Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "ren och skär magi väntas den som lyckas hålla fingrarna borta"

Nyprovat – "ren och skär magi väntas den som lyckas hålla fingrarna borta"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Orangea toppviner, älskade klassiker och en ny ljuvlig årgång av Cristal. Veckans laddning tillfälligt parti är inte här för att stanna, utan för kånkas hem och njutas eller sparas!

Då var det dags igen, ny vecka och flera nyprovade lanseringsviner. Denna gång bör man vara med redan från början. Cristal 2013 må kosta några slantar, men åh vilket underbart vin det är. För vurmaren av naturliga viner kommer en hel uppsjö av bra flaskor att hålla koll på, inklusive två orangea toppviner. Vi har dessutom dykt ner lite djupare än vanligt i talangfulla Veronica Ortegas naturliga viner på mencia från spanska Bierzo, missa inte dem!
Några andra flaskor som jag personligen är nyfiken på, men som tyvärr inte har provats innan, är bland annat ett antal amerikanska intressen i form A Tribute To Grace, Mount Eden och Eyrie.

Lite senare i veckan, närmare bestämt på torsdag den 18 mars, är det ett maffigt webb-släpp med prestigeviner från ex. Luigi Pira, Marengo, Trimbach och Domaine Dujac. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Weingut Rings Blanc et Noir 2014, Tyskland, Pfalz, TSE 93273, 249 kr

Ljust brödig doft med inslag av nougat och äpple. Fin mousse, skön frukt och fartfylld syra, citrus och äpple med hint av honung, kanske något kort i rocken men riktigt trevlig. Rings moderna sekt på chardonnay och spätburgunder har lagrats fyra och ett halvt år tillsammans med sin jästfällning på flaska. (Terrific Wines, 1200 fl.)

Louis Roederer Cristal 2013, Frankrike, Champagne, TSV 93453, 2150 kr

Så vackert och elegant, ett fulländat hantverk. Syrlig doft av vita blommor och citronskal. Full mäktig mousse, otroligt välbalanserat med en spjutspetsvass syra. Pinot noir och chardonnay i en slingrande dans med kristallklart fokus i mineraliteten och ett långt charmerande avslut. Ännu ung sina år till trots, köp och låt vänta in, ren och skär magi väntas den som lyckas hålla fingrarna borta. (Vinunic, 2250 fl.)

VITT VIN

Max Ferd Richter Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2019, Tyskland, Mosel, TSE 95535, 189 kr

Klassisk moselriesling från familjeproducent med anor från 1600-talet. Sötfruktig doft med inslag av kvitten, päron och citrus. Vuxenläsk utan kolsyra. Gott och friskt, hög syra i balans med den söta frukten. Kabinett är ett så kallat prädikat som ges till tyska viner vars druvor nått en viss sockerhalt vid skördetillfället. (Vintedge, 1200 fl.)

Sybille Kuntz Dreistern Grand Cru Lieser Niederberg Helden 2002, Tyskland, Mosel, TSE 95189, 479 kr

Biodynamisk Demetercertifierad riesling från en av de mest framstående namnen i genren. Med 19 år på nacken sjunger det om aromatiken. Inbjudande mogen parfym av hasselnöt, mogen gul stenfrukt och honung. Djupt koncentrerat och smakrikt med pigg syra. Smaker av citruszest med honung och bivax, gröna örter och bakade äpplen. Härligt mognad riesling riesling, komplex och alldeles alldeles underbar. (Divine, 360 fl.)

Domaine Jules-Desjourneys Beaujolias-Villages Blanc 2017, Frankrike, Bourgogne, TSE 92482, 269 kr

Biodynamisk pionjär och revolutionär i Beaujolais. Friska citrustoner och citruszestig smörkola med hög syra och fin koncentration. Södra Bourgogne upplever idag en formidabel vinrevolution och Domaine Jules Desjourney är bland de främsta som leder den nya utvecklingen. (The Wineagency, 162 fl.)

Domaine Jules-Desjourneys Pouilly-Fuissé 2017, Frankrike, Bourgogne TSE 93437, 459 kr

Mer från händerna på Fabien Duperray, mannen bakom Domine Jules-Desjourneys. Fet inbjudande chardonnay med brynt smör i nosen. Örtig och koncentrerad med vibrerande syra skärandes genom den krämiga texturen. Bra längd med charmerande nötig eftersmak. (The Wineagency, 180 fl.)

Lopez de Heredia Vina Tondonia Reserva Blanco 2008, Spanien, Rioja, TSE 91804, 349 kr

Omhuldat och populärt vin bland vinkonnessörer världen över, och inget konstigt med det. En flaska fylld av mogna, lätt oxidativa toner av torkad vit frukt, vanilj, ek, gul stenfrukt, ananas och cocos. Fylligt med vibrerande frukt och hurtig syra trots sin ålder. 90% viura backat av en skvätt malvasia. Kryddiga fat i fin balans med den nötiga tonen av mognad. Häng på låset, dessa viner brukar gå åt. (Janake Wine Group, 600 fl.)

Bodegas Albamar 69 Arrobas 2018, Spanien, Rias Baixas, TSE 93012, 349 kr

Favorit i repris från gamla vinstockar och fem olika vingårdslägen från kvalitetsproducenten Albamar. Albariño från 2018’s tuffa förutsättningar har gett en gul- och grönfruktig doft med havssälta och tydliga mineraliska stråk. Komplex med fullt ställ i mineraliteten, frisk och balanserad syra med pigg fruktig avrundning. (Johan Lidby Vinhandel, 300 fl.)

Bodega Catena Zapata Catena Alta Chardonnay 2019, Argentina, Mendoza, TSE 93497, 199 kr

Djup komplex doft av gul frukt och rökiga fat från familjevineri med anor. Chardonnay från två vingårdar på mycket hög höjd. Exotisk frukt, äpple, beska citrusskal, grapefrukt, lime och smör inbäddat i  stilfull mineralitet och rökighet i form av ceder och cigarrlåda. (Wine Affair, 1800 fl.)

Bodega Bouza Albariño 2019, Uruguay, Montevideo, TSE 92616, 199 kr

Alltid kul med nya adresser och Uruguay har inget att skämmas för när Bodega Bouza sköter representationen. Stilren och personlig albariño med grå päron, kiwi och gul melon. Stram och syrlig, friska mineraler och pigg frukt, vag citrus skalbeska och grapefruktton i avslutet. Läskande gott. (Primewine/Solera, 2400 fl.)

ORANGE VIN

Sybille Kuntz organic orange Riesling 2019, Tyskland Mosel, TSE 92111, 289 kr

Biodynamiskt odlad och skalmacererad riesling. Knökat av torkad frukt, aprikos, vinteräpple, nötter och honung. Det är syrligt, välbalanserat och riktigt snyggt. Vinet har lagrats ett halvår på gamla ekfat. Ekfat gjorda av Sybilles far som var tunnbindare. Det här är topporange med tydlig moseladress, riktigt gott! (Divine, 3600 fl.)

La Ginestra Tutto Anfora Bianco 2019,Italien, Toscana, TSE 93468, 199 kr

Skalmacererad trebbiano från ett litet kompis-kooperativ i Toscana. Med 7 månaders skalkontakt i amfora har juicen getts smak och doft av aprikos, röda äpplen, vit persika, nötter, mandel och apelsinskal. Stram med liten tanninstruktur, utvecklat, läskande juicy och farligt lättdrucket, en sommarhit! (Panache, 1800 fl.)

RÖTT VIN

Christophe Pacalet Chénas 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 93459, 199 kr

Ekologisk gamay i naturlig tradition, kolsyrejäst och lagrat på sin jästfällning. Inbjudande parfymerad med sprakande röda bär. Fyllig och intensiv frukt, sval stil med frisk syra och josigt avslut med bra längd. Christophe har lärt sig göra vin av sin farbror Marcel Lapierre, kultvinmakare i området. (TM Kvalitetsviner, 1200 fl.)

Domaine Raspail-Ay Gigondas 2017, Frankrike, Gigondas, Rhône, TSE 95366, 279 kr

Ännu en kultproducent och en av de främsta i södra Rhône. Gigondas är dessutom ett av Frankrikes hetaste områden just nu. Mjukt rödbärig doft, koncentrerat och kryddigt med svartvinbär och blåbär. Strukturerad elegans med fantastisk längd på grenache, syrah och mourvedre, handskördat och lagrat på stora ekfat. (Panache Sweden, 240 fl.)

Château Sociando-Mallet 2016, Frankrike, Bordeaux, Haut-Medoc, TSE 93402, 549 kr

Klassisk och stilren Haut-Medoc redo för lagringshyllan. Stort, pampigt och stramt men ännu ungt. Lagra helst för att tillåta frukten att få blomma ut. Doft och smak är fyllt av stall, svartvinbär, blyets och cederträ med hint av ekfat och vanilj. Kritikerhyllat vin på 42% cabernet sauvignon, 54% merlot och 4% cabernet franc. (Tryffelsvinet, 180 fl.)

Montesecondo Chianti Classico 2018, Italien, Toscana, Chianti Classico, TSE 93087, 219 kr

Silvio Messana brukar sina 17 hektar enligt biodynamiska metoder. Hans viner är vida omskrivna och omtyckta och vi är många glada vinälskare som gläds åt att hans Chianti Classico 2018 landar på hyllan. Mörka mogna körsbär, jordig pepprighet och friska mineraler samsas med salvia och andra lokala vildvuxna örter från hans marker i San Casciano. (Dryckesbutiken, 1200 fl.)

4 x Veronica Ortega

Veronica Ortega Quite 2018, Spanien, Bierzo, TSE 93205, 159 kr

Veronica Ortega lanserar inte mindre än fyra viner på i huvudsak druvan mencia. Hennes viner kan beskrivas som spontanjästa naturviner utan filtrering eller klarning och med låga halter av sulfiter. Det första vinet är en hyllning till sin far som var matador. I tjurfäktningsringen var ordet quite ett uttryck för hjälp. Vinet bjuder en funky, brettig och reduktiv inledning som snart vevas ur glaset. Fram träder röda bär som skogsbär, hallon och körsbär. Torr och lätt juicy, mörka rökiga bär och mineraler, järn och kryddor. Mörkare toner i avslutet som blir dovt och mörkbeskt. Wholebunch på amfora, jäser på ståltank. 9 månader på 50% använd ek och 50% på 800 liters amforor. Stor lansering till bra pris för alla naturvinsintresserade. (Principium Dryck, 2400 fl.)

Veronica Ortega Kinki 2019, Spanien, Bierzo, TSE 93203, 249 kr

Kinki har inget med kinky att göra. Namnet härrör istället från en udda och kul stil på folk från Cadiz där Veronica växte upp. Öppen, ren och frisk bärdoft med mynta, eukalyptus och mjuk kolaton. Torr och stram men lätt i stilen. Juicy med hög syra och ren frisk elegant frukt, gröna örter, jordgubbe och hallon. 80% är mencia där resterande 20% är en fieldblend på de gröna druvorna godello, palomino och doña blanca. Hela klasar jäser på 5000 liters öppna ekfat och lagras i 7 månader på 600 liters fat och 800 liters amforor. (Principium Dryck, 700 fl.)

Veronica Ortega V.O. 2017, Spanien, Bierzo, TSE 93206, 259 kr

V.O. står för Verision Original och denna rena mencia har klar doft av färska röda bär, rosor och örter. Fint strukturerad med strama proteintuggande tanniner, elegant men lätt i munnen med mjuk frukt och läskande syror. Fantastisk längd med röd frukt och gröna örter. Lagringsmöjligheter bjuder på mjukare tannin och rödare frukt. Hela klasar jäser på stora öppna fat, lagras i 14 månader på 2500 liters fat (foudre). 100% mencia från gamla 90-åriga stockar. (Principium Dryck, 360 fl.)

Veronica Ortega ROC 2017, Spanien, Bierzo, TSE 93204, 295 kr

ROC ären hyllning till Veronicas avlidna bror. Här bjuds dov mörk frukt och jordig mineral. Fylligt med tjocka tanniner och murrig röd frukt, mogna körsbär, svarta plommon, jordig mineral, vilda örter och djupa skogstoner. Komplext med en elektrisk fruktsyra och saltbeskt avslut. Hela menciaklasar jäser på 5000 liters öppna fat, lagring i drygt 1 år på 228 liters barrique. (Principium Dryck, 360 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.