Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 25 november

Nyprovat – tillfälligt sortiment 25 november

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Det var ingen liten vintersmocka vi åkte på - många event och provningar har ställts in, stackars resande vinproducenter har inte kommit fram och logistik i transporterna har varit förödande. Well, well, kanske ett lyxproblem med lite snö emellanåt, vi bor ju trots allt i Sverige och borde vara vana och förberedda... men, men, när det är löningshelg månaden innan jul lär det väl bli rusning ändå, snö eller inte?!

CIDER, BLANDDRYCKER & SÖTT FRUKTVIN

winetable_nyprovat_cidre_nouveau_pomologik

Pomologik Cidre Nouveau 2022, Sverige, TSE 10868, 79 kr

Färskcider från Sveriges ledande cidermakare på aromaäpplen från Kattvik, Bjärehalvön. Läckert äpplig med mjuk kolaton, nötig mandelton, gulröda äpplen, citrussyrlig, vagt grape’ig med mjuk driven mousse och läskande frisk krispighet. Lätt fruktsötma i avslutet, balanserat och välgjort. (Vintedge)

winetable_nyprovat_brännland_iscider

Brännland Iscider Apple Ice 2020, Sverige, TSE 94021, 199 kr

Äpplefriskt spontanjäst fruktvin, ett isvin med otroligt driv i frukt och syra. Sött, koncentrerat och friskt, som en nordsvensk Auslese. Klunkvänligt med rak syra och smidig sötma. (Vinunic, 480 fl.)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_bubbel_somu

Arilds Vingård Bubbel SoMu, Sverige, TSV 94678, 251 kr

Svenskt naturligt mousserande från skånska Arilds Vingård. Initialt volatilt och syrligt av citrusfrukt och gröna äpplen. Örtigt, spritsigt, syrligt och lätt spretigt men intressant. Kul att stötta den nya svenska dryckeskulturen som spirar. (Arilds Vingård, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_exton_park_RB32

Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut, Storbritannien, England, TSV 95085, 379 kr

Doften inleder med mogna och bokna äpplen, bröd och citrus i en synnerligen syrligt mineraliskt och välbalanserad, krispigt och frisk kick off. Brödig med äpple och citrus, mjuk mousse, läskande syra, fyllig med mineralisk nerv i avslutet. Mogen gul frukt, hö, vass hård mousse, skarp krispig syra och citrusfrisk vag skalbeska i avslutet, gott! (Provinum Vinhandel, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_hervieux_dumez

Hervieux-Dumez Special Club Premier Cru 2016, Frankrike, Champagne, TSE 90561, 526 kr

Stilren odlarchampagne under årgångsmärkningen Special Club av druvorna pinot noir, meunier och chardonnay från Sacy, Chamery och Eceuil. Citrus, lätt brödig med mogna äpplen i nosen, bred men mjuk mousse, friskt syrlig och koncentrerat fyllig textur med äpple, citrus, choklad, bröd och nougat i lång eftersmak. (ChampagneHuset, 840 fl.)

winetable_nyprovat_bollinger_PN_TX17

Bollinger PN TX17 2017, Frankrike, Champagne, TSE 93918, 949 kr

Inbjudande aromatik, drivet fruktig av äpple och citrus med lätt brödig touch. Syrlig, frisk och tät med fyllig textur och mineralisk hög syra. Mjuk mousse, lätt krämigt avslut, elegant och stilfullt.  (Arvid Nordquist, 520 fl.)

winetable_nyprovat_cadelbosco_ed_45_prestige

Ca’ del Bosco Franciacorta Edizione 45a Cuvée Prestige Extra Brut, Italien, Lombardiet, TSV 91184, 319 kr

Lätt divig Franciacorta med glitterkostym redo för nyårsafton. I huvudsak av chardonnay med delar pinot nero och pinot bianco. Frisk smak av äpple och grapefrukt, citrussyrligt sötfruktig. Mineralisk med mjuk mousse och ett brännande kryddigt avslut. (Tryffelsvinet, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_simonsig_cuvee_royale

Simonsig Cuvée Royale Blanc de Blancs 2018, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 95048, 195 kr

Krispig gulfruktig och äpplig doft med citrusfruktiga toner. Bred men mjuk mousse, syrlig frukt, mjuka välintegrerade brödtoner från lång vila på sin jäst. Läskande mineralitet i ett annars helt torrt avslut med lime och grapefrukt. Ursprunglig Cap Classique-producent som har koll på sina bubblor. (Tryffelsvinet, 4200 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_wittmann_westhofener

Wittmann Westhofener Riesling 2021, Tyskland, Rheinhessen, TSV 92881, 269 kr

Biodynamiskt odlad och vinifierad riesling från topproducent. Energisk nos av krusbär, gröna äpplen och lime med blyg gummiton. Torr, stram och välbyggd med saliverande syra, söt frukt, gul stenfrukt, petroleum, örter, äpple. och mineralisk sälta i avslutet. (Moestue Grape Selections, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_dönnhöff_weissburgunder

Weingut Dönnhoff Weissburgunder ‘S’ trocken 2019, Tyskland, Nahe, TSE 94793, 289 kr

Äpplefrisk och gulfruktig pinot blanc från Nahe av Helmut och sonen Cornelius Dönnhoffs skickliga hantverk. Syrlig med mineraliska anslag, torrt och friskt. Dönnhoff gör några av Tysklands mest hyllade viner i inhemsk som internationell press. (Origo Wine Import, 480 fl.)

winetable_nyprovat_fevre_montmains

William Fèvre Chablis Montmains Premier Cru 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93386, 419 kr

Hela två fina Premier Cru-viner presenteras av välrenommerade William Fèvre där jag tidigare även skrivit om och hyllat vinerna från Fourchaume och Montée de Tonnerre. Montmains har en unik terroir av mycket stenig terräng som gett uttalade mineralaromer, extraordinär kraft och utmärkt lagringspotential. Gul stenfrukt, mineral och krita. Torrt och stramt med gul frukt, mogna äpplen, smörkola och örter i ett tydligt kalkmineraliskt avslut. (Lively Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_fevre_vaillons

William Fèvre Chablis Premier Cru Vaillons 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93246, 439 kr

Premier Cru Vaillons har mer kalksten (Portlandian) än lerjordar men som även förgylls av alla olika jordtyper i Chablis. Friskt syrligt och floralt med stenkalkig mineral, hög syra, gul stenfrukt, äpple, citron, örter. Generös och avrundad i avslutet. (Lively Wines, 900 fl.)

winetable_nyprovat_fontanafredda_derthona

Fontanafredda Derthona Colli Tortonesi Timorasso 2020, Italien, Piemonte, TSE 93189, 199 kr

Ny bekantskap för mig ur Fontanafreddas gedigna katalog. Den lokala gröna druvan timorasso, en forna storhet som med svajigt förflutet höll på att försvinna. Doft av grön och gul frukt med tydliga trädgårdsörter. Vagt jästig ton i smaken av oxiderade äpplen och kryddiga torkade örter. Lätt skalbesk av bittercitrus och grapefrukt i avslutet gör det till en fin gastrokompis. Ett komplex vin som växer på en efter några provningar. (Enjoy Wine & Spirits, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_tokara_directors_reserve

Tokara Director’s Reserve 2018, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 94795, 229 kr

Klassiskt ekfatslagrat bordeauxstylat uttryck av sauvignon blanc och semillon med gulfruktiga och florala toner, bryntsmör, citrusfrukt, lime, och nypoppade popcorn. Texturen fet men fräsch med fin nötig ton i avslutet. (Nigab, 1380 fl.)

winetable_nyprovat_mullineux_old_vines_white

Mullineux Old Vines White 2021, Sydafrika, Swartland, TSV 96135, 199 kr

Ett av de stora namnen i Swartland, familjen Mullineux, blev alldeles nyligen prisade med Top Performing Winery of the Year i 2023 Platter’s Guide. Hela åtta av deras viner prisades med högsta betyget 5 stjärnor. Den här blenden (62% chenin blanc, 10% clairette blanche, 9% viognier, 7% grenache blanc, 6% verdelho och 6% semillon) är inget undantag utan ett rent mästerverk till otroligt fördelaktigt pris. Gamla stockar har gett koncentration i både doft och smak. Gulfruktig med äpplen, ylle och honung, örter och minera. Tät och torr struktur med driven syra, läskande syrlig frukt, energisk syra och fyllig kropp i ett örtigt och högst mineraliskt avslut. Kanongott! (Terrific Wines, 4200 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_montirius_la_muse_papilles

Montirius La Muse Papilles Côtes du Rhône Rouge 2020, Frankrike, Rhône, TSE 90067, 359 kr

Ekologisk bagnum (1500 ml.) med expressiv röd parfym och lätt reduktion. Syrligt och rödbärigt, fruktigt och flirtigt, garrigueörtigt och mörkt grenachebärigt med naturliga föresatser och lätta toner av rök och chark från syrah. Torrt och syrligt, läskande josigt med lite ostrukturerat avslut. (TM Kvalitetsviner, 2346 bags)

winetable_nyprovat_chateau_peybonhomme_quintessence

Bossuet-Hubert Quintessence de Peybonhomme 2020, Frankrike, Bordeaux, TSE 90165, 229 kr

Ekologisk och certifierad biodynamisk odlad merlot med mindre del malbec i blenden från Blaye Côtes de Bordeaux, ett inte helt vanligt startläge men med otroligt fina förutsättningar. Intrycket är djupt och stilfullt, mörkfruktigt av svartvinbär med toner av läder, stall, ceder, tobakslåda och cigarr. Tät och fylligt välstruktureraad med läskande frisk syra och flirtig frukt i ett örtigt och kryddigt avslut. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 600 fl.)

winetable_nyprovat_les_terres_promises_bandol

Les Terres Promises Bandol L’Amourvèdre 2019, Frankrike, Bandol, TSE 90593, 269 kr

Mörkt rödbärig, vagt brettig, toner av läder och ceder och med en örtig och naturlig framtoning. Kryddigheten från mourvèdren sitter som en smäck och vinet bjuder både fräschör och luftighet i sin bäriga kraft. 95% är mourvedrè med en liten del på 5% grenache från ett småskaligt och hantverkande familjevineri i Bandol, Provence. Filosofin för samtliga av deras viner är att förmedla vad de olika druvorna ger i sina respektive växtlägen utan manipulation eller tillsatser. Köp for the love of mourvèdre. (Panache, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cavalotto_langhe

Cavallotto Langhe Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, TSE 90661, 339 kr

Cavalotto behöver väl ingen närmare beskrivning för den som följt med oss under de senaste åren. Ekologiskt odlad nebbiolo som signalerar alla tydliga markörer både i doft och smak när det gäller druvtypicitet och terroir. Syrlig, lätt volatil med rosor och viol, körsbär och tjära, otroligt välstrukturerat och balanserat med syrlig frukt och torra lätt omogna tanniner. Ett lätt grönkartigt avslut vittnar om en fin kommande framtid. (Agrell & Hartley, 1800 fl.)
SLÄPPS ÄVEN: Cavallotto Dolcetto d’Alba 2021

winetable_nyprovat_martelo_torre_de_ona

Martelo Reserva Torre de Oña 2015, Spanien, Rioja, TSE 94776, 249 kr

Utvecklad mogen doft av mörkt röda bär, svartfruktig och örtigt inbjudande. Läskande frisk syra, strukturerad frukt och torra tanniner. Mörkt rödsvart frukt, vanilj och amerikanska ektoner, torrt, fylligt och tannintätt med lång örtig vaniljbärig eftersmak. Tempranillo med lätt kryddning av mazuelo, garnacha och viura, kallmacererat och lagrat på amerikanska och franska ekfat. Relativt enkel men direkt, älskvärt och prisvärt. La Rioja Alta står som ägare. (Winepartners Nordic, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_touriga_vai_nua

Fitapreta Touriga Vai Nua 2021, Portugal, Alentejo, TSE 94022, 149 kr

Återkommande finfin portugis från Alentejo med senaste årgången, en frisk och bärig naturligt jäst och ståltankslagrad touriga nacional. Lilarödung färg och blålila doft, frisk av mörk frukt som plommon, björnbär och blåbär. Ungdomlig och torr tannintät textur med en friskt syrligt josig karaktär. Bra pris för gott vin. (Handpicked Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_de_toren_fusion_V

De Toren Fusion V 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93052, 359 kr

Klassisk Stellenbosch, maffigt och stort, fullmatad med svartvinbär, plommon och björnbär. Torrt med toner av ceder och blyertspenna, rostade fat, cigarr och läder. Behöver rejält med luft så dekantera gärna några timmar innan. (JPC Wines, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_continuum_estate_2018

Continuum Proprietary Red 2018, USA, Kalifornien, TSE 92050, 2399 kr

Exklusivt från Napa Valley  på en blend bestående av lejonparten cabernet sauvignon, en mindre del cabernet franc och små delar av petit verdot och merlot. Frisk och bärig med mörkt röd frukt, svarta körsbär, svartvinbär. Stor och maffig men stram, med torra tuggiga och täta tanniner. Eftersmaken hänger med av vanilj och ekfatstoner som är välbalanserade och elegant integrerade. (The Wine Agency, 360 fl.)

SÖTT VITT VIN

winetable_nyprovat_oremus_tokaji_aszu

Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2014, Ungern, Tokaj, TSE 94784, 589 kr

Inte varje dag det släpps en femputtare av änglatårar från Tokaj. Sött och koncentrerad floral av gräs och hö, örter och gula blommor, honung och aprikos. Larvigt gott, men kostar en slant därefter, när den kommer buteljerad i en halva om 500 ml. (Premiumpartners, 360 fl.)

STARKVIN

winetable_nyprovat_fonseca_vintage_1994

Fonseca Guimaraens Vintage Port 1994, Portugal, Douro, TSE 93913, 1049 kr

Exklusiv och tät med doft av torkad frukt, russin, katrinplommon och dadlar. Värmande och eldig krydda, tätt fokuserat och läckert på blend av touriga francesa, touriga nacional, tinta roriz, tinta barroca, tinta cão, tinta amarela. (Johan Lidby Vinhandel, 240 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.