Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Cocktails på proffsnivå – här är världens bästa barer

Cocktails på proffsnivå – här är världens bästa barer

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 2 minuter

Världens bästa bar ligger undangömd bakom ett kylskåp i en deli som säljer smörgåsar. Det stod klart när galan 50 Best Bars gick av stapeln i Barcelona, där också flera svenska barer prisades. Wine Tables Anna Norström var på plats.

Barcelona har aldrig sett så mycket samlad törst.

Vågorna skummade upp som Resorb från stranden Barceloneta när listan 50 Best Bars lanserades med cirka 1000 personer ur världens barelit i publiken.

– Att hamna på listan är som ett kvitto på att det som levereras från baren är i toppklass, men också en slags morot för att fortsätta utvecklas, säger Hedda Bruce som representerade sin arbetsplats Tjoget.

Man kan säga att 50 Best Bars är inom barvärlden vad Guide Michelin är för restaurangbranschen. För första gången så arrangerades den utanför London och med en bar som inte ligger i storstäderna London och New York utan denna gång i Barcelona. I topp på listan landade alltså baren Paradiso från samma stad.

– Det här är helt ofattbart! Nu ska vi fira men sen är vi tillbaka bakom baren för att kunna ge service som världens bästa bar till våra gäster, säger en glädjestrålande Giacomo Giannotti som driver Paradiso tillsammans med sin fru Margarita Sader.

Foto: Amelia Jeffries – Barcelona’s Paradiso tar hem förstaplatsen i Worlds Best Bars 2022

De beskriver deras cocktailprofil som kreativ och teknikdriven. Stället är en speak-easy och vid blotta anblicken ser det ut som en deli med pastramismörgåsar på menyn men en inre undangömd bar nås via en kylskåpsdörr i shoppen. Där inne väntar en bar helt inklädd i trä.

Hur blir man då nummer ett på World’s 50 Best?

– Våra värderingar är att tro på dig själv, jobba hårt varje dag och leverera alltid ditt bästa. Det har vi gjort i sju år nu, säger Giacomo Giannotti.

Margarita Sader berättar att de började med ett team om tre personer som idag vuxit till att bli fyrtio stycken.

– De kommer medvetet för tidigt till sina arbetspass och är passionerade i hur de jobbar. Vi motiverar dem och ser till att de känner sig inkluderade i stället.

Baren Tayēr + Elementary i London kom på andraplats. Redan på plats nummer tre listades baren Sips, också Barcelona. Det ska sägas om staden att den på senare vuxit till att bli en cocktaildestination i världsklass. Svensken Moe Aljaff från Västerås är en välkänd barprofil i stan, han står bakom Two Schmucks i stadsdelen Raval som i år tilldelade plats nummer sju, med två tillhörande syskonbarer på samma gata. Här intog gästbartenders från hela världen barerna under dagarna som omgav galan.

Dock chockades barvärlden av beskedet att i princip hela personalstyrkan gjorde en ”walk-out” från de svenskägda barerna två dagar efter galan, tillsammans med Moe Aljaff. Bakgrunden till detta är, enligt inlägg på Aljaffs Instagram, en konflikt med de andra delägarna där han ska ha petats från baren han grundat.

Tre svenska barer återfanns på listan, alla i Stockholm, och bäst placering hade Lucy’s Flowershop på nummer 49.

Foto: Amelia Jeffries

Tjoget är den svenska bar som under längst tid varit med på listan, i år tilldelades de plats nummer 71, i den bakre delen som motsägelsefullt nog består av 50 barer till. Röda Huset intog också en listning här, nummer 78. Baren, som grundats av Hampus Thunholm, fick också det prestigefyllda priset ”One to watch”.

Men vi får heller inte glömma Tropic City i Bangkok, som ägs av svenskarna Sebastian De la Cruz and Philip Stefanescu, de knep plats nummer 24. Duon var extra glada över detta kvitto på deras produkt då de senaste åren varit extra tuffa i och med pandemin och restriktioner.

Ta del av hela listan här: https://www.worlds50bestbars.com/list/1-50

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.