Nyprovat tillfälligt sortiment 10 maj 2024 — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat tillfälligt sortiment 10 maj 2024

Nyprovat tillfälligt sortiment 10 maj 2024

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

För fredagens Nyprovat, tillfälligt sortiment 10 maj 2024, har jag som vanligt provat det mesta och valt ut det bästa. Ingen webblansering är schemalagd så det lägger vi åt sidan den här gången. MEN, observera att det varit stora problem i leverantörsledet från Skanlog efter en cyberattack mot deras it-system, så leveransproblem är att vänta med kommande ändringar i lanseringskalendern.

Gå direkt till..

MOUSSERANDE VIN

En glasflaska med Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Méthode Traditionnelle Brut Bio, ett mousserande från Loiredalen i Frankrike

Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Méthode Traditionnelle Brut Bio

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 90069

750 ml

13.5%

189 kr

Biodynamisk odlad och vibrerande energisk chenin blanc från syskonen Vigneau med citrusfrukt, gröna äpplen och kaprifol i nosen. Fyllig och mjuk med hög syra mjuk mousse med en örtig och mineralisk, honungskaramellig finish. Vigneau Sélection betyder att druvorna kommer från kontrakterade odlare och inte från deras egna vingårdar.(Tryffelsvinet, 4800 fl.)

En glasflaska med Simonnet-Febvre Brut Cuvée S 2019, ett mousserande vin från Bourgogne i Frankrike

Simonnet-Febvre Brut Cuvée S 2019

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 91302

750 ml

12%

199 kr

Skaldjursvänlig mineralrik cremant från det anrika Chablis-huset Simonnet-Febvre och en blend av både chardonnay och pinot noir. Fruktig och inbjudande med fyllig kropp och vässad syra. Gulfruktig med jästiga och kexiga noter, päron, äpple och grapefrukt. Mjuk stor mousse med lätt bittercitruszestig finish. (Hermansson & Co., 4 800 fl.)

En glasflaska med Champagne Saint-Réol Grand Cru Extra Brut, ett champagne från Champagne i Frankrike

Champagne Saint-Réol Grand Cru Extra Brut

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 93582

750 ml

12.5%

479 kr

Grand Cru druvor från ett kooperativ och vingårdar belägna i Ambonnay, Montagne de Reims. En Extra Brut på en klassisk blend av chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Brödig och äpplig, citrusfruktig nos med tydlig autolytisk karaktär. Helt torr med hög syra och fyllig kropp. Moussen är initialt kolsyrig och lite vass men lugnar sig snart och bjuder på krämigt fluff. Lång ihärdig eftersmak med inslag av bröd, röda äpplen, rostade nötter och vit nougat. Mycket prisvärt för en Grand Cru. (Philipson Söderberg, 4 800 fl.)

En glasflaska med Champagne Charlot-Tanneux Fruit De Ma Passion 2019, ett champagne från Champagne i Frankrike

Champagne Charlot-Tanneux Fruit De Ma Passion 2019

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 90348

750 ml

13%

549 kr

Biodynamisk vintageblend, med dominans av pinot meunier och mindre delar chardonnay och pinot noir från två plotter i Mardeuil La Genette & Les Chapottes. Driven nos, energisk och örtig med lätt jästig ton, kex och nougat. Läskande frisk syra, mjuk lätt mousse, örtig och kryddig med torr och lätt oxidativ fruktig finish. (Brasri, 600 fl.).

VITT VIN

En glasflaska med Gaia Ritinitis Nobilis Retsina, ett vitt vin från Retsina i Grekland

Gaia Ritinitis Nobilis Retsina

Produkt från Grekland, Retsina

art nr 91325

750 ml

12.5%

149 kr

Modern drickvänlig Retsina, en benchmark för den nya stilen som gör sig fint även utanför den grekiska övärldens exotiska charm. Lokala druvan roditis från hög höjd om 900 meter över havet i Peleponessos. Doft av gran och tall, rosmarin och citrus. Julkryddig smak, gröna äpplen granbarr och tallkåda, grillad citron och havssälta. Udda och eget men angenämt och spännande för den som söker nya smakäventyr i vinets värld. Kådan som tillsätts under vinifieringen kommer från aleppotall vilket ger den karaktäristiska och stiltypiska kryddan. (Quaffable, 4 800 fl.)

ROSÉVIN

En glasflaska med Famille Perrin Miraval 2023, ett rosévin från Provence i Frankrike

Famille Perrin Miraval 2023

Produkt från Frankrike, Provence

art nr 99111

750 ml

12.5%

199 kr

Stadig och välkommen återkommande rosé från Côtes de Provence. Lyxig och elegant men något blyg nos. Energisk bärig smak med kraft i syra och struktur där ett inbjudande aptitligt grepp ger extra texturell känsla med avslutande toner av smultron, örter, citrus och sirligt saltig mineralitet i lång eftersmak. Ekologisk blend av lika delar cinsault, grenache, syrah och rolle. Kuriosa: Den tidigare ägaren, jazzpianisten Jacques Loussier lät bygga en studio i anslutning till vingården där flera högprofilerade band, inklusive Elton John, Sting, Queen, Pink Floyd, Muse, AC/DC och Rammstein har spelat in skivor i den unika studion. 2008 förvärvades Miraval av Brad Pitt och Angelina Jolie och för att bevara egendomen inom familjen står idag deras barn som ägare. Såsom tidigare sker samarbetet för vinproduktionen med familjen Perrin som även står bakom kultegendomen Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape. (Enjoy Wine & Spirits, 17 000 fl.)

En glasflaska med Gran Caus Rosat 2022, ett rosévin från Katalonien i Spanien

Gran Caus Rosat 2022

Produkt från Spanien, Katalonien

art nr 93546

750 ml

13.5%

239 kr

Ekologisk hundragubbe merlot från Penedès som macererat i 18 timmar för att få ut så mycket färg och smak som vanligt. Spontanjäst med frirunnen must i 40 dagar. Ljust rött med doft och smak av röda bär och gröna örter, bittercitrusbeska, grapefrukt och blodapelsin. Friskt fräscht och aptitligt. (Wine Dog Dryckeshandel, 600 fl.)

RÖTT VIN

En glasflaska med Joiseph Natur Weingut Piroska 2022, ett rött vin från Österrike

Joiseph Natur Weingut Piroska 2022

Produkt från Österrike

art nr 93828

750 ml

12%

199 kr

En sommarfräsch ljusröd blend av blaufränkisch, pinot noir och zweigelt från kalkrika jordar i Neusiedlersee. Namnet på vinet är inspirerat av det ungerska ordet “Piros” som betyder, just, ljust röd/ljusrött. Piroska används också ofta som ett smeknamn för flickor i angränsande Ungern. Volatil nos, desivon, aceton och nagellack, röda bär och naturlig jäst. Läskande friskt, lätt stökigt och energiskt fruktigt, riktigt glou glou, vin des soif, ein durstigen wein, ein fröhlicher wein, wild vergoren, unfiltriert und ungeschönt. Drick svalt i stora klunkar och sommaren kommer att le mot dig. (Wine Waves, 1800 fl.)

En glasflaska med Koyle Royale Cabernet Sauvignon 2021, ett rött vin från Valle Central i Chile

Koyle Royale Cabernet Sauvignon 2021

Produkt från Chile, Valle Central

art nr 90495

750 ml

14%

199 kr

Ekologiskt odlad cebernet sauvignon enligt biodynamiska principer från små vingårdar i Los Lingue, Colchagua. Svartvinbär och cederträ i nosen med tydlig ekfatskrydda, efter ett och ett halvt år på fransk ek. Stram, tight och syrlig, kraftfull med torra tanniner och koncentrerad frukt, lång eftersmak, stort och bordelaise'iskt. (The Wineagency, 6000 fl.)

 

Till förra veckans Nyprovat för tillfälligt sortiment 3 maj 2024

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.