Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Valpolicella – ett vinområde från antiken

Valpolicella – ett vinområde från antiken

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Maja Berthas tar oss med till ett världskänt vinområde med antika rötter, nämligen Valpolicella. Lär dig mer om regionens vinhistoria, om de olika druvsorterna och inte minst om Amarone della Valpolicella DOCG.

Strax nordväst om den vackra staden Verona ligger ett av Italiens mest kända vinområden – Valpolicella. Det var först grekerna och sedan romarna som utvecklade vinproduktionen i den här landsändan och redan i tidernas begynnelse stod dom söta vinerna i centrum. Man kom snart att påbörja traditionen att göra vin på torkade druvor, vilket förmodligen var ett resultat av en bättre och snabbare jäsningsprocess, och dessa tekniker är fortfarande synonyma med området idag.

valpolicella vingårdar

En appellation sedan 1968

Valpolicella fick sin DOC-status 1968 och omfattar idag ca. 8000 hektar. Vid tillfället då man officiellt fick en appellation så utökade man också området österut med utgångspunkt från den ursprungliga delen i väst som kallas Valpolicella Classico. Här befinner vi oss vid foten av Monti Lessini och de svala nordliga vindarna från alptopparna blandas här med Gardasjöns utjämnande värme vilket ger området en särställning när det gäller vinodling. I ”Classico-området” görs både Valpolicella och Amarone med det nämnda tillägget.

En domination av inhemska druvor

Valpolicella domineras av inhemska druvsorter och enligt de lokala vinlagarna måste vinerna från härifrån innehålla minst 45% corvina eller corvinone, men de får inte vara endruvsviner. Sedan odlar man också de klassisk rondinella och molinara samt de mindre vanliga oseleta och croatina. Denna myriad av druvor utgör alltså basen i de kända vinerna från Valpolicella och begreppet innehåller en lika vid palett av stilar som antalet druvsorter.

Okomplicerade, friska viner

Vanligast är Valpolicella DOC eller Valpolicella Superiore DOC. Dessa viner är lätta och friska och den relativt okomplicerade stilen gör vinerna mycket populära. Just tillägget Superiore vittnar om en lite högre alkohol och en tydligare tanninstruktur.

Valpolicella Ripasso DOC är vinstilen som först introducerades kommersiellt av vinfirman Masi genom sitt vin Campofiorin i början på 80-talet. Hemligheten är att man tar ett vanligt Valpolicellavin som man sedan låter få en andra jäsning eller urlakning med hjälp av pressrester från Amarone. Detta ger vinet ett större djup, en bredare karaktär och framförallt en bättre tanninstruktur. Som en liten Amarone-lillasyster.

valpolicella

Kungen av Valpolicella

Men kungen av området är sedan några decennier tillbaka just Amarone della Valpolicella DOCG. Även om tekniken att torka druvor, sk appassimento, hängt med sedan dom gamla romarna så kom inte Amarone kommersiellt se dagens ljus förrän i mitten på 1950-talet. Därtill tog det ytterligare några årtionden innan vinstilen blev riktigt populär och början på storhetstiden kommer i slutet på 80-talet vilket kulminerar i egen DOC-status 1990. Numera har man nått den allra högsta klassificeringen , DOCG, och vinerna tillhör några av världens allra främsta.

Ett historiskt vin på torkade druvor

Men vi ska sluta cirkeln med det traditionella söta vinet Recioto della Valpolicella DOCG. Det här historiska vinet görs på enbart torkade druvor och får inte jäsa torrt som den mer moderna Amarone-varianten. Resultatet blir ett läckert sött vin med tanniner och struktur som gör det oslagbart till grannområdenas långlagrade hårdostar.

Läs mer om Amarone:

Annons

Pasqua Valpolicella  Ripasso Superiore 2020

Pasqua Valpolicella Ripasso Superiore 2020

Land:Italien, Venetien
Pris:125 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:10 g/l
Volym:750 ml

Pasqua Valpolicella Ripasso Superiore 2020

Land:Italien, Venetien
Pris:125 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:10 g/l
Volym:750 ml

En smakrik Ripasso från Valpolicella med kryddiga toner och koncentrerad fruktighet. Inslag av björnbär, kanel och peppar med mjuka tanniner och lång balanserad eftersmak. Värmande och generöst, slå upp i glaset och drick precis som det är eller servera till klassiska pastarätter, krämig svamprisotto, grillat lamm – eller varför inte lagrad hårdost?

NR: 5353
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.