Nyprovat tillfälligt sortiment 20 september 2024
Lästid: 12 minuter
September har fyra lanseringar i det tillfälliga sortimentet och det är dags för det tredje som likt de tidigare två är fullmatade med röda viner. Webblanseringarna som sker dagen innan är också av högsta intresse, dessvärre har vi inte alltid möjlighet att prova dessa då det alltid är små allokeringar med få flaskor där exklusiviteten är hög och priserna därefter. Med det sagt är det spännande och roliga viner som kommer även i "TS", kvaliteten är hög och variationen bred. Läs på noga, gör kloka val och kom ihåg drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Webblanseringen på Systembolaget torsdag 19 september kommer med 24 viner uppdelat på flertalet exklusiva etiketter från Oliver Leflaive, Domaine Comte Georges de Vogüé, E. Pira & Figli Chiara Boschis, Francesco Rinaldi & Figli, Giovanni Canonica, Sottimano, Col d’Orcia, Occidental och smått fantastiska Timo Mayer.
Jag är nyfiken på ett antal viner som jag inte haft möjlighet att prova, men som genom producentkännedom och tidigare årgångar ändå kan rekommendera, de är:
Pierre Gimonnet Special Club Oger Grand Cru 2017
Joseph Pascal Auxey-Duresses Blanc 2022
Jean Leon Le Havre 1998 (magnum)
Provade nyligen det här vinet i normal flaska om 750 ml och årgång 2020 på plats i Penedès. Legenden om Jean Leon liknar den om Champagne Charlie, fast en spansk personlighet med en vision om att ta USA med storm och som lyckades. Vinet är en Bordeauxblend av cabernet sauvignon och cabernet franc lagrat på fransk och amerikansk ek. En kameleont av influenser från Spanien, Frankrike och Hollywood. Jean Leon är även känd för sin restaurang La Scala i Beverly Hills som han planerade tillsammans med Hollywoodstjärnan James Dean innan han hastigt gick bort. En klassisk Hollywoodstar-restaurang som firar 60 år och som fortfarande är i händerna på Jean Leons familj.
Vi har precis avklarat en fantastisk höstsalong i Göteborg där vi mötte många nya entusiastiska vinvänner och nyfikna vinprovare, alla med olika bakgrund och kunskap. Gemensamt var de där för vinets sinnes-möjliga magi. En fråga som dök upp fler än en gång var vilka vi var och varför vi gör som vi gör och det har vi såklart svar på. Förutom vår passion för vinet och det dukade bordet och glädjen att förmedla kunskap, har vi även en annan unik funktion:
Systembolaget har som bekant ingen tjänst som låter sina kunder provsmaka dryck innan köp. Det är heller inte något man kan begära, inte ens dagligvaruhandeln tillhandahåller den servicen på en bredare front. När det kommer till exklusiva produkter som vin med en klar risk för att smakmässigt köpa “grisen i säcken”, så har vi vinskribenter, kritiker och journalister åtagit oss jobbet att prova åt er konsumenter. Med vår samlade kunskap och bredd kan vi ge en, förhoppningsvis, rättvis bild av vad som lanseras i monopolets olika urval. Smaken är en sak och delas inte av alla, den överensstämmer heller inte alltid med Systembolagets egna vokabulär och smakbeskrivningar. I eder tjänst försöker vi förmedla dryck med uttalad kvalitet samt presentera sinnliga upplevelser på ett sätt där er nyfikenhet kan väcka intresse för och falla ut i ett val från hyllan på din lokala butik. Hittar du även “din” skribent med en gemensam smakpreferens och ett språk som appellerar och matchar dina egna smaklökar, kan det bli en naturlig kompass för framtida initierade och noga utvalda flaskor för din njutning. Allt detta är dessutom kostnadsfritt för dig som läser detta, en win win-väg till ditt favoritvin helt enkelt!
MOUSSERANDE VIN
Champagne Charlot-Tanneux & Vincent Charlot Dune 2019
Hundraprocentig meunier, ekologiskt odlad från en liten dedikerad odlare som har månen i fokus när det kommer till odlande och förädlande. Aromatisk rödfruktig av äpple och citrus, nougat och brioche. Mjuk mousse, strävt och syrligt, texturell och strukturerad. Liten exklusiv allokering så häng på låset! (Brasri, 300 fl.)
VITT VIN
Van Volxem Volz Riesling GG 2022
Ett av mina absoluta favoritviner i detta släpp som genom en energisk doft av äpple och Moselpetroleum ger en sötfruktig och elektrisk mineralisk nos. Smaken är likt grön och gul stenfrukt, läskande med frisk hög syra mot torr stram textur, stort och elegant. (The WineAgency, 240 fl.)
Joh Jos Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2022
Moseldynamik för den som vill upptäcka den äkta varan från Tysklands kanske mest kända och historiska vinområde. Rent av gul frukt, solmogen och söt, hög syra och krispiga mineraler i fulländad balansakt. (Tryffelsvinet, 240 fl.)
Joh Jos Prüm Graacher Himmelreich Auslese 2022
Joh Jos Prüms Auslese slår alltid det mesta, så även i den aktuella årgången 2022, och med namnet på etiketten är detta inte mindre än himmelriket buteljerat. Skinande solmogen och söt gul frukt, med skyhög syra, bergsdjupa mineraler i total balans. (Tryffelsvinet, 240 fl.)
Nik Weis Wiltinger Alte Reben 2022
Spontanjäst handskördad riesling från gamla vinstockar i St.Urbanshof, Mosel. Solmogen stenfrukt, päron och mineral. Mjukt och sirligt med hög syra, lätt reduktion med gummitoner och kerosen innan avslutande örtig floralitet. Weingut Nik Weis grundades 1847 av Nicolaus Weis. Vingårdarna består av 40 hektar och innefattar flera cru-lägen i Mosel. (The Wine and Spirits Collective, 3 600 fl.)
Nik Weis Bockstein Kabinett 2022
Prisvärd kvalitetskabinett med örtig och fruktig koncentrerad doft av gul stenfrukt, touch av kerosen, mer av gula plommon och persika. Här återfinns även en kall mineralitet, hög syra och varm mogen, syrlig gul frukt. Mycket charmigt, mycket gott! (The Wine and Spirits Collective, 3 600 fl.)
Rabl Riesling Rote Erde 2022
Den röda jordens riesling har gett friska toner av citrusaromatisk, gul frukt, örter och mineraler i nosen. Läskande frisk och mineralisk med persikofrukt, aprikos och päron, massor av stilren mineralitet, hög syra och välmående balans, örtigt och charmigt. Namnet Rote Erde, som betyder röd jord, syftar till den röda kalksten som dominerar i vingården Steinhaus, Kamptal. (Johan Lidby Vinhandel, 1 800 fl.)
Loimer Langenlois Steinmassl Kamptal 2015
Ekologiskt toppriesling med nio år på nacken från progressiva och innovativa Fred Loimer i Langenlois. Aromatisk inbjudande och gult stenfruktig nos med tydlig mineralitet och grönstickiga toner. Otroligt balanserat mellan hög syra och solmogen frukt, strukturerat med en ljuvlig bittersöt finish. (Lively Wines, 480 fl.)
Domaine des Aubuisières Le Marigny 2023
Stilren vouvray där druvan chenin blanc trivs som allra bäst. Syrligt gulfruktig med toner av lime, äpple, citron, honung och kaprifol i en mjuk och fyllig textur, hög syra och läskande frisk fruktighet med lång eftersmak. Från ett av Bernard Fouquets fina vingårdslägen. Bernard arbetar enligt ”lutte raisonnee” med andra ord, så hållbart som möjligt. I vingården består jorden främst av kalksten, även med inslag av kisel och lera. Bra pris + stor allokering = alla glada! (Handpicked Wines, 9 000 fl.)
Terre de L'Elu Bastingage 2022
Ekologiskt odlad chenin blanc från ett ungt par i ung vingård, inköpt 2008. Med gamla stockar och en djupt grundat vinfilosofi gör man här i Anjou, personliga och karaktärsfyllda viner med trofast ursprung. Mjuk charmerande och inbjudande gulfruktig med brynta smörtoner, bivax, nötter och örter. Lång fokuserad och koncentrerad eftersmak. (Gullberg by Stockwine, 1 200 fl.)
G de Château Guiraud 2023
Ekologisk 50/50 dans mellan sauvignon blanc och sémillon från dess ursprungs stränder i Bordeaux. Gulfruktig, tät och fokuserad med aromatik av svartvinbärsblad, krusbär, kiwi och mangosalsa. Fylligt och texturellt med lätt floral vaniljton i finishen. (Domaine Wines, 6 000 fl.)
Domaine de l'Hortus Grande Cuvee 2022
Från Languedoc-Roussillon och VdP Saint-Guilhem-le-Désert en spännande blend av chardonnay, viognier, petit manseng och sauvignon gris som gett dofter och smaker av gul frukt och örter, citrus och grapefrukt med lätt beska hög syra och ett avslut som bjuder på både mandlar och hasselnötter. (Swedish Wine Cellar, 480 fl.)
L’Archetipo Verdeca Sette Lune 2021
Ekologiskt verdeca från Salento i Apulien, ni vet klacken på den italienska stöveln. Aromatisk fruktig med örter, citron och limezestig inbjudande syra. Ett orangevin-light som trots den långa skalmacerationen på ’sju månar’ (i.e. namnet) är väldigt lätt i sin struktur. Biodynamisk odlat sedan år 2000 då familjen Dibenedetto inspirerades och influerades av den japanske filosofen Masanobu Fukuokas tankar om jordbruk. (Panache, 3 000 fl.)
Valados de Melgaço Alvarinho Reserva 2022
En ekologisk alvarinho från det grönaste Vinho Verde i Portugal, driver in som en frisk och fräsch sensommarbris med sin maritima sälta och mineralitet. Inledningsvis en sällsam exotisk fruktighet som med torr och stram struktur backas av driv i syran, en koncentrerad fyllighet och fokuserad smakbild och bygger en brygga till en örtig mineralisk amper udd av havssalt i efterdyningarna. (The WineAgency, 4 200 fl.)
Pormenor Vinhos Douro Branco 2022
Lokala druvorna rabigato, malvasia fina, codega larinho och gouveio från Duoro. Ett äpplefriskt vin med hög fräschör, syra och fyllig energisk mineralism. Vinifieringen skedde huvudsakligen i ståltank men en liten del av musten jäste i gamla franska ekfat. Pormenor Vinhos drivs av Pedro Coelho och ligger i Dourodalen. Fokus ligger på lokala druvsorter och gamla vingårdar på hög höjd. (Pompette, 1 200 fl.)
Gusbourne Guinevere Chardonnay 2022
Från Kent och Gusbourne Estate som grundades redan 1410, men som sedan 2004 ägs av Andrew Weeber som driver egendomen med syfte att skapa engelskt mousserande av högsta kvalitet. Här har han även lyckats med konststycket att göra ett riktigt bra stilla vitt vin av sin kalkrika chardonnay. Initialt en blyg nos, gulfruktig med nötter och mineralitet. Smaken domineras av gul frukt, äpple, citrus och nötter i fin balans mellan stram mineralisk struktur och hög syra med en lång torr eftersmak.(Spendrups/Spring Wine, 240 fl.)
RÖTT VIN
Franz Keller Oberbergen Bassgeige Erste Lage Spätburgunder 2021
Elegant och välavvägt reduktiv inledning med doft av röda bär, krutrök och stenig mineral. Svart och rödfruktig med örter och sandelträ. Läskande frisk syra, saliverande och josig mot stram struktur och örtig finish i en fullständig kompot av väl utvald frukt i enastående balans. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)
Domaine Jean Fournier Marsannay Rouge Cuvée Saint-Urbain 2022
Ekologisk pinot noir, ursprungstypiskt från Marsannay som är Côte de Nuits nordligaste by. Blåbärsfruktig nos, örtig och inbjudande med sandelträ. Torrt stramt och strukturellt energiskt med generös frukt, svartbärig och krutrökig med mineral och lakritsrot som avslut. Jean Fournier har idag 18 hektar biodynamiskt skött vingårdsmark och domänen blev certifierad år 2011. Allt druvmaterial plockas självfallet för hand och i vineriet sköts arbetet avskalat för att lyfta fram de olika vingårdarnas särprägel. Mycket lagringsdugligt till en bråkdel av priset bland övriga grannar i området. (Pompette, 360 fl.)
Château de Jacques Moulin-à-Vent Champ de Cour 2022
Fin fin druvtypisk gamay från Cru Moulin-à-Vent, friskt rödbärsparfymerat av mosade jordgubbar, vildhallon, körsbär och sandelträ. Kryddig och stram med viol, lavendel, örter och svart frukt, tät och energisk. Vinner på lagring även om det är gott redan nu. Louis Jadot köpte Château des Jacques år 1996 och egendomen omfattar 27 hektar vingårdar i Moulin-à-Vent. Druvorna till det här vinet kommer från vingården Champ de Cour beläget centralt i Moulin-à-Vent. (Wine Affair, 4 200 fl.)
Charles Joguet Chinon Les Charmes 2015
Ekologisk platstypisk cabernet franc i aromatisk inledning av mörka bär, blåbärsfruktig med vildhallon och gröna örter. Läskande frisk med hög syra och tät struktur. En fantastisk back-vintage redo att korkas upp och avnjutas till höstbordets vilda läckerheter. Kanon som vanligt från denna toppen-producent. (Tryffelvinet, 240 fl.)
Vieux Chateau Saint André 2019
Merlot och cabernet sauvignon från klassiska Montagne-St-Emilion. Djup svart frukt, läder och kakao. Stort kraftfullt smakrikt och torrt med frisk syra i fin balans, och lång eftersmak. (Vin Selekt, 480 fl.)
Château d'Armailhac 2016
Klassisk Pauillac i doft och smak. En blend av 62 procent cabernet sauvignon, 28 procent merlot och mindre andelar cabernet franc och petit verdot från ett vinhus med ägarskap inom familjen Mouton-Rothschild. Svartvinbär, körsbär plommon, tobak och blyerts. Stort expressivt komplex och energiskt, torra tanniner, mogna och välbyggda i generös eftersmak. (Vin Selekt, 120 fl.)
Paolo Conterno Langhe Nebbiolo A Mont 2022
Fin nebbiolo från anrik familjegård med det inte helt, för området, ovanliga familjenamnet Conterno. Tegeltöd ljus färg, frisk aromatik av körsbär, rosor och viol. Strukturerat och stramt med täta tuggiga tanniner, läskande hög syra, tydlig bärighet och torr finish. (Gullberg by Stockwine, 9 000 fl.)
Gaja Sito Moresco 2022
Ett av topproducenten Gajas instegsviner, en modern-blend-klassiker med aromatisk nos, svartfruktig och mörkbärig med ceder och ektoner. Torrt strukturerat och energiskt, svartfruktigt och tight med koncentrerad blåtonad frukt i ett långt örtkryddigt avslut. Blenden av nebbiolo, barbera och merlot gör att vinet klassificeras under Langhe men ursprunget ligger i byarna Barbaresco, Treiso och Serralunga d’Alba. Ett elegant och matvänligt vin som inte mår dåligt av luftning eller några år i källaren. (Lively Wines, 3 000 fl.)
Ka Manciné di Repaci Roberta Beragna 2023
Från Ligurien och den lilla byn Soldano kommer denna lilla pärla till vin på lokala druvan rossese. Syrlig rödbärig nos, ötig och energisk. Torrt stramt läskande friskt med sträva tanniner. Personligen tycker jag att förra årgången var vassare, men jag har dock endast provat en flaska och det säger såklart inte allt. Det är ett helt unikt vin som är fängslande och lockande på samma sätt som storasyskonet nebbiolo kan vara. Skördat för hand från högt belägna terrasserade gårdar med utsikt över medelhavet. (Brix Wine, 1 200 fl.)
Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2021
Återigen en fin sangiovese-dominerad årgång från Marco Caprai. Umbrien är verkligen på gång och vi kommer få se mycket mer av viner härifrån i framtiden, ett område vars viner idag både är högkvalitativa och otroligt prisvärda, precis som i detta fall. Här, med lite hjälp av sagrantino och merlot, en rödfruktig, svartfruktig smakbomb. djup nos av svart frukt och fat, örter och ceder, tät stram och sträv mogen generös frukt, svarta bär och örter. Hög syra och läskande torr finish. 1971 köpte Arnaldo Caprai egendomen Val di Maggio som då bestod av fem hektar vinodlingar. Sedan 1988 drivs vingården av hans son Marco. Första årgången av detta vin tillverkades 1975. Vinmakare är Vera Lafranconi tillsammans med världsberömde bordeaux-oenologen Michel Rolland. (Vinunic, 18 600 fl.)
Arnaldo Caprai Montefalco Rosso Riserva 2019
Riserva från samma producent som beskrivits i vinet ovan. Liknande druvblend och vinifikation men det här vinet har lagrats ett år och åtta månader i franska ekfat. Därefter lagrades det ytterligare ett halvår på flaska vilket gett en betydande mognadston i nosen med svart frukt och ostkant. Hög syra, torra tanniner i en stram, sträv och smakrikt koncentrerad volym. (Vinunic, 2 100 fl.)
Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva 2020
Sangiovese, colorino och canaiolo som lagrats minst två år på fat följt av minst två år på flaska för sätta Riserva-etiketten. Djupt svartbärig, jordigt mineralisk och järnig nos. Smaken är örtig och fruktig med, körsbär och körsbärskkärna, gröna vildavuxna örter och nyplöjd åker-mineralitet, koncentrerad tät frukt, smakrikt och kraftfullt stilrent. Från Poggio och ett familjevineri på en gård med anor från 1700-talet. (Brix Wine, 1 800 fl.)
Mastroberardino Radici Taurasi 2019
Kampanskt tjurblod, djupt och svartmuskigt med koncentration och tvärhet. Stramt och kraftfullt med tuggiga tanniner och järnig mineralitet. Svart frukt, trä och örter, bläckigt med toner av kaffe och kakao. Ett vin med kompromisslös svärta. Mastroberardino är en familjeegendom som tros vara en av Italiens allra äldsta vinhus. (Tryffelsvinet, 1 200 fl.)
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2017
Ekologisk Riserva-lagrad aglianico från mästarproducenten i området, Mastroberardino. Här i Riservan har kanterna rundats av något mot det yngre syskonet ovan, även om det inte är något för nybörjaren. Tight, stramt och energiskt med hög syra och proteinkäkande tanniner. (Tryffelsvinet, 600 fl.)
Scala Cirò Rosso 2022
Ekologiskt odlad gaglioppo och magliocco från Kalabrien och syskonvin med förra veckans topp tre trea. Rödbärig nos, friskt josigt med strama tuggiga tanniner, frukt och bär i tät förpackning. Från ett familjevineri med anor i myllan där de odlar lokala druvor som greco, magliocco, gaglioppo och lite nerello. Ett måste för den druvnyfikne som söker ny terräng. (Terroir, 1 800 fl.)
L’Archetipo Niuru Maru 2022
Ekologisk negroamaro från gårdar som sköts enligt biodynamiska principer. Syrligt svartbärig nos, josigt med tät struktur, svart och röd frukt, hög syra, saliverande och läskande med koncentration och fokus. Bonnigt och rustikt men också riktigt gott. Och likt sitt syskon längre upp under vita viner så har familjen Dibenedetto även här inspirerats och influerats av den japanske filosofen Masanobu Fukuokas tankar om jordbruk. (Panache, 6 000 fl.)
Gran Clos 2019
Strävsamma gamla stockar som tvingat ur sig druvor ur de finaste lägena i området för att förgylla mången törstande vino. Såg kanske sin storhet för några år sedan men fortsätter göra viner av högsta klass, även om inte alla sommelierer och vinfluencers skriker efter Priorat längre… eller just nu! Här är det den vitala cariñena som för årgången står för ett marginellt procentuellt underläge mot den mer kända garnacha och ger mörktrödfruktig blåsvart frukt välbalanserat med toner av tydliga och stiltypiska franska ekfat i en tung djup nos. Torrt, stramt, stort och expressivt av svart frukt, träiga fat och stenig mineral med lätt skalbeska i finishen. Ett danande ikonvin för den begynnande vinälskaren eller sommelierstudenten att ta riktning på. Håll i hatten och lufta en vända! (Vinunic, 720 fl.)
Spier Creative Block 5 2021
Stellenboschsk Bordeaux-blend av 46 delar cabernet sauvignon, 33 delar merlot, elva delar cabernet franc, sex petit verdot och fyra malbec som vinifierats var för sig för att sedan lagras ett och ett halvt år på franska ekfat om 300 liter, både i nya och gamla. Svartvinbär, plommon, björnbär, örter och trä, eldigt kryddig och grönörtig med svart bärighet och torra tanniner. (Philipson Söderberg, 7 800 fl.)
Pike Road Willamette Valley Pinot Noir 2022
Flirtig rödbärig nos av jordgubb och hallon. Läskande friskt och fruktigt josigt med lätta tanniner och torr finish, charmerande och vällustigt. Våga testa Oregon-pinot, du kommer inte bli besviken. På Pike Road har de tron på att vinframställning börjar med bra jordbruk, därför har de gjort sitt mål till ett uppdrag att stödja små familjeägda vingårdar för att skapa viner av kvalitet, värde och integritet. Idag hämtar de frukt från över tjugo kontrakterade gårdar i Oregons norra delar. Adam Campbell som är ägare ochb vinmakare på Pike Roads systervineri Elk Cove, lanserade sitt projekt Pike Road år 2016, för att ytterligare visa upp kvalitativ pinot noir från Oregon. Adam är andra generationen av familjen som startade det idag redan klassiska Elk Cove Vineyards. (Divine, 9 408 fl.)
Jim Barry Lodge Hill Shiraz 2021
Plats och druvtypiskt så det förslår, benchmark för Clare Valley shiraz med eucalyptus, mynta, basilika och rosor, svart fruktig örtig nos. Generös frukt, sötmogen och örtig, bläckig och plommonsyrligt charmig. (Wine Affair, 4 200 fl.)
Jim Barry McRae Wood Shiraz 2021
Snäppet upp i ranking från vinet ovan, med än mer koncentration i den köttiga körsbärsdoften med eucalyptus, blåbär, svartvinbär, oliver, örter, tätt och fylligt fruktrikt. Ett stort koncentrerat och tight vin med druvor som deklassificerats från samma vingårdar och rankor som till prestigevinet The Armagh för att sedan blandas med frukt från utvalda vingårdar i Clare Valley, samtliga ur familjen Barrys ägor. Lagring nästan ett måste, om inte, låt gå ett en stund i karaff och låt gärna lufta det ett par timmar för tillgänglighet. (Wine Affair, 480 fl.)