Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "som ett dopp i själens brunn"

Nyprovat – "som ett dopp i själens brunn"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 11 minuter

Septembers sista lansering i tillfälligt sortiment är en fullmatad höstkatalog med en ansenlig mängd Bordeaux, lite udda och roliga mousserande viner, ett antal begåvade spanjorer och italienare samt en dos udda ursprung som Armenien och Libanon. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nypovat_bibo_runge

Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut 2019, Tyskland, Rheingau, TSE 90034, 199 kr

Bra och prisvärd sekt, från ett relativt ungt projekt som gått från klarhet till klarhet under de år jag följt dem. Frisk av glada äpplen och pigg citrus med vag kexighet och en läskande hög syra. Koncentrerad generös mousse, fyllig och fet textur i ett örtigt sötfruktigt avslut. (Quaffable Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_hervé_dubois

Hervé Dubois Cuvée Speciale BdB GC 2013, Frankrike, Champagne, TSE 93914, 349 kr

Frisk gulfruktig doft med inslag av gula kex med stor bred mousse, mineral, frisk syra. Gulfruktig, citrus och gula äpplen.  Idag sköts gården av Nina Dubois som tillsammans med fadern Hervé representerar ett familjehus fokuserat på chardonnay. (Vintrio, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cremant_du_jura_sauvage

Domaine Baud Crémant du Jura Brut Sauvage, Frankrike, Jura, TSE 92717, 209 kr

Ekologiskt hantverksvin som ökar någon tia sen sist men ännu en bra deal. Ett utmärkt sätt att upptäcka Juras bubbliga sida med fruktig och lätt brödig, krutigt mineralisk doft. Gulfruktig med äpple, grape och nougat, bred och stor mousse, syrlig och välbalanserad frukt och lätt krämig textur, lite som ett dopp i själens brunn. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_raventos_i_blanc_textures_de_pedra

Raventós i Blanc Textures de Pedra 2017, Spanien, Katalonien, TSE 94689, 299 kr

Gulfruktig med toner av melon och grapefrukt med mjuk följsam mousse, syrlig frukt och välbalanserad syra, ungdomligt och friskt. Biodynamiskt från Penedès och en av Spaniens allra bästa när det kommer till mousserande vin, här av de lokala druvorna, xarel-lo vermell, bastard negre och sumoll. Företaget Raventós i Blanc grundades redan 1497, idag drivs verksamheten av den 21:a generationen vinmakare, Pepe Raventós. (Lively Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_birichino

Birichino Pétulant Naturel Sparkling Grenache 2021, USA, Kalifornien, TSE 90195, 249 kr

Birichino, som betyder bråkstake, gör uttrycksfulla och druvtypiska viner på druvor från gamla vinstockar. Ofiltrerat och vilt orangevin från Santa Cruz Mountains på den blå druvan grenache. I nosen rökigt och fruktig med smaker av röda bär, hög syra och lekfull mousse. Fylligt med friskhet och lite småstökigt naturligt avslut där jag saknar lite struktur. Ändå en av de få på den bättre sidan av Pet Nat-boomen. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_gylleröd

Kullabergs Vingård Gylleröd 2021, Sverige, Skåne, TSE 90276, 329 kr

Från Kullabergs Vingård i Skåne och från händerna på en av Sveriges mest karismatiska vinmakare K Felix G Åhrberg, ett orangevin på druvan souvignier gris. Syrlig aromatisk nos av grapefrukt, melon och persika, örtigt och floralt. Syrligt och friskt med lite småstökig struktur. Avslutet är långt och koncentrerat med citrusfruktiga parfymerade toner,  svartvinbärsblad och örtschampo. (Kullabergs Vingård, 750 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_juliusspital_silvaner_gg

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner GG 2019, Tyskland, Franken, TSE 94941, 379 kr

Topproducent i Franken med några av områdets vassaste vingårdslägen, här från fina Würtzburger Stein Grosses Gewächs. Örtig kryddig och gulfruktig nos, mineralisk frisk syra, fyllig textur tät och torr. Riktigt gott! Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg. Stiftelsen har under åren byggts upp genom frivilliga donationer och är idag med sina 180 hektar en av Tysklands största vinegendomar. Alla pengar som tjänas in återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett ålderdomshem.  (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

winetable_nyprovat_gobelsburg_ried_steinsetz

Schloss Gobelsburg Ried Steinsetz Grüner Veltliner 2021, Österrike, Kamptal, TSE 95870, 205 kr

Årligen återkommande klassiker. Sötfruktig nos av mogna persikor, och gula päron, örtigt och värmande. Sval syra, varm frukt, vitpepprighet och läskande kryddigt långt avslut. Ursprungstrygg i klassisk komposition från fina vingården Steinsetz av kunniga vinmakaren tillika ägaren Michael Moosbrugger. (Prime Wine/Solera, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_zahel

Weingut Zahel Ein Wildes Gläschen Grüner Veltliner 2021, Österrike, Weinland Österreich, TSE 93371, 199 kr

Ekologisk grüner från centrala Wien. Inbjudande aromatik av gröna äpplen, krusbär och vitpeppar. Stort fylligt och krämigt med frisk läskande syra, balans och energi. Syrlig grapefrukt, vita vinbär, vitpeppar, sötfruktigt avslut. Hos Weingut Zahel växer olika druvor tillsammans i vingårdarna och mångfalden underlättar den ekologiska odlingen och ger ett komplext och personligt uttryck till alla deras många och olika cuvéer. (Quaffable Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cordier_pouilly_fuisse

Domaine Cordier Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 91312, 299 kr

Gyllengul färg, inbjudande gulfruktig med inslag av nötter, vanilj, brynt smör och örter. Fyllig fet med hög driven syra, kryddig och örtig med ett generöst och elegant, långt avslut där en fin fatkaraktär hänger kvar. Cordier startade som negociant och köpte in druvor från små odlare. Idag äger Christophe Cordier även egna vingårdar men köper in druvor från några få kontrakterade odlare med gamla rankor på över 50 år. (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_comte_lafon_les_maranches

Les Héritiers du Comte Lafon Mâcon Uchizy Les Maranches 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 92981, 279 kr

Reduktiv inledning, gulfruktig av citrus och äpple med smörkola och örtiga toner, syrligt sammansatt och välbalanserat. Mâconviner är fortfarande betalbara och mycket prisvärda, så även denna kvalitetspanna. Familjen Lafon etablerade denna strategiskt viktiga domän i byn Milly-Lamartine 1999 och den uppgår idag till över 25 hektar och brukas helt biodynamiskt. (Moestue Grape Selections, 288 fl.)

winetable_nyprovat_amiot_chassagne_montrachet_saint_jean

Amiot Chassagne-Montrachet 1er Cru Clos Saint Jean 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94865, 799 kr

Exklusivt från klassiska Chassagne-Montrachet, vilket naturligtvis innebär ett vin på druvan chardonnay. Energiskt och elegant med smörkola, gul stenfrukt, citrus, ekfat, örter, vita blommor, kokos, ananas, popcorn och mineraliskt anslag, välbalanserat med finessrik komplexitet från toppårgång. Druvorna kommer från Premier Cru vingården Clos Saint Jean – som Guy Amiot äger 0,25 hektar i. Jordmånen är lerjord med kalksten och rankornas snittålder är 25 år. Familjevineri med anor sen 1920-talet. (Tryffelsvinet, 240 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_haut_bergey

Château Haut-Bergey Blanc 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 92000, 299 kr

Ekologiskt från Pessac-Léognan på sauvignon blanc och semillon. Kryddig inbjudande parfym, floral och örtig med smörig fet textur, läskande syra, gulfruktig, örtigt avslut med fatkaraktär. Château Haut-Bergey är en egendom ägd av Sylviane Gardin Cathiard (som också äger Clos l’Eglise i Pomerol) och med Alain Reynaud som konsult. De har ca 38 ha totalt varav endast 2 är planterade gröna druvor. Modern vit Bordeaux, lätt värd att provas! (Hjo Grosshandel, 480 fl.)

winetable_nyprovat_baron_de_ley_tres_vinas_blanco

Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2019, Spanien, Rioja, TSV 90505, 169 kr

Enkel nos, gulfruktig med vag vanilj- och ekfatston. Läskande syrligt gulfruktigt med lite artificiella schampotoner i mellanregistret. Avslutet är friskt och torrt med vanilj och lätt brynt smör, nötter, vanilj och vita eterneller. Stor allokering, bra pris av druvorna viura, malvasia och garnacha blanca. (Enjoy Wine & Spirits, 8000 fl.)

winetable_nyprovat_tear_of_the_pine_retsina

S. Kechri & Co. Tear Of The Pine Retsina 2021, Grekland, TSE 94927, 219 kr

Toppvin som placerat retsina bland världens kvalitetsviner. Granskott, tallbarr och kåda, syrligt och välstrukturerad, citrusfruktig med mycket örtig karaktär, timjan, rosmarin, gran och salvia. En kvalitativ modern och vinös retsina. (O.Wines and Spirits, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_reynecke_reserve_white

Reyneke Reserve White 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 92767, 249 kr

Jag var stromförtjust i förra årgången som var sprittigt mineralisk och grönäpplig. 2019 känns något mer dämpad med toner av marsipan, svartvinbärsblad och mandelblom med sursyrlig karaktär och lite och tvär i avslutet. Biodynamisk och veganmärkt sauvignon blanc. Handskördat och pressat med hela klasar. Spontanjäsning och lagring i franska ekfat samt en tid på ståltank innan buteljering.(Tuesday Wine, 600 fl.)

winetabnle_nyprovat_evening_land_seven_springs_chardonnay

Evening Land Seven Springs Chardonnay 2018, USA, Oregon, TSE 90643, 359 kr

Rajat Parr och Sashi Moormans biodynamiska vingårdar och vinmakarprojekt i Eola-Amity Hills med frisk inbjudande inledning, vagt volatilt örtig och gulfruktig inledning, bredaxlad och generös. Fyllig med läkande vibrerande elektrisk syra och välbalanserad frukt av citrus och gula äpplen med hintar av smörkola – komplex och elegant. En vildhäst i tyglar, låt den mognas ett par år och du får full utdelning på galoppen. (The WineAgency, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_greywacke_wild_sauvignon

Greywacke Wild Sauvignon 2020, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 95566, 239 kr

Vild syrlig doft av nässlor, krusbär och svartvinbärsblad. Stilren och världskänd för den här typen av Nya Zeeländsk sauvignon blanc med en twist. Syrlig aromatik, smaker av nyklippt gräs, krusbär, svartvinbärsblad med välbalanserat mellan hög frisk syra, sötvarm frukt och sval mineralitet. Vid sidan av vinproduktionen ägnar sig vinmakaren Kevin Judd åt en parallell karriär som fotograf vilket också syns på flaskornas etiketter. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_chateau_fleur_pourret

Château Fleur Pourret 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 92185, 399 kr

St. Emilion Grand Cru med en sammansätting av merlot och cabernet franc där ett uns cabernet sauvignon är tillagt. En redan nu tillgänglig Bordeaux. Sötsyrligt röd- och svartfruktigt bärig med tydliga toner av läder, ceder, cigarr och blyerts som mjukt rundas av med blåbär till ett torrt stramt avslut. (Tryffelsvinet, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_maucaillou

Château Maucaillou Moulis 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 93442, 369 kr

Från Moulis på i huvudsak cabernet sauvignon med andra andel merlot och tredje mindre part petit verdot. Torrt rödsvartbärigt parfymerat, ceder och blyerts. Läskande syrlig frukt av blåbär och svartvinbär med körsbärsfruktigt avslut. Vinhuset ägs och drivs av familjen Dourthe och vinmakare är Pascal och Magali Dourthe. (Granqvist Beverage House, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_lilian_ladouys

Château Lilian Ladouys 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 95991, 299 kr

Enkelt och rent med rödbärig doft och smak av syrliga röda bär, tranbär rönnbär, ekfat, mandel, ceder, blyerts och läder. Fint strukturerat, torrt och stramt. Klassiskt bordeauxvin som gjort för lagringshyllan. Nyligen uppgraderade Lilian Ladouys från Saint-Estèphe i norra Médoc är ännu i sin linda och behöver en rejäl dos luft för att vakna om du plockar den nu. (WineWorld, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_tour_seran

Domaine Rollan de By Château Tour Seran 2019, Frankrike, Bordeaux, 92363, 249 kr

Syrligt och oförlöst av svartvinbär med toner av fat, läder och blyertsspets. Torrt stramt och mörkfruktigt avslut med ek och cigarrtoner. Ypperligt prisvärt! Domaines Rollan de By i Bordeaux har sina sju vinslott på vänstra stranden runt den lilla byn Begadan i norra Medoc, inte långt från Atlanten och nära mynningen av floden Gironde. Sedan 2011 är svenske Andreas Larsson (Sommeliervärldsmästare 2007) ansvarig för att göra ”assemblage” till detta vin. (Viña Española, 4800 fl.)

winetable_nnyprovat_chateau_yon_figeac

Château Yon-Figeac Saint-Emilion Grand Cru 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 94864, 359 kr

Ceder, fat, blyerts, mörk frukt, svartvinbär, trä, ek och piptobak i nosen. Torrt och stramt med tuggiga tanniner och mörkt röd kraftfull frukt. Merlotdominerat som sig bör på den högra stranden, här med tillägg av 6% cabernet franc och 6% petit verdot. Vingården är uppdelad i olika delar som vinfieras separat i rostfria ståltankar. Vinet lagras sen i nya och äldre fat av fransk ek under 12 månader. De senaste 200 åren har slottet endast haft 5 olika ägare och idag blir man välkomnad av Alain Château som köpte egendomen 2005. (Bibendum, 360 fl.)

winetable_nyprovat_voerzio_barbera_dalba

Roberto Voerzio Barbera d´Alba Il Ceretto 2019, Italien, Piemonte, TSE 94623, 309 kr

Vi har under de senaste lanseringarna lärt känna Roberto Voerzios många skepnader. Hans barbera är inget undantag från excellensen. Rödfruktig, körsbär, maxad hög syra, syrlig frukt, välstrukturerat, grusig textur i ett läskande balanserat örtigt avslut. Voerzio är utan tvekan ett av de erkända och välkända barolonamnen, klart att du ska prova även hans barbera! (Backman & Co, 1980 fl.)

winetable_nyprovat_poliziano_vdip

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2019, Italien, Toscana, TSE 92631, 240 kr

Ytterligare en klassisker på den tillfälliga hyllan, här från södra Toscana med rökiga fat, svart och röd frukt, plommon, körsbär, massor av färska örter och torra kryddor. Stramt och tight, fylligt och kraftfullt med läskande syra och torra tanniner. Maria Stella är namnet på dottern som nu tillsammans med sin bror råder över Polizianos ambitiösa framtid. Pappa Federico Carlettis legend är i trygga händer. (Johan Lidby Vinhandel, 10800 fl.)

winetable_nyprovat_rosso_di_montalcino_fattoria_del_pino

Rosso di Montalcino Fattoria del Pino 2017, Italien, Toscana, TSE 94880, 249 kr

Rödbärig av körsbär, nypron och rosor, viol och örter med tydlig  dock välintegrerad fatton och jordigt mineraliska toner. Sangiovese av hög klass även i denna “Rosso”, mycket kraftfullt och energifyllt, torrt, stramt och ett riktigt powerpackage! Underskönt och ursprungstypiskt så det förslår. Sjunde årgången för Jessica Pellegrino som driver egendomen. (Panache Sweden, 1800 fl.)

Winetable_nyproat_montefalco_rosso0_400

Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2019, Italien, Umbrien, TSV 92319, 149 kr

Återigen en fin sangiovese-dominerad vinare från Umbrien letar sig fram till lansering. Umbrien som verkligen är på gång och som vi kommer få se mycket mer av i framtiden, både högkvalitativt och prisvärt. Här, med lite hjälp av sagrantino och merlot, en rödfruktig, svartfruktig smakbomb, supertorr med klättarande torra tanniner, eldig frukt, körsbär, örter och kryddor i ett långt smakrikt avslut. Certifierat av Equalitas och New Green Revolution står hållbarhet högt på agendan. Bra pris och stor allokering. (Vinunic, 15000 fl.)

Winetable_nyprovat_massimo_lentsch

Massimo Lentsch Cosentino 2018, Italien, Sicilien, TSE 94655, 349 kr

Energisk inledning direkt i nosen, umamistinn röd frukt, vulkanosande och järnrik med steniga mineraler, röd frukt, körsbär och läskande syror upplopp i amok. Ungt vineri med gårdar inte bara på Etna utan även på ön Lipari i den aeoliska skärgården, norr om Sicilien. Vi har tisigare skrivit om Massimos viner och jag hyllade nyligen hans carricante som tyvärr redan sålt slut. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_navaherreros_garnacha

Bodegas Bernabeleva Navaherreros Garnacha 2020, Spanien, Madrid, TSE 92038, 199 kr

Återkommande favorit nu med ny importör. Inbjudande örtig och koncentrerat rödbärig inledning. Läskande och josigt med mörka bär, rosor och viol, torrt med struktur men otroligt gott i ett örtigt kryddigt avslut. En underskön garnacha från biodynamiskt odlade gårdar vid foten av Sierra de Gredos endast en timme norr om Madrid. Mark Isarts vinmakning fortsätter att imponera och priset fortsätter att vara lågt i förhållande till kvalitet. (Budbreak, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_bodegas_corral

Bodegas Corral Gran Reserva 1978, Spanien, Rioja, TSE 94613, 519 kr

Färdiglagrad och drickmogen Rioja med mogna aromer av boken frukt, höstlöv, undervegetation, svamp och tjära. En levande syra lyfter den annars smått övermogna frukten. Druvblenden på denna 44-åring lyder 80% tempranillo, 15% garnacha och 5% mazuelo. Perfekt presenet till nästa års 45-åring eller andra begicelser att fira för det aktuella årtalet. (Quaffable Wines, 360 fl.)

Winetable_nyprovat_tilenus_pagos_de

Bodegas Estefania Tilenus Pagos de Posada 2016, Spanien, Kastilien-León, TSE 94612, 219 kr

För ett par veckor sedan hyllade jag bodegans vita vin på godello som lanserades i TS. Nu dags för deras röda, på mencía och även den med adress i Bierzo. Lätt svettigt doft av röda bär och solvarm frukt, fat och örter. Syrlig frukt, läskande hög syra och trevligt klunkvänligt. Återigen ser vi vinmakargeniet och renässansmannen Raúl Pérez bakom spakarna på Bodegan som annars ägs av MGV Wine Group. (Viña Española, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_aldas_egri_bikaver

St Andrea Àldás Egri Bikavér Superior 2020, Ungern, Eger, TSE 92274, 189 kr

Blåblodigt och tätt parfymerat av järn och blåsvart frukt. Kraften från vinerna i Eger är påtaglig men jag skönjer ett uppsving av fräschör i de senare exemplaren jag provat. Tätt, torrt och stramt men ändå med viss vitalitet och frisk syra. Stilfråga om man gillar det men är du vinintresserad och inte provar vin från denna klassiska stil av Ungern, så är det dags. Druvbenden är omfattande av kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir, syrah, kadarka och blauburgunder. (Winberg & Partner, 960 fl.)

winetable_nyprovat_B_Qa_de_marsays

Chateau Marsyas B-Qa de Marsyas 2018, Libanon, Bekaa, TSV 91902, 199 kr

Mörk doft av torkad söt frukt, fat, dadlar och korinter, örtigt och kryddigt. Druvblenden är internationell på cabernet sauvignon, syrah, mourvedre m fl men vinmakningsmetoderna lokala. Mörkfruktig av solmogen varm frukt, opulenta plommon, körsbär, örter och kryddiga fat. Frisk hög syra och kraftfull med mycket smak av torkad frukt, ett Libanesiskt svar på elegant Amarone. (Enjoy Wine & Spirits, 4200 fl.)

winetbale_nyprovat_zorah_karasi_aeni

Zorah Wines Karasì Areni Noir 2020, Armenien, Vayots Dzor, TSE 93324, 259 kr

Nytt även för mig, vin från Armenien hör inte till vardagsprovningarna även om vinhistorien har sin linda i områdena sydost om Svarta Havet. Svartfruktigt av svartvinbär, slånbär och blåbär, tätt och fylligt, torrt med strama tanniner och läskande pigg syra. Areni noir heter den lokala druvan som odlats och skördats på hög höjd, varsamt pressats och sedan jäst på ståltank och betongfat och lagrad i amforor. (Avec Sweden, 2000 fl.)

winetable_nyprovat_evening_land_seven_springs

Evening Land Seven Springs Pinot Noir 2019, USA, Oregon, TSE 94604, 359 kr

Balanserat, välmakat och mycket gott från Rajat Parr och Sashi Moormans vinmakarprojekt i Oregon och deras biodynamiska vingårdar belägna i Eola-Amity Hills. Rökig reduktiv inledning med doft och smak av jordgubb och skogshallon, sandelträ och gröna örter i en stram struktur med läskande och elektrisik syra. (The Wine Agency Sweden, 600 fl.)

winetable_nyprovat_punt_road_gamay

Punt Road Gamay 2021, Australien, Yarra Valley, TSE 94688, 189 kr

Ni känner väl igen Punt Road från fasta sortimentet där deras pinot noir gjort stor succé. Vi har också njutit deras progressiva vinmakning i vinerna under etiketten Airlie Banks. Här släpps familjen Napoleones gamay fullmatad med mörkt röda körsbär, friskt rödfruktig, saftig och josig. Strukturen är torr med driv i syran och fräsch frukt med välbalanserat sinne och aptitretande finish. (Quaffable Wines, 1872 fl.)

winetable_nyprovat_seppeltsfield

Seppeltsfield Village Barossa Shiraz 2020, Australien, Barossa, TSV 90202, 169 kr

Djupt mörktbärig doft av blåbär och björnbär. Tät stor viskös och köttigt bläckig frukt och fin struktur med järnig mineralisk och örtig karaktär av rökt chark i ett torrt mörkrött och fylligt avslut. En av Barossas riktigt klassiska producenter. Deras historia går tillbaka till 1850, vilket bara är några år efter att man tror att de första druvorna planterades i regionen. För tredje året i rad lanseras denna village-Shiraz. (Quaffable Wines, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_the_signature_Yalumba

Yalumba The Signature 2018, Australien, Barossa, TSE 94687, 439 kr

Ikoniskt Barossavin på vagt överhängande andel cabernet sauvignon och shiraz. Djupt svartbärigt med kraft och energi men inte utan finess. Örtigt av mynta och eukalyptus där en skir fin och hög syra skär genom koncentrationen. Otroligt djup och fokuserad längd, som gjord för ett gäng år i källaren. Företaget ägs och leds i dag av Robert Hill-Smith, femte generationen efter Samuel Smith som 1849 emigrerade till Australien och startade den idag världskända dryckeskoncernen. (Vinunic, 480 fl.)

winetable_nyprovat_craggy_range_te_muna

Craggy Range Te Muna Pinot Noir 2019, Nya Zeeland, Wairarapa, TSE 94644, 279 kr

Biodynamisk topproducent från Martinborough. Förra året var jag småsvår i min bedömning, mest i fråga om stilens bu eller bä. 2019 visar mer karaktär och är syrligt rödbärsdoftande av jordgubb och hallon, sandelträ och ceder. Mjukt fyllig med silkeslena tanniner och silkig syra. Läskande men knastertorrt. Snyggt och välproducerat av Terry Peabody och Master of Wine Steve Smith. Egentligen inte riktigt min stil men utan tvekan ursprungs- och druvtypiskt av högsta kvalitet, väl värd att belysas! (Divine, 720 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.