GIORGIO RIVETTI – BAROLO BOY — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Giorgio Rivetti – Barolo Boy som satsar på inhemsk grön druva

Giorgio Rivetti – Barolo Boy som satsar på inhemsk grön druva

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Han var en i gänget Barolo boys som revolutionerade Piemonte på 80-talet och gjorde vinerna från Langhe till rockstjärnor. Giorgio är fortfarande full av idéer och nu satsar La Spinetta på en grön inhemsk druva. Karin Ericson träffade Giorgio och pratade passion.

GIORGIO RIVETTI KOMMER in som en virvelvind i rummet, välklädd, karismatisk och har just druckit champagne, något han gärna gör till lunch varje dag. I sin vita skjorta och sitt välkammade hår är det svårt att tänka sig att samma man ständigt är ute i vingården. Men hans ord avslöjar ett romantiskt och kärleksfullt förhållande till vinrankorna. Så fort han kommer hem från en resa går han ut.

– JAG ÄR FORTFARANDE i vingården många timmar per dag för att se till så allt går sakta. Min hund King är alltid med mig men nu börjar han bli så gammal att han väntar nedanför backen, säger Giorgio Rivetti, skrattar och häller upp ännu ett glas champagne. Jag vill vara ännu mer i vingården. Jag vill vara nära och njuter av det.

Porträttbild på Giorgio Rivetti i vingården hos La Spinetta
Giorgio Rivetti trivs bäst i öppna landskap, nära vinet vill han bo. Foto: Pressbild

FAMILJEJORDBRUK PÅ 300 HEKTAR

LA SPINETTA BETYDER på kullens topp där Giorgios eget hus ligger cirka 800 meter över havet. Vinhuset ligger i Castagnole Lanze cirka 300 meter över havet och de förfogar över vingårdar på mellan 800 till 1000 meter över havet. Här arbetar man med lokala druvor, låga skördeuttag, hög kvalitet, ekologiskt jordbruk sedan 15 år tillbaka och mycket av arbetet för hand.

– OM HÖSTEN KAN du se mig fara runt som en galning i vingården upp och ner, från rad till rad för att smaka druvorna. Du måste förstå när det är dags att skörda. Om du bara tar frukten till labbet missar du de små nyanserna och det kan bli fel. För att göra bra vin måste du ha engagemang i vingården och arbeta hårt. Om jag levererar fantastiska druvor till min son vet jag att han kan göra fantastiskt vin.

NÄR GIORGIO RIVETTI växte upp var han ständigt med sin pappa i vingården och utbildade sig senare till vinmakare vid högskolan i Alba. Föräldrarna började med vin på 60-talet men sålde druvorna och det var inte förrän syskonen Carlo, Bruno, Giovanna och Giorgio tog över 1977 som La Spinetta grundades. Idag har de sammanlagt 300 hektar mark där 165 hektar är vinodlingar, varav 100 hektar är belägna i Piemonte och 65 hektar i Toscana. Trots sin storlek är de fortfarande ett familjeföretag och Giorgios son Andrea, 44 år, är idag vinmakare.

– HAN VAR ALLTID i vingården direkt efter skolan och har jobbat där sedan han var sex år. Det var alltid hans dröm att göra vin och han var alltid i vingården efter skolan från sex års ålder. Vi behöver inte diskutera för vi har samma filosofi och det kommer från vår pappa som sa, vill ni göra något viktigt, gör kvalitet.

Porträttbild på vinmakaren Giorgio Rivetti i sin vinkällare hos La Spinetta
Giorgio satsar på den gröna inhemska lokala druvan timorasso och vita viner. Foto: Pressbild

EN BAROLO BOY

NEW YORK TIMES myntade begreppet Barolo Boys på 80-talet för att beskriva det gäng unga vinmakare som revolutionerade Piemonte med en ny modern stil av Barolo. Giorgio var en i gänget. Nu tillhör han den äldre generationen som vill se unga nya passionerade ta över. Bara det inte går för långt.

– DET ÄR TRENDIGT att göra superlätt vin och man låter Barolo och Barbaresco gå i en burgundisk stil. Jag gillar inte det. För mig är det att gå för långt. För mig är det viktigt att när du blundar ska du känna att du är i Alba.

SAMTIDIGT ÄR GIORGIO ivrig att prova nytt och utveckla La Spinetta, ibland på eget bevåg. När Giorgio plötsligt började beställa in rosé på alla restauranger de besökte undrade hans bröder vad som försiggick. Jo, han hade fått en idé och 2001 lanserades rosévinet Spinetta Rosé di Casanova från Toscana som gjort succé, inte minst i Sverige. Nästa projekt är att väcka liv i den inhemska gröna druvan timorasso.

NYTT VITT PÅ HISTORISK DRUVA

FÖRR ODLADE MÅNGA timorasso men då den kräver tre gångar så mycket jobb i vingården är den inte längre vanlig. Det vill Giorgio ändra på. 2019 lanserade La Spinetta 15 000 flaskor Colli Tortonesi Timorasso. Giorgio kan inte dölja sin exaltering.

– TIMORASSO HAR ALLT! Kroppen, komplexiteten, salina, den är fantastisk. När den är ung är den som en chenin blanc och när den är äldre är den som carricante. Det bästa av två världar.

DRUVORNA KOMMER FRÅN 25 år gamla vinstockar i byarna Montemarzino, Montegioco och Monleale. Druvjuicen får jäsa i stålfria tankar för att framhäva frukten och vinet får sedan ligga på sin jästfällning i åtta månader innan buteljering. Resultatet blir ett friskt citrusdrivet och floralt vin med fantastisk struktur och lagringspotential.

– DET SKA VARA ett vin man förstår direkt. Njutfullt, friskt och med en förnimmelse av växtplatsen, avslutar Giorgio, som tror att timorasso är framtiden för vitt vin i Piemonte.

Fredag 6 oktober lanseras nya årgången av La Spinetta Timorasso i tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

En flaska med La Spinetta Timorasso 2022, ett vitt vin från Piemonte i Italien

La Spinetta Timorasso 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 94513

750 ml

13%

229 kr

Ekologiskt vin av den lokala druvan timorasso från Colli Tortonesi. La Spinetta under Giorgio Rivettis ledning gick från klarhet till klarhet till världsstjärnestatus, men de senaste åren har stjärnstatusen dalat i takt med att stilen på områdets viner, i Barbaresco och Barolo, sett en förändring och föryngring och en atavistisk återgång till vad som en gång var, innan modernisterna. Man kan enklast förklara det som att det bästa av de traditionella och de modernistiska stilarna äntligen funnit fred i varandra för att skapa ett bättre område för vinernas skull. Här har Giorgio inte sackat efter utan sakta men säkert ställt om siktet och med energi och dedikation startat nya projekt för framtiden och de kommande klimathoten. Läskande frisk och syrlig med florala frukttoner, gula plommon, persika och citrus i en torr och stram stil som leder in i ett salinerande mineraliskt avslut. (Enjoy Wine & Spirits, 1800 fl.)

 

Mer om Alta Langa av Andreas Grube

Mer om Piemonte av Maja Berthas

Mer vin att prova från Piemonte av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.