Nyprovat – tillfälligt sortiment 3 november 2023 — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 3 november 2023

Nyprovat – tillfälligt sortiment 3 november 2023

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 12 minuter

Novembers första lansering av fyra har en viss budgetstämpel på sig. Fler viner under 200 kronor än vanligt och några av dem är riktiga superbargains som lämpar sig väl för höstens och kommande vinterns helgfiranden. Naturligtvis måste det vägas upp med ett antal exklusiva klassiker, som inte heller kommer göra någon med den ekonomin besviken. Framförallt om man kollar in torsdagens webblansering som ståtar med burgundiska topplägen från ikoniska producenter som Olivier Laflaive och Louis Jadot från den hårt drabbade årgången 2021. Sök och du skall finna dina favoriter, håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre.

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut 2020

Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut 2020, Tyskland, Rheingau, TSV 90034, 229 kr

Bra och prisvärd sekt från ett relativt ungt projekt som gått från klarhet till klarhet under de år jag följt dem. Grönfruktig av citrus och lime, päron och äpple med tät mousse, sötfrisk syrlighet, inslag av grapefrukt, gråpäron, vita blommor och mandel. (Quaffable Wines, 3240 fl.)

Mer om Sekt av Richard Sigray

 

VITT VIN

Flaskbild på Skepparps GP Solaris 2022

Skepparps GP Solaris 2022, Sverige, TSV 93781, 238 kr

Svenskt stilla vitt vin från Skepparps Vingård utanför Kivik på Österlen, som annars gör ett av Sveriges bästa mousserande viner. Även detta stilla vin heter Grand Prix och är framställt av PIWI-druvan solaris och prydd med en etikett designad av tävlingsryttaren Peder Fredricson. Sirligt och syrligt avrkusbär, grapefrukt, passionsfrukt och svartvinbärsblad. Torrt och gröngräsigt med hög syra och lätt mineralisk touch i avslutet. (Skepparps Vingård, 3500 fl.)

Mer om svenska viner av Tina Johansson

Mer om svenska viner av Pär Strömberg

 

Flaskbild på Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2021

Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2021, Tyskland, Mosel, TSE 91258, 409 kr

Moseldynamik för den som vill upptäcka den äkta varan från Tysklands kanske mest kända vinområde. Kabinetten från Wehlener Sonnenuhr är en av mina favoriter i rangen, med sin aromatiska profil av gul stenfrukt, krusbär, gummislang och petroleum. Sötfriskt fruktigt, tät och fyllig med hög syra i välmående balans, mineralisk sälta och ett mycket smakrikt avslut. (Tryffelsvinet, 660 fl.)

Flaskbild på Balthasar Ress Rheingau Riesling feinherb 2022

Balthasar Ress Rheingau Riesling feinherb 2022, Tyskland, Rheingau, Nr 55683, 139 kr

Ekologiskt blend av riesling från flertalet av egendomens vingårdar med mjukt gulfruktig nos, stenfruktig av persika, gula päron och mogna krusbär. Syrligt och välbalanserat med tät men sval mineralitet, sälta och grepp kinden av syra och solmogen varmsöt fruktkropp med ett aptitligt och örtigt kryddigt avslut. Feinherb är en synonym för halbtrocken (halvtorrt), ett uttryck som används för att beskriva vinets upplevda grad av sötma. (Sophronie, 8400 fl.)

Flaskbild på Schloss Gobelsburg Ried Renner 1ÖTW Erste Lage Grüner Veltliner 2021

Schloss Gobelsburg Ried Renner 1ÖTW Erste Lage Grüner Veltliner 2021, Österrike, Kamptal, TSE 94467, 299 kr

Ypperlig grüner från en toppvingård vid foten av Ried Gaisberg terrasserna. Örtig och gulfruktig med vitpepprig inramning. Tät och tight i strukturen, värme i frukten och kyla i syran och mineralen i magnifik balans. På 1740-talet började munkar etablera vinodling i större omfattning och vinernas kvalitet blev snart vida omtalad. Sedan den tiden har mycket hänt på det vackra slottet, men efter en lång tids förfall har egendomen och dess viner återtagit sin forna glans genom Michael Moosbruggers vurm för arv och passion för vinet. (Solera/Prime Wine, 480 fl.)

Flaskbild på Weingut Lackner-Tinnacher Ried Eckberg Weissburgunder 2021

Weingut Lackner-Tinnacher Ried Eckberg Weissburgunder 2021, Österrike, Südsteiermark, TSE 94485, 199 kr

Ekologisk weissburgunder från en jordmån dominerad av kalkhaltig lera och märgel. Reduktiv, knallpulvrig nos som med llite luft övergår i en gulfruktig, tät och stram men generös frukt där en mineralisk sälta i syran ger en otroligt skjuts i vinet, elektriskt vibrerande energi – otroligt att göra pinot blanc så bra på denna plats och jag ger med det en high-five till Katharina och hennes team som handkördar och vinifierar så naturligt och hållbart de bara kan. Vinet får sedan vila i åtta månader på sin fulla jästfällning, innan buteljering. Mycket prisvärt och ett intressant köp för den vinintresserade som vill lära sig ytterligare lite om druva, terroir och ett land som inte ofta gör vin på denna druva. (Johan Lidby, 960 fl.)

Flaskbild på Vincent Careme Vouvray Le Peu Morier 2021

Vincent Careme Vouvray Le Peu Morier 2021, Frankrike, Loiredalen, TSE 94222, 229 kr

Ekologisk naturlig chenin blanc från mästaren i Vouvrays fina vingårdsläget Le Peu Morier. Öppen aromatik, ren och frisk av gul stenfrukt, citrus och kaprifol, Här sprängs och trängs honung, ylle och mandel med marsipan och bivax under en elektrisk syra tät och fokuserat, koncentrerat och energiskt ett riktigt pangvin för pengen. Vincent är en tydlig ledstjärna för området Vouvray i allmänhet och hållbar vinproduktion i synnerhet. (Panache, 1800 fl.)

Flaskbild på Barbadillo Mirabras 2021

Barbadillo Mirabras 2021, Spanien, Andalusien, TSV 92774, 199 kr

Från Cádiz och Andalusiens vita kalkklippor ett stilla vitt vin som andas den annars övervägande stilen i området, sherry. Örtig och floral nos fylld av gula blommor och stenfrukt, honung och bivax, kryddigt och naturligt jästigt. Smaken omisskänlig från druvan palomino och använda sherryfat, tydlig av oxidativa äpple och curry toner. Vill tro gott om den hör producenten och litar på importören, men flaskan jag provade svajade betänkligt i avslutet och det fanns tydliga hintar att bli musig. Jag är en nyfiken själ och kommer ge den ett nytt försök när den släpps nu på fredag. (Terroir, 3600 fl.)

Flaskbild på Mullineux Old Vines White 2022

Mullineux Old Vines White 2022, Sydafrika, Swartland, TSV 96135, 198 kr

Gamla stockar har gett koncentration i både doft och smak som ger njutning av smörblomma och gul frukt i en stramt mineralisk och frisk salt-ljuv syra i balans med frukt och tät struktur. Helt torrt med energi i ett bittercitrusskalbeskt gastronomiskt bombastiskt avslut. Prisvärt, klockrent och ljuvligt rent från ett av de stora namnen i Swartland. Familjen Mullineux blev nyligen prisade med Top Performing Winery of the Year i 2023 Platter’s Guide. Hela åtta av deras viner prisades med högsta betyget; fem stjärnor. Den här blenden av chenin blanc med mindre delar clairette blanche, viognier, grenache blanc, verdelho och semillon är inget undantag utan ett rent mästerverk till otroligt fördelaktigt pris. (Terrific Wines, 4800 fl.)

Mer om Sydafrika av Maja Berthas

 

Flaskbild på Mendel Semillon 2022

Mendel Semillon 2022, Argentina, Mendoza, TSV 95012, 169 kr

Unikt höghöjdsvin på bordeaux-druvan semillon, ett hantverk av namnkunnige vinmakaren Roberto de la Mota. Druvorna till vinet kommer från 73 år gamla stockar belägna i tre olika vingårdar: Altamira, La Consulta och San Carlos, som ligger 1100 meter över havet. Produktionen är endast 12000 flaskor per år varav en tredjedel kommer till den svenska marknaden. Aromatiskt av spannmål med florala blommande örter, tight och stram men fylligt generös med eftersmak av grapefrukt, maracana mandlar och hasselnötter. (Handpicked Wines, 4200 fl.)

Flaskbild på Greystone Barrel Ferment Sauvignon Blanc 2022

Greystone Barrel Ferment Sauvignon Blanc 2022, Nya Zeeland, North Canterbury, TSE 93780, 199 kr

Ekologisk sauvignon blanc som spontanjäst i gamla ekfat. Cirka hälften av vinet genomgick malolaktisk omvandling vilket gett en floral och örtig nos med gula plommon, fylligt och runt, generöst med malolaktisk mjukhet och smörig rondör. Greystone korades till titeln “Vineyard of the Year” i ”New Zealand Organic Wine Awards” år 2016 och är idag erkända som en av Nya Zeelands absolut främsta vinproducenter. Namnet kommer från den unika kalkstensgrunden som rankorna växer i och den familjeägda vinfirman, som producerade sitt första vin 2008, ligger på den Nya Zeeländska Sydöns östkust. (Vintedge, 2400 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Weingut Friedrich Becker Kalkmergel Grauer Burgunder 2021

Weingut Friedrich Becker Kalkmergel Grauer Burgunder 2021, Tyskland, Pfalz, TSE 93098, 225 kr

What I talk about when I talk about german grauer burgunder. Lätt orangetintat guldrimmad och lökskalsfärgad skalmacererad pinot gris med inbjudande frisk nos av aprikos, clementin och färska örter. Syrligt, stort och energiskt, apelsinzestig med clementinjuice, aprikos och persika i en syrlig sträv stil med full balans och livfullt örtigt. Mycket läskande och gott med avslutande lätt rostad och kryddig ton. Ett vin för ett maraton av kontemplation. (Enjoy Wine & Spirits, 2400 fl.)

Mer om Pfalz av Pär Strömberg

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Domaine Font de Courtedune Côtes du Rhône Vieilles Vignes 2021

Domaine Font de Courtedune Côtes du Rhône Vieilles Vignes 2021, Frankrike, Rhonedalen, TSV 90061, 159 kr

Läskande frisk och charmig med röda och svarta bär, garrigue-örter, viol, lavendel och lakrits. Torr med tuggiga tanniner i ett fylligt koncentrerat driv som glider in i en örtig mörkbärig slagfärdighet med inslag av järnig mineralitet i avslutet. Druvorna, grenache 80 % och syrah 20 %, till detta vin kommer från vingårdar om 3,5 hektar som ligger endast några meter till angränsande området Châteauneuf-du-Pape. Snittåldern på stockarna är över 40 år gamla vilket tilläggsnamnet vieilles vignes vittnar om. Stor allokering, kanonpris, höstens grytor jublar. (Quaffable Wines, 11730 fl.)

Flaskbild på Château d'Aiguilhe Seigneurs d’Aiguilhe 2020

Château d’Aiguilhe Seigneurs d’Aiguilhe 2020, Frankrike, Bordeaux, TSE 92323, 199 kr

Merlotdominerat från Castillon-Côtes de Bordeaux. Tight och torr med syrlig frukt, ren och energisk blåfruktig med rostade fat, plommon, ceder, kaffe och kakao. Vinmakare och ägare är Stephan von Neipperg som även gör de välkända vinerna från Château Canon-La-Gaffelière, Clos l’Oratoire, Château Peyreau and La Mondotte. Seigneurs d’Aiguilhe är andravinet från Chateau d’Aiguilhe. (Wine World, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_marcillac_les_cros

Domaine du Cros Marcillac Le Cros 2021, Frankrike, Sud-Ouest, TSE 92321, 159 kr

Höstens stora husvin har landat. Lokala druvan fer servadou från branta vingårdar 450 meter över havet runt byn Clairvaux. En cabernet franc-lik stil som smakar så där rustikt och härligt superfranskt med koncentrerad frukt, mörk och tät med inslag av välplacerade ekfat. Tight, frisk, syrlig och energiskt mörkfruktigt och örtigt i ett torrt avslut med lång frisk bärig eftersmak. Domaine du Cros är en fjärde generationens familjeegendom som drivs av Philippe Teulier tillsammans med sonen Julien. De har 22 hektar vingårdsmark och är den absolut viktigaste fristående producenten i hela appellationen. (Pompette, 2400 fl.)

Flaskbild på Anne Gros & Jean-Paul Tollot L’O de La Vie 2021

Anne Gros & Jean-Paul Tollot L’O de La Vie 2021, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSE 93497, 219 kr

Syrah från Minervois Cazelles med burgundiska influencer. Mogen svartfruktig med toner av läder, stall och örter i en torr och stram hållning med avslutande frisk syra och tuggia tanniner. De två legendariska Bourgogneproducenterna Anne Gros och Jean-Paul Tollot startade det här samarbetet i Minervois i mitten av 00-talet. Första årgången var 2008. Gros och Tollot har en tydlig filosofi om att bevara de gamla vinstockarna och vingårdens ekosystem. (Gullberg by Stockwine, 600 fl.)

Flaskbild på Hervé Bizeul Le Clos des Fées 2019

Hervé Bizeul Le Clos des Fées 2019, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSE 90442, 549 kr

Exklusivt från Côtes du Roussillon-Villages och högt belägna småparceller i bergen strax utanför Perpignan i sydvästra Frankrike. Örtig nos, garrigue och mörk frukt. Tight och stram med värmande charmig mörkt röd frukt. Läskande med fyllig kropp, välbyggt och tanninstrukturerat med ett örtigt avslut med salt mineralitet. Hervé Bizeul är en föredetta sommelier, restaurangägare och vinskribent som tröttnadde på sitt hektiska liv i Paris och bestämde sig för att istället bli vinmakare. Bra Hervé säger vi! (Vintedge, 300 fl.)

Flaskbild på Josetta Saffirio Barolo Riserva Millenovecento48 2016

Josetta Saffirio Barolo Riserva Millenovecento48 2016, Italien, Piemonte, TSE 90595, 599 kr

Djup doft av spritade körsbär, mogna jordgubbar, rosor och viol. Koncentrerad med fyllig kropp och generös värmande frukt. Torrt och energiskt med strama mogna tanniner där ett bad i rosenblad och mörka bär avslutar i fin längd. Vinmakerskan Sara Vezza visar genom det här vinet respekten mot den äldre generationen och deras värv lyser som en röd tråd genom hennes vinfilosofi. Millenovecento48 är en exklusiv och limiterad hyllning till hennes morfar Ernesto, framställt av druvor från en vingård i Montforte d’Alba som planterades just 1948. (Tryffelsvinet, 540 fl.)

Mer om Josetta Saffirio av Andreas Grube

 

Flaskbild på Bertani Catullo Ripasso Classico Superiore 2019

Bertani Catullo Ripasso Classico Superiore 2019, Italien, Venetien, TSE 93752, 199 kr

The Call of Cthulhu är H.P. Lovecrafts novell från 1926, skriven endast ett par år efter att The Royal Family of Savoia gav Betani rätten att bära deras kungliga sigill på sina etiketter, bara en sån sak. I övrigt går Bertanis historia långt tillbaka i tiden och idag är de en del i den större Angelini gruppen. En atypisk ripasso, men ändå ursprungsklassisk, till skillnad mot mycket av den tillverkade och uppsötade version vi kommit att associera namnet ripasso med. Ren rödbärig nos av ljusa bär och ljus frukt. Läskande frisk, ren och josig med ett örtkryddigt torrt avslut. Druvblenden består av mestadels corvina veronese med mindre delar corvinone och rondinella från vingården Tenuta Novare i Arbizzano di Negrar. Mycket prisvärt för en vinstil vi behöver återta från kladdiga hittepåmärken. (Oenoforos, 3600 fl.)

Flaskbild på Monteraponi Chianti Classico 2021

Monteraponi Chianti Classico 2021, Italien, Toscana, TSE 93399, 209 kr

Ekologisk sangiovese med rötterna djupt ner i Raddas mylla. Framfusig nos, körsbärsfruktig och örtig, järnigt mineralisk och svettigt lädrig. Frisk syra, hög och skinande blank till mer rustik frukt och tanninstruktur. Brorslotten ligger på sangiovese med liten men betydande del colorino. Vinet har lagrats ett år och fyra månader på franska och slavonska ekliggare följt av en månad på betongtank innan buteljeringen som skedde via gravitation strax efter fullmåne, bara en sån sak. Priset är inget att diskutera, även om det ökat en del sedan tidigare årgång, så är det en given bargain! (Lively Wines, 7200 fl.)

Flaskbild på Tenuta di Gracciano della Seta Vino Nobile di Montepulciano 2020

Tenuta di Gracciano della Seta Vino Nobile di Montepulciano 2020, Italien, Toscana, TSV 95643, 199 kr

Ekologiskt odlad och handskördad sangiovese, canaiolo och merlot. Mörkt rödbärig med vag ton av smörkola och örter. Stram och tight med frisk frukt, mörka bär och plommon. Cederfatstoner och örter rundar av i slutet. Ännu ungt och tight och vinner på ett par års lagring. Tenuta di Gracciano della Seta ligger i Montepulciano och deras vinkällaren har använt sedan 1800-talet. Idag består ägorna av 70 hektar, varav 20 hektar är planterade med druvor och drivs av Giorgio della Seta. (Stellan Kramer, 12600 fl.)

Flaskbild på Bott Frigyes Kadarka 2021

Bott Frigyes Kadarka 2021, Slovakien, TSE 92315, 269 kr

Frigyes kadarka är ett riktigt hett och eftertraktat kultvin och en Biodynamiskt odlad törstsläckare av högsta rang. Ljusröd med blåstick. Frisk bärig doft, pigg läskande frisk och energisk, ungdomligt och syrligt. Frigyes gör rena, lätta och druvtypiska viner på traditionella ungerska och centraleuropeiska druvsorter nära den ungerska gränsen, en timmes bilfärd nordväst om Budapest. (Wine Waves, 432 fl.)

Flaskbild på Venus La Universal 2019

Venus ‘La Universal’ 2019, Spanien, Montsant, TSE 93490, 379 kr

Sara Pérez är dedikerade vinmakerksan som i sin faders fotspår ser heder i tradition men som inte räds nya möjligheter. En fantastisk blend av syrah, cariñena och garnacha med aromer och smaker av mörkt röda bär, grusig mineralitet och örtigt kryddig nästan eldig energi. Syrlig, tight, stramt och koncentrerat smakrikt med läskande skyhög syra som ger en otrolig längd i efterspelet. Ett vin som rankats högt i vinskribentskrået och som många kommer att tampas om vid släppet på fredag. (Vinovativa, 576 fl.)

Flaskbild på Finca Martelo Reserva Torre de Oña 2016

Finca Martelo Reserva Torre de Oña 2016, Spanien, Rioja, TSE 93509, 289 kr

Kraftfull nos av mörkt röd frukt, plommon, hallon och björnbär med en tydligt klassisk fatkaraktär med toner av cederträ, vanilj, dill och örter. Intensivt mörkbärig smak med toner av lakrits, svartpeppar och kryddiga ekfat. Från den självbetitlade vingården i Torre de Oña, i hjärtat av Rioja Alavesa, en druvblend som till största delen består av tempranillo och mindre delar mazuelo, garnacha och viura. Vingården är över 60 år gammal och ligger på 630 meters höjd. (Winepartners Nordic, 3600 fl.)

Flaskbild på Aalto 2021

Aalto 2021, Spanien, Ribera del Duero, TSV 95128, 499 kr

Exklusiv och klassisk tinto fino som druvan tempranillo kallas lokalt i Ribera del Duero. Handskörda, spontanjäst och lagrat under ett år och fem månader på franska- och amerikanska ekfat, varav hälften var nya något som gett dess tydliga fatkaraktär. Mörkt blålila, djupt aromatisk av plommon och björnbär. Örtig och kryddig energi, torr med mjuka sammetslena tanniner, otroligt välbalanserat och elegant. Även här finns risk för köbildning och handgemäng klockan 10.00 på fredag, den relativt stora allokeringen till trots. (Divine, 1740 fl.)

Flaskbild på Badenhorst Family Red 2021

Badenhorst Family Red 2021, Sydafrika, Swartland, TSE 93116, 275 kr

Adi’s Family Red är en inget annat än en unik och makalös blend av shiraz, cinsault, titta barock, mourvedre och grenache och hans sätt att berätta om Swartland i form av ett rött vin. Tät svartfruktig av körsbär och plommon, örtig kryddig nos. Torr med stram hög syra, spicy örtkryddia, syrlig mörkbärig frukt och järnrik mineralitet med sandiga tanniner. Avslutet är bedårande av driven expressiv energisk läskande frisk hallonlakritskompott. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

Mer om Swartland och Sydafrika av Tina Johansson

 

Flaskbild på Seghesio Family Vineyards Old Vine Zinfandel 2021

Seghesio Family Vineyards Old Vine Zinfandel 2021, USA, Kalifornien, TSV 95337, 355 kr

Sonoma County jänkare på zinfandel som visar vad druvan går för i egen prakt när förutsättningar och vinmakeri allieras i en välkomponerad och passionerad symfoni. Blåbär, svartvinbär och plommon i nosen, en stor och stor värmande murrig doft. Fylligt och kraftfullt men mjukt som bomull med delikat frukt, och finstilta tanniner i total balans med charm och personlighet. Läckert blåbärig och sötfruktig med sötlaktrits, tobak och vilda örter i avslutet. Ett maffigt men välmående balanserat vin. (Johan Lidby Vinhandel, 3600 fl.)

Flaskbild på Finca Ambrosia Viña Unica Cabernet Sauvignon 2020

Finca Ambrosia Viña Unica Cabernet Sauvignon 2020, Argentina, Mendoza, TSE 94103, 219 kr

Läskande cabernet sauvignon från Gualtallary i Uco Valley och ett jordnära, terroirdrivet och hållbart hantverksdrivet vineri med sina vingårdar på hög höjd om 1250 meter över havet. Vinmakaren Matias Macias visionsviner går under namnet Viña Unica och bygger ett sökande av varje eget vingårdsläges unika typicitet i balans med fingertoppskänsligt utvalda ekfat. Resultatet är enrgiskt och kraftfullt med balans och elegans. Blåbär och svartvinbär, sötfruktigt saliverande syrlig och överraskande josig med ett torrt och moget strukturbygge. (Gullberg by Stockwine, 900 fl.)

Flaskbild på First Drop Wines Mother's Milk Shiraz 2021

First Drop Wines Mother’s Milk Shiraz 2021, Australia, Barossa, TSV 95260, 179 kr

En modern klassiker som talar för sig själv. Det är 12:e årgången på raken som ”mammas mjölk” av shiraz lanseras i det svenska monopolets tillfälliga sortiment, dessutom till ett lätt överkomligt pris. Årgången bjuder på mer solvarm frukt i en syltig mörkbärig nos, fylligt värmande kryddigt och eldigt örtigt. Rökig stengrusig mineralitet förgyller ett annars blåbärskoncentrerat avslut. Fortfarande en Super Bargain, som vi brukar uttrycka oss här på Wine Table när kvaliteten trumfar prisbilden. (Wine World, 16002 fl.)

Mer om Australien av Maja Berthas

 

Flaskbild på Greywacke Pinot Noir 2021

Greywacke Pinot Noir 2021, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 92703, 289 kr

Greywackes Kevin Judd besökte nyligen Stockholm och jag hade möjligheten att lyssna till honom under en Master Class som hölls i samband med en stor provning av viner från Australien och Nya Zeeland. Som den pionjär han är när det kommer till vinodling och vinmakning i Marlborough, var det ytterst spännande att höra honom prata och sia om framtiden på världens sydligaste breddgrader för vinodling. Även om hans gunstling är sauvignon blanc och den druva som gjort honom känd så har hans pinot noir aldrig gjort mig besviken. Rökig toastad nos med mörka bär och örter, jordgubb, vildhallon och sandelträ, aromatiskt parfymerat. Frisk hög syra, energisk frukt, läskande och friskt med mörkt bärig fyllig kropp och örtig kryddighet balanserat med fin torr stram struktur och en lång eftersmak med lätt järnig mineralitet. Vid sidan av vinproduktionen ägnar sig vinmakaren Kevin Judd åt en parallell karriär som fotograf vilket också syns på flaskornas etiketter, men det vet ni väl alla redan vid det här laget? (Handpicked Wines, 600 fl.)

Mer om Nya Zeeland av Karin Ericson

 

FRUKTVIN

Flaskbild på Brännland Apple Ice 2021

Brännland Apple Ice 2021, Sverige, TSE 92649, 219 kr

Äpplesöt med smörkola och tight stram men generös frukt, hög syra av 100 % mutsu-äpplen. Ett lätt äppelfriskt spontanjäst fruktvin med ett par års lagring. Ett isvin med otroligt driv i frukt och syra, som en nordsvensk Auslese. Med den naturliga vinterkylan i norra Sverige koncentreras den pressade äppeljuicen, av de bästa svenska äpplena. Sen jäser den söta musten till ett isvin, en så kallad iscider, med lika delar frisk äppelsyra och varm höstlig äppelsötma. Het otroligt förföriskt och skitgott! (Wine Affair, 1200 fl.)

Flaskbild på Brännland Iscider Ember Äppelglögg 2022

Brännland Iscider Ember Äppelglögg 2022, Sverige, TSE 10205, 189 kr

Äpplesöt med julkryddor influerat av risgrynsgröt, vört, nejlika och kardemumma. Naturligt vinifierat av äpplesorterna mutsu, belle de boskoop, cox orange, kim och gloster från Sveriges mest framträdande och framgångsrika fruktvinsmakare. Våga prova, den kommer sitta som jultomten i skorstenen i vinter. (Wine Affair, 9000 fl.)

Mer om Brännland Iscider av Pär Strömberg

Mer om äpplen och cider av Pär Strömberg

 

Mer om förra veckans lanseringar i tillfälligt sortiment 27 oktober

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.