Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Valpolicella – tips på nio bra viner att prova!

Smaka på Valpolicella – tips på nio bra viner att prova!

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Smakrika, kryddiga och fylliga – men också lätta, friska och läskande. Valpolicella bjuder på stor variation i vinväg, och här har Andreas Grube valt ut nio klockrena viner att testa om du är sugen på att lära dig mer om områdets viner!

musella-drago

Musella Drago Bianco 2020, nr 73131, 199 kr (BS)

Läckert och karaktärsfullt beställningsfynd i väldigt aromatisk stil, och med drag av orangevin. Doft och smak bjuder på mogna äpplen, lite aprikos, apelsinskal och fyllig munkänsla. Ett vin som är klart värt en beställning och som sitter bra till såväl fågel som fläsk och fisk.

masi-bonacosta

Masi Bonacosta Valpolicella 2021, nr 6998, 119 kr

Kul rött vin i en väldigt bärdriven, frisk och lätt stil, långt ifrån de kraftfulla rödviner gjorda på torkade druvor som man ofta förknippar regionen med. Här ligger fokus på hallon, körsbär, färska örter och blåbär. Piggt och läskande i stilen, och får gärna drickas hyfsat svalt till såväl kycklingsallad som charkbricka.

monti-garbi

Monti Garbi Ripasso 2019, nr 5328, 149 kr

Ripasso är metoden där man låter vinet genomgå en andra jäsning tillsammans med skalrester från amaroneproduktionen, vilket ger vinerna en fylligare och mer kraftfull karaktär. Det här är ett mycket lyckat exempel där russintoner och mogna körsbär möter kanel, lite pepprighet, vanilj och kryddnejlika. Välbalanserat och väldigt prisvärt.

zenato-valpolicella

Zenato Valpolicella Classico Superiore, nr 12385, 139 kr

Riktigt bra och välbalanserat vin i en stil som är både rik och på samma gång välstrukturerad. På nosen gott om kakao, färsk tobak, mörka körsbär och lite kryddnejlika. I smaken kommer också en lätt pepprighet som ackompanjerar den fylliga frukten snyggt. Perfekt vin till söndagssteken på lamm eller älg.

allegrini-valpolicella

Allegrini Valpolicella Superiore 2020, nr 6010, 129 kr

Klockrent fynd från en av regionens stora vinmakarfamiljer. Fylligt, fruktdrivet och kryddigt, samtidigt med fin finess och elegans. I doft och smak hittar du körsbär, mörka plommon, vanilj, ljus choklad och lite fatig krydda. Bra längd och balans.

tommassi-amarone

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2018, nr 22350, 299 kr

En av de bättre amarone-vinerna i det här prissegmentet, väldigt seriöst och ambitiöst i en stil som både är fruktdriven och torr i känslan. Här hittar vi russin, kakaopulver, mogna körsbär och lite svart te i doft och smak. Gott till både lammstek och lagrade hårdostar.

costasera

Masi Costasera Amarone Classico 2017, nr 2345, 339 kr

Väldigt elegant och välstrukturerad amarone, där den lite söta frukten möts upp av en torr munkänsla med strama tanniner. Svartpeppar, mörk nougat, hasselnötter, sultanrussin och bigarråer i elegant och stilig kombination. Hatten av.

zenato-amarone

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2017, nr 32145, 399 kr

Oj oj oj, vilken smakexplosion det bjuds på här. Sultanrussin, katrinplommon, körsbärspraliner, stänk av kanel, lätt rostade hasselnötter, färsk tobak och en söt överton. Alkoholen bidrar också med gott om krydda i den långa eftersmaken. Pampigt och mäktigt.

domini-veneti

Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 2018, nr 2304, 169 kr

Mycket bra exempel på den typen av söta viner man gör i området – recioto. Rejält söt och fruktig med gott om mogna körsbär, blåbär, sultanrussin, vanilj och choklad. Supersmarrigt till både salta ostar och en chokladmousse.

 

LÄS MER:
Valpolicella – ett vinområde från antiken
Amarone Dead or Alive
Grab a Bottle – We Love Valpolicella

Annons

Pasqua Valpolicella  Ripasso Superiore 2020

Pasqua Valpolicella Ripasso Superiore 2020

Land:Italien, Venetien
Pris:125 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:10 g/l
Volym:750 ml

Pasqua Valpolicella Ripasso Superiore 2020

Land:Italien, Venetien
Pris:125 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:10 g/l
Volym:750 ml

En smakrik Ripasso från Valpolicella med kryddiga toner och koncentrerad fruktighet. Inslag av björnbär, kanel och peppar med mjuka tanniner och lång balanserad eftersmak. Värmande och generöst, slå upp i glaset och drick precis som det är eller servera till klassiska pastarätter, krämig svamprisotto, grillat lamm – eller varför inte lagrad hårdost?

NR: 5353

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.