedalen, TSV 95628, 159 kr

Ekologiskt från Vinsobres, en druvblend som består av grenache, syrah, cinsault och mourvèdre, jäst och lagrat på betong. Inbjudande pigg och ungdomligt rosenkindad och rödfruktig med örter och salt mineralitet. Tät, fokuserad, koncentrerad och kryddig i en skönt josig men ändå plats typisk stil. Mycket vin för liten peng, stor allokering och kanske höstens bästa husvin?! (Johan Lidby Vinhandel, 17400 fl.)

Flaskbild på Davide Carlone Colline Novaresi Vespolina 2022

Davide Carlone Colline Novaresi Vespolina 2022, Italien, Piemonte, TSE 93007, 199 kr

Naturlig ståltankslagrad vespolina med intensiv nos av mörkt röd frukt, hallonlakrits och örter. Torr, stram och tight, fokuserad med intensiv frukt och lång eftersmak. Energisk och personlig take på den annars inte så expressiva men väl fruktiga druvan. Ett spännande och ett givet köp för alla Piemontelovers. (Brix Wine Consultants, 1500 fl.)

Flaskbild på Massolino Barolo 2019

Massolino Barolo 2019, Italien, Piemonte, TSV 92391, 379 kr

Välkomponerad nebbiolo från gårdar i Serralunga d’Alba. Ros i nos, körsbär och mogna jordgubbar. Stram och frisk med röda bär och flirtig frukt. Tight och stram i en ren linjär struktur. Torra tanniner, syrligt rödbärig frukt med skogshallon och blodapelsin, svart té med lätt fat-touch från stora ekliggare i finishen. Elegant, snyggt och riktigt maffigt. (Provinum Vinhandel, 6900 fl.)

Flaskbild på Figli Luigi Oddero Langhe Nebbiolo 2021

Figli Luigi Oddero Langhe Nebbiolo 2021, Italien, Piemonte, TSE 92599, 199 kr

Mycket prisvärd Langhe fylld av aromatik, rosor och röd frukt, örter, fat, tjära, nejlika och bergamotté i stram och tät dress med torra tanniner och schwungig syra. Druvorna till vinet kommer från cirka åtta hektar vingårdar i byarna La Morra och Castiglione Falletto och 20- till 30-åriga vinrankor. Efter skörden följer en traditionell vinifiering där vinet får vila 18 månader på stora ekfatsliggare, så kallade botti, av slavonsk ek, innan buteljering. Kanonpris, mycket tradition och passion för pengarna, ett dunderköp om du frågar mig! (Panache, 4200 fl.)

Flaskbild på E. Pira & Figli Chiara Boschis Dolcetto d'Alba 2022

E. Pira & Figli Chiara Boschis Dolcetto d’Alba 2022, Italien, Piemonte, TSE 94120, 209kr

Ekologisk dolcetto från fina lägen i Alba. Fruktig nos av jordgubb, hallon, körsbär, stramt, tanninrikt och syrligt med röd frukt, viol och örter. Ett vineri med lång historik av både klassicism och modernism som tragiskt fick ett slut i ett självmord. Unga Chiara Boschis tog över efter Luigi Piras bortgång, eftersom han saknade arvingar. Luigis systrar orkade inte själva driva vingården utan gav familjen Boschis förtroendet, därav både Pira och Boschis i namnet. Under 90-talet stod hon på barrikaden för förändring i området och var den enda kvinnliga fägringen i den modernistiska revolutionära gruppen Barolo Boys. Sedan 2001 är även Chiaras bror Giorgio med i firman som vinmakare. Tidigare drev han den välrenommerade vinegendomen Borgogno. (Wine Stain, 1800 fl.)

Flaskbild på Carlo Viglione Barolo Bussia 2018

Viglione Barolo Bussia 2018, Italien, Piemonte, TSE 93893, 599 kr

En historisk lansering av ett vin som inte längre produceras. 2018 är sista årgången för denna Barolo någonsin. Guilio Viglione avslutade sin vinmakarkarriär på topp och när inga arvtagare fanns som kunde ta över den arrenderade lilla gården innebar det ett slut på en genom-traditionell epok. Från 2019 är det systrarna Rinaldi som övertagit kunskapen, vingården och det som består av det lilla vineriet. Inget dåligt avslut på en värdig kamp. Naturligt och hantverksmässigt med minimal tillsättning av sulfiter vid buteljeringen. Jag har provat ett flertal flaskor från årgången och det är lite av en gamble, om du får en redan övermogen näst intill oxiderad ton i glaset eller om du får frisk fräsch frukt med ursprungstypiska noter av viol, körsbär, nypon och rosenknopp. Men, det jag kan säga med säkerhet att jag också provade vinet från årgångarna 1990, 1995 och 2003, också lågsvavlade och naturligt hantverksmässiga, med skinande underbar struktur, syra och frukt som lätt kan jämföras med de främsta traditionalisterna i området. Att vi får 1800 flaskor av denna minimala produktion, dessutom av den allra sista årgången någonsin, talar för att hyllorna kommer att gapa tomma illa kvickt. Lätt volatil inledning, doft av rosor och röda bär, tät av örter och körsbärsfrukt, torr och stram med mogen utvecklad finish. (Panache, 1800 fl.)

Flaskbild på Castello del Trebbio Sangiovese Le Anfore 2020

Castello del Trebbio Sangiovese Le Anfore 2020, Italien, Toscana, TSE 93038, 229 kr

Ekologiskt odlad sangiovese från Chianti Rufina-gården Castello del Trebbio där unga begåvade Elena Casadei gör underverk med sina amforor. Mörkt rödbärig, örtig med lagerblad och järnhaltiga mineralitet, choklad och kakao. Läskande frisk och charmigt personlig med hint av blodapelsin och vildhallon i avslutet. (Brix Wine Consultants, 2400 fl.)

Flaskbild på Terra Costantino Contrada Blandano Etna Rosso Riserva 2017

Terra Costantino Contrada Blandano Etna Rosso Riserva 2017, Italien, Sicilien, TSE 90192, 299 kr

Nerello mascalese med ett tionde nerello cappuccio uppvuxna i vulkansand i en av Terra Costantinos ekologiskt skötta och certifierade vingårdar, “contrada” på sicilianska. Fylligt och expressivt, en rödbärig umamistinn mineralbomb. Ännu i ung linda, syrlig, tight, stram, tät, torr och behöver tid, antingen i källaren eller med luftning i karaff. (Valid Wines, 1500 fl.)

Flaskbild på Emilio Moro Malleolus 2020

Emilio Moro Malleolus 2020, Spanien, Ribera del Duero, TSV 92470, 329 kr

Tinto fino, lokalt för tempranillo, från det moderna Ribera del Duero. Rödbärig flirtig nos där inslag av tydliga fat, ceder och örter dominerar. Vidare mörka bär, svarta körsbär, svartvinbär, plommon, kaffe, kokos och kryddor. Druvorna till detta vin kommer från vinrankor som är mellan 25 och 75 år gamla. Druvorna plockas för hand och sedan jäser druvmusten i rostfria ståltankar med egenproducerad jäst. Vinet lagras sedan på franska ekfat i 18 månader. (Viña Española, 4800 fl.)

Flaskbild på Remelluri Reserva Organic 2015

Remelluri Reserva Organic 2015, Spanien, Rioja, TSE 92498, 299 kr

Ekologisk och klassisk klassisk Rioja från vinmakarikonen Telmo Rodriguez – med andra ord en modern modern Rioja av druvblenden tempranillo, garnacha och graciano. Ett perfekt drickfärdigt riojavin, moget med ansenlig ålder. Tät mogen murrig doft av mörka bär, mogen frukt, lätt bokna röda bär, torr, stram och koncentrerad med ett örtigt cederfatstak som paraply. Remelluri är en familjedriven vingård och en av de äldsta i Rioja, med anor från 1596. Omsorgsfullt skött sedan 1967 av familjen Rodriguez, som även var först i Rioja med att buteljera vinet på plats, så kallad ”single vineyard”, på samma sätt som i exempelvis Bordeaux. Idag sköts vingårdarna enligt biodynamiska principer och vinvärldskändisen Telmo Rodriguez är tillbaka vid rodret efter många internationella turer. (Wine Affair, 840 fl.)

Flaskbild på Askaneli Saperavi Qvevri 2020

Askaneli Saperavi Qvevri 2020, Georgien, Kakheti Region, TSV 92197, 179 kr

Den lokala druvan saperavi har jäst och lagrats tillsammans med druvskalen på nedgrävda amfora – lerkrus som i Georgien kallas qvevri. Familjevineri som satsar hårt och stort på det georgiskt lokala arvet inom vinodling och vinmakningstekniker. Tydlig nos av rödblå frukt, svartvinbär och blåbär, örter och mogen frukt. Läskande friskt och energiskt syrlig frukt, tät och torr struktur och textur, stram och välbalanserad. Stor allokering, bra pris, spännande region, vinets vagga där man gjort vin på det här sättet i 8000 år. Den som är nyfiken vet vad den skall göra! (AvecSweden, 15000 fl.)

Flaskbild på Catherine Marshall Grenache 2022

Catherine Marshall Grenache 2022, Sydafrika, TSE 93212, 269 kr

Grenache från Swartland och en av sydafrikas just nu starkast lysande vinstjärnor. Catherine Marshall har jäst de olika grenachekomponenterna för sig, en del avstjälkat, en del hela klasar och en sista delvis avstjälkat. Rödbärig med örtig karaktär, stram och torr, talklik tannin som kan behöva lite luft och/eller mognad. Crescendot är en lång fruktig eftersmak med touch av rök och mineral. Ett riktigt pangvin! (Gardshol Wines, 720 fl.)

Flaskbild på Bodega Noemia A Lisa 2022

Bodega Noemia A Lisa 2022, Argentina, Patagonien, TSV 95527, 219 kr

Patagoniens stolthet, ett kraftpaket på malbec och liten del merlot och petit verdot. Stor och kraftfull med energi och fyllnad. Mörkbärig av plommon, blåbär, svartvinbär, viol och kakao med sammetslen struktur och textur, örtig och fatkryddig med aptitlig bitterbeska i avslutet. Odlas enligt biodynamiska principer av en av landets mest kända producenter av seriös malbec, Hans Vinding-Diers. Rent, snyggt och hållbart, inga bekämpningsmedel eller kemikalier används i vingården. (Valid Wines, 7000 fl.)

Flaskbild på Gimenez Mendez Premium Tannat 2020

Gimenez Mendez Premium Tannat 2020, Uruguay, Canelones, TSV 94141, 199 kr

Tannat från Las Brujas som bjuder stor doft av mörka bär och kryddiga rökiga fat. Stort och maffigt med tuffa tanniner och mineraliskt järnrik blodsmak. Det här vinet görs på en druva som annars kanske mest förknippas med de täta vinerna från Madiran i Frankrike. Även här bjuds på tät struktur, gott om kryddighet och smaker av svarta oliver, björnbär, vanilj, lagerblad och kakao. Gimenez Mendez håller till i Canelones i de södra delarna av Uruguay, strax norr om landets huvudstad Montevideo. Vänta med att ställ in grillen, det här vinet skriker ”mer grillat åt folket”! (Quaffable Wines, 4200 fl.)

Flaskbild på Seppeltsfield Village Barossa Shiraz 2021

Seppeltsfield Barossa Shiraz 2021, Australien, Barossa, TSV 90202, 185 kr

Rödfruktig, svartbärig och rejält örtig med tydliga toner av mynta och eucalyptus. Tight stram och lakritskryddig med tät och visköst köttig och bläckig frukt. Fin tydlig struktur med järnig mineralisk och örtig karaktär av rökt chark i ett torrt mörkrött i ett fylligt avslut. Seppetsfield är en av Barossas stora och riktigt klassiska producenter. Deras historia går tillbaka till 1850, vilket bara är några år efter att man tror att de första druvorna planterades i regionen. För fjärde året i rad lanseras denna prisvärda village-shiraz. (Quaffable Wines, 7200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.