Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 11 november

Nyprovat – tillfälligt sortiment 11 november

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Välkommen till Nyprovat nummer två i ordningen för novembers lanseringar i det tillfälliga sortimentet. Det mesta är som vanligt nyprovat och jag listar de viner som jag anser vara bra köp. Några viner har inte varit med vid de tillfällen möjlighet till provningar har genomförts och några av dem som jag är extra benägen att själva kolla in är Gut Oggau Theodora 2021, Domaine de la Janasse Chateauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 2018 och Rall White 2020. Annars är det bara att läsa och låta sig tipsas, skål!

CIDER & BLANDDRYCKER

winetable_nyprovat_pomologik_ica_ica_baby

Pomologik Ice Ice Baby 2021, Sverige, TSE 11723, 179 kr

Hantverkscider från Pomologik igen, denna gången på gravensteineräpplen med tillsatt ice-cider precis innan buteljering. Aromatiskt av äpple och smörkola, söt men frisk doft. Mjukt moussig med hög syra och läskande fräschör som lyfter den söta äppetonen. Alkoholen modest på 5,5 % vol. (Vintedge)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_hervé_dubois

Hervé Dubois Blanc de Blancs Grand Cru Millésime 2016, Frankrike, Champagne, TSE 93745, 349 kr

Kryddiga och örtiga brödtoner, vit fralla och nougat med citrus och äppledoft. Smaken fylld av mogna äpplen med syrlig och läskande med mjukt pärlande mousse, krämig textur, mjuk landning på bakad citron och bakade äpplen med ett lätt oxidativt och kexigt avslut. Komplex och intressant. (Vintrio Wine, 4080 fl.)

winetable_nyprovat_bereche_brut_reserve

Bérêche et Fils Brut Réserve NV, Frankrike, Champagne, TSE 93964, 459 kr

Inbjudande frisk aromatik av gul frukt, citrus och äpple med mjuk mousse och läskande syra. En energigivande kick av mineral och knastertorrt avslut. Bérêche odlar så naturligt det bara går och just den här réserven är gjord av den klassiska druvblenden pinot meunier, chardonnay och pinot noir. (Vin & Natur, 600 fl.)

winetable_nyprovat_gramona_imperial

Gramona Imperial 2017, Spanien, Cava, TSV 92682, 225 kr

Ekologisk cava med smak och doft av melon, grapefrukt och vita blommor. Friskt och syrligt med välmående frukt och balanserad mousse. (Terrific Wines, 4200 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_schloss_lieser_kabinett

Schloss Lieser Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94780, 199 kr

Mjuk aromatisk nos av vanilj, vita blommor och mogen melon med honung och örter. Tät sötfruktig och energiskt med saffran och söt torkad frukt. Finfin kabinett till fint pris. (Origo Wine Import, 900 fl.)

winetable_nyprovat_schloss_lieser_spätlese

Schloss Lieser Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94782, 259 kr

Djup koncentration av melon, exotisk frukt och bränt gummi. Tät och fyllig kropp, exceptionell balans mellan syra och sötma med djup koncentration. Stilrent och läckert. (Origo Wine Import, 600 fl.)

winetable_nyprovat_fragile

La Grange aux Belles Fragile 2020, Frankrike, Loire, TSE 90189, 229 kr

Naturligt chenin blanc, lätt volatil i inledningen, syrlig doft, jästig av mogna äpplen och citrus. Torr men läskande syrlig och frisk, avslutet grapefruktbeskt med bittercitrus-touch. (Vin & Natur, 840 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_haut_baineux_blanc_chenin

Domaine Haut Baigneux Blanc Chenin 2020, Frankrike, Loire, TSE 94858, 229 kr

Ett av mina favoritviner från förra året är tillbaka i ny årgång. Ekologisk chenin blanc från Touraine-Azay-le-Rideau. Aromatiskt av exotiska frukter, honung och kokos. Tät och fylligt fet textur, frisk skyhög syra, läskande fruktighet och rökig mineralitet. Genialt! (Panache, 1200 fl.)

winetable_guigal_crozes_hermitage_blanc

E. Guigal Crozes-Hermitage Blanc 2020, Frankrike, Rhône, TSV 96174, 219 kr

Gulgrönfruktig floral nos, örtig med gräsiga noter och vilda örter. Fräsch och frisk men med relativt låg syra. Gul- och grönfruktig smak av lime, citron, äpple, nötter och gula eterneller i avslutet. Fokuserat och balanserat matvin från en av giganterna i området. (Wine Affair, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_paraje_de_riofrio_alto_3_miradas

Alvear Paraje de Riofrío Alto 3 Miradas 2018, Spanien, Andalusien, TSE 94790, 239 kr

DO Montilla-Moriles en mini sherry light med vag oxidation, gulfruktig med både doft och smak av bokna äpplen och mandel. Frisk och lätt med torr tanninstruktur, läskande fräschör och torkad frukt, örtig med drag åt hasselnötter med curryblad i avslutet. Kanske är det så att pedro ximenes behöver den där extra alkoholen för att blomma ut ordentligt. Utnämnd till Grandes Pagos d’Espana. (Divine, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_ovni_pedro_ximenezEquipo_navazos

Equipo Navazos OVNI Pedro Ximenez 2021, Spanien, Andalusien, TSE 92485, 169 kr

Mer sherry light från Montilla-Moriles. Lätt oxiderad nos, bokna jästa äpplen, flor och curry, läskande med friskhet i syran, som inte är skyhög men har fin fräschör. Aningens tunn frukt, torrt och lätt beskt men aptitligt läckert avslut. Har man inte provat dessa viner är det i alla fall hög tid att bilda sig sin egen uppfattning, köp och prova! (Brix Wine, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_kerschaw_elgin_chardonnay

Kershaw Clonal Selection Elgin Chardonnay 2020, Sydafrika, Elgin, TSE 93440, 399 kr

Stor chardonnay, gulfruktig med brynt smör, popcorn, burkmajs i en koncentrerad fet textur och struktur. Örtigt och kryddigt med tydliga ekfat i avslutet. Stort och lite buffligt men ändå med viss grace! (JPC Wines, 360 fl.)

ORANGEVIN

winetable_zutina_orange_bibich

Djuce Bibich Žutina Orange 2021, Kroatien, TSE 92322, 60 kr (burk, 250 ml, inkl. 1 kr pant)

Volatil inledning av klister och aceton till en början. Efteråt, ljuva toner av aprikos, persika, apelsin och grapefrukt. Smaken av gul stenfrukt, smörkola och örter. Fint exempel på vad svenska Djuce tillsammans med sina vinmakande partners kommer att leverera i framtiden. (Wine Waves/Provinum, 6000 fl.)
Vill du veta mer om DJUCE, läs vidare här:

Winetable_nyprovatGrawu

Grawü GT.O. 2020, Italien, Alto Adige, TSE 92938, 379 kr

Ekologisk gewurstraminer, gulfruktig med stenfrukt som persika, aprikos och plommon. Örtig, floral och kryddig med läskande syra, helt torr med lätta tanniner, drivet och energiskt. Kul vin men något udda för den ovane. (Panache, 360 fl.)

RÖTT VIN

winetable_battenfeld_spanier

Battenfeld Spanier Spätburgunder 2019, Tyskland, Rheinhessen, TSE 90224, 179 kr

Ekologiskt pinot noir med reduktiv syrlig doft av tranbär, omogna jordgubbar och sandelträ. Tydliga stråk av mineral ovan jordgubb, körsbär och sandelträ. Tät, rödfruktig och örtig med bittercitrusbeska i det torra avslutet. (Lively Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_bott_first_flight

Domaine Bott First Flight Syrah 2020, Frankrike, Rhône, TSE 90268, 249 kr

Det hör inte till vanligehetrna med vin från VdP des Collines Rhodaniennes. Här i en flirtigt aromatisk tappning med blålila färg, stenigt dammig nos med mörkt rödblå frukt, köttig frukt, rökig chark och järnrik mineralitet. Sammertslent och läskande frisk, komplex och driven syra. Stramt, torrt och elegant balanserat. (Handpicked Wines, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_bott

Domaine Bott Saint Joseph Rouge 2020, Frankrike, Rhône, TSE 93824, 329 kr

Komplex och energisk svartfruktig syrah med tät och kraftfull aromatik, rökig och järnrik. Blod och mineral, chark, elekricitet och heavy metal. Gott strävt och motvalls. Spännande vin! (Handpicked Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_haut_baigneux_grolleau

Domaine Haut Baigneux Grolleau 2020, Frankrike, TSE 91810, 219 kr

Ekologiskt odlad grolleau från ett område strax öster om Chinon i Loiredalen. Friskt rödbärig nos, syrlig och fräsch doft med inslag av gröna örter och fat. Syrligt och mycket läskande, drivet klunkvänligt och josigt med torra tanniner och stram struktur. (Panache, 1200 fl.)

Antonin Guyon Chambolle Musigny Les Cras 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94914, 625 kr

Aromatiskt parfymerat av röda bär och blommor, rosor, körsbär, jordgubb och sandelträ. Mjuk och elegant textur med sammetslena tanniner, frisk syra i schangdobel klädsel. Kostar det så smakar det. (Terrific Wines, 480 fl.)

winetable_nyprovat_pineraie_lauthentique

Château Pineraie L’Authentique 2016, Frankrike, Cahors, TSV 95350, 199 kr

Kraftpaket på malbec till bra pris om du vill uppleva druvan i ursprunglig Cahorsk tappning. Mörkt blålila och ungdomligt doftande med tydliga fatinslag. Stram och tätt, fylligt och torrt med långt blåbärig eftersmak. (Vintrio Wine, 9000 fl.)

winetable_nyprovat_cigliuti_via_erte

Cigliuti Barbaresco Vie Erte 2019, Italien, Piemonte, TSE 92727, 449 kr

Underbar nebbiolo från vingården Via Erte och den fenomenala årgången 2019. Fullmatat av röda plommon, körsbär och vildhallon, rosor och violer i nosen. Tät, lent mjuk och underbara munkänsla där både texturen och strukturen är fulländad. Jag tappar nästan målföret, så otroligt välbalanserat och energiskt, smakrikt och elegant. Så ung men redan så fantastisk, som ett särbegåvat barn på väg mot excellens inom Mensa. (Enjoy Wine & Spirits, 720 fl.)

winetable_nyprovat_azelia_barolo_2018

Azelia Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 93963, 379 kr

Läcker parfym av rosor och pigga körsbär. Sötfuktig och koncentrerad av nypon, rosor, viol, körsbär och svartvinbär med välintegrerade fat med tuggiga tanniner. Energifylld syra i ett strukturellt vackert samspel med frukten i en fulländad balans. Torrt och stramt som sig bör i ung ålder vilket bara ger oss förväntan om mer. (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_domenico_clerico_barolo

Domenico Clerico Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSV 92367, 349 kr

Aromatisk nos av körsbär och nypon, tjära och träfat. Torrt, tuggigt och stramt, frisk syra och fruktig med klart röda bär, torkad frukt och cederträ i en koncentrerad och fyllig struktur med fint efterspel från 50-åriga stockar och gårdar i Ginestra och Mosconi. (Carl Wine, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_costa_bassa_sandro_fay

Sandro Fay Costa Bassa Valtellina Superiore 2019, Italien, Lombardiet, 199 kr, TS 94062

Frisk nos av rosor, körsbär, vildhallon, sandelträ, träfat och viol. Syrligt, stramt med frisk frukt och klättrande tanniner. Lokalt heter druvan nebbiolo här, i Valtellina heter den chiavennasca som traditionellt lagras på botti. (Budbreak, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_roda_1

Roda I 2017, Spanien, Rioja, TSE 94079, 469 kr

Exklusivt, elegant och maffigt. Mörkt rödfruktig med svarta bär, mogna plommon, kryddigt av fat och örter. Torrt stramt och proteinkäkande tanniner. Mycket koncentrerad frukt, stort och kraftfullt med stenig mineralitet. Druvblend på tempranillo med ett tionde graciano och garnacha. (Prime Wine/Solera, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_corimbo

Bodegas La Horra Corimbo 2017, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94100, 259 kr

Rodas projekt i Ribera del Duero på druvan tinta del paìs (tempranillo). Mörkt rödsvart frukt, lakritsörtig och mineralisk med standammskrutig textur. Läskande fruktigt och djupt koncentrerat. (Prime Wine/Solera, 2100 fl.)

netable_nyprovat_corimbo_1

Bodegas La Horra Corimbo I 2016, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94867, 459 kr

Snäppet upp från Corimbo med koncentrerad mörkt rödsvart frukt, tydliga ekfat och örtigt kryddig vanilj. Torrt och stramt med elegant frukt och mjuka tanniner. Mycket elegant och fin längd. (Prime Wine/Solera, 600 fl.)

winetable_nyprovat_vina_tondonia_reserva

R López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2010, Spanien, Rioja, TSV 92688, 369 kr

Färdiglagrad Rioja från klassisk mark och producent. Inbjudande aromatik av mogen mörkt röd frukt, vanilj och örter. Välbalanserat mellan syrlig frukt och stram tanninstruktur, trots sina 12 år på nacken är det fullt levande och mycket alert.(Premiumpartners, 6200 fl.)

winetable_nyprovat_kershaw_elgin_pinot_noir

Kershaw Clonal Selection Elgin Pinot Noir 2020, Sydafrika, Elgin, TSE 93608, 399 kr

Reduktiv inledning med röda bär, fat och popcorn. Smaken fullödigt pinottroget, rödbärig med friska toner av jordgubb, körsbär och ryggrad av ceder, ek och massor av färska örter och uns mineralitet. Syrligt, fruktigt och stiligt. (JPC Wines, 360 fl.)

winetable_nyprovat_kutch_bohan

Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 94609, 539 kr

Från Sonoma Coast. Frisk och fräscht parfymerad av rosenvatten, jordgubb och sandelträ. Läskande läcker, en saliverande törstsläckare med mineralitet och hallonlakrits i avslutet. Elegant och energifyllt. (The Wineagency, 480 fl.)

winetable_nyprovat_kutch_McDougall

Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 94631, 589 kr

McDougall är mer koncentrerat och tätare än ovan. Mer mineral och syra, mindre flirtig frukt, även om den är där med jordgubb och hallon med ryggrad av ceder och sandelträ med kraftigare textur och torra, strama, tuggiga tanniner. (The Wineagency, 480 fl.)

winetable_nyprovat_kutch_falstaff

Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 94632, 589 kr

Den elegantaste och mest förföriska av de tre, Falstaff bjuder vacker körbärs- och jordgubbsparfym. Frukten är varmare och tätare än ovan två med krispig syra och pigga mineraler. Stramt, friskt, flirtigt och läskande läcker. (The Wineagency, 480 fl.)

SÖTT VIN

inetable_nyprovat_tschida_eiswein

Tschida Eiswein Grüner Veltliner 2020, Österrike, Burgenland, TSE 94568, 295 kr (375 ml)

Sötsyrligt av päron och aprikospuré, tätt och fruktigt, hög sötma med hög frisk syra. Smarrigt! (Vinovativa, 600 fl.)

netable_nyprovat_felsina_vin_santo

Fèlsina Spa Vin Santo del Chianti Classico 2011, Italien, Toscana, TSV 92641, 289 kr

Charmig Vin Santo från en favoritproducent. Kryddig doft av curry och flor. Lanseras på 375 cl halvpanna fylld av söta och kryddiga toner, aprikos, russin och torkade frukter i ett avslut som skrävlar om koncentrerad torkad söt och julig fruktkompot. (Vinunic, 1200 fl.)

STARKVIN

winetable_nyprovat_sercial_madeira

Henriques & Henriques Sercial Madeira 15 Years Old, Portugal, Madeira, TSV 95223, 449 kr

Stilig och stilren Madeira med aromatisk nos och smak av torkad frukt, fikon, mandelmassa, marsipan, mandel och nötter, kraftfull och energisk. (Granqvist Beverage House, 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.