Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 1 december

Nyprovat – tillfälligt sortiment 1 december

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 14 minuter

Ett av årets största och bästa lanseringstillfälle kommer lagom inför jul. Pär Strömberg har Nyprovat det mesta och valt ut det bästa, men saknar prov på Clos Mogador, Pintia, Alion och Domaine Barraud. På torsdagens webblansering spanar vi in alla de exklusiva toppvinerna från Gaja, Dom Pérignon, Krug, Veuve Clicquot, Vega Sicilia, Tenuta delle Terre Nere, Réva, Ca´del Bosco, Occidental, Ridge, Carillon, Alion, Rothschild & Vega Sicilia och Charles Heidsieck. Så sjukt mycket klassiskt och intressant för den som inte lider av brist i kassan. För alla oss andra, sök och finn dina favoriter, var nyfiken och prova nytt men kom ihåg att alltid, dricka mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på De Saint-Gall Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2017

De Saint-Gall Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2017, Frankrike, Champagne, TSV 92160, 485 kr

Kooperativet Union Champagne består endast av medlemmar med minst Premier Cru-klassade gårdar. Varumärket De Saint-Gall står bakom denna Grand Cru årgångs-chardonnay med brödiga noter och toner av citrus ovh äpple. Mjukt finmoussig med frisk syra, tät frukt, läskande och energisk. En mycket trevlig Blanc de Blancs som gjord för nyårsskålen. (Premiumpartners, 4800 fl.)

Flaskbild på Domaine Vincent Carême Vouvray Brut 2021

Domaine Vincent Carême Vouvray Brut 2021, Frankrike, Loiredalen, TSE 94257, 199 kr

Ekologisk naturlig chenin blanc från mästaren i Vouvray, ett energiskt och personligt brus med citrusfrisk nos, inslag av kaprifol och örter. Stormoussig med frisk syra och läskande fräschör, torrt och tätt med frukten sirlig av gul stenfrukt, ylle, kaprifol och honung. (Panache, 4200 fl.)

Flaskbild på Pietramore Métode Ancestrale Trebbiano

Pietramore Métode Ancestrale Trebbiano, Italien, Abruzzerna, TSE 93645, 149 kr

Från Abruzzerna en naturlig Métode Ancestrale från biodynamiskt odlade vingårdar i IGT Colli Aprutini. Gulfruktig med ton av naturlig jäst, persika, aprikos och örter med läskande frisk grapefruktzestig syrlighet. Mjukt moussig med hög syra med en aptitlig lätt bittercitrus-skalbeska i avslutet. (Panache, 7200 fl.)

Flaskbild på Quarticello Neromaestri Lambrusco 2022

Quarticello Neromaestri Lambrusco 2022, Italien, Emilia-Romagna, TSE 93649, 169 kr

Traditionell Lambrusco av ekologiskt odlade druvorna lambrusco maestri och lambrusco grasparossa. Djupt mörkrödlila med ren rödbärig doft, rödbärsyrligt av tranbär, körsbär och lingon, tobak, lakrits och körsbär. Frizzig lätt mousse, helt torrt med cherry pop i avslutet. Helt torrt med mjukt pärlande frizz från kolsyrejäsning på flaska. Drick det här svalt i stora klunkar till det småvarma på julbordet. (Panache, 2400 fl.)

Flaskbild på Recaredo Terrers Corpinnat Brut Nature 2019

Recaredo Terrers Corpinnat Brut Nature 2019, Spanien, TSE 90055, 349 kr

Ekologisk odlat enligt biodynamiska principer, ett riktigt exklusivt topbubbel från Penedès. Gulfruktig, örtschampo, lätt Dove-tvålig nos. Friskare i smaken, tät energisk med autolytiska inslag som rostat bröd och kex med gul stenfrukt och äpple, mjuk mousse hög syra Mörkgulfruktig, mogen citrus, grillad citron, grapefrukt, melon. Det var under ledorden ”Territori i Qualitat” (territorium och kvalitet) som kvalitetsbeteckningen Corpinnat skapades 2017, mitt i den välkända spanska vinregionen Penedès och det var då, med stenhjärtat i handen, the devil stole the wine from the (Cava)lord. Utbrytningen har varit kontroversiell men lyckad för de idag elva medlemmarna.(Quaffable Wines, 1200 fl.)

Mer om Recaredo och Cava av Karin Ericson

 

Flaskbild på Quinta de Curvos Sparkling Bruto 2021

Quinta de Curvos Sparkling Bruto 2021, Portugal, Vinho Verde, TSV 94208, 199 kr

Från Minho en alvarinho med liten del arinto vilket gett en frisk och pigg sötfruktig nos av gul stenfrukt, päron, grape och melon. Mjuk mousse, frisk syra, mineralitet och lätt sälta, örter och energi i ett långt koncentrerat avslut. (Vinunic, 3240 fl.)

Flaskbild på Simonsig Estate Cuvée Royale Blanc de Blancs 2020

Simonsig Estate Cuvée Royale Blanc de Blancs 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 95048, 219 kr

Exklusivt och välgjort som om det vore från Champagne skulle kosta minst det dubbla. Gulfruktig nos, läskande frisk syra med en saliverande mineralisk sälta och gul stenfrukt,  mycket välbalanserat med mjuk aromatisk mousse, lättgillat med hög fräschör. Simonsig har lett utvecklingen av mousserande vin i området och är en sann pionjär värd att upptäckas. (Tryffelsvinet, 3600 fl.)

Flaskbild på Grace Blanc de Blancs 2015

Grace Blanc de Blancs 2015, Japan, Yamanashi, TSE 93680, 799 kr

Ett japanskt bubbel av chardonnay, relativt enkel till en början men inte utan persolig karaktär. Gulfruktig med sting i syran och bred mjuk mousse, läskande friskt och mineraliskt i avslutet. Kanske kan prislappen verka avskräckande men det är välgjort från en av Japans progressiva vinproducenter. Graciöst och charmigt. Våga prova, kanske kan ni gå ihop ett par stycken och låta er blindprovas och förvillas av geografi och terroir. (The Wineagency, 120 fl.)

Mer om japanska viner av Richard Sigray

 

VITT VIN

Flaskbild på Sybille Kuntz Lieserer Rosenlay Riesling Spätlese 1993

Sybille Kuntz Lieserer Rosenlay Riesling Spätlese 1993, Tyskland, Mosel, TSE 94327, 799 kr

30-årig färdiglagrad och alldeles förförisk spätlese. Ett vin som för den vinnyfikne bör provas. Riesling med ålder är magi, här i form av tertiära mognadstoner, av kokos, nötter och mogen persika, syrligt och halvtorrt halvsött. Är du sommelierstuderande eller nyexaminerad och nyfiken på söthetsgrader och åldrande i Mosel har du möjlighet till ett utvecklingssamtal av rang. (Divine, 360 fl.)

Flaskbild på Markus Molitor Ürziger Würzgarten Kabinett golden capsule 2020

Markus Molitor Ürziger Würzgarten Kabinett Golden Capsule 2020, Tyskland, Mosel, TSE 93676, 215 kr

Mer kabinett från Mosel men betydligt yngre sådan. Tight, frisk och örtig med lätta petroleumtoner, sirlig persika och  saftiga päron. Sött men halvtorrt, mineraliskt och soligt i balans från en av Mosels mest finurliga vinmakare. (The WineAgency, 3854 fl.)

Flaskbild på Schloss Reinhartshausen Hattenheimer Wisselbrunnen Riesling Kabinett 2021

Schloss Reinhartshausen Hattenheimer Wisselbrunnen Riesling Kabinett 2021, Tyskland, Rheingau, TSV 90137, 139 kr

Ännu en ekologisk kabinett, en halvtorr riesling med destination julbordet precis om de övriga i kategorin. Här från Rheingau och en av de äldsta och mest anrika gårdarna i området.  Inbjudande aromatik av gul stenfrukt, päron och citrus. Sötfrisk frukt, solmoget med krispig syra och en hint av kerosene. Avslutet är läskande välbalanserat mellan syra och frukt och priset är öronbedövande bra! (Domaine Wines, 8400 fl.)

Flaskbild på Bassermann-Jordan Forster Pechstein Riesling GG Trocken 2021

Bassermann-Jordan Forster Pechstein Riesling GG Trocken 2021, Tyskland, Pfalz, TSE 90110, 579 kr

Ekologisk toppriesling från anrik och högklassad vingård. Tight, stram och frisk, äpple och päronfruktig, mieralisk med fenolisk struktur, nästan som tanniner. Basserman-Jordan är en anrik vinproducent som grundades redan 1718 i Pfalz och har sedan starten lett utvecklingen i sin del av vinvärlden när det kommer till allt från vinodling till diverse regelverk kring vinproduktion. Idag äger företaget 49 hektar vingårdar med vingårdsspecifika lägen. Vinodlingarna är ekologiskt skötta där flertalet är toppklassade. (The WineAgency, 240 fl.)

Flaskbild på Weingut Bründlmayer Heiligenstein Riesling 1ÖTW 2021

Weingut Bründlmayer Heiligenstein Riesling 1ÖTW 2021, Österrike, Kamptal, TSE 92777, 339 kr

Ekologisk riesling med grünerkaraktär från en av Österrikes högst rankade egendomar och dessutom från ett fint vingårdsläge. Päronfrisk med gröna äpplen och citrus, lime och litchi. Tät, frisk och tight struktur med läskande fräschör, hög syra och ett vitpepprigt, örtigt avslut. Priset har stuckit iväg rejält, men kvaliteten är skyhög och lagringspotentialen oändlig! Perfekt julvin! (Vinunic, 600 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Saint-Joseph Lieu Dit Blanc 2021

E. Guigal Saint-Joseph Lieu Dit Blanc 2021, Frankrike, Rhônedalen, TSE 94246, 525 kr

Aromatisk av gul frukt, honung, kamomill, vanilj och ekfat. Marsanne och roussanne i sitt rätta habitat har gett ett fylligt och läskande friskt vin med hög fräschör snarare än hög syra. Gul frukt, brynt smör och örter, stort energiskt och unikt, örtigt tätt och fett i textur och struktur. Mer smak av bakad citron, vanilj, nötter och ekfat i en saltig mineralitet och rökiga charktoner i avslutet. Ett praktexemplar på vit Rhône, ett gastronomiskt vin, utmärkt till julbordet. (Wine Affair, 264 fl.)

Flaskbild på Emilio Moro Polvorete 2022

Emilio Moro Polvorete 2022, Spanien, Bierzo, TSV 95076, 169 kr

Godello från Bierzo i en frisk och syrlig, fylligt gulfruktig stil med tight, stram syra och energiskt mineralisk stengrusdammig torrhet. Tidigare har vi skrivit om Emilio Moros röda viner, vilka är mer ett signum för vingården. Ett mycket attraktivt pris gör det till en bargain! (Viña Española, 5400 fl.)

Flaskbild på Bodegas Estefania Tilenus Entrecuestas 2021

Bodegas Estefania Tilenus Entrecuestas 2021, Spanien, Bierzo, TSE 94503, 219 kr

Mer godello från Bierzo, här i en gulfruktig charmig stil med fattoner och örter. Sirligt, syrlig frukt av apelsin, clementin, citron och gröna äpplen. Vingårdarna ligger mellan 450 och 800 meter över havet nära Atlantkusten. (Viña Española, 2400 fl.) Släpper även det röda vinet Pagos de Posada 2017

Mer om druvan godello av Pär Strömberg

 

Flaskbild på Bodegas y Viñedos Ponce Blanco 2022

Bodegas y Viñedos Ponce Blanco 2022, Spanien, Manchuela, TSE 92438, 199 kr

Lokala druvan albillo är spännande och likaså ursprunget Manchuela. Sursyrlig fruktig nos med ett energiskt eget uttryck. Hög syra, läskande friskt och bittercitrusfriskt aptitilig skalbeska, gula äpplen, päron och örter. Avslutet sjunger sånger om gul frukt från La Mancha i en lång mineralisk finish. Familjen Ponce odlar sina druvor enligt biodynamiska principer. Det innebär bland annat att man undviker användandet av syntetiskt framställda gödnings- och bekämpningsmedel. (Quaffable Wines, 1200 fl.)

Flaskbilder på Bodegas Fulcro A Pedreira Albariño 2022

Bodegas Fulcro A Pedreira Albariño 2022, Spanien, Rías Baixas, TSE 93103, 209 kr

Albariño från Cadiz, frisk i nosen av exotisk frukt och havsnära mineralitet. Fylligt och syrligt med hög frisk syra, helt torrt, läskande frisk av citrus och limefrukt. Massor av energi, havssälta och stenig mineralitet, i en stram och tight finish. With just a little help from a friend, så skapade sig ”Chicho” Moldes, mannen bakom bodegan, ett namn i vinvärlden. Vännen var Rodri Méndez och resten är en ung men stark vinhistoria. Chichos första vin från sitt garagevineri är en ursprungsalbariño uppvuxen ur granit. (Terroir, 1200 fl.)

Flaskbild på Long Meadow Ranch Rutherford Sauvignon Blanc 2022

Long Meadow Ranch Rutherford Sauvignon Blanc 2022, USA, Kalifornien, TSV 92921, 249 kr

Napa Sauv med aromatiska toner av svartvinbärsblad, fläder, nässlor och passionsfrukt. Gräsigt, tight och läskande med frisk syra och svartvinbärsblad, druvor, örter, energi och tät struktur. Lätt och frisk. Familjen Hall driver Long Meadow Ranch sedan 1989. Man brukar jorden enligt ekologiska principer. Elen som driver vineriet kommer från solpaneler och man använder alla rester från vinproduktionen till kompost. Förutom vin odlar man även oliver samt frukt och grönsaker. Familjen driver även restaurangen Farmstead. (Ward Wines, 3600 fl.)

Flaskbild på Gemtree Luna Crescente Fiano 2023

Gemtree Luna Crescente Fiano 2023, Australien, McLaren Vale, TSV 93595, 169 kr

Ekologiskt odlad fiano enligt biodynamiska principer. Parfymerad aromatik av gul frukt och vita blommor. Sötfruktig och syrlig med floralt örtigt och blommig karaktär. Avslutningsvis en läskande frisk syra, torr textur med lätt söta toner i avslutet. Luna Crescente är italienska för halvmåne och enligt den biodynamiska kalendern ska man vila under dessa dagar. (Ward Wines, 4800 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Philipp Kuhn Pinot Noir Kirschgarten GG 2019

Philipp Kuhn Pinot Noir Kirschgarten GG 2019, Tyskland, Pfalz, TSE 93669, 479 kr

Från fantastiska Kirschgarten som är den äldsta och mest kända vingården i Laumersheim och en av Philipp Kuhns topplägen. Jag älskar hans riesling härifrån och steget till piont noir är inte långt. Terroiren är den samma och aromatiken flirtar däråt med djupa mogna toner av äpple, stenfrukt, gula plommon, örter och mineraler. Stor koncentrerad fylligt oljig och fet textur, läskande frisk hög syra med välbalanserad frukt och struktur som med mineralisk sälta ger skjuts in i den långa finishen. Summasumarum, reduktiv, mörkt rödbärig, örtig nos, hög maxad syra, syrliga röda bär, blåbär, lingon, tranbär. Syrligt torrt och stramt med energi och exceptionell längd.(Tryffelsvinet, 600 fl.)

Flaskbild på Earl Remi Larroque La Roq Coteaux d'Oustry 2019

Earl Remi Larroque La Roq Coteaux d’Oustry 2019, Frankrike, Sud Ouest, TSE 93110, 159 kr

Kul med viner från udda ursprung på udda druvor och med hög kvalitet, här i form av lokala druvan fer servadou backad av syrah och merlot. Det bevisar att vinvärlden är stor och att vi är långt ifrån att ha koll på allt. Här ett vin från regionen Gaillac i sydvästra Frankrike som vi faktiskt skrivit om tidigare, vilket spär på dess kvalitet. Framförallt kontra priset då man får mycket vin för den summan. Blåfruktig, läskande tät och frisk, tämligen enkel med mycket prisvärt. Läskande glou glou, torrt och lättgillat. (Picky Drinks, 3600 fl.)

Flaskbild på Thunevin-Calvet Cuvée Constance 2021

Thunevin-Calvet Cuvée Constance 2021, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSV 93143, 129 kr

Grenache, syrah och carignan från Côtes du Roussillon-Villages i en storlansering till bra pris. Ren mörkbärig, örtig nos med svarta oliver och lavendel, vildhallon, plommon, lakrits. Fyllig med mjuka tanniner och frisk syra. Ett begåvat bords vin som kommer förgylla mången kväll för den med begränsad ekonomi i juletid. (Terrific Wines, 10200 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Saint-Joseph Lieu Dit Rouge 2020

E. Guigal Saint-Joseph Lieu Dit Rouge 2020, Frankrike, Rhônedalen, TSE 93336, 525 kr

Djup aromatik av rökt chark, salami, läder, kryddor och svart frukt. Stor kraftfull elegans, en allegorisk elegi till vin. Komplex och fylligt. Rökigt, krutigt och mörkt rödbärig med mineraliska toner och örter, mörka körsbär, kakao, choklad, tobak, kaffe, lakrits och viol. Tät och fyllig med frisk syra och täta torra, strama tanniner, elegant och maffigt i ett långt koncentrerat efterspel. (Wine Affair, 204 fl.)

Flaskbild på E. Gugial Saint-Joseph Vignes de l’Hospice 2020

E. Gugial Saint-Joseph Vignes de l’Hospice 2020, Frankrike, Rhônedalen, TSE 93541, 949 kr

Ett exceptionellt vin med elegant mörkt rödfruktig nos med rökig mineralitet. Stort och energiskt kraftfullt i hög komplexitet. Rökig chark, stenig mineralitet och mörka bär. Örtig, mörkfruktig och svartbärig i len och mjuk textur med kontrasterande torra kraftfulla tanniner i strukturen. En djup koncentration av mineral, rök och örter i en kryddig stilfull finish. (Wine Affair, 600 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Côte-Rôtie Chateau d’Ampuis 2019

E. Guigal Côte-Rôtie Chateau d’Ampuis 2019, Frankrike, Rhônedalen, TSE 94136, 1295 kr

Mörkt bärig med balanserad rökig mineralitet och stenkross. Stort kraftfullt och energiskt, komplex och överväldigande fylligt, samtidigt stramt elegant profilerat. Svarta oliver, rökt chark, järn och köttig animalism i avslutet. Floralt mörkt rödbärigt med rosor, viol och läder, hög syra, friskt syrliga röda bär, läskande tight och stram i fin koncentrerad längd. Ett wonder wine i rustik elegans. (Wine Affair, 480 fl.)

Flaskbild på La Vigne des Père Saint Joseph Petit Père 2020

La Vigne des Père Saint Joseph Petit Père 2020, Frankrike, Rhônedalen, TSE 94266, 375 kr

Ännu ett vin från Saint Joseph med syrah i spjutspetsad energi. Mörkbärig nos med toner av läder, rök och grusig mineralitet. Läskande frisk i tight kostym, lätt men med koncentration och tyngd i ett med rökig ton, köttig och animalisk med mörka röda mogna körsbär, mineraliskt järnigt blodig med sprittande juvenil elektricitet. Ännu purung, så lagra gärna eller karaffera ett par timmar. (Principium Dryck, 600 fl.)

Flaskbild på Châteauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican 2022

Châteauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican 2022, Frankrike, Rhônedalen, TSV 95278, 267 kr

Kanonpåve med mörkfruktig nos, svarta bär och värmande örter. Stor mjuk och len, kraftfull med mjuka mogna tanniner och solmogen köttig mörkt röd frukt.Ett eldigt kryddigt avslut. Solvarmt och omhuldande i en vacker och redan nu tillgängligt drickvänlig symbios!(Budbreak, 10200 fl.)

Flaskbild på Domaine de la Janasse Chateauneuf-du-Pape 2020

Domaine de la Janasse Chateauneuf-du-Pape 2020, Frankrike, Rhônedalen, TSE 93498, 479 kr

Blå och svartbärig med örtig garriguedoft, stor och mjuk, sammetslen och läskande frisk med mörk yppig frukt och mogna tanniner. Avslutet ett sammelsurium av Chateauneufiska örter, vildhallon, lakrits, viol, lavendel och svart oliver. Grenachedominerad med olika delar syrah, mourvèdre och cinsault. (Budbreak, 1200 fl.)

Flaskbild på Maître Mas du Notaire 2021

Maître Mas du Notaire 2021, Frankrike, Rhônedalen, TSE 93879, 199 kr

Bra prisat rödpang med adress Costières de Nîmes. Familjevineri i fem generationer som har herresäte i södra Rhône där druvkombon smakar av sin terroir. Klassisk syrah, mourvèdre och grenacheblend. Förra årgången var lite spretig men här har de landat allt i välmående balans. Läskande frisk med tydliga markörer för druva och jord, köttigt rökig och pepprig med driven syra, torra tanniner, fyllig frukt och örtigt avslut. (Picky Drinks, 1800 fl.)

Flaskbild på Altare Dogliani 2022

Altare Dogliani 2022, Italien, Piemonte, TSE 93646, 179 kr

Underskön dolcetto med initialt knuten blåfruktig örtig nos, tight struktur, läskande syra och bärig fräschör med torra knastriga tanniner i ett friskt avslut. Kanonpris och stor allokering, ett riktigt bra köpläge på den med andra ord då jag spår att vinet har en lång framtid för sig. Unge Nicholas anses vara den nya arvtagaren i Dogliani, ett område som har framtiden för sig, där växtligheten gror och artrikedomen flödar och där man lyssnar till moder jord snarare än till dollartecknen som fått resten av Langhe att enbart satsa på nebbiolo. (Panache, 6000 fl.)

Flaskbild på Le Difese Tenuta San Guido 2021

Le Difese Tenuta San Guido 2021, Italien, Toscana, TSE 94332, 249 kr

Jag har sagt det nyligen men jag tror på en återgång till de så kallade super toscanarna. Inte för att de är som de en gång var utanför att kvaliteten i Bolgheri och Maremma är för bra för att fastna i gamla spår som hör amerikanska betygsättningar till. En ny vind blåser genom fälten mellan bergskammen och havet och det är en frisk fläkt av förståelse för sin terroir och att låta den synas, höras och njutas. Här ett praktexempel på en icke insmickrande men ärlig tolking av druvornas moderjord. Le Difese är mörkt svartfruktig, körsbärsfruktig, tight, stram och tät med obönhörligt torra hårda tanniner och skarp syra i en örtig och kryddig energiutlösning. Det är verkligen ingen publikfriare men det kommer att ge resultat till den som lägger undan. Det man anar är en smidigare och lättare fathantering och som med äldre rankor, istället låter jorden och klimatet att tala. (Vinunic, 3600 fl.) Släpper även Guidalberto Tenuta San Guido 2021.

Flaskbild på Monteraponi Chianti Classico Riserva Il Campitello 2019

Monteraponi Chianti Classico Riserva Il Campitello 2019, Italien, Toscana, TSE 93522, 399 kr

Jordig och lätt vild nos med örter och mogna körsbär, syrligt och tight med körsbärsfruktig och körsbärskärnig touch i en lätt fadd torr mineralisk eftersmak. Monteraponi håller till strax utanför Radda och benämningen Riserva innebär bland annat att vinet måste ha lagrats en viss tid på fat eller flaska innan det säljs. För viner från Chianti Classico innebär detta att vinet måste ha lagrats minst två år på fat följt av minst två år på flaska. (Lively Wines, 1200 fl.) Släpper även Monteraponi Baron’ Ugo 2018

Flaskbild på Ciclón Paraje Pizarro 2021

Ciclón Paraje Pizarro 2021, Spanien, Kastilien-León, TSE 93555, 239 kr

Ny bekantskap genom druvan rufete från vingårdsläget Paraje Pizzaro som ligger på hög höjd i Sierra de Salamanca. Rankorna planterades 1930. Mörkt rödbärig med inslag av örter, ceder och läder. Läskande syrligt och josigt med lätt touch av fat, vanilj och röda bär i ett torrt avslut. Energiskt och livfullt! Delvis jäst på hela klasar, naturligt och ruffigt ofiltrerat och klarnat, från skiffer- och granitjordar och gamla stockar för att efter fermentering, vila på gamla foudres. Viñas Serranas grundades 2017 och jobbar sedan dess med att ställa om till ekologiska och biodynamiska metoder i gårdarna. (Quaffable Wines, 600 fl.)

Flaskbild på Bodegas Bernabeleva Camino de Navaherreros 2022

Bodegas Bernabeleva Camino de Navaherreros 2022, Spanien, Madrid, TSV 95062, 169 kr

Oemotståndlig garnacha odlad enligt biodynamiska principer men utan certifiering med rödfruktig och örtig nos. Fyllig, energisk och kraftfull med tät frukt och mörkt bärig smak. Torra tanniner, läskande frisk syra och lång koncentrerat avslut. Inget annat än en superbargain! Druvorna till detta vin kommer från vingårdar vid bergen Cerro de Guisando och Gredos sluttningar vid Martin de Valdeiglesias. Vingårdarna ligger 500-830 meter över havet. (Budbreak, 8400 fl.)

Flaskbild på Baron de Ley Siete Viñas Reserva 2017

Baron de Ley Siete Viñas Reserva 2017, Spanien, Rioja, TSE 93571, 269 kr

Mjukt svartfruktig och mörkbärig med inslag av fat och örter. Vanilj och dill i nosen, mörka körsbär, plommon, björnbär, tät och torr med läskande syrlig frukt, josigt men mycket stramt och tight. Avslutet bjuder på koncentration i form av ceder, läder och kryddig eldighet. Trots sina år i Reserva-vakumet behöver den luftas rejält eller lagras ett par år för bättre balans och för att öppna sin fulla potential. (Enjoy Wine & Spirits, 2400 fl.)

Flaskbild på Macán Bodegas Benjamin de Rothschild Vega Sicilia 2018

Macán Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia 2018, Spanien, Rioja, TSE 93663, 695 kr

När två klassiska vinhus möts och slår slag i saken att göra vin tillsammans kan det väl enbart bli succé? Eller? Macán dök upp ur La Riojas innandömen. Ett vin från både forna glansdagar och samtid som respekterar den mest autentiska och typiska stilen i en prestigefylld region. Mörkt rödfruktig och svartbärig, torr och stram med lyft i syra och frukt, där vildhallon, björnbär, körsbär, lakrits och örter samsas i ett välkonstruerat och balanserat torrt avslut. (Premiumpartners, 846 fl.) Släpper även Macán Clásico.

Flaskbild på Aster Finca El Otero 2019

Aster Finca El Otero 2019, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93377, 665 kr

Tinta del País från Spaniens högplatå och 850 meter över havet. Mörkbärigt, svartfruktigt och örtigt. Stram och tight, hög komplex smakbild med örtiga kryddor, svartvinbär, blyerts, kakao och läder med torra mogna tanniner i ett läskande och bärigt avslut. Bodegas Aster är en del av La Rioja Altas satsning i andra spanska regioner. (Winepartners Nordic, 360 fl.)

Flaskbild på Vega Sicilia Valbuena 2018

Vega Sicilia Valbuena 5° 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93666, 1595 kr

Tinto fino, alltså temranillo, med en pytteprocent merlot i denna klassiker som ligger länge i väntan på att släppas vid rätt tillfälle. Lillesyskon till ikonvinet Unico, men kraftfull i eget majestät. Mörkbärig med djup koncentration. Örtigt kryddig med kraft och energi i smooth silkeslen elegans. Tät och komplex med lång kryddig svartbärig eftersmak. Stort som sig bör! (Premiumpartners, 996 fl.)

Flaskbild på Compañía de Vinos del Atlántico Vara Y Pulgar Tintilla 2021

Compañía de Vinos del Atlántico Vara Y Pulgar Tintilla 2021, Spanien, Andalusien, TSE 93091, 199 kr

Från Cádiz i södra Spanien och druvan tintilla från vinstockar med en ålder på 90 år. Djup mörk färg, mörkt rödbärig med örter och trolldeg i nosen. Stram, tight och syrligt fruktig, hög syra och täta tanniner, mycket välstrukturerad. Örtig och kryddig med mjuka mogna tanniner, len och fruktig. Namnet på detta vin, Vara Y Pulgar, är inspirerat av en gammal beskärningsteknik som används i Jerez. (Terroir, 840 fl.)

Flaskbild på Occidental Freestone 2021

Occidental Freestone 2021, USA, Kalifornien, TSE 93481, 799 kr

Sonoma Coast och 100 procent pinot noir i Kistlers anda. Flirtig aromatik av jordgubb, hallon, körsbär, ceder och sandelträ. Sirlig och syrligt med välbalanserad energi mellan syra, textur och struktur. Torr mogna tanniner och ren fräschör, elegant och snyggt, tight och energiskt. Freestone är det vin som speglar hela Steve Kistlers egendom i det kustnära Occidental. Druvorna kommer från alla tre huvudsakliga vingårdarna – Bodega Headlands, Bodega Ridge och en liten del från de yngre stockarna i Occidental Station vingården.(Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

Flaskbild på Bonny Doon Le Cigare Volant 2021

Bonny Doon Le Cigare Volant 2021, USA, Kalifornien, TSV 90360, 219 kr

Syrlig nos, rödbärig med tranbär och blåbär. Tight och stram men med generös frukt och svartfruktigt örtigt syrligt med torra tanniner och eldigt kryddigt avslut. Svårplacerat men Bonny Doon fokuserar mestadels på Rhônedruvor så inspirationen är väl ändå tydlig med druvblenden bestående av mestadels grenache, mindre delar syrah och cinsaut och en liten del petite sirah. (Moestue & Cask, 6000 fl.)

Flaskbild på Oakridge Willowlake Pinot Noir 2021

Oakridge Willowlake Pinot Noir 2021, Australien, Yarra Valley, TSE 93237, 269 kr

Syrlig nos av unga omogna körsbär och jordgubbar, sandelträ och örter i kontrast till en fyllig kropp full av energi med läskande frisk syra och mulligt fruktigt svartbärigt avslut. Josig med torra tanniner och ett grönörtigt avslut. Från Oakridges Local Vineyard Series där viner från specifika vingårdar med en exceptionell kvalitet och uttryck presenteras. (Quaffable Wines, 1200 fl.)

 

STARKVIN

Flaskbild på Feuerheerd's Vintage 2003

Feuerheerd’s Vintage 2003, Portugal, Duoro, TSV 93192, 399 kr

20-årig port med stor doft av torkad frukt, korinter, torkade plommon, fikon och druvor. Kraftfull och bred, sötfruktig med örtigt kryddigt energiskt efterspel. Druvblenden består av touriga nacional, touriga franca, tinto cão och vinhas velhas. (Iconic Wines, 1500 fl.)

 

Webblansering 30 november, kl. 10.00

Flaskbild på Com Tu 2018 Clos Mogador Montsant

Clos Mogador Com Tu 2018, Spanien, Montsant, WEBB 92568, 489 kr

Blåbärig nos, fylligt och tight, blåfruktigt av svartvinbär, björnbär och blåbär med frisk syra och torra tanniner. Stort och generöst.
(Premiumpartners, 60 fl.)

Flaskbild på O Diviso 2020

Telmo Rodriguez O Diviso 2020, Spanien, Valdeorras, WEBB 92773, 795 kr

Mörkt rödbärig mencía med örtig nos, naturligt jästig, fruktig och charmig. Stor, tät och fruktig, torr med ett örtigt energiskt avslut.
(Wine Affair, 24 fl.)

Flaskbild på Las Beatas 2020

Telmo Rodriguez Las Beatas 2020, Spanien, Rioja, WEBB 90409, 2695 kr

Stor elegant energisk nos av svarta bär, tät, tight textur med finsandig tanninstruktur och fyllig frukt, svartbärig av plommon och körsbär i friskt mineraliskt avslut med tät fruktkoncentration. (Wine Affair, 12 fl.)

 

Mer om Tillfälligt Sortiment från förra veckans lansering av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.