Nyprovat – tillfälligt sortiment 24 mars
Lästid: 11 minuter
Pär Strömberg har i vanlig ordning koll på vad som lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment på fredag 24 mars. Här hittar du alla hans tips där man även kan läsa om ett antal verkligt exklusiva och högst begränsade flaskor som släpps som webb-lansering på torsdag 23 mars kl. 10.00, exempelvis ett par mytomspunna viner från vingården Monprivato och vinmakaren Giuseppe Mascarello.
CIDER
Pomologik Hop-san, Sverige, Strängnäs, TSE 10350, 29:70 inkl.pant (Burk 330 ml)
Torrhumlad äppelcider med frisk syra och läskande josighet. Äppligt örtig doft med smak av exotisk frukt, äpple och gula mogna plommon. Mjukt mousserande pärlighet med en aptitlig lätt beska i finishen och ett torrt avslut. (Pomologik/Vintedge, 8000 burkar)
VITT VIN
Kloster Eberbach Baiken 2020, Tyskland, Rheingau, TSE 95284, 199 kr
Hos Kloster Eberbach har man odlat vin sedan 1200-talet och få är de vingårdar som bjuder mer historieskrivning och dramatiska scenerier. Mjuk fin doft av gul stenfrukt, äpple och citrus, hög syra, otroligt friskt stenig mineralitet, örtig och torr. Gråpäron, grapefrukt, krusbär, citrusfruktigt avslut med salt mineralitet, färska örter och lime. Från den böjda halvmåneformade vingården Rauenthaler Baiken i den branta sydsluttningen, en optimalt mogen och sinnrikt formskiftande riesling. (Provinum Vinhandel, 1800 fl.)
Peter Jakob Kühn Hallgartener Hendelberg Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheingau, TSE 95143, 301 kr
Energifyllt stilla vin från Sekt-kingen PJ. Stor aromatik av gul stenfrukt, persika, päron och mineralitet med rejält tryck och drag i struktur, syra och textur. Stort och maffigt men samtidigt elegant och fräscht av riesling från biodynamiska och ekologiskt odlade vingårdar spridda i Rheingau. (Brix Wine, 1200 fl.)
Pascal Jolivet Sancerre Les Caillottes 2021, Frankrike, Loire, TSE 94204, 299 kr
Sauvignon Blanc med frisk fräsch citrus nos. Gröna äpplen, päron, lime, mineral och frisk sälta i avslutet. Elegant från Pascal Jolivet som 1987 startade sitt egna vineri efter erfarenheter hos Pommery i Champagne. Idag äger man 120 hektar i Sancerre och Pouilly Fumé, med ytterligare 60 hektar i Touraine. Vingårdarna brukas enligt biodynamiska principer och sedan 2013 har man en ny vinmakare, italienskan Valentina Buoso, som studerat lokala jäststammar och dess positiva påverkan på vinet. (Lively Wines, 240 fl.)
Croix & Courbet Savadonnay 2018, Frankrike, Jura, TSE 94985, 265 kr
Aaromatisk, exotisk och mineraldammigt driven doft, elektrisk av savagnin, gulfruktig av chardonnay med lätta jästtoner, frisk med fyllig textur, stor och vild men samtidigt mycket elegant Ett projekt mellan David Croix, från Bourgognes Domaine des Croix, och Jura-vinmakaren Damien Courbet där de blendar de två druvsorter de representerar – savagnin och chardonnay. (Backman & CO. vinhandel, 300 fl.)
Terenzuola Cinque Terre 2021, Italien, Ligurien, TSE 95273, 246 kr
Ivan Giuliani gör sitt vin av ovanliga druvor på en ovanlig plats. Mestadels är det den bekanta vermentino i förarsätet, men med mindre delar lokala förmågorna bosco och albarola som ges plats. Gulfruktig med citrus, örter lätt oxidativa toner. Friskt syrlig frukt med sälta och mineralitet med bittercitrusbeska och ett örtkryddigt bett i avslutet. Elegant och personligt, ett unikt uttryck och ett spännande vin. (Vintedge, 1200 fl.)
Michele Chiarlo Rovereto Gavi di Gavi 2021, Italien, Piemonte, TSE 95305, 176 kr
Druvan cortese från ett av de bästa lägena i Gavi med intensiva och eleganta aromer, inslag av vita blommor, gyllene äpplen och mineraler. Parfymerad, floralt blommig smak, liten touch av örtschampo, torr, frisk och syrlig med grapefrukt, citron och örter. Välstrukturerad och balanserad. (Lively Wines, 1200 fl.)
Doniene Gorrondona 2020, Spanien, Baskien, TSE 90689, 191 kr
Hondarrabi zuri från fyra olika vingårdslägen i Bakio, Bizkaiko Txakolina. Från sandstensjordar, kallmacererat på ståltank, spontanjäst och med vila på sin jästfällning. Ljust gulfruktig, sirlig nos med toner av sin jäst. Mineralisk sälta, friskt läskande och hög syra, gulgräsig och gulfruktig med fet textur, örtig, lätt anstruken av honung, kaprifol och florala toner. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)
Saurwein Chi Riesling 2022, Sydafrika, Western Cape, TSE 92571, 249 kr
Syrlig och flirtig energi, personligt och charmigt från en av Sydafrikas klarast lysande kvinnliga vinstjärnor. Grönstickig nos med smaker av persika, grape, päron, mineral, kaprifol och örter. Läskande fruktig och otroligt välbalanserat. Hög syra, fin struktur och tät koncentrerad frukt. Jessica Saurwein ger sina viner energi och harmoni genom “non-interventional” vinmakning och naturlig jäsning. (Johan Lidby Vinhandel, 300 fl.)
Keermont Terrasse 2021, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 92559, 199 kr
Tät fruktigt och bjussig doft av örter och gul stenfrukt, äpple och citrus. Torr med fyllig textur, sammansatt, syrlig med tät koncentrerad frukt, eldigt kryddigt och långt avslut med inslag av brynt smör och aptitligt skalbittra toner. En blend av chenin blanc, sauvignon blanc, chardonnay, roussanne, marsanne och viognier där druvorna vinifierats var för sig på franska fat innan tappning och sedan låtits vila på sin naturliga jästfällning innan buteljering. (Wine Affair, 1200 fl.)
Bodega Cerro del Toro Albariño Atlántico 2022, Uruguay, Maldonado, TSV 90562, 169 kr
Kustnära Albariño som vilat tre månader tillsammans med sin jästfällning. Syrlig och exotiskt gulfruktig, stenfrukt, kiwi och salt mineralitet, lätt och tillgänglig, men inte så unik. Hög syra, frisk frukt och energisk men kanske lite väl limesyrlig för min personliga smak. Ett bra vin till bra pris och gillar du riktigt syrlig albariño så är den din! (Vinunic, 4800 fl.)
Vickery Eden Valley Riesling 2022, Australien, Eden Valley, TSV 93579, 149 kr
Tät frisk och stram med elegans och charm, fyllig exotisk frukt, päron, grapefrukt, galiamelon och persika. Gulfruktig smak, syrlig och örtig med driven syra, granny smith, krusbär och omogen persika. John Vickery har gjort vin av druvan riesling sedan 1951. 2007 tilldelades han Medal of Order of Australia för ”service till vinindustrin som oenolog, särskilt genom utvecklingen av innovativa metoder för produktion av rieslingviner.” Mycket prisvärt! (Provinum Vinhandel, 6000 fl.)
RÖTT VIN
Peter Jakob Kühn Spätburgunder Trocken 2019, Tyskland, Rheingau, TSE 95140, 321 kr
Ekologisk pinot noir under det tyska namnet för druvan som sig bör, spätburgunder från biodynamiska och ekologiskt odlade vingårdar i Rheingau. Elegant och nyanserat med finbärigt röda nyanser av jordgubb, tranbär och körsbär med subtil hint av sandelträ som ryggrad. Läskande fruktig och stramt syrlig i fin balans. Torr i avslutet med örtig eftersmak. (Brix Wine, 600 fl.)
Joiseph Piroska Natur 2021, Österrike, TSE 94213, 199 kr
En sommarfräsch ljusröd blend av blaufränkisch, pinot noir och zweigelt från kalkrika jordar i Neusiedlersee. Namnet på vinet är inspirerat av det ungerska ordet “Piros” som betyder, just, ljust röd/ljusrött. Piroska används också ofta som ett smeknamn för flickor i Ungern. Vinet är lätt och charmigt med doft och smak av körsbär, hallon och granatäpple. energiskt sprittig syra, torr med läskande friskhet, ett riktigt glou glou, vin des soif, ein durstigen wein, ein fröhlicher wein, wild vergoren, unfiltriert und ungeschönt. Drick svalt i stora klunkar och sommaren kommer att le mot dig. (Wine Waves, 840 fl.)
Domaine de Mourchon Tradition 2020, Frankrike, Rhône, TSV 9577, 157 kr
En av de största lanseringarna denna månad står ekologiska Mourchons Côtes-du-Rhône Villages Séguret för. Klassiskt betongrent rödfruktig, mörkbärigt, rökigt mineralisk reduktion. Tät, örtkryddig och lätt skalbesk bitterljuvt avslut. Lejonparten grenache, en fjärdedels syrah, mindre del carignan och lätt kryddad cinsault har gett ett stil och områdestypiskt vin till bra pris och med stor allokering. (Vinia Sweden, 15600 fl.)
Château de la Terrière Brouilly Tradition 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 92569, 169 kr
Traditionell gamay från producenten bakom naturligt framställd vinet Lache Moi la Grappe med den röda etiketten med den rytande björnen. Blåfruktig och rödbärig doft med inslag av färska örter. Blåbär, svartvinbär och körsbär, sträv med lekande syra men en något missplacerad het och eldfängt kryddig eftersmak. Druvorna jäste som hela klasar och både jäsning, skalmaceration och lagring skedde på cementtankar. (WineWorld, 1200 fl.)
Piero Busso Barbaresco Mondino 2019, Italien, Piemonte, TSE 90082, 413 kr
Familjevineri med anor där generationerna jobbar tillsammans i vingårdarna och vineriet. Vingårdsvin av 45-åriga stockar nebbiolo. agrat i 24 månader på äldre, stora ekfatsbotti (25 HL), sedan sex månader på flaska. Oklarnat och ofiltrerat. Rökig inledning med mörkt blåröd frukt, tjära, rosor och rostade fat. Sträv tanninstruktur, spritade körsbär, och blommiga toner av rosor och nypon. Lagras gärna. Mondino, ligger i Neive, där några av Barbarescos högsta belägna vingårdar finns. (Budbreak, 360 fl.)
Piero Busso Barbaresco San Stunet 2019, Italien, Piemonte, TSE 90339, 589 kr
Nebbiolo från 25-åriga stockar ur vingården San Stunet som ligger i Treiso, i södra änden av appellationen. Mörkfruktig med kryddiga fat i nosen. Torr, stram och sträv med rosenblad och nyponfrukt, körsbär och torkade örter. Expressiv och elegant, samtidigt rustik och kaxig. Har många år framför sig. (Budbreak, 360 fl.)
Gaja Dagromis Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 95254, 799 kr
Exklusiva nebbiolodruvor från Serralunga och La Morra med ljus roströd färg och friska aromer av viol, körsbär, rosor, bergamott och tjära. Läskande frisk och hög syra där frukten och strukturen är kraftfull och energisk. Tight och stram textur med välbyggd rik frukt, välbalanserat och elegant. Gaja är tveklöst ett av Italiens mest kända och dynamiska vinhus. Angelo Gaja hade en framträdande roll i moderniseringen av Piemonte genom införandet av allt från temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, kortare macerationstid med lagring i mindre franska barriquer. (Lively Wines, 600 fl.)
Raúl Pérez Vizcaina la Vitoriana 2020, Spanien, Kastilien-León, TSE 95270, 281 kr
Mencía, bastardo, garnacha tintorera, doña blanc och palomino i en så kallad field blend där druvorna kommer från en 130 år gammal vingård i halfpipeform med både nordlig och sydlig exponering uppvuxna ur sandiga jordar. Mörkt rödbärig med mineral och örter, elegant och fokuserat, tight men läskande fruktigt och smågrusigt tannintätt. Charmigt och personligt med ihängande toner av svartvinbär, körsbär, gröna örter i fullmatad energi. Detta och nästa vin kommer från händerna på en av Spaniens mest respekterade vinmakare, en projektjonglör av högsta rang! (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)
Rául Pérez Vizcaina El Rapolao 2020, Spanien, Kastilien-León, TSE 95272, 281 kr
Syskonvin och även det en field blend på liknande druvkomponenter fast från en annan vingård än ovan. Rapolao är det vingårdsläge som de senaste åren fått mest uppmärksamhet och vingården som ligger i en nordlig/nordvästlig exponering är betydligt svalare. Delarna som används till detta vin ligger cirka 550 meter över havet. Jordmånen består här mestadels av lera vilket gett mörkt röda bär, mineraliska toner med körsbär, körsbärslikör, viol, skogshallon och vilda rosor. Tight med mjuka tanniner och läskande frisk syra och elegant frukt i ett energigivande läskande avslut. Min personlig favorit av de två. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)
Uvas Felices El Hombre Bala 2020, Spanien, Madrid, TSE 90456, 218 kr
Uvas Felices är vindistributören Vila Vinitecas projektsamarbete med olika vinproducenter i Spanien. Tidigare bla Commando G (Fernando García från Marañones och Daniel Landi från Jiménez-Landi) och Bodegas Bernaveleva (Marc Isart). Reduktiv inledning med bäriga toner av körsbär, vildhallon, tranbär och röda vinbär. Driven energisk och hög syra med torra tanniner och frisk pigg frukt i explosiv energi. Den mänskliga kanonkulan har gjort det igen! (Vinovativa, 3600 fl.)
Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2020, Portugal, Lisboa, TSV 95343, 149 kr
Aromatisk svartvinbärsnos med örter och mörka plommon. Driven syra, läskande frukt, ledig och slank, och allt gott så men något ligger därunder och skaver. Jag fortsätter att tampas med vinmakaren Sandra Tavares da Silvas tolkning av cabernet sauvignon. Den är onekligen i en egensinnig och personlig stil med lokala drag och inte riktigt som man förväntar sig. Tvivelsutan är det hög kvalitet och kanske börjar den närma sig något jag kan definiera, men jag kan ännu inte riktigt sätta fingret på den. Bargainpris och stor allokering, så varför inte prova själv och säg vad ni tycker? (Handpicked Wines, 10200 fl.)
De Grendel Op die Berg Syrah 2021, Sydafrika, Western Cape, TSE 90264, 219 kr
Från Ceres Plateau, uppe på berget kommer denna aromatiska syrah, doftande av körsbär, hallon och örter. Stram örtigt kryddig och syrlig frukt med syrliga bär, moreller och tranbär. Torrt avslut med örter och mörk frukt in i finishen som hintar åt en lätt mineralisk rökighet. Chefsvinmakare och källarmästare är Charles Hopkins, en välkänd och respekterad vinmakare i landet. Egendomen som grundades år 1720 ligger i Durbanville och har varit i familjen Graaff ’s ägo i fyra generationer. (Carl Wine, 1800 fl.)
Achaval-Ferrer Malbec 2021, Argentina, Cuyo, TSV 93005, 198 kr
Från Mendoza med mörk doft, svartfruktig av svartvinbär, plommon och björnbär, trä och örter. Söt varm frukt, koncentrerat och örtkryddigt och rejält värmande i bröstet. Fyllig och bredaxlad, torra tuggiga tanniner med stenig mineralitet i avslutet. Uttökad volym-allokering från 7.8 k till 11 k flaskor och 9 kr dyrare från i fjol tyder på denna malbecs polularitet i de svenska stugorna. Ett riktigt grillpang som gör sig fint i källaren fram till sommarens grillkvällar. (Prime Wine/Solera, 11004 fl.)
Ver Sacrum Gloria 2019, Argentina, Cuyo, TSE 92384, 289 kr
Känner du igen etiketten? Vi har skrivit om tidigare årgångar men inte om vem som pryder flaskan. Illustrationen på etiketten föreställer svenskättlingen och stumfilmsskådespelaren Gloria Swanson. I hennes comeback, i talfilmen Sunset Boulevard, vann hon en Golden Globe och blev nominerad till en Oscars. Är det här vinet en symbol för garnachas comeback i Argentina? Låt oss hoppas! Ljus transparent, syrlig inbjudande nos av friska pigga nyplockade röda bär. Smaken domineras av fräschör, körsbär och tranbär i en torr och tät struktur med läskande frisk schwung i syran och välbalanserad sirlig frukt – Glou glou gott! Från Los Chacayes, en äventyrare med berget som bästa vän i samklang med “Team Garnachista” som fokuserar på att göra viner på medelhavsdruvor stort igen efter att de rycktes upp på 1950-talet och ersattes med malbec. (Handpicked Wines, 1500 fl.)
Catena Alta Malbec 2019, Argentina, Cuyo, TSE 91331, 329 kr
Från Mendoza, ett prisvärt toppvin från en av de ledande och mest innovativa producenterna i området, dock med en prisstegning på 30 kr sedan förra årgången. Kvaliteten närmar sig prisbilden och kanske har vi varit allt för bortskämda med låga priser tidigare. Blåfruktig doft av plommon, blåbär, fatkrydda och örter. Plommon och björnbär, blåbär och köksörter. Läskande syra, rökiga rostade fat, lakrits, tobak och kakao. Välstrukturerad, tät, tight och elegant samtidigt kraftfull med massor av energi. Örtkryddig med mörka körsbär och mineral i den långa eftersmaken. (Wine Affair, 600 fl.)
Catena Zapata Malbec 2020, Argentina, Cuyo, TSE 93191, 749 kr
Exklusivt, elegant, expressivt och en favorit från producenten, på mer än ett sätt (bara etiketten är en love affair). Smak och doft som excellerar av mörka bär, körsbär, svartvinbär, plommon, tobak, choklad, lakrits och gröna örter. Välbalanserad sammetslen mjuk textur, med lättuggade tanniner, tät och kaxig i självsäker struktur med en maffigt tung kostym där en fjäderlätt syra och friskhet tar udden av det tuffa. Välbalanserat och snyggt! (Wine Affair, 660 fl.)
WEBB-lansering 23 mars
VITT VIN
Littorai Charles Heintz Vineyard Chardonnay 2020, USA, Kalifornien, TSE 92156, 1049 kr
Från en fantastisk producent i Sonoma Coast, ett välbalanserat vin i alla led med exotisk frukt, citrus, äpple, nötter och smöriga toner. Tät fet och fyllig, driven syra och exceptionell längd med fin finish av gammeldags vanilj och aprikos. (Johan Lidby Vinhandel, 48 fl.)
RÖTT VIN
Littorai Wendling Vineyard Pinot Noir 2020, USA, Kalifornien, TSE 92155, 1049 kr
Från samma producent i som ovan men här av druvan pinot noir från en specifik vingård. Välbalanserad aromatik mellan sandelträ och mogna jordgubbar, fin i munnen, elegant och läskande på samma gång. Ett riktigt toppvin som kostar en slant men är värt det om du vill prova pinot som benchmark’ar Sonoma Coasts pinot-briljans. (Johan Lidby Vinhandel, 72 fl.)
Piero Busso Gallina Barbaresco 2018, Italien, Piemonte, TSE 90389, 785 kr
Klassisk Gallina, lätt och fräsch av nypon- och rosendoftande aromer med körsbär och lätta fat. Välbalanserad, mjuk i tannin och frisk i syra. Elegant och läckert, mycket gott redan nu men kommer utvecklas enormt med viss tids lagring. Gallina ligger i Neive, där vingårdarna ligger på högst höjd av alla i appellationen Barbaresco. (Budbreak, 84 fl.)
E. Pira & Figli Chiara Boschis Barolo Cannubi 2018, Italien, Piemonte, TSE 93530, 985 kr
Ekologiskt odlad nebbiolo med klassiska toner av rosor och tjära, körsbär och skog. Lätta friska syror, glad frukt och torra tanniner. Lätt och fräsch och tillgänglig för direkt konsumtion, men vinner naturligtvis alltid på viss tids lagring. Ett vineri med lång historik av både klassicism och modernism. Unga Chiara Boschis tog över efter Gigis bortgång eftersom han saknade arvingar. Under 90 -talet stod hon på barrikaden för förändring i område och var den enda kvinnliga fägringen i den modernistiska revolutionära gruppen Barolo Boys. Idag är även Chiaras bror Giorgio med i firman, som vinmakare med tidigare lång erfarenhet hos Borgogno. (Wine Stain, 48 fl.)
Barolo Monprivato Giuseppe Mascarello 2018, Italien, Piemonte, TSE 93383, 2199 kr
Från den mytomspunna och svåråtkomliga baroloproducenten Giuseppe Mascarellos klassiska Monprivato som Giuseppes son Maurizio köpte och gjorde världsberömd. Från den halvt om halvt bespottade årgången 2018 men ett bevis på vad hantverk kan göra även med svåra årgångar. Lätt strukturerat, nos av ros, nypon, körsbär och viol, frisk fräsch och parfymerat aromatisk. Smaken len och energisk med körsbär, tranbär, lakrits och örter med mjuka tanniner. En redan nu oväntat charmig och lättklunkad Barolo men som har ett evigt liv framför sig. Ett vin i liten allokering men med stor kraft och energi, till glädje för de få som kommer över en flaska eller två. Idag drivs gården av familjen Mascarello och drivs numera av syskonen Giuseppe och Elena Mascarello. (Budbreak, 120 fl.)
Barolo Monprivato Riserva Ca’ d’Morissio Giuseppe Mascarello 2014, Italien, Piemonte, TSE 93441, 5699 kr
En riserva från ovanstående vingård men från en specifik del som alltid skördas och vinifieras separat. Vinifieringen sker i stort sett som för den vanliga tappningen men med ett extra år i ekfat. Det är heller inte varje årgång som buteljeras. Inbjudande aromatik, mjuk av körsbär, rosor, nypon och tjära. Tät parfymerad smak, kraftfull tanninstruktur, kryddig och örtig med hintar av ingefära, mandel och saffran. Ett unikt vin, svårt att få tag i och från en årgång som inte ansetts som en av de bästa men som besitter intressant potential och kommer att gå en makalös utvecklande framtid till mötes. (Budbreak, 42 fl.)