Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 8 december

Nyprovat – tillfälligt sortiment 8 december

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 18 minuter

"Torstig var hon och uttorstig är jag; vi är torstiga alla" När det lackar mot jul får jag alltid Bellmans texter i huvudet, oftast sjungna genom tolkningar av Åkerström eller Vreeswijk eller som i Märk hur vår skugga, citerat här ovan, i min favoritversion av Imperiet och Thåströms sargade sorgsna koncentrerade röst som en skärande kniv genom vintermörkret. Med de tonerna i mina öron har jag Nyprovat igenom ännu ett 70-tal viner för årets sista lansering i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Det är en ansenlig skara av exklusivitet som står för juldörren. I övrigt vill jag bara tacka för det här året av NYPROVAT och hoppas att vi ses i mitten av januari igen, och då med nya viner jag redan börjat prova. Med det sagt önskar jag er alla en God Jul och ett Gott Nytt År och kom ihåg, drick inte för att glömma, drick för att minnas! //Eder, Polaren Pär!

I webblanseringen, torsdag 7 december kl 10.00, radas den ena klassikern upp efter den andra, eller vad sägs om idel kanonviner från kaliforniska Shafer och italienska Masseto, Produttori Barbaresco, Gaja, Pieve Santa Restituta och Ornellaia. Från Champagne med toppårgångar från Salon, Henriot, Deutz, Krug och Taittinger Comtes de Champagne, från Bourgogne en hel svit av helt fantastiska Domaine de la Vougeraie och från Bordeaux  toppslotten Chateau Latour, Chateau d’Yquem och Château Lafite Rothschild. Spanien vill inte vara sämre och frestar med Rodas toppviner Cirsion och Reserva och de flesta i stora format dessutom. För den med något mer sansad och begränsad ekonomi finns även ett antal finfina vintips i bargain-klass här nedanför i det “vanliga TS-släppet”.

Nyprovat – tillfälligt sortiment 8 december på Systembolaget

 

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Kullabergs Vingård Josefinelust Brut Zero 2021

Kullabergs Vingård Josefinelust Brut Zero 2021, Sverige, Skåne, TSE 94508, 329 kr

Klart att ni ska servera svenskt kvalitetsbubbel på nyår, särskilt med så här hög standard och svansföring. Frisk nos där vi i normala fall känner igen solarisaromerna, som vi börjar lära oss dem, med sin grapefrukt, krusbär och örtschampo. Men här, istället, en blend av donauriesling, souvignier gris och muscaris som likt solaristonerna skiner igenom även i smaken och genomborrar en syrlig mjuk mousse med skyhög syra, krispig mineralitet i ett syrligt långt avslut. Från den kustnära vingården Josefinlust på Kullahalvön i Skåne och från händerna på Sveriges mest karismatiska vinmakare K Felix G Åhrberg. (Kullabergs Vingård, 2000 fl.)

Flaskbild på Bründlmayer Brut Reserve

Bründlmayer Brut Reserve, Österrike, Niederösterreich, TSV 91113, 279 kr

Österrikiskt bubbel hör inte till vanligheterna och de är inte direkt kända för sina mousserande viner men faktum är att de har enastående material att jobba med. Här, åter en favorit, från Bründlmayers terrasserade vingårdar i Langenlois. Traditionella metoden av druvblenden pinot noir, chardonnay, pinot gris, pinot blanc och grüner veltliner. Traditionell metod med lagring på österrikiska fat har gett ett friskt fruktigt vin med djup gulfruktig nos, tät och läskande syra med päron och persika i ett mjukt och lätt pepprigt avslut. (Vinunic, 2400 fl.)

Flaskbild på Sébastien Brunet Le Naturel Pet Nat 2021

Sébastien Brunet Le Naturel Pet Nat 2021, Frankrike, Loiredalen, TSE 93267, 199 kr

Ekologiskt chenin-brus från Vouvray, fullödig naturlig doft och smak av djupt gul frukt, kamomill och bivax. Smakfullt avvägd av äpple, citrus och mogna gula plommon, kaprifol och honung. Mjuk mousse, skönsjungande hög syra i ett långt mineraliskt efterspel med finessrik och aptitlig fettma i texturen. Den lilla egendomen utanför byn Chancay har gått i arv i flera generationer och där har aldrig använts pesticider eller konstgödsel. Sébastien tog över sin pappas gård redan 2006 och har sedan dess utvecklat sina viner magnifikt. (Wine Trade, 4800 fl.)

Flaskbild på Deutz Brut Millésimé 2016

Deutz Brut Millésimé 2016, Frankrike, Champagne, TSE 93142, 699 kr

Exklusivt årgångsbubbel med hög densitet, fylligt, energiskt, mineraliskt och läskande friskt. Koncentrerad frukt med elegant generös mousse som brusar i exceptionell längd innan smakkavalkaden av gulgrön frukt, gula kex, citrus och äpple tar över i en tät krämig kropp, fylligt och energiskt med en lång koncentrerad finish av nötter och mineral. Stort och elegant, sirligt och ljuvligt snyggt! (Swedish Brand, 600 fl.)

Flaskbild på Deutz Brut Rosé Millésimé 2016

Deutz Brut Rosé Millésimé 2016, Frankrike, Champagne, TSE 93857, 799 kr

En helt otrolig rosé från samma fina årgång som ovan. “Deutzmetal” som jag brukar kalla den, i blekt laxrosa inramning med en brödig och kexig inledning i nosen som sjunger med volymiös rödäppelkaraktär. Här förgylls den spirande sprittiga, men samtidigt mogna sammansatta, moussen med färska röda bär, frisk energi och en läskande mineralisk syra, rakt in i en fylligt generös kroppshydda. Riktig lyx, som till den inte helt modesta prislappen, faktiskt klassar in som en Super Bargain! (Swedish Brand, 360 fl.)

Flaskbild på Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Millésimé 2015

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Millésimé 2015, Frankrike, Champagne, TSE 94512, 519 kr

Från charmiga och smått blyga Jacques Diebolt med dottern Isabelle en inbjudande och murrig chardonnay. Floral citrusnos, örtig och lätt brödig. Fyllig kropp med generös och mjuk mousse, hög syrlig fruktig syra och lätt örtighet i finishen. Elegant, floral och ärofyllt vibrerande med otrolig fräschör, redo att klunkas, njutas, sippas och öven att lagras. Jäsning sker i ståltankar vid låg temperatur. Från den, från början, underskattade årgången 2015, som nu visar sig mer och mer tillgänglig och vital. (The WineAgency, 360 fl.)

Flaskbild på Champagne Gosset Grande Reserve Brut

Champagne Gosset Grande Reserve Brut, Frankrike, Champagne, TSE 94260, 469 kr

Gosset grundades 1584 av Pierre Gosset, och är det äldsta vinhuset från byn Aÿ, även om man idag mer geografiskt rätt håller till i Epernay. Frisk syrlig nos av citrus, melon, äpple och nougat med lätt brödighet. Mjuk mousse med frisk smak av gul stenfrukt, äpple, citrus och mineral. Torr och stram men samtidigt generös och fylligt krämig som visar på fin balans där en lång syrlig och frisk eftersmak bjuder en lätt rökig mineralitet. Den gamla antika flaskan är bibehållen för att ytterligare lyfta fram den långa traditionen av kvalitet och för att särskilja sig från andra varumärken. Ett vinhus med lång historia med anor från 1700-talet. (Divine, 3600 fl.)

Flaskbild på Veuve Clicquot Vintage Brut 2015

Veuve Clicquot Vintage Brut 2015, Frankrike, Champagne, TSE 94328, 699 kr

Gula änkans årgångsvin från blyga men uppstickar-årgången 2015 uppvisar en fruktig nos med lätt kexig brödighet och nougat. Syrligt gulfruktig smak av citrus, gula plommon och örter med frisk syra och lätt elegant mousse i en fin och lång eftersmak. Blenden är av hälften pinot noir, med trettio procent chardonnay och tjugo procent meunier. Hög frächörfaktor! (Moët Hennessy Sverige, 1596 fl.)

Flaskbild på Veuve Clicquot Vintage Rosé 2015

Veuve Clicquot Vintage Rosé 2015, Frankrike, Champagne, TSE 94418, 779 kr

Guldigt rosa med mjuk rödbärig nos, elegant och lätt extrovert fylligt krämig textur med stram syra och torrt avslut. Stort maffigt och schangdobelt. Barbe-Nicole Ponsardin föddes 1777 och gifte sig med François Clicquot 1798 men blev änka redan 1805. Hon ärvde då sin makes vinhus och ägnade resten av sitt liv till att utveckla champagnehuset där hennes viner blev internationellt kända som “den gula änkan”. (Moët Hennessy Sverige, 360 fl.)

Flaskbild på Veuve Clicquot La Grande Dame 2015

Veuve Clicquot La Grande Dame 2015, Frankrike, Champagne, TSE 94270, 1899 kr

Prestigevinet La Grande Dame bjuder en blend på brorslotten pinot noir med endast ett tionde chardonnay. Stor doft med autolytisk karaktär av brioche, nougat och mogna gula äpplen. Stor och bred mousse, krämigt fyllig kropp, energiskt och maffigt med hög syra och läskande frisk längd som trängs av eleganta toner av citrus, äpple, nougat och nötter. Torrt avslut med syrligt fruktig energi, Wow! (Moët Hennessy Sverige, 360 fl.)

Flaskbild på Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut, Frankrike, Champagne, TSV 92118, 699 kr

Ett av lanserings absoluta toppviner, Heidsiecks chardonnay är alltid i högform och nu med ny etikett som enklare signalerar Blanc de Blancs är det väl ingen frågan om att budskapet ska gå fram. Nyligen utvald till årets vin på Allt om Vingalan Årets Vinare för sin Brut Réserve, är det ingen tvekan om Champagne Charlies status hos svenska konsumenter och bland kollegor i vinkribentskrået. Importören har gjort ett helt otroligt jobb att väcka liv i en slumrande björn och det med rätta. Elegant nos av toast, äpple och citrus med mjuk mousse, sirligt och otroligt välbalanserat med mineralisk läskande krämig och kraftfull finess. Mjukt brödig med citrus och äppeltoner i en lång eftersmak. (Provinum Vinhandel, 3240 fl.)

Flaskbild på Agusti Torello Gran Reserva Barrica 2019

Agusti Torello Gran Reserva Barrica 2019, Spanien, Cava, TSV 90309, 249 kr

Ekologisk macabeo från vingården Finca Pla dels Fidels i Katalonien, med en pigg nos, aromatisk av örter, grapefrukt och citrus med vagt brödig karaktär. Syrligt fruktig hög syra, spritsig, vass och lite spretig mousse, i en aptitlig grapefruktbitter finish. (Viña Española, 3600 fl.)

Flaskbild på Agusti Torello Kripta Brut Nature Gran Reserva 2015

Agusti Torello Kripta Brut Nature Gran Reserva 2015, Spanien, Cava, TSE 94586, 699 kr

Ekologisk rugbybollsflaska eller är det en barbacava eller en bowlingkägla, ja saken är osäker men en sak är säker och att det är att det är ett välgjort vin. Men värt priset? Nja, inte när vilken lekman som helst kan räkna ut att det är den oförsvarbara paketeringen som kostar i sammanhanget. Kanske funkar det som en bra present, men jag skulle inte spendera nästan 700 kronor på ett vin som inte ens kan stå själv, än sämre på att stå rakt än farbror Leif på julfyllan. Hursom, ett habilt vin i käglan med brödiga toner, gul frukt, rostbröd, gula kex och mineral. Hög syra, energi i avslutet som är hel torr, avslutet fyllt av äpple och citrus, örtigt av bittercitrusbeska och grapefrukt. (Viña Española, 120 fl.)

Flaskbild på Jacob Premium Cuvée

Jacob Premium Cuvée, Australien, Adelaide, TSV 92583, 129 kr

En direkt prisfråga, för 129 kronor är det en helt OK deal för denna nya blend av klassisk champenoise-stil, pinot noir, chardonnay och meunier. Ett relativt enkelt men väldesignat vin med lätt brödig ton, citrus och äpple. Tät, fyllig och stor men med mjuk mousse mot en frisk syra i välmående balans. (Pernod Ricard Sweden, 6000 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Vignobles Günther-Chéreau Château de la Gravelle 2022

Vignobles Günther-Chéreau Château de la Gravelle 2022, Frankrike, Loiredalen, TSV 95026, 175 kr

Ekologisk melon de bourgogne eller muscadet från Sèvre et Maine med ett otroligt pris kontra kvalitet. Ostronens gudomligt passande vin, där havets sälta och mineralitet lirar fint med den gulfruktighet som dominerar vinet. Sirglig av citrus, mogna gröna äpplen och vanilj, även här med havsmineralisk sälta och ostronskal, toppad syra, frisk och tät med lätta jästtoner som ger en fulländad fyllnad. Från lerjordar och vulkanisk mark har sedan druvorna vinifierats i glasbelagda betongtankar som förvaras under jord. Efter avslutad jäsning får vinet vila i tanken tillsammans med jästfällningen i åtta månader, därav den fyllighet som uppenbarar sig under den sirliga syran och krispigt salta mineraliteten. Günther-Chéreau ägs och drivs av mor och dotter Véronique och Aurore Günther-Chéreau, älsk även på den! (Vinunic, 4800 fl.)

Flaskbild på Rijckaert Bourgogne Aligoté Bien Elevé 2021

Rijckaert Bourgogne Aligoté Bien Elevé 2021, Frankrike, Bourgogne, TSE 94505, 229 kr

Rijkaert gör inte bara vin i Jura. Här ser vi en fin aligoté från gamla vinstockar som sprudlar av energi och koncentration. Gulfruktig av citrus och gula äpplen, syrligt och tight med stram touch av jästfyllnad och mallotoner som bryts av en frisk syra och läskande fruktighet i strikta tyglar, energiskt och piggt. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Flaskbild på Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2021

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2021, USA, Kalifornien, TSE 94031, 299 kr

Ett av veckans toppviner på den vita sidan, framförallt för en som jag, som älskar chardonnay när den får låta ursprung och terroir skina igenom. Gul exotisk frukt och bakad citron, frisk nyanserad och komplex, fyllig nos, ananas, kokos, fat och nötter. Generös fräschör i den friska syran som bjuder till med både mineralitet och med fenolisk mognad, nästan tanninstrukturerat, som ger energi och örter och pang och boom – ett otroligt vin för den modesta prislappen! (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

Flaskbild på Viña Errazuriz Las Pizarras Chardonnay 2021

Viña Errazuriz Las Pizarras Chardonnay 2021, Chile, Aconcagua, TSE 93164, 799 kr

Exklusiv chardonnay från Aconcagua, som för vinodling är optimalt med sina svala och regniga vintrar, heta och torra somrar samt fuktiga vindar från Stilla Havet. Elegant och kvalitativt med tät gulfruktig nos, fylld av nötter och vanilj, ceder och ekfat, som med frisk syra skär genom den feta texturen och ger en energisk kick i finishen av citrus, örter, vanilj och nötter. (Winemarket Nordic, 180 fl.)

Flaskbild på Leogate Estate Brokenback Semillon 2022

Leogate Estate Brokenback Semillon 2022, Australien, Hunter Valley, TSV 93407, 149 kr

Inte bara för att det är ett attraktivt pris för en såpass välkomponerad semillon så ger ju resten av historien och personerna bakom en film noir känsla som är svår att komma ifrån. Om Tarrantino hade gjort en film som utspelade sig i Australien hade det här scenariot inte varit “far fetched” – Leogate Estate ligger vid bergen Brokenback i omrpdet Pokolbin i regionen Hunter Valley. Ägarna heter Bill och Vicki Widin och vinmakaren Mark Woods – frågor på det? I övrigt ett vin med mycket karaktär, som inleds med en örtig gulfruktig nos, floralt blommig och som i munnen sjuder av blomster och hög syra, friskt och syrligt fruktigt med ett lätt surfruktigt avslut som rinner ut lite tunt. (The WineAgency, 3600 fl.)

Flaskbild på Small Wonder Riesling 2022

Small Wonder Riesling 2022, Australien, Tasmanien, TSE 94577, 179 kr

Cool climate riesling från up and coming och mer än lovligt hippa Tasmanien, dessutom till ett attraktivt pris för den som vill uppleva ett nytt riesling i ett skimmer av ren och skär tasmanskt djävulskap. Gulfruktig med gröna toner, gummi, kerosene och nötter. Vidare smaker av äpple, päron, krusbär och citron i en tight stram men energisk stil där eftersmaken hintar av petroleum och lyfter av päron och örter. Enkelt men charmigt och lättklunkat. (Handpicked Wines, 1800 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Moltès Steinstück Vin Orange 2021

Moltès Steinstück Vin Orange 2021, Frankrike, Alsace, TSE 94286, 249 kr

Ekologisk gewürz som i sin motsträviga uppenbarelse visar upp sin bästa sida. Bärnstensorange till färgen med aromatiskt örtig nos, gul stenfrukt som aprikos och persika med florala toner av kamomill, kaprifol och sötfrisk av honung. Stram och tannintät med syrlig smak av , honung, persika, aprikos, blommor och örter. Tight struktur, lätta fenoliska tanniner och skalbeska. Torrt och fylligt. En lätt udda och oehört örtig stil som jag inte rekommenderar för nybörjare, men väl för sökare inom vinskrået, för det är spännande och smarrigt om man, liksom, fattar grejen! (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Flaskbild på Paraschos OrangeOne 2020

Paraschos OrangeOne 2020, Italien, Friuli-Venezia-Giulia, TSE 91222, 299 kr

Naturligt orangepang från en av de som på riktigt är Trve i området. Druvblenden av tokai friulano, malvasia och ribolla gialla har med sin skalmaceration gett en otrolig aromatisk nos av aprikos, persika, örter och naturliga jästtoner. Friskt syrlig frukt, energiskt och egensinnigt med läskande syra, tighta tanniner och lång aprikossprängd längd. (Panache, 1800 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Louis Jadot Beaune Premier Cru Boucherottes 2021

Louis Jadot Beaune Premier Cru Boucherottes 2021, Frankrike, Bourgogne, TSE 94515, 529 kr

Mogen jordgubbs- och körsbärsnos med sandelträ i en läskande frisk och körsbärskärnebesk tät och tight ungdomlig utstyrsel i ett fruktbärigt torrt avslut. Hyfsat tillgänglig redan nu, men behöver luft. Annars, låt den gärna ligga till sig lite till, ett par år minst, för bästa utväxling. Vingården Les Boucherottes ligger i södra delen av kommunen, delvis angränsande till Pommard. (Wine Affair, 720 fl.)

Flaskbild på Delas Crozes-Hermitage Domaine des Grands Chemins 2020

Delas Crozes-Hermitage Domaine des Grands Chemins 2020, Frankrike, Rhônedalen, TSE 93471, 379 kr

Tät aromatik av svettig lädersadel, örter och rökig mineralitet. Elegant, smakrikt och djupt med sinnrik finess. Frisk syra i balans med tät textur och mogna tanniner, runda smaker av krossade bär, svarta och mörkt röda i ett kryddigt, pepprigt och örtigt finstämt avslut. Delas är grundat 1835 samt är en av de främsta producenterna för klassiska och tidlösa röda och vita viner från hållbara odlingar i norra Rhônedalen och runt Hermitage-berget. Idag ägs Delas av champagneproducenten Deutz. (Ward Wines, 360 fl.)

Flaskbild på Clos Bellane 2021

Clos Bellane 2021, Frankrike, Rhônedalen, TSV 95003, 189 kr

Ekologisk prisvärd Côtes-du-Rhône-Villages från Valréas av grenache och syrah från hög höjd. Här trängs mörka bär, svartvinbär, blåbär, björnbär, lavendel, viol, garrigueörter och svarta oliver i en frisk och josig, men samtidigt, tät struktur, svartfruktig men ljus, fräsch och komplex. Ett stort vin för pengarna, tungt rustikt möter fjäderlätt elegans. (Ybenets Wine, 6600 fl.)

Flaskbild på Mas de Boislauzon Côtes-du-Rhône Villages 2021

Mas de Boislauzon Côtes-du-Rhône Villages 2021, Frankrike, Rhônedalen, TSE 93890, 165 kr

Ett till mycket prisvärt Côtes-du-Rhône-Villages vin med djup aromatik av mustiga mörka bär. Energisk syrlig frisk frukt, koncentrerad och fyllig med täta tanniner och eftersmak av örter, kryddor, lagerblad, viol, lavendel och svarta oliver. Jag har provat flertalet tidigare årgångar och gillat samtliga. Ekologiskt odlade druvor av de lokala storheterna mourvèdre, grenache, syrah och carignan, ofiltrerat och naturligt.(Budbreak, 4800 fl.)

Flaskbild på Domaine Giraud Châteauneuf-du-Pape Tradition 2020

Domaine Giraud Châteauneuf-du-Pape Tradition 2020, Frankrike, Rhônedalen, TSE 93549, 474 kr

Familjevineri som nästa år fyller 50 år. Ekocertifierade med stor mån om hantverket att odla och vinifiera druvor till vin, gör de praktfulla cuvéer i led med anor och tradition. Friskt rödbärig, fyllig och tät av örter, fat och frukt. En läskande saliverande syra bygger broar med struktur och textur genom aromer av örter, kaffe, kakao och lakrits. Druvblenden är 80 procent grenache, 15 procent syrah och fem mourvèdre. (Wine Group Sweden, 600 fl.)

Flaskbild på Château La Branne 2020

Château La Branne 2020, Frankrike, Bordeaux, TSV 92974, 179 kr

Bargain-flagga från Médoc med rökig kraftfull nos. Mörkbärig med rostade ekfat, frisk syra, något fattyngd frukt och torrt avslut. Relativt enkelt men till priset sett en riktigt bra deal. Odlingarna består av cirka hälften merlot och cabernet sauvignon samt en liten del petit verdot, precis som andelen i vinet avspeglar sig. Vinmakare är ägaren Philipp Videau och Antoine Medeville. (Tryffelsvinet, 8000 fl.)

Flaskbild på Château Lynch-Bages 2015

Château Lynch-Bages 2015, Frankrike, Bordeaux, TSE 92992, 2279 kr

Exklusivt från en av Pauillacs toppegendomar. Djup aromatik av mörka körsbär, plommon, björnbär och cederträ, mycket elegant och välbalanserat. Torrt och stramt med djup koncentration i frukten, komplex och förtjusande. Ett stort vin som i jämförelse med toppslotten i Bordeaux och mindre välrenommerade burgundiska hus definitivt klassas som en bargain, priset till trots. En bra vininvestering, då vinet, trots redan åtta år på nacken, har ett långt liv framför sig av hög lagringskvalitet. (Vin Selekt, 60 fl.)

Flaskbild på Mas Bécha Classique 2021

Mas Bécha Classique 2021, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSE 92647, 179 kr

Ekologisk syrah, grenache och mourvèdre från Côtes du Roussillon strax utanför Perpignan och från höjder med utsikt över både Spanien och Medelhavet. Rödblåfruktig, mörkt bärig nos med hög syra och smaker av syrliga mörka bär, körsbär, blåbär, björnbär i ett solvamt avslut, fullt av lokala örter. Etiketterna på de olika cuvéerna pryds av porträtt på olika familjemedlemmar till vinmakaren och ägaren Charles Pérez, designade varje årgång av en ny konstnär. (Apricot, 1800 fl.)

Flaskbild på Sandro Fay Costa Bassa Valtellina Superiore 2020

Sandro Fay Costa Bassa Valtellina Superiore 2020, Italien, Lombardiet, TSE 92701, 209 kr

Alpnebbiolo med aromatiska toner av mogen körsbärsfrukt, rosor och viol. Frisk hög syra, läskande sval och elektrisk på tungan. Stram tuggig tannin i ett långt örtkryddigt avslut. Normalt känner vi druvan som nebbiolo, men här i Valtellina går den under namnet chiavennasca och traditionellt lagras den på botti och naturligtvis ska den provas och avnjutas. (Budbreak, 7200 fl.)

Flaskbild på Alessandro e Gian Natale Fantino Rosso dei Dardi 2021

Alessandro e Gian Natale Fantino Rosso dei Dardi 2021, Italien, Piemonte, TSE 93998, 189 kr

Frisk nos av rödbärig frukt, läskande frisk och sirligt syrlig. Fjäderlätt frukt, grundad i torra tanniner och kraftfull struktur. Från en familjeegendom i Monforte som drivs av bröderna Alessandro och Gian Natale Fantino som vi stiftat bekantskap med vid tidigare lanseringar. Bröderna arbetade från 1978 till 1997 som enologer och ansvarade för vingårdarna hos Baroloproducenten Bartolo Mascarello. Detta är en 100 procentig nebbiolo från Langhe nedklassad till en Rosso. Mycket prisvärt och mycket gott! (Panache, 4800 fl.)

Flaskbild på Albino Rocca Barbaresco 2020

Albino Rocca Barbaresco 2020, Italien, Piemonte, TSE 90648, 379 kr

Aromatisk nos av körsbär, viol, nypon, rosor, tjära och rostade fattoner. Vidare svarta körsbär och plommon, örter och kryddor, tät stram och energiskt kraftfull i smak och struktur med torra tanniner i en komplex elegant koncentration. Druvorna till det här vinet kommer från familjens yngsta vingårdar i Neive, Barbaresco och S. Rocco Seno d’Elvo. (Wine Affair, 1500 fl.)

Flaskbild på Albino Rocca Barbaresco Ronchi 2019

Albino Rocca Barbaresco Ronchi 2019, Italien, Piemonte, TSE 92061, 499 kr

Nebiolonos med djup aromatik av mörka körsbär, mineral, ekfat, ros, tjära och skogsbär. Torr och stram med tight krullande tanniner, rullande syra och frisk frukt, tät koncentration, örtigt stram men generös i frukten, elegant och läcker. Modern teknik och traditionella metoder genomsyrar familjen Roccas hållbarhetsarbete och vinmakning vilket gör dem till en av de mest intressanta producenterna i Barbaresco. (Wine Affair, 342 fl.)

Flaskbild på Bertani Amarone della Valpolicella Classico 2013

Bertani Amarone della Valpolicella Classico 2013, Italien, Venetien, TSE 92815, 999 kr

Som riktig Amarone en gång smakade och som den bör smaka när den kommer från Classico-området och besitter tio år av mognad. Bertani koncentrerar sin Amarone runt corvina veronese och en mindre andel rondinella. Färgen är djupt tegelröd och det förgylls av mogna toner i nosen, aromer av torkad frukt, katrinplommon, fikon och kryddiga fat. Syrligt och sirligt, stort och kraftfullt med lång koncentrerad  eftersmak av bakad frukt, sultanrussin, fikon, lakrits, Gold river-snus och cherry chocolate cake. Kontentan; tät, koncentrerad och kraftfull och långt ifrån fasta sortimentets många prispressande “Starbuck-Amarones”. (Oenoforos, 180 fl.)

Flaskbild på San Felice Il Grigio Chianti Classico Gran Selezione 2020

San Felice Il Grigio Chianti Classico Gran Selezione 2020, Italien, Toscana, TSV 91245, 359 kr

San Felice är en ny bekantskap för mig, men en trevlig en. Doften domineras direkt av svarta körsbär, plommon och rostade fattoner, örter och kryddor. Torr, stram och koncentrerad stor smakbild av mörka körsbär, läder, stall och mineralisk järnrik jordighet. Beteckningen “Gran Selezione” infördes så sent som år 2014 och är numera den högsta kvalitetsnivån i Chianti Classico, på toppen av pyramiden. Vissa speciella krav måste uppfyllas uppfyllas, som att alla druvor måste odlas på egendomen och att vinet lagras i minst 30 månader på ekfat och minst tre månader på flaska. Vinet måste dessutom innehålla minst 80 procent av druvan sangiovese. (Moestue & Cask, 3600 fl.)

Flaskbild på Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2021

Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2021, Italien, Toscana, TSE 92637, 519 kr

Ornellaias andravin är elegant mörkrödfruktig, tät och frisk med komplex fyllnad och energisk elegans. Mörkbärig, blåsvartfruktig och pepprig med torra tanniner i ett kryddigt stort och maffigt avslut. Hälften merlot med delar cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot som vuxit ur sandiga jordar i en idag gammal vingård. Smakar som Ornellaia gjorde på 90-talet. Jag säger det igen, Super Toscanarna är på väg tillbaka in i matchen, med finess och mindre fattyngd. (Carovin, 1200 fl.)

Flaskbild på Ornellaia 2020

Ornellaia 2020, Italien, Toscana, TSE 93754, 2199 kr

Årgång 2020 av toppvinet Ornellaia har fått namnet La Proporzione och de flaskor med specialdesignad etikett bär denna årgång ett verk av den amerikanske konceptkonstnären Joseph Kosuth. Ett stort vin, energiskt med mörk frukt, koncentrerat och fokuserat. Ännu något tight och knuten men med skarp syra, tät fruktighet, svartbärig med cedertoner och komplex mineralitet. Välbalanserat ända in i kaklet. (Carovin, 660 fl.)

Flakbild på Roda I 2018

Roda I 2018, Spanien, Rioja, TSE 94342, 489 kr

Exklusiv årligen återkommande klassiker. En elegant och maffig blend av mestadels tempranillo med mindre influencer av graciano och garnacha vilket gett koncentrerade aromer av mörka röda bär, vanilj och amerikanska ekfat i tät struktur. Fylligt och kraftfullt stram och elegant, extra allt med proteinkäkande tanniner och avslut i örtig excellens. Druvorna till detta vin kommer från 30 år gamla “bush vines”. (Primewine/Solera, 1890 fl.)

Flaskbild på Bodegas La Horra Corimbo 2018

Bodegas La Horra Corimbo 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94335, 269 kr

Corimbo är ovan nämnda Rodas projekt i Ribera del Duero, även här på på druvan tinta del paìs (tempranillo). Och likt syskonvinet är det full koncentration som gäller. Svartfruktigt mörkbärigt med kryddiga fat i en knastertorr, stram struktur med ett friskt eldigt och kryddigt pepprigt avslut. (Primewine/Solera, 2400 fl.)

Flaskbild på Bodegas La Horra Corimbo I 2017

Bodegas La Horra Corimbo I 2017, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94338, 469 kr

Snäppet upp från ovan nämnda Corimbo, här med koncentrerad mörkt rödsvart frukt med mycket elegant och fin längd. Svartbärigt och mörkfruktigt, tätt och stramt med fyllig frukt, koncentrerat och energiskt med inbjudande peppriga, mogna toner av örter och kryddor i en finish som är längre än långt. (Primewine/Solera, 690 fl.)

Flaskbild på Quinta do Crasto Reserva Old Vines 2020

Quinta do Crasto Reserva Old Vines 2020, Portugal, Douro, TSE 52455, 325 kr

Djupt mörkdoftande av blåbär och svarta bär med tydlig trä-närvaro, torr stram och koncentrerad men inget som märker ut den som riktigt unik, men med sagt, ett kvalitativt och angenämt vin. Svartfruktig med tydliga rostade fattoner, örtig av lakrits, tobak och kakao i avslutet som annars domineras av svartbärighet. Druvblenden består av mestadels touriga nacional. Quinta do Crasto ingår i den prestigefyllda gruppen ”The Douro Boys” som bildades 2003 för att visa Douros stora potential för de torra vinerna vid sidan om portvinerna. (Enjoy Wine & Spirits, 480 fl.)

Flaskbild på Saurwein Nom Pinot Noir 2022

Saurwein Nom Pinot Noir 2022, Sydafrika, Elandskloof, TSE 93910, 429 kr

Atypisk pinotreduktiv energikick av jordgubb, hallon, sandelträ och friska färska örter i nosen. En körsbärsfruktig parfymbomb med tranbär, röda vinbär och syrliga röda bär. Koncentrerad och fyllig, komplex och livgivande. Mycket gott, flirtigt, personligt och charmigt från en av Sydafrikas allra klarast lysande kvinnliga vinstjärnor. (Johan Lidby Vinhandel, 300 fl.)

Flaskbild på Au Bon Climat Sanford & Benedict Pinot Noir 2020

Au Bon Climat Sanford & Benedict Pinot Noir 2020, USA, Kalifornien, TSE 94414, 519 kr

Vingårdsvin från toppläge i Santa Ynez Valley med läckert parfymerad och inbjudande aptitlig aromatik av mörka bär och sandelträ. Läskande frisk och mycket välbalanserat mellan syra, struktur och genialiskt integrerade tanniner. Smaker hänger kvar länge, smaker som av vildhallon och örter följer med ända in till slutet. Årgången då grundaren till Au Bon Climat, Jim Clendenen, gick bort, alldeles för tidigt. Jim var en levande legend inom den kaliforniska vinnäringen, en visionär som sett det mesta och var bundis med de flesta. Jag har alltid varit svag för ABC’s viner och 2020 är inget undantag. Det är så här vi för alltid ska minnas sista årgången för hädangångne legendaren Jim Clendenen. (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

Mer om Au Bon Climat av Karin Ericson

 

Flaskbild på Continuum 2019

Continuum 2019, USA, Kalifornien, TSE 93939, 2895 kr

Maffig och generös bordelaise-blend från Napa Valley och familjen Mondavis samlade energier, där hälften består av cabernet sauvignon, en något mindre del cabernet franc och små inflikar av petit verdot och merlot. Mjukt rödbärig och mörkfruktig nos med inslag av fat. Tät frukt, fyllig kropp med tuggiga tanniner, solmogen värmande frukt i ett långt torrt avslut med lätt mineralisk touch. Ett synnerligen elegant och förföriskt unikt vin, dynamiskt och passionerat. (The Wineagency, 192 fl.)

Flaskbild på Snowden Brothers Vineyard Cabernet Sauvignon 2019

Snowden Brothers Vineyard Cabernet Sauvignon 2019, USA, Kalifornien, TSE 91243, 1075 kr

Mer ursnygg Napa-cab-blend, mörkfruktig av svartvinbär och plommon med en stram, tät och maffig energi i silkig lätt och fräsch stil med mjuka tanniner, solmogen frukt, mjuka fattoner av vanilj och nötter där cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot dragit det längsta strået. Snowden Vineyards drivs idag av andra och tredje generationens vinproducenter. Vinmakare är Diana Snowden Seysses som tog sin oenologiexamen från University of California år 2001 och som arbetat på flera välrenommerade vingårdar i både Napa och Bourgogne. Sedan 2003 är Diana också vinmakare på en av de främsta vinegendomarna i Bourgogne; Domaine Dujac, där hon är ingift med en av sönerna till legendariske Jaques, Jeremy. (The Wineagency, 180 fl.)

Flaskbild på Ojai Discipulo Pinot Noir 2021

Ojai Discipulo Pinot Noir 2021, USA, Kalifornien, TSE 90552, 499 kr

Mörkbärigt av körsbär, jordgubb och örtkryddor. Stort maffigt och energiskt med läskande frisk syra, seriöst strukturerat och mycket elegant. Hallonfrisk smak med jordgubb och sandelträ, tät och fylligt komplex med läskande syra, djupt fruktigt och mörkbärigt avslut. Ett vin från Adam Tolmachs minimalistiska hantverk. Adam har gjort vin i Santa Barbara sedan 1982 och var en av de som balanserade initiativet ”In pursuit of balance” allra längst. (Divine, 360 fl.)

Flaskbild på Pino Román Tinto País 2022

Pino Román Tinto País 2022, Chile, Valle del Itata, TSE 92335, 229 kr

Minimal åverkan och påverkan med tro på vad gamla stockar, unik jordmån och kosmos kan erbjuda har Pinot Román fått en ren och fruktig respons av syrligt rödblåbärig karaktär med naturliga jästtoner, läskande glou glou klunkabilitet med fin textur och balans mellan syra, frukt och struktur. Torrt och lätt örtigt avslut med naturliga vibbar på lokal bädd av energier. (Remilio/Wena Wines 720 fl.)

Flaskbild på Small Wonder Landscape Pinot Noir 2022

Small Wonder Landscape Pinot Noir 2022, Australien, Tasmanien, TSV 13089, 209 kr

Tasmank cool climate pinot, initialt reduktiv med underliggande efterföljande aromer och smaker av jordgubbb, vildhallon, kerosene, syrliga bär, lingon och klarbär, energiskt, syrligt, torrt och stramt. Avslutet bjuder mer av allt, jordgubb, skogsbär, blodapelsin, syrliga tranbär, lingon och sandelträ – torrt, stramt och läskande friskt. Small Wonder drivs av höga ambitioner och resan mot full hållbarhet har börjat i syfte att öka den biologiska mångfalden. (Handpicked Wines, 5000 fl.)

Flaskbild på Henschke Keyneton Euphonium 2019

Henschke Keyneton Euphonium 2019, Australien, Eden Valley, TSE 92068, 479 kr

Exklusivt och unikt från ytterligare en kultproducent från Australien. Här radas plommon och mörka körsbär upp tillsammans med färska örter. Det är solmoget och fylligt, kraftfullt och energiskt där frukt och struktur inte helt landat i varandras famn än – men som med största säkerhet kommer att göra det, antingen med en rejäl karaffering eller med några år på en brits i källaren. Mineralisk lätt sälta i ett annars mörkfruktig bärigt avslut. Stort och maffigt. Blenden består av störst andel shiraz följt av cabernet sauvignon och cabernet franc med liten touch av merlot, alla från 50+ år gamla stockar. (Vinunic, 360 fl.)

Flaskbild på RockBare McLaren Vale Grenache 2021

RockBare McLaren Vale Grenache 2021, Australien, Mclaren Vale, TSV 95068, 199 kr

Grenache från olika delar av Mclaren Vale och från flera olika odlare. RockBare samarbetar med med flera vinodlare i South Australia främst i McLaren Vale, Barossa Valley och Clare Valley. Man odlar inga egna druvor. Örtigt och mörkbärigt med eucalyptus och mynta i nosen. Torr stram men med bjussig frukt som körsbär, blodapelsin och vildhallon i ett örtigt och bärigt avslut. Läskande och friskt. (Vinovativa, 4800 fl.)

Flaskbild på Loop Road by Quartz Reef Pinot Noir 2022

Loop Road by Quartz Reef Pinot Noir 2022, Nya Zeeland, Central Otago, TSE 93866, 299 kr

Ekologiska och biodynamiska metoder har ledsagat denna pinot noir genom den forna österrikaren Rudi Bauers kontakt med kosmos. Rödbärig syrlig nos av jordgubb och sandelträ med toner av cigarr, ceder och fat i en tät frisk och läskande bärig energi med torra tanniner och örter. Avslutet är som ett torrt skott av mineralisk stenkrut och stjärnstoft. (Divine, 720 fl.)

 

SÖTT VIN

Flaskbild på Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese

Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese, Österrike, Burgenland, TSV 92054, 149 kr

Sött men friskt från Österrikes bästa sötvinsproducent. Kraftfullt med genialiskt elegant av gul frukt, honung och annat gott som med sin koncentration påminner om täta feta salta desperata droppar av änglagråt i ett höstmörkt avslut, fast med ett sinnrikt och ljusbärande inre av söttma och friskhet. (Provinum Vinhandel, 1800 fl.)

Flaskbild på Sobrero Moscato d´Asti 2022

Sobrero Moscato d´Asti 2022, Italien, Piemonte, TSV 90349, 169 kr

Sötfriskt och gott med fruktiga aromer i både nos och smak av melon, aprikos, persika och citrusfrukt, hjortron och havtorn. Jag anar även en del gråpäron och även ett glassbett Piggelin i avslutet. Fokuserat och ypperligt smarrigt. (Swedish Brand, 4800 fl.)

 

Mer Nyprovat från förra veckan av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.