Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – ”vättarna är samvetet från goda människor”

Nyprovat – ”vättarna är samvetet från goda människor”

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Tredje och näst sista lanseringen av tillfälligt sortiment står för dörren och jag har Nyprovat mig fram till ett stort antal fina flaskor att tipsa er om. Inget mousserande denna gången men väl ett par riktigt fina vita och ett par kraftfulla röda. Håll till godo, och kom ihåg , drick mindre men bättre.

VITT VIN

winetable_nyprovat_jluiusspital_stein_riesling

Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2021, Tyskland, Franken, TSV 90590, 199 kr

Klassisk bocksbeutel från anrik producent som vi skrivit om många gånger här på Wine Table. Friskt syrlig och mineralisk inledning. Torr, stram och frisk med päron och citrusfrukt. Fräscht gulfruktig ända in i mittpaletten, välbalanserad mellan syra, struktur och frukt med frisk mineralitet och sälta iavslutet. Gott! (Enjoy Wine & Spirits, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_keller_feuervogel

Weingut Keller Feuervogel Silvaner Trocken 2019, Tyskland, Rheinhessen, TSE 94713, 369 kr

I en av de bästa vingårdarna från Weingut Keller finns några mycket gamla rankor silvaner (mer än 120 år gamla), varvat med med deras betydligt högre rankade riesling och med dess frukt Keller gör denna eldfågel. Gul stenfrukt, gula plommon, gula äpplen och krispigt stenig mineralitet. Fyllig och frisk med fet textur och läskande fruktsyra. Fin örtig gul fruktig längd, välbalanserat, rent och snyggt. (Origo Wine Import, 504 fl.)

winetable_nyprovat_sauvignon_blow

Lackner-Tinnacher Sauvignon Blow 2020, Österrike, Steiermark, TSE 93166, 199 kr

Ekologiskt odlad sauvignon blanc med udda framtoning. Mjukt floral och fruktig nos, vagt volatil och reduktiv i inledningen med både hintar av aceton, bränt gummi och steniga röktoner. Torrt men läskande, syrligt och energiskt av gula blandfrukter, mineraliskt och väldigt otypiskt, otämjt och skalbesk med vag bittercitrus i avslutet! Familjen har producerat vin på egendomen sedan 1770. Katharina Tinnacher tog över 2013 och började direkt att ställa om till ett ekologiskt jordbruk. En utmaning på riktigt i de branta vingårdarna i Südsteiermark. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_chblisienna_chablis_fourchaume

La Chablisienne Chablis Premier Cru Fourchaume 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 90056, 319 kr

Stenfrukt, mineral, kalk och citrus. Läskande frisk och fräsch mineralitet och syra på pluss, vag touch av smörkola i avslutet. Från ett av Frankrikes främsta kooperativ där omkring 300 odlare, utspridda över 25 % av vingårdarna i Chablis samarbetar för sitt genuina uttryck av sin terroir. Unika växtplatser och ett gediget hantverk är ledorden här, vilket lyser starkt genom egendomens fantastiska viner. Fourchaume är dessutom alltid ett bra cru-läge i mn bok. (Wine Affair, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_cordier_saint_veran

Domaine Cordier Saint-Véran Vieilles Vignes 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94717, 199 kr

Mjuk inbjudande parfym, elegant av gul stenfrukt, plommon, citrus och örter, brynt smör och dyra ekfat. Fyllig fräsch och syrligt komplex med elegans och hög svansföring. Örtigt kryddigt nästan lite spicy avslut. Se på priset och agera! Cordier startade som negociant och köpte in druvor från små odlare. Idag äger Christophe Cordier även egna vingårdar men köper in druvor från några få kontrakterade odlare med gamla rankor på över 50 år. Christophe Cordier arbetar enligt såväl ekologiska som biodynamiska principer i sina vingårdar och använder sig av hästar för att ploga sina gårdar. (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_larchetipo_verdeca_sette_lune

L’Archetipo Verdeca Sette Lune 2020, Italien, Apulien, TSE 94911, 199 kr

Ekologiskt från Salento. Aromatiskt floralt med vilda örter och blomsteräng, schampo, timotej, gul stenfrukt och citrusdofter. Solvarm frukt, sval mineralisk syra, läskande saftig med aptitretande avslutande bittercitrusbeska. Ett orangevin som trots den långa skalmacerationen på ’7 månar’ (i.e. namnet) är väldigt lätt i sin struktur. Biodynamisk odlat sedan år 2000 då familjen Dibenedetto inspirerades och influerades av den japanske filosofen Masanobu Fukuokas filosofi kring jordbruk. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_nittardi_vermentio_ben

Nittardi Ben Vermentino 2021, Italien, Toscana, TSE 92162, 129 kr

Nittardi är mest kända för sina röda viner i Chianti Classico med har även vinodlingar i Maremma, inte långt från Scansano. Dessa odlingar är belägna 250 meter över havet och här produceras Ad Astra och det prisbelönta Nectar Dei, viner i en annan stil där internationella druvor ingår. I denna nyhet för mig, är det ett vibrerande elektriskt vin av vermentino som fått en åktur på ståltank i 6 månader för renhet och krispigt uttryck.  Lågintensiv doft av äpple och citrus med florala toner av vita blommor och kamomil. Smaken likaså med påfyllnad av gula äpplen och gröna bittra örter. År 2012 såg Ben Vermentino dagens ljus för första gången och har sedan dess varit en uppskattad medlem i Nittardis stjärnhimmel. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_greywacke_chardonnay

Greywacke Chardonnay 2018, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 90441, 249 kr

Ytterligare en i Greywackes lansering av sina exklusiva viner. Här deras ikoniska chardonnay, inledningsvis reduktiv knallpulvrig med gul stenfrukt, gröna örter, skirat smör, popcorn och bränt gummi. Fyllig och fet, tät, fruktig och torr i avslutet. Saliverande syrlit, välbyggt strukturerat med örtigt fatkryddigt avslut. Vid sidan av vinproduktionen ägnar sig vinmakaren Kevin Judd åt en parallell karriär som fotograf vilket också syns på flaskornas etiketter, men det vet ni väl alla redan vid det här laget? (Handpicked Wines, 600 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_la_folle_noire_dambat_le_roc

Le Roc La Folle Noire d’Ambat 2020, Frankrike, Fronton, TSE 92095, 135 kr

Ekologiskt odlad negrette med den lite kontroversiella etiketten och namnet. Årgången bjuder ett lite stökigare intryck än tidigare år. Brettig inledning med mörkt röd frukt, stall och vått läder. Sträv och stramt uppstyltat och surfruktigt. Tidigare årgångar har varit bjussigare direkt vid provning, men jag tror på detta vin och prislappen gör att det är lätt värt ett köp för arr priva. Negrette är annars en tuff druva för den som söker lite motstånd, kanske inte något för nybörgaren, men väl för den som söker nya uttryck i druvans värld. De familjeägda vingårdarna drivs ekologiskt strax norr om Toulouse i sydvästra Frankrike. (Picky Drinks, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_la_ciaude

Anne Gros & Jean-Paul Tollot La Ciaude Minervois 2020, Frankrike, Minervois, TSE 94710, 269 kr

Burgundiskt influerat med röda bär, körsbär och blåbär i nosen. Tät och fruktig med mjuka mogna tanniner, solvarmt och murrigt med en självklar inneboende elegans och grace. De två legendariska Bourgogneproducenterna Anne Gros och Jean-Paul Tollot startade det här samarbetet i Minervois i mitten av 00-talet. Första årgången var 2008. Gros och Tollot har en tydlig filosofi om att bevara de gamla vinstockarna och vingårdens ekosystem. (Gullberg by Stockwine, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_chinon_raffault

Jean Maurice Raffault Chinon Le Puy 2020, Frankrike, Loire, TSE 93475, 269 kr

Älskvärt återkommande vin där vi har fått välgjord cabernet franc ur händerna på den 14e generationen av familjen Raffault och där allt sker med respekt för natur och ursprung, något som gett mörkt rödbärig färg med doft av stall, körsbär och gröna kvistar. Mörkt rödbärig, grönörtig, sträv textur, stram struktur och grusiga tanniner. Låter det kärvt? Det är det men också försvinnande gott. For the love of Chinon, köp och prova! (Vinunic, 600 fl.)

winetable_nyprovat_santa_duc_les_quatre_terres

Domaine Santa Duc Les Quatre Terres 2020, Frankrike, Côtes du Rhône, TSV 92611, 169 kr

Syrlig inledning i nosen med mörka röda bär, vilda örter och garrigue där smaken tar vid i form av körsbär med tydlig mineralitet, vag jordighet, komplex kropp och klättrande tanniner. Tätt och kraftfullt med rustik elegans. Vigneron Benjamin Gras tillämpar ekologisk och biodynamisk odling i vingårdarna. Detta vin är handskördat och delvis jäst med hela klasar som även består av grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault och clairette. Stor TSV för bra peng så bara att hamstra för höstens alla puttrande grytor och fredagsmys. (Johan Lidby Vinhandel, 16200 fl.)

winetable_nyprovat_les_clapas

Domaine du Pas de l’Escalette Les Clapas Rouge 2020, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSE 93536, 219 kr

Återkommande Roussillon-favorit med rödbärigt fokus och flirt med gröna örter och stenig mineral från Larzac, närmare bestämt Terrasses du Larzac.  Mestadels syrah, delar av carignan och grenache,  wholebunch spritsigt med mörkt röd frukt, röda bär, torrt, välstrukturerat och koncentrerat med avslutet hängandes kvar med svarta oliver och rosmarin. Terrasses du Larzac är bergigt med branta sluttningar och vingårdarna ligger på mellan 300 och 800 meters höjd över havet där jordmånen uppvisar en stor mångfald. Spännande och gott, värd att få större uppmärksamhet = givet köp! (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_josetta_saffirio_barolo

Josetta Saffirio Barolo del Comune di Monforte d’Alba 2018, Italien, Piemonte, TSV 91111, 319 kr

Josettas klassiska Barolo i dottern Saras tappning. Frisk och fräsch, tillgänglig där den inbjudande aromatiken är fylld av nypon, rosor, körsbär, viol och rökfri tjära. Smaker av blåbär, tidig höstskog, rosor, körsbär och örter. Torr och stram med tuggiga tanniner, frisk syra i ett rödbärigt driv, läskande och intensivt charmerande. Nebbiolo i en blend från 3 MG’s och flertalet vingårdslägen, 18-20 månader på big barrels, innan flaska. Sara Vezza är ansvarig för vinerna och etiketterna bygger på  mamma Josettas barndomsminnen. När Josetta var liten berättade hennes far sagor om små tomtar som hjälpte till i vingården mot belöning i form av en skvätt vin. ”vättarna är samvetet från goda människor” som Saras morfar Ernesto förklarade det. (Tryffelsvinet, 14400 fl.)

winetable_nyprovat_benevelli_le_coste

Piero Benevelli Barolo Le Coste di Monforte 2018, Italien, Piemonte, TSE 94910, 449 kr

Ursprungstypisk Barolo med ren nebbioloparfym av körsbär, nypon, viol, rosor och tjärade fat. Torr och tannintät med frisk syra i ett stort ambitiöst bygge och avslutande örtigt avslut. Piero Benevelli startade så sent som 1978 att buteljera under egen etikett. Idag är det sonen Massimo som är ansvarig och som med varsam hand framställer vibrerande och ursprungstypiska viner från hans 11 hektar vingårdar, vilka är centrerade vid Barolo cru-lägena Mosconi, Le Coste och Ravera di Monforte. Massimo Benevelli har sedan han tog över utvecklats till en extremt begåvad vinodlare/makare. Han uppvisar total kontroll över produktionsprocessen, från vinstock till flaska. Garantiköp! (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_biondi_santi_rosso

Biondi-Santi Rosso di Montalcino 2018, Italien, Toscana, TSE 92128, 769 kr

Ikoniska producenten Biondi Santi brukar sällan göra någon besviken och inte gör deras Rosso från 2018 det heller. Prislappen är således befogad, det är en klassiker med stort renommé och föregångare till alla stora Brunello di Montalcinos. Deras exklusiva rosso må kosta en slant med det är ett stort vin med stor proviniens. Elegant nos, parfymerad av jorden och frukten, blommorna och pollenärerna. Floralt, lätt och friskt med tyngd från jorden, marken, terroiren, det är mycket platsspecifikt och elegant och ungt, ännu tidig i sin linda. (Provinum, 480 fl.)

winetable_nyprovat_muga_reserva

Muga Reserva Selección Especial 2018, Spanien, Rioja, TSV 90384, 299 kr

Mörkt rödbärig och svartfruktig med inslag av vanilj, ceder och ekfat. Torrt med täta mogna tanniner, kraftfullt men elegant och galant friskt med avslutande mörk bärighet och vaniljtoner. Klassikt modernt från namnkunnigt vineri med anor från 200 år tillbaka. Bodegas Muga som ligger i staden Haro i själva hjärtat av Rioja tillhör förvisso de verkliga klassiskerna från regionen med uttrycket är purungt och samtida. (Terrific Wines, 9600 fl.)

winetable_nyprovat_boschendal_cabernet_sauvignon

Boschendal Stellenbosch Cabernet Sauvignon 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 95259, 199 kr

Desto mer klassiskt är det är med förväntade svarta vinbär, mörka körsbär, fat och vanilj. Tät, örtigt kryddig och mycket smakrik. Gammelstilsvin med stor kostym som dock letar sig in i mitt sinne och erbjuder en fräschör och flirt med något mer än klassicism. Området Franschhoek (”det franska hörnet”) fick namnet efter de franska hugenotter (protestanter) som begav sig hit. Jean le Long kom hit år 1685 och är den förste kände ägaren av marken. Den senare ägaren, de Villiers, byggde det numera klassiska huset och planterade de första vingårdarna. Senare tog gruvmagnaten Cecil John Rhodes över. Numera ingår Boschendal i den stora gruppen DGB Pty Ltd. (Spendrups/Spring Wine, 6300 fl.)

winetable_nyprovat_pike_road

Pike Road Willamette Valley Pinot Noir 2020, USA, Oregon, TSE 90635, 189 kr

Lätt parfymerat av jordgubb och hallon, friskt och flirtigt klunkvänligt, riktigt glou glou som gjort för svala stora klunkar i  stora kupor med gott sällskap. Dessutom har man ju råd med flera flaskor på grund av det mycket attraktiva priset. Jordgubb, hallon, mjuk varm solmogen röd frukt, örtig med hintar om lakrits och fänkål. Torr stram tannintät men mjuk. Syrlig med varm frukt i avslutet. Våga testa Oregon-pinot, du kommer inte bli besviken. På Pike Road har de tron på att vinframställning börjar med bra jordbruk, därför har de gjort sitt mål till ett uppdrag att stödja små familjeägda vingårdar för att skapa viner av kvalitet, värde och integritet. Idag hämtar de frukt från över 20 kontrakterade gårdar i Oregons norra delar. (Divine, 6600 fl.)

winetable_nyprovat_lingua_franca_avni

Lingua Franca AVNI Pinot Noir 2019, USA, Oregon, TSE 92769, 369 kr

Eola-Amity Hills är adressen för Master Sommelier Larry Stone och hans Lingua Franca. Friskt rödbärigt parfymerat av jordgubb och sandelträ. Mycket frankofilt i struktur och textur, aningens torrt med stora tanniner med med bra och läskande syra. Lingua Franca i Oregon är förverkligandet av en livsambition för Larry. Efter att ha köpt en plats i Eola-Amity Hills 2012 gick Larry samman med David Honig och Dominique Lafon för att skapa dessa viner med uttryck och nyans för den finare gastronomiska upplevelsen. (Fine Wines Sweden, 1200 fl.)

WEBB-LANSERING 20 OKTOBER

Sje helt fantastiska viner från Peter-Allan Finlayson och hans Crystallum, som han driver med sin bror Andrew. Crystallum Wine personifierar framtidens Sydafrika. 2021 var även året då Peter-Allen utsågs till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap.

winetable_crystallum_the_agnes

Crystallum The Agnes Chardonnay 2021, Sydafrika, Western Cape, Nr 93212, 249 kr

Från 5 olika vingårdar, sval årgång, gulfruktig chardonnay-typisk med snygg ek-touch. Fyllig och fet textur, samlad men elektrisk syra, frisk, fruktig och mycket prisvärt. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

winetable_crystallum_clay_shales

Crystallum Clay Shales Chardonnay 2021, Sydafrika, Hemel-en-Aarde Ridge, Nr 93075, 349 kr

Single vineyard-vin chardo-fruktig, gul frukt, fet aromatik. Lagrad på Stockinger-fat. Stram elektrisk syra, tär och koncentrerad med elegant sjungande syra. (Tryffelsvinet, 66 fl.)

winetable_crystallum_ferrum

Crystallum Ferrum Chardonnay 2021, Sydafrika, Overberg, Nr 93141, 349 kr

Från Shaw’s Mountain som är på väg att bli en ny ward. Området ligger strax ovanför Hemel-en-Aarde. Endast andra årgången av detta vin. Järnrik mark, röd lera, därav namnet. Salthaltig mineralet dominerar, tär, fruktig och koncentrerat med elektrisk syra, fylligt och torrt avslut med citrustwist. (Tryffelsvinet, 240 fl.)

winetable_crystallum_peter_max

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2021, Sydafrika, Western Cape, Nr 93140, 269 kr

Kustnära odlingar, whole-cluster pressad och jäst med 5% på ny ek. Doft och smak av jordgubb, sandelträ, mogen söt frukt. Tät och koncentrerad men ypperligt ren, frisk och alert. Spjuvrig syra, expressiv, flirtig med vuxna tanniner. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

inetable_crystallum_bona_fide

Crystallum Bona Fide Pinot Noir 2021, Sydafrika, Hemel-en-Aarde Valley, Nr 92234, 359 kr

100% avstjälkat från inlandet, 700 möh, sen skörd. Parfymerat rosigt med jordgubb och sandelträ. Tät, frisk och fruktdriven. MIneralisk av quarts, fräsch och lätt utan att tappa koncentration. Avslutet fyllt med florala toner och rosor, väldigt klunkvänligt, flirtigt och charmigt. (Tryffelsvinet, 114 fl.)

winetable_crystallum_mabalel

Crystallum Mabalel Pinot Noir 2021, Sydafrika, Elandskloof, Nr 92437, 359 kr

Coastal med 70% whole cluster, klon 777. Örtig bärig sötfrisk doft, elektrisk energi i syran och texturen, jordgubb, körsbär, sandelträ, kurvig rund, ruggiga tanniner och ett kryddigt avslut. (Tryffelsvinet, 258 fl.)

winetable_crystallum_cinema

Crystallum Cuvée Cinéma Pinot Noir 2021, Sydafrika, Hemel-en-Aarde Valley, Nr 93139, 359 kr

Kustnära 350 möh, 1.6 ha planterat med 1100 rankor. Hög densitet av plantor för att skydda mot solen. Aromatisk now, sammetslen med urtjusig tanninstutkur, lekande lätt men med kraft och energi. Elektisk syra, fruktdrivet, rödhårigt med mineralrik sälta och fin torrma i avslutet. (Tryffelsvinet, 210 fl.)

Mer exklusivt och gott från Colleoni, Bodega Maranones, Biondi-Santi, César Márquez, Schäfer-Fröhlich, Accomasso, Forradori, Borgogno och Benevelli.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.