Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 12 maj

Nyprovat – tillfälligt sortiment 12 maj

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Vi har redan kommit halvvägs in i maj och Eurovisionfinalen står för dörren. I skrivande stund tog Loreen en odiskutabel finalplats i ett startfält som var mer skrattretande än underhållande. Desto mer underhållande är veckans lansering av viner i det tillfälliga sortimentet. Läs mer om alla viner här nedanför och kom ihåg, köp bättre men mindre och drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Labruyere Prologue

Champagne J.M. Labruyère Prologue, Frankrike, Champagne, TSE 90027, 379 kr

Ung pigg nos av gula äpplen, citrus, gula kex, vit nougat och lättrostat bröd. Syrlig och frisk med mjuk mousse, ren och läskande gulfruktig skalbesk bittercitrus-touch i avslutet. 69 procent pinot noir och 31 procent chardonnay från klassisk mark i Verzenay. Labruyère producerar även vin i bland annat Bourgogne och Bordeaux. (Vintedge, 3000 fl.)

Flaskbild på Domaine Nowack Sans Année

Domaine Nowack Sans Année, Frankrike, Champagne, TSE 94074, 429 kr

Lätt brödig ton med äpple och citrus med frisk mousse och hög syra. Medelfyllig kropp med lätt sötad frukt, friskt och charmigt, intensivt och flirtigt med en livlig men rogivande blend av 60 procent meunier och 40 procent chardonnay från ett stjärnskott från Vandieres i Vallée de la Marné. Flavien Nowack anslöt till familjeegendomen 2011 med fokus på organisk vinmakning och skörd vid optimal mognad på druvorna. Ingen tillsatt jäst och ofiltrerat på en mustbas från 2017 med reservvin från årgångarna 2012-2016. En Champagne väl värd att upptäckas! (Vintedge, 420 fl.)

Flaskbild på Hervé Dubois Grand Cru Blanc de Blancs

Hervé Dubois Grand Cru Blanc de Blancs 2017, Frankrike, Champagne, TSE 92331, 369 kr

Äpple, citrus och ljust bröd, brioche, nougat och bakade äpplen direkt i nosen. Fyllig och tät med mjuk fin mousse, energisk syra och en fyllig kropp med exotisk frukt, ananas med mognadstoner. Vidare mer nougat, kola och syrligt äpple i en torr men fin längd. Idag sköts gården av Nina Dubois som tillsammans med fadern Hervé representerar ett familjehus fokuserat på chardonnay. (Vintrio Wine, 4200 fl.)

Flaskbild på Exton Park Blanc De Noir

Exton Park Blanc de Noirs, Storbritannien, England, TSV 95524, 399 kr

Äpple, grönt gräs och höskulle fyllt av örter och stenig mineral. Mjuk men stor voluminös mousse, frisk syra med gröna äpplen, platt persika, citrus och lime. Ambitiös pinot noir av Malcolm Isaac som satt målet att göra ”British fizz” rumsrent och exklusivt i alla världens hörn. Han lyckas synnerligen med sina viner och det är många fler i hans bakvatten, framtiden för UK finns här! (Provinum Vinhandel, 1560 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Kullabergs Immelen

Kullabergs Vingård Immelen 2021, Sverige, Skåne, TSE 92136, 489 kr

Exklusivt svenskt vin av solaris med ljust gulfruktig karaktär, krusbär, lime och örter. Fyllig och koncentrerad med energi och lätt alkoholkrydda i avslutet. Det här vinet må kosta en slant och i ärlighetens namn kan man få riktigt bra vin från resten av världen för samma summa. Men med det sagt, stötta gärna den svenska vinnäringen i allmänhet och Kullabergs vinpassion och mission i synnerhet, den är värd allt smör i Småland. I min bok är det lätt värt det! (Kullabergs Vingård, 1500 fl.)

Flaskbild på Fritz Haag Brauneberger Juffer Spätlese

Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Spätlese Grosse Lage VDP 2021, Tyskland, Mosel, TSE 90112, 229 kr

Ytterligare en i raden av Mosels skatter som lanserats under senaste året. Tät och fokuserad av petroleum, örter och krusbär. Energifyllt, läskande, tätt och fylligt, viss restsötma i balans med syran – smarrigt och förföriskt. (Vinovativa, 600 fl.)

Flaskbild på Reveur Singulier

Vignoble du Rêveur Singulier 2021, Frankrike, Alsace, TSE 90665, 259 kr

Orangetintad djup färg, aprikosnos med äpple, citrus och florala blommiga inslag. Fylligt och stort, energifyllt, personligt och egensinnigt. Torrt med lätta tanniner, läskande syra och smakrik örtig finish. En otrolig kvalitativ blend av pinot gris och riesling från Marcel Deiss naturliga prodigy-projekt i Bergheim. (Johan Lidby Vinhandel, 420 fl.)

flaskbild på savenniers roche aux moines

Roche aux Moines Savennières 2020, Frankrike, Loire, TSE 90069, 339 kr

Från mor och dotter, Monique och Tessa Laroche, en chenin blanc med aromatiskt oxidativa toner som honung, ylle och trädgårdsörter. Syrligt och stramt med fyllnad i frukten, energisk med toner av bokna äpplen och hasselnötter. Fet textur och läskande hög syra, jag säger bara Wow! (Wine Trade, 960 fl.)

Flaskbild på Vincent Careme Vouvray Sec

Vincent Careme Vouvray Sec 2021, Frankrike, Loire, TSE 90322, 199 kr

Ekologiskt hantverksvin från en av Loires legendarer. Sprudlande energisk chenin blanc med guldfruktig energisk nos, stramt fyllig struktur och textur, tät och fruktig. Läskande frisk hög syra med koncentrerad gul frukt, gula plommon, örter och kaprifol. Ett mycket bra köp! (Panache, 960 fl.)

Flaskbild på Vigneau Chevreau Vouvray Demi Sec

Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Cuvée Clos de Vaux Demi-Sec 2020, Frankrike, Loire, TSE 90611, 199 kr

Biodynamisk odlad och vibrerande energisk chenin blanc med syrlig nos av gul frukt, stenfrukt, kamomill och honung. Det är fylligt och sötfruktigt men med energi i syran, läskande friskhet och solvarm frukt i ett smekande förföriskt crescendo av himmelsk skönhet och mänsklig skörhet. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

Flaskbild på Argyros Assyrtiko

Estate Argyros Assyrtiko 2021, Grekland, Santorini, TSE 94341, 249 kr

En favorit i repris, doftande av vulkaniska svarta stränder, citrusfrukt och havsnära mineralitet. Vulkanrökig med umami och gul frukt. Tät, frisk och fyllig, välstrukturerat och balanserad med aptitlig bittercitrus och mineralisk sälta i avslutet. Från Santorini med sitt klarblå azzurhav, vindpinade höjder och vitkalkade hus med blåmålade tak. (Handpicked Wines, 3000 fl.)

Flaskbild på Penfolds Max's Chardonnay

Penfolds Max’s Chardonnay 2022, Australien, Adelaide Hills, TSV 90035, 150 kr

Ett hyllningsvin till Max Schubert, Penfolds första vinmakare, där vi bjuds en klassisk aussie-chard, gulfruktigt fyllig och smörig med nötter, citrusfrukt och vanilj i en tät koncentrerad fet textur, rent och välbalanserat. Inte helt personligt men mycket välsmakande och prisvärt. (Treasury Wine Estates, 7200 fl.)

Flaskbild på Brokenwood Oakey Creek Semillon

Brokenwood Oakey Creek Vineyard Semillon 2017, Australien, Hunter Valley, TSE 93975, 359 kr

Lätt floral ton med inbjudande aromatik av citrongräs och bivax. Sälta och syra i mineralisk fräschör med energi och nyfikenhet i strukturen. Svårplacerat nu, men mitt tips är: Köp och lägg undan minst 10 år. Brokenwood Wines grundades 1970 som ett hobbyprojekt av tre vinroade advokater från Sydney. Idag klassas den femstjärniga egendomen som en av Australiens bästa. (The Wine Agency, 240 fl.)

 

ROSÉVIN

Flaskbild på Schloss Gobelsburgs rosé på magnum

Schloss Gobelsburg Rosé Magnum 2022, Österrike, Niederösterreich, TSV 94019, 225 kr

En magnum-påk rosé är väl kanske den bästa partystarter’n vi kan önska oss i vår. Dessutom om den kommer med elegans och klass och en frisk doft av nykläckta smultron, polka, mynta och rabarber i en torr, ren och syrligt lättillgänglig stil. (Solera, 4200 fl.)

Flaskbild på E Guigal Tavel Rosé

E Guigal Tavel Rosé 2022, Frankrike, Rhône, TSE 92508, 175 kr

Tavel står för mörkt rosa rosé och smaker av smultron, mogna jordgubbar och örter med koncentrerad, kompromisslös textur, anande tanniner i en klangfull finish. Fylligt, koncentrerat och tätt fruktigt, välbalanserat med kraft som ett lättare rött. Högkvalitativ rosé! (Wine Affair, 2400 fl.)

Flaskbild på Miraval

Miraval Famille Perrin 2022, Frankrike, Provence, TSV 99111, 195 kr

Ljust transparent rosa med smultrondoft och lätt örtighet, läskande frisk och välbalanserad mellan hög syra, fyllig frukt och skarp mineralitet där en lätt sälta bär den mjuka välbalanserade bärigheten. Miraval är riktigt snyggt i år igen! (Enjoy Wine & Spirits, 17000 fl.)

Flaskbild på Lacrimarosa Mastroberardino

Mastroberardino Lacrimarosa 2022, Italien, Kampanien, TSV 91248, 155 kr

Från Irpinia med energi, en favorit i repris med örtig, floral och rödbärig nos. Torr och syrlig med lätt beska, fint strukturerat med friska toner av gul stenfrukt, röda bär, paradisäpple och kvitten. Stram med energisk lång finish någonstans bland citrus och skogsbär. Aglianico fungerar alltid ypperligt som rosédruva, som med sin struktur och kraft ger tyngd åt det fjäderlätta. (Tryffelsvinet, 4800 fl.)

Flaskbild på Txomin Etxaniz Rosado

Txomin Etxaniz Rosado 2022, Spanien, Baskien, TSV 91310, 139 kr

Vi har under senaste åren blivit förärade med en rad Txakoli-viner, dock de flesta i det vita vinets form. Men, det görs även finfina exemplar av rosado i Baskien, här med lätt rödbärig, blåfruktig nos, smak av citrus, lime och röda vinbär i en skyhög läskande syra, maxad energi med torra tanniner. Kanonpris och stor allokering – skriker väl köp! (Viña Española, 5000 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Les Bois de Lalier Mercurey

Philippe le Hardi Les Bois de Lalier Mercurey 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 92981, 279 kr

Pinot noir från 40-åriga rankor i Côte Chalonnaise. Klassiskt inbjudande aromatisk parfym av mörk frukt, röda och blå bär, uppmjukat av en fin puff av sandelträ. Mjukt syrlig frukt med läskande frisk syra, välbalanserad med den strama strukturen vi känner från området och terroiren. Avslutet  är rent och elegant med mörka körsbär, hallon och svartvinbär. (Divine, 3600 fl.)

Flaskbild på Mas de Boislauzon Chateauneuf-du-Pape

Mas de Boislauzon Chateauneuf-du-Pape Tradition 2020, Frankrike, Rhône, TSE 94070, 315 kr

Ekologisk påve som är rik på energi och plats-typicitet. Mörkt rödbärig, tät, koncentrerad och örtig med lakrits, svarta oliver och tobak. Mjuk och energisk, fyllig och generös med lena tanniner och torr mineralisk eftersmak. Gott nu – gott om hundra år! (Budbreak, 1440 fl.)

Flaskbild på Frasca Freisa d'Asti

Frasca Freisa d’Asti 2020, Italien, Piemonte, TSE 92650, 187 kr

Ungdomligt mörkbärigt av lokala druvan freisa i ett välbalanserat tätt tanninbygge med fruktig lätt frizzig textur och fräschör i frukten som liras av körsbär, blodapelsin med stenig mineral. Druvorna till det här vinet kommer 20-åriga vinrankor i Moasca. Det är inte bara nebbiolo, barbera och dolcetto som utgör Piemonte, freisa ÄR Piemonte – vi får kraften, det rustika, energin och den tydliga frukten, men även en fjäderlätt struktur, tydlig aromatik och oväntat läcker elegans. Boom! (Panache, 1800 fl.)

Flaskbild på Tenuta di Fessina Moscamento

Tenuta di Fessina Moscamento 2019, Italien, Sicilien, TSE 90084, 299 kr

Spännande Etna Rosso av nerello mascalese med tydlig karaktär av ung vulkanjord. Ungt i den här meningen refererar till vulkanutbrottet 1911 i området Rovitello där rankorna växer ur eroderad vulkanjord. Här åker man på en rejäl kyss i både doft och smak. Rökig inledning med mörkt röda bär, rosor och tjära. Fyllig och samtidigt stram i textur och struktur, helt torr med läskande frisk syra, körsbärsfrukt, bittercitrus, blodapelsin, gröna kvistar och örter, umami, sälta och en fullständig knockande energi. Silvia Maestrelli har i över femton år satsat sitt allt och erövrat, inte bara Etna, utan även stora delar av den Etnavinsälskande världen. (Provinum Vinhandel, 600 fl.)

Flaskbild på Guimaro Finca Meixeman

Guímaro Finca Meixeman 2020, Spanien, Galicien, TSE 95301, 291 kr

Ekologisk mencía från Ribeira Sacra i stekheta hippa Galicien där stockarna är över 70 år gamla. Inbjudande av rödbärig parfym, floral så man blir rosig om kinderna. Läskande frisk, hög syra, pigg och glad frukt som hallon, persika, jordgubb och örter med välintegrerade tanniner, josigt och torrt i ett. Avslutet är solvarmt med mogen frukt och frisk mineralitet. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

Flaskbild på Tiago Teles Gilda

Tiago Teles Gilda 2021, Portugal, Bairrada, TSE 92584, 199 kr

Blåbärssoppa, örter, lavendel och ceder, så inleds sagan om segelbåten Gilda. Hög syra, torra tanniner, josigt med lätt järnig blodsmak i munnen i avslutet. Läskande frisk och lekfull energi där eftersmaken är lång och mörkbärig med hallon-lakrits toner. Lokala kidsen alfrocheiro, baga och trincadeira utgör seglargänget som håller ihop det hela. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Flaskbild på Nieeport_bioma_tinto

Niepoort Bioma Tinto 2018, Portugal, Douro, TSE 92189, 239 kr

Här ska ni få ytterligare en radda gibberish, aka lokala druvor i Portugal: Tinta amarela, touriga franca, tinta roriz, sousão och touriga nacional. Alla ekologiskt odlade och blendade till en inbjudande aromatik med mjukt röda bär och friskt örtiga toner i en stram läskande frisk syra där allt avrundas i en explosion av röda bär och gröna örter. (Wicked Wine Sweden, 600 fl.)

Flaskbild på Moya Meaker

MoyaMeaker Pinot Noir 2021, Sydafrika, Elgin, TSE 92209, 269 kr

Spännande pinot noir från svala Elgin och en hyllning till kvinnan Moya Meaker, ägaren David Curls svärmor, som kröntes som Miss Sydafrika 1959 och vars ansikte stiliserat pryder etiketten. Inbjudande aromatik av mogna svartröda bär och sandelträ. Fyllig och fruktig med grusiga tanniner, läskande syra, mörkt bärig, fruktig med viol i en  energigivande eftersmak. Läckert och spänstigt! (Provinum, 600 fl.)

Flaskbild på Napanook 2018

Dominus Estate Napanook 2018, USA, Kalifornien, TSE 90331, 899 kr

Exklusiv och ikonisk Napa-cab med tillåtna inslag av cab-franc och petit verdot. Mjuk aromatik av mogna mörkt röda bär, tät och kraftfull med elegans, mjuka silkiga tanniner, smaker av örter, lakrits, tobak, kakao och svartvinbär. Fylligt, energiskt, tjusande och fullständigt bedårande. (Hjo Grosshandel, 300 fl.)

Flaskbild på Rocamadre Criolla

Rocamadre Criolla 2022, Argentina, Mendoza, TSE 94124, 219 kr

Naturligt höghöjdsvin från Cuyo av lokala druvorna criolla grande och criolla chica. Så här blir det om man korsar en musiker och en konstnär i en vingård. Excentriskt och spännande med solvarm frukt, mogna jordgubbar och hallonmos, röda äpplen, pomerans och örter i lätt frizzy stil. Lite tunn i eftersmaken men med kryddig eftersmak. (WineWorld, 3600 fl.)

Flaskbild på Dog Point Pinot Noir

Dog Point Pinot Noir 2020, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 93163, 379 kr

Ekologiskt odlad med low-intervention, hands-off-filosofi i en personlig, kompromisslös stil. Reduktiv inledning, krutrökig av knallpulver och flinta med mörkt röda bär och mogna jordgubbar. Körsbärsfruktig smak, stram och syrlig med täta unga tanniner, sandelträ och örter i avslutet. (Valid Wines, 540 fl.)

 

SAKE

Flaskbild på Sparkling Sake Janpan

Kaba Shuzojo Sparkling Sake Janpan, Japan, TSV 93605, 201 kr

Halvflaska mousserande sake, len av stenfrukt, gula plommon, vitt ris, nötter och sötfrisk syra. Gissa vad det är gott till? Jo, servera den sval till sushi så kommer det nog att funka! (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 1680 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.