Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 10 november

Nyprovat – tillfälligt sortiment 10 november

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 12 minuter

Tiden tickar på mot årets slut och med den kommer lanseringarna i tillfälligt sortiment med högre prislappar, exklusiva cuvéer och välkända vingårdar, från ursprung och med anor. Det är inte för inte man syniskt anar en viss lanseringsplanering inför stundande helgfiranden när plånböcker öppnas för klappar och nyår. Med det sagt så ska inte producenterna av dessa viner lastas för det, det är klassiska och exklusiva flaskor med anor och historia. Det lanseras även många andra viner, så in och botanisera, sök och ni skall finna och glöm inte att dricka mindre men bättre!

Mammon, Bacchus, Venus… kärleken till vinet kostar en förmögenhet, iallafall om man ska försöka hålla jämt tempo med de tillfälliga lanseringarnas magnifika utbud. Novembers andra släpp bjuder på idel godbitar, från sirliga mousserande via krispiga vita till murriga röda och inte att förglömma de exklusiva vinerna i webb-släppet torsdag 9 november, kl 10.00. Några av dem kan ni läsa om längst ned i artikeln.

 

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på André Clouet Dream Vintage 2016

André Clouet Dream Vintage 2016, Frankrike, Champagne, TSE 93883, 489 kr

Brödig nos, gulfruktig av äpple och citrus med stor mousse, krispig hög syra, crunchig frukt mot en mjukt krämig kropp som svävar in i en lång syrlig eftersmak. Jean-François idévärld är vild men hans viner otroligt välbalanserade och eleganta. Hans drömårgång 2016 vittnar om hela paketet. Ett solklart JA, från mig. (WineWorld, 4800 fl.)

Flaskbild på Thiénot Vintage 2015

Thiénot Vintage 2015, Frankrike, Champagne, TSE 93319, 649 kr

Ännu ung trots sin ålder. Komplexa toner av rostade nötter, brioche, citrus och röda äpplen. Fin mjuk mousse, härligt syradriv och ett kryddigt avslut med syrlig frukt, välbalanserat och energiskt. Thiénot lanserade sin första champagne så sent som 1988 och grundaren Alains motto är: ”En enda passion: Vin. En stark ambition: Kvalitet”. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

Flaskbild på Contratto Blanc de Blancs Pas Dosé 2018

Contratto Blanc de Blancs Pas Dosé 2018, Italien, Piemonte, TSE 92812, 329 kr

Från Giorgio Rivettis projekt i Alta Langa en blanc de blancs utan tillsatt dosage vilket gett en sirlig mineralisk nos, sursyrlig gul frukt, mjuk mousse och syrlig längd. Jag håller årgång 2013 av Millesimato som den bästa hittills och även om jag upplevde den aktuella årgången av denna chardonnay från vingårdar i Bossolasco lite trött vid provningstillfället så kan den nog växa till sig lite med viss mognad. Alta Langa är att räkna med och Rivetti har inte missat det tåget. (Enjoy Wine & Spirits, 600 fl.)

Mer om Giorgio Rivetti av Karin Ericson

 

Flaskbild på Cava Gramona Imperial 2018

Cava Gramona Imperial 2018, Spanien, Penedes, TSV 92682, 249 kr

Ekologisk topp-corpinnat med doft och smak av persika, nektarin, gummi, krusbär och päron med stor expressiv mousse, energisk nästan elektrisk syra och efterklang av grapefrukt, äpple, lätt kexighet och melon. Druvsammansättningen består av xarel-lo, macabeu, chardonnay och en mindre del parellada som kommer från tolv olika vingårdslägen strax utanför Barcelona. Lyxigt och snyggt till betalbart pris. (Terrific Wines, 4200 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Knipser Mandelpfad Riesling Grosses Gewächs 2020

Knipser Mandelpfad Riesling Grosses Gewächs 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 93099, 399 kr

Reduktiv med krutrökigt knallpulverskott stram gul frukt, kartig men generös, mineraliskt salt i en personlig och krispig stil.  Charmigt och energiskt. Weingut Knipser gör även ett av mina favoritroséer, Clarette Rosé Trocken och deras devis “We are Pfalz people, we don’t put our wines on a throne, but on the dining table. For us, the best combination is a great bottle of wine, with good friends in the perfect location, and to that we raise our glass” säger mycket om denna GG, skål och njut! (Wine Stain, 300 fl.)

Flaskbild på Alain Gautheron Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2021

Alain Gautheron Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2021, Frankrike, Bourgogne, TSE 93173, 309 kr

Frisk mineralisk krita bomb med gul frukt, sirlig frukt, hög syra och tydlig salinitet. Här har vi Les Fourneaux i ett nötskal där kimmeridgekalkstenen lyser igenom och ger ett torrt och långt mineraliskt gulfruktigt och vitbärigt avslut. Domaine Gautheron har tillverkat vin i Chablis sedan 1809 och är en familjedomän i sjunde generation. (Solera, 1200 fl.)

Flaskbild på Château Fuissé Tête de Cuvée 2021

Château Fuissé Tête de Cuvée 2021, Frankrike, Bourgogne, TSE 94407, 425 kr

En Klassiker och Château Fuissés flaggskepp i Pouilly-Fuissé i södra Bourgogne. Den svåra årgången 2021 som knappt lämnade några druvor kvar måste ändå hyllas, det gjordes kanonviner på det som fanns och då kommer det att kosta en rejäl slant mer än tidigare år. Fyllig, tät, gulfruktig med vanilj och smöriga fat, energi och kraftfull expressivitet i fulländad koncentration, ett riktigt högklassigt vin som egentligen borde ha kostat så här en längre tid. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Flaskbild på Portal del Priorat Quars El Mas de L'a Morera 2020

Portal del Priorat Quars El Mas de L’a Morera 2020, Spanien, Katalonien, TSE 93755, 275 kr

Ett litet ovanligt exemplar, vitt vin från Priorat, då dess historia mestadels handlat om de 90 procent av de totala odlingarnas blå druvor och röda viner. Men kan vi spå en framtid i Priorat så säger min kula att de gröna druvorna kommer att öka i andel och med det de vita vinerna kommer bli synonymt med det annars rödvinstyngda området. Time will tell, men den här pannan av garnacha blanca har gett blodad tand. Flirtig nos, nötig med gul frukt, torr och stram, torr och örtigt kryddig med en fyllig fet kropp och med gastronomisk aptitlig beska i avslutet. Portal del Pirorat deivs av arkitekten och visionären Alfredo Arribas. (Viña Española, 600 fl.)

Flaskbild på Flor de Vetus Verdejo 2022

Flor de Vetus Verdejo 2022, Spanien, Rueda, TSV 94588, 139 kr

Mer vitt från Spanien men från Rueda och den lokala storhetsdruvan verdejo (nära besläktad med Juras gunstling savagnin) från små vingårdsplotter på cirka 900 meters höjd över havet. Floralt blommig, grönfruktig och mineralisk med fyllig komplex fetma, tät, stram och örtig med avslut i nötter och mandelblom. Området Rueda ligger nordväst om huvudstaden Madrid och producenten Bodegas Vetus har 20 år på nacken. Mycket prisvärt för lokal specialitet med eget uttryck. (The WineAgency, 5400 fl.)

Flaskbild på Brewer-Clifton Sta. Rita Hills Chardonnay 2021

Brewer-Clifton Sta. Rita Hills Chardonnay 2021, USA, Kalifornien, TSE 93119, 399 kr

Biodynamisk topp-producent som odlar chardonnay och pinot noir i de svalaste delarna av Santa Rita Hills. Årets version bjuder gulfruktig fyllig nos, läskande frisk syra, tät fyllig kropp med örter, citrus, äpple och apelsinblom. Avslutet är rent örtigt, friskt och följsamt – ett stort vin! (Divine, 600 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Weingut Neiss Spätburgunder Bockenheim 2019

Weingut Neiss Spätburgunder Bockenheim 2019, Tyskland, Pfalz, TSV 94597, 200 kr

Från Kindenheim och i händerna på femte genarationens Alex Neiss som moderniserat och gjort namnet värt en plats i Pfalz katalog av fina producenter. Ännu en nyhet för mig, men mycket lovande. Mörkt rödbärig, där örter, sandelträ och mandel skapar en aromatiskt lovsång. Stram och tight, pigg syra med ljus fräschör och helt torr med ett örtigt avslut. (The WineAgency, 3600 fl.)

Flaskbild på Ziereisen Tschuppen Pinot Noir 2020

Ziereisen Tschuppen Pinot Noir 2020, Tyskland, Baden, TSE 94411, 189 kr

Personlig pinot från ett toppläge av branta sluttningar och från händerna på ett av de charmigaste vinmakarparen i Tyskland, Hanspeter och Edeltraud i byn Efringen-Kirchen, Baden. Reduktiv inledning, stenkrossad mineralitet och mörkt röda bär. Syrlig och läskande saliverande syra, torrt och stramt med tighta tanniner, fräsch fruktig mittpalett, strukturerat och örtigt i en lång koncentrerad eftersmak. Inget för nybörjaren men väl för konnessören och priset är inget att tala om, en sjukt bra deal helt enkelt! (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

Flaskbild på Joseph Drouhin Rully Rouge 2020

Joseph Drouhin Rully Rouge 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93181, 249 kr

Biodynamisk, elegant och stilren pinot noir med inbjudande doft av rökig mineral, mörka jordgubbar, svartvinbär och körsbär. Torr och stram med läskande frisk syra i välbalanserad struktur, mjuka tanniner. Frisk av jordgubb, hallon och sandelträ, mineralisk och charmig. Appellationen Rully hittar man i södra Bourgogne nära Mercurey, ett område som tar mer och mer plats när övriga Bourgogne snart inte går att betala för. Här växer stockarna i kalksten. (Provinum Vinhandel, 1944 fl.)

Flaskbild på Les Terres Promises Bandol L'Amourvèdre 2020

Les Terres Promises Bandol L’Amourvèdre 2020, Frankrike, Provence, TSE 90593, 299 kr

Les Terres Promises vingårdar i Bandol återfinns i byarna Castellet och Cadière d’Azur där de arbetar efter ekologiska och hållbara principer. Naturligt fostrad och präglad mourvèdre med fem procent tillsatt grenache. Kraftigt och koncentrerat, örtigt, svartpepprigt och svartfruktigt med täta tanniner och frisk syra, välstrukturerat och energiskt. Avslutet torrt och mörkt bärigt i lång naturlig andedräkt. (Panache, 600 fl.)

Flaskbild på ValdiSole Amos Nebbiolo 2021

Valdisole Amos Nebbiolo 2021, Italien, Piemonte, TSE 93101, 229 kr

Nebbiolo från producentens vingårdar i Roero i Piemonte. Då vinet inte produceras inom de regler som finns uppsatta för regionen är flaskan märkt med ursprung Italien. Förra året skrev jag fina ord om det här vinet och jag vill gärna tro gott om det. Vid två av provningarna har det dock visat upp en otvetydig volatilitet och murrig ljusskygg torkad frukt, syrliga bär, rönnbär och spritade körsbär. Ett av tillfällena visade den sig musig. En annan, där jag hade möjlighet att lufta vinet ordentligt, en annan upplevelse, men med rejält naturligt rustikt stök. Det är inte en nebbiolo av vanliga snitt och är man inte ett fan av stökiga naturviner gör man bäst i att hoppa över den här årgången. Med det sagt är det ett spännande vin som har hyllats stort, både nationellt som internationellt, tidigare. Så, är du vurmare av naturstök, go a head and make your day! (Panache, 2400 fl.)

Förra året skrev jag så här om Amos 2020:
Frisk inbjudande ungdomlig ros- och körsbärsdoft, josigt med energi i syra och frukt, naturlig touch, lätt oxidativ i frukten men balansen är nyckeln och det är glou glou och allt sånt där man bara älskar men den här typen av viner. Val di Sole föddes 2015 som ett passionsprojekt för vinälskande paret Kyriaki och Giuseppe när de köpte sin första vingård på den Italienska motsvarigheten till Blocket. Det var 0,5 hektar med övergivna äldre nebbiolorankor i en brant sluttning uppe i Roero. Till vardags arbetar Kyriaki med tunga algoritmer till AI och Giuseppe säljer akvariefiskar, men varje ledig sekund spenderar de i sin vingård som nu vuxit till sig. Amos är gjort på nebbiolodruvor från sandig och väldigt kalkrik jord vilka efter skörd har pressats och fått jäsa utan tillsatt jäst i två veckor på skalen innan vinet drogs om till cementtank där det vilade fram till buteljering. Naturlig, ung och dynamisk nebbiolo, tät av nyfikenhet och precision.

Flaskbild på Claudio Boggione Barolo Brunate 2019

Claudio Boggione Barolo Brunate 2019, Italien, Piemonte, TSE 93111, 529 kr

Volatil inledning, en syrlig nos av lingon, körsbär rosor, tjära och nypon, stram, syrlig och tight. Elegant, harmoniskt och karakteristisk intensitet. Ännu lite knuten men lovande för framtiden. Claudio Boggione är tredje generationen att driva egendomen som hans farfar Antonio grundade. Tidigare sålde man i huvudsak sina druvor men sedan 2008 buteljerar man vin under egen etikett. Egendomen omfattar cirka två hektar vingårdar i kommunen Barolo och vingårdsläget Brunate ligger mitt på gränsen mellan Barolo och La Morra där Boggione äger en del i den sydöstra delens branta lägen, granne med bland annat Rinaldi. (Budbreak, 840 fl.)

Flaskbild på Giovanni Manzone Barolo Castelletto 2018

Giovanni Manzone Barolo Castelletto 2018, Italien, Piemonte, TSE 93167, 459 kr

Traditionell Barolo från en liten familjeproducent. Doften plats- och druvtypisk av tjära, rosor och mörka körsbär. Sirligt och syrligt med täta tanniner i ett elegant och örtkryddigt avslut. Tillgängliga årgången 2018 har inte spåtts för långlagring, som Manzones viner oftast behöver, så varför vänta? Odlingarna ligger i Castelletto mittemellan Castiglione Falletto, Monforte d’Alba, Barolo och Serralunga d’Alba. (Origo Wine Import, 468 fl.)

Flaskbild på Giovanni Manzone Barolo Gramolere 2018

Giovanni Manzone Barolo Gramolere 2018, Italien, Piemonte, TSE 93172, 459 kr

Från samma familj som ovan men från en vingård med äldre stockar. Mogen nos av mörka torkade röda bär, nypon och tjära. Syrlig frukt, koncentrerat tuggiga tanniner, elegant och sofistikerat i sin rustikhet. Manzone grundades 1925 av Stefano Manzone och ligger i Monforte d’Alba i Piemonte och drivs idag av femte generationens Mauro, Mirella och Patrizia Manzone. (Origo Wine Import, 588 fl.)

Flaskbild på Dievole Tocca Stelle Chianti Classico 2021

Dievole Tocca Stelle Chianti Classico 2021, Italien, Toscana, TSV 90050, 189 kr

Ekologiskt odlad sangiovese från området Castelnuovo Berardenga i Chianti Classico. Ren mörkfruktig nos med stram jordig mineralitet, tuffa tanniner, körsbär, körsbärskärnor, järn och animaliska toner i ett grönörtigt torrt avslut. Fint matvin till bra pris. (Iconic Wines, 14400 fl.)

Flaskbild på Capraia Chianti Classico 2022

Capraia Chianti Classico 2022, Italien, Toscana, TSV 54921, 189 kr

Mörk koncentrerad tydlig sangiovesenos, köttig, murrig, mineralisk och jordig över mogna körsbär. Stram, tät och torr med naturliga undertoner, jäst och vildsinta örter. Tenuta Di Capraia ligger i Castellina men ägs och drivs av Rocca di Castagnoli i Gaiole. Vingården certifierades ekologiskt 2017. (Gullberg by Stockwine, 7200 fl.)

Flaskbild på Biondi-Santi Rosso di Montalcino 2019

Biondi-Santi Rosso di Montalcino 2019, Italien, Toscana, TSE 93176, 779 kr

Biondi- Santis “enklare vin” görs från något yngre stockar än storesyskonet nedan, och med något kortare lagring. Men med “enklare” sagt, är det ett större och maffigare vin än många i området lyckas göra med sina toppviner. Mogen mörk frukt, tight och stram med fyllig frukt, välbalanserat mellan syra, tanniner och textur, maffigt och välbyggt. Knappt halva priset mot Brunellon, men mycket mer än bara hälften så bra. (Provinum Vinhandel, 600 fl.)

Flaskbild på Biondi-Santi Brunello di Montalcino 2017

Biondi-Santi Brunello di Montalcino 2017, Italien, Toscana, TSE 93106, 1899 kr

Biondi-Santi är en av de verkligt stora klassikerna och ikonerna i Italien och var de ett av de första vinhusen som producerade vin under ursprunget Brunello di Montalcino där de första vinerna lanserades i slutet av 1800-talet. Deras Brunello di Montalcino må kosta en slant men för den med läder är det inget att vila hanen på. Man får ren och pur excellens som är lagringsbart i oändlighet. Stort fylligt tät energisk mörkt rödbärig frukt, körsbär, örtkryddig, maffig textur och stram struktur, frisk syra och oändligt lång finish. (Provinum Vinhandel, 240 fl.)

Flaskbild på Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano 2020

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano 2020, Italien, Toscana, TSE 93979, 239 kr

Mörkbärig kraftigt aromatisk örtigt jordig nos. Syrlig mörk frukt, stringent syra, värmande frukt, mineralitet, jord, järn och örter i en energisk, vital och nervig och spänst. Poderi Boscarelli drivs idag av tredje generation genom Luca och Nicoló De Ferrari med samma passion och målmedvetna dröm som farfadern Edigio – att vinerna från Poderi Boscarelli skall uttrycka de olika nyansrika dofterna från jorden de vuxit i.(Vinoliv Import, 3600 fl.)

Flaskbild på Gulfi Nerojbleo 2021

Gulfi Nerojbleo 2021, Italien, Sicilien, TSV 95414, 195 kr

Ekologiskt odlad nero d’avola med ung rödlila färg, djup doft av svart frukt och mörkabär, tight, stram, fylligt fruktig med läskande syra och toner av örter, kaffe, kakao, lingon och blåbär i stor och smakrik stil med florala inslag av vilda rosor och en inte så blygsam viol. Allokeringen och priset talar för sig, det svenska folket har tagit Gulfi till sina hjärtan. Jag har fortfarande lite svårt för stilen men faller till föga för kvaliteten. (Tryffelsvinet, 9300 fl.)

Flaskbild på Alegre Valgañon Laderas de Obarenia Edición Especial 2021

Alegre Valgañon Laderas de Obarenia Edición Especial 2021, Spanien, Rioja, TSV 95008, 249 kr

Sanddammigt mineralisk och rödbärig doft från äkta paret, tillika oenologerna Oscar Alegre och Eva Valgañón. Smakmässigt en postmodern Rioja, utan amerikansk ek, med juicy och läskande fin och tight tanninstruktur, friska syror och tyngdlös rödbärig frukt i ett koncentrerat, välbalanserat och järnmineraliskt avslut med eldflammor. Druvorna tempranillo och garnacha i blenden växer här ur röd lera och kalkig sandsten. (Lively Wines, 6000 fl.)

Flaskbild på R. López de Heredia Viña Tondonia Viña Cubillo Crianza 2015

R. López de Heredia Viña Tondonia Viña Cubillo Crianza 2015, Spanien, Rioja, TSE 93616, 199 kr

Klassiskt så det sprakar om det, men ändå mycket vitalt och intressant. Mogna toner av torkad frukt och höstlöv, skogmark och granbarr, vanilj, nötter och dill, allt i en läskande frisk och tight struktur med tuggiga mogna tanniner och ett värmande eldigt örtigt floralt avslut. Viña Tondonias olika viner och årgångar är en stadigt återkommande favorit bland landets vinälskare – keep ’em coming! (Premiumpartners, 4800 fl.)

Flaskbild på Iona Elgin Highlands Pinot Noir 2022

Iona Elgin Highlands Pinot Noir 2022, Sydafrika, Elgin, TSV 95783, 249 kr

Från Sydafrikas sydligaste spets, en pinot noir och en adress med utsikt över Atlanten och 420 meter över havet i det svala maritima området Elgin. Reduktiv med en syrligt floral, rosig nos med körsbär, jordgubb och sandelträ. Smaken koncentrerad och fyllig med röda syrliga bär, tranbär, granatäpple och örter med tighta, strama och syrligt strama tuggiga tanniner och torr lätt fatkaraktär. Distinkt, elegant och välbalanserat. Iona Vineyards huvudägare Andrew Gunn är av skottsk härkomst och besläktad med vikingahövdingen Olaf den Svarte, därav vikingaskeppet på etiketten. Han har även gjort sina arbetare på gården till medarbetare genom att var och en får en del ägarskap i vingården. (Carovin, 6000 fl.)

Flaskbild på Angeline Reserve Pinot Noir 2021

Angeline Reserve Pinot Noir 2021, USA, Kalifornien, TSV 94398, 229 kr

Från Mendocino County norr om San Fransisco. Friskt aromatisk och fruktigt energisk i fin balans mellan struktur, tanniner, frukt och syra. Solmoget, rödbärigt av vildhallon, kryddigt av örter och svartpeppar och mycket charmigt. Varumärket är en underetikett till Martin Ray Winery och grundades 1990 av Courtney Benham. 80 procent av vineriet elförbrukning förses med hjälp av solpaneler och man jobbar även med vattenåtervinning samt använder resterna från produktionen till kompost. Vinmakare är Leslie Renaud och Reamy Paterson. (Divine, 4800 fl.)
Kommer också som halvflaska Angeline Reserve Pinot Noir 2021, USA, Kalifornien, TSV 39791, 119 kr (Divine, 6000 fl.)

Flaskbild på Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2020

Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2020, USA, Kalifornien, TSE 93182, 499 kr

Från Lytton Estate i Santa Cruz Mountains och ett vin på 10o procent petit sirah. Mjukt blåbärig sötfruktig nos. Tät fyllig frukt av svartvinbär, mogna mörka plommon och björnbär med grusiga men mjuka mogna tanniner i ett solmoget fruktigt och eldigt kryddigt avslut med fin balans och lång koncentrerad eftersmak. Årgången har varit tyngd av de våldsamma bränderna i området. Och visst, det finns en uns av grillkolsrökiga toner i nosen. Kanske kommer koltonen från bränderna vilket isåfall ger en intressant aspekt till vinet som är välbalanserat i övrigt. Flertalet kollegor har kommenterat sviterna av bränderna i Kalifornien som påverkan i vinerna från 2020 och 2021. Jag har personligen inte varslat det som ett problem och tror inte att det kommer att påverka din upplevelse, varken nu eller efter ansenlig lagring. Men det är inget jag kan ta ansvar för och heller inte sia om – bara en ”For Your Information”. (Wine Affair, 240 fl.)

Flaskbild på Brewer-Clifton Sta. Rita Hills Pinot Noir 2021

Brewer-Clifton Sta. Rita Hills Pinot Noir 2021, USA, Kalifornien, TSE 93120, 469 kr

Biodynamisk topp-producent och pinot noir i kombination med de svalaste delarna av Santa Rita Hills har gett ett mörkbärigt uttryck av körsbär, sandelträ och örter. Stilen är koncentrerad av whole cluster fermentation och tät med frisk läskande hög syra med bärig ton av vildhallon och granatäpple, örtigt, kryddigt av vitt té i ett djupt koncentrerat avslut. (Divine, 600 fl.)

Flaskbild på Orin Swift Papillion 2019

Orin Swift Papillion 2019, USA, Kalifornien, TSE 93093, 849 kr

Napa Valley-Bordeaux-inspirerad-blend av cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, petit verdot och merlot. Djup svartfruktig aromatik, svarta oliver, blåbär, svartvinbär, mogna plommon, örter, kryddor och lakrits. Fylligt och energiskt, tight och kraftfullt. Ett stort vin med mogna sensuella köttiga körsbär som styr örter och kryddor in i en mjuk famn av fat som ger en vital och lång livslängd. Dave Phinney har tidigare jobbat hos Robert Mondavi och blivit känd för sina kraftfulla viner och konstnärliga, uttrycksfulla etiketter. Etiketten till vinet Papillon är fotat av Daves vän och vinmakare Greg Gorman och föreställer händerna på en av vingårdsarbetarna. Detta är essensen i ​hans konstnärliga syn på hur vin ska uttryckas och presenteras​. Vingårdarna finns i Atlas Peak, Coombsville, Calistoga och Rutherford, vilket bäst beskrivs som ”the Quintessential Napa Cab”. (Spring Wine/Spendrups, 600 fl.)

 

Webblansering 9 november

Här håller jag ögonen på, framför allt Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva 2016, Fratelli Alessandrias vingårdsviner i Barolo och Louis Roederers exklusiva Cristal Rosé 2014 på helflaska och 2013 på magnum. Dessutom släpps en en hel rad egensinniga och naturliga viner från Telmo Rodríguez. Läs min korta sammanfattning av dem här nedan:

Bild på Telmo Rodriguez vinflaskor hos Wine Table

As Caborcas 2020, DO Valdeorras, WEBB 91155, 595 kr

Favoriten i lanseringen av Valdeorras-sviten. Den andra som lanseras i det här släppet, Falcoeira a Capilla 2020, hade tyvärr blivit musig, kanske på grund av för låg svavling, kanske något annat i batchen? Den tredje i sviten, den lysande O Diviso 2020, lanseras den 30 november. Svartfruktig av björnbär och blåbär. Syrligt mörkbärig och örtig med vansinnigt driv i syran, komplex koncentrerad frukt i ett torrt och välbalanserat mencía-vibrato. (Wine Affair, 96 fl.)

La Estrada 2020, DOCa Rioja, WEBB 90193, 795 kr

Ren frisk bärig nos, mörkfruktig och torrt stram med tuggiga tanniner. Stort, energiskt och elegant. (Wine Affair, 36 fl.)

El Velado 2020, DOCa Rioja, WEBB 92655, 795 kr

Mjuk söt svartbärig nos, tät med mogna mjuka sammetslena tanniner, torrt, stort och elegant med frisk syra och fyllig kropp. Lång örtig eftersmak med hallon/lakrits-kryddighet. (Wine Affair, 24 fl.)

Tabuérniga 2020, DOCa Rioja, WEBB 92333, 995 kr

Blåfruktig, svartbärig, tät, tight och stor. Energiskt örtig med torra tanniner i en lång eftersmak med mogna körsbärstoner och örter. (Wine Affair, 36 fl.)

Pago La Jara 2019, DO Toro, WEBB 92007, 575 kr

Blåfruktig mörkbärigt ungdomlig nos, tight stram och knuten men med energisk och pigg syra, läskande frisk. Torr med mjuka tanniner, fyllig och örtig i en lång koncentrerad bärighet som finish. (Wine Affair, 36 fl.)

 

Mer om NYPROVAT från förra veckan 3 november

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.