Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a bottle – tre flaskor från Nya Zeeland

Grab a bottle – tre flaskor från Nya Zeeland

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

För mig som aldrig besökt Nya Zeeland har jag en romantisk bild om Sagan om Ringen, Hobitlandskap, kiwis, får och jämlikhet, de blev till exempel det första landet i världen att ge kvinnor rösträtt år 1893. Naturligtvis drömmer jag även om vindpinade vingårdar i karga svårtillgängliga marker. Seså, ut och Grab a Bottle från vårt mest avlägsna vinland.

winetable_grababottle_earth_garden

Earth Garden Sauvignon Blanc 2021, Nya Zeeland, Marlborough, Nr 2396, 129 kr

Naturligtvis måste ett vin på druvan sauvignon blanc med adressen Marlborough vara med, det är liksom signum för Kiwi-viner rent generellt. Här i form av en ekologiskt och hållbart val-märkt nykomling från i våras. Ett aromatiskt, friskt och fruktigt vin med driv i syra och gröngulfruktig karaktär med svartvinbärsblad, kiwi, krusbär och limesyra i avslutande mineralitet. Gott till havets mat och till chevresallad.

winetable_grababottle_hunters

Hunter’s Riesling 2021, Nya Zeeland, Marlborough, Nr 2480, 129 kr

Smaka även på riesling från samma område. Ett fruktigt, friskt och elegant vin där toner av gröna äpplen, passionsfrukt, lime, citrus, sten och rökiga mineraler samsas och trängs i fin balans. Gott som kylslagen aperitif före middagen ihop med lättsaltade chips, till färska skaldjur eller kryddiga rätter från det asiatiska köket.

Grab a Glass

I samarbete med Riedel

Riedel Veloce Pinot Noir/Nebbiolo, 2-pack, 599 kr

Riedel Veloce är en kollektion stilfulla vinglas döpta efter det italienska ordet för snabb. De lyxiga glasen har tunn, hög stam och en elegant diamantformad kupa – specifikt framtagna för lätta röda viner med frisk syra. De generösa kuporna ger en maximal smakupplevelse genom att lyfta fram fruktsötma och balansera den höga syran.

winetable_grababottle_urlar

Urlar Pinot Noir 2020, Nya Zeeland, Wairarapa, Nr 2138, 169 kr

På röda sidan är det pinot noir som dominerar, här från Wairarapa, längst ned på nordön där det svalare klimatet gör under för druvan. Ett hållbart val från händerna på ett skotskt par som funnit jorden på andra sidan klotet (Urlar betyder jorden på keltiska). Ekologiskt certifierade men arbetar även enligt biodynamiska principer. Handskördat såklart. Elegant men rustik doft av hallon och jordgubb med rostad fatkaraktär. Mörka bär, cederträ och färska örter, smakrikt balanserat och typisk svalt för området. Tänker direkt att det här fungerar perfekt till feta fiskar, kycklingrätter med mycket örter eller fläskkotlett med klyftpotatis och skysås.

Annons

Barolo Albe G.D. Vajra 2019

Barolo Albe G.D. Vajra 2019

Land:Italien, Piemonte
Pris:281 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Barolo Albe G.D. Vajra 2019

Land:Italien, Piemonte
Pris:281 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Vajra kännetecknas av en silkig finess där hallon, rosor och körsbär möter sandelträ, svart te och aningen kanel. Och visst finns det klassiska bettet i tanninstrukturen men samtidigt är de snyggt polerade och integrerade, vilket gör att det här är ett vin som definitivt kan njutas redan idag. Slå upp vinet i stora kupor och låt aromerna blomma ut i glaset medan du slänger ihop en krämig svamprisotto eller lägger en entrecote i grillpannan. Får gärna drickas hyfsat svalt, runt 15-16 grader.

NR: 2398
 

Mer grab a bottle

Vad dricker man till grillad kyckling?
Tre bra gin till sommarens drinkar
Vad dricker man till räkor?
Tre vita nyheter på fasta hyllan
Tre viner till midsommar

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.