Grab a Bottle – tre toppviner till höstmaten
Lästid: 1 minut
Hösten kryper på allt närmre med sitt mörker och sin kyla. Men nejdå, det är inte bara depp med höst – nu är också tiden att verkligen börja njuta av långkok, raguer och rustika grytor. Och självklart krävs det matchande viner i glaset! Andreas Grube tipsar om tre rödviner som sitter klockrent till höstens mat.
Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône 2020, Frankrike, nr 71832, 119 kr
Riktigt bra Côtes-du-Rhône för den här facila pengen. Här är det syrah-druvan som leder vägen, vilket känns i den florala violparfymen och den härliga bärigheten där både hallon, björnbär och körsbär får plats. På toppen också lite stänk av vitpeppar och torkade örter.
Quara Single Vineyard Malbec 2019, Argentina, nr 6551, 159 kr
Lysande bra malbec som både bjuder på tät struktur och koncentration, och på samma gång en elegant finess, bland annat tack vare vingårdar som ligger ungefär 2 000 meter över havet. Doft och smak av svartvinbär, mogna körsbär, björnbär, vanilj, lakrits och svartpeppar.
I samarbete med Riedel
Riedel Veloce, Syrah/Shiraz, 2 pack, 501 kr
Glaset passar till fylliga, aromatiska viner med en måttlig mängd tanniner så som nya världens Shiraz. Formen på kupan förstärker doften och den generösa smaken, vilket ger vinet en perfekt balans mellan frukt, syra och strävhet.
Baron de Ley Reserva 2017, Spanien, nr 2525, 119 kr
Jomenvisst, Rioja sitter verkligen som en dröm till den höstligt mustiga maten, och den här pavan bjuder på väldigt mycket komplexitet, mognad och smakdjup för pengen. Här bjuds på generöst med vaniljtoner, torkade körsbär, färsk tobak, kanel, fatkrydda, nymalet kaffe och lite choklad i doft och smak. Ös på med vitlök och örter i maten och lyckan är gjord.
Annons
Cecchi Chianti Classico Storia di Famiglia 2019
Cecchi Chianti Classico Storia di Famiglia 2019
Prissänkt och kritikerrosat från familjen Cecchi i Toscana. Ett rött vin med rik och välbalanserad smak av skogshallon, körsbär, viol och jordgubbar. Belönad med högsta betyg i Italiens mest prestigefyllda vin- och matguide – Gambero Rosso. Servera till italiensk hårdost eller en caprese med tomat, buffelmozzarella, basilika och nötig olivolja.