Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 9 juni

Nyprovat – tillfälligt sortiment 9 juni

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Det är junis andra och redan sista lansering av tillfälligt sortiment. Pär Strömberg har provat det mesta och valt ut det bästa för er som vill dricka något unikt, spännande och gott till midsommar. Bland andra har han upptäckt ett par fina vita från Balkan, ett gäng seriösa roséer och ett par urklassiska röda viner. Håll till godo, lev väl, må väl och glöm inte att dricka mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Loimer Brut Rosé

Loimer Brut Rosé, Österrike, Niederösterreich, TSE 92040, 229 kr

Ekologiskt rosa bubbel från Österrike som bjuder på rejäla doser hallon, jordgubbar och smultron. Fyllig mousse, balanserad syra, lite mandelmassa och kex med en torr frisk mineralitet. Avslutet bjuder en äpplig och lätt citrustwist. (Lively Wines, 840 fl.)

Flaskbild på Raventos i Blanc de Nit

Raventós i Blanc De Nit 2021, Spanien, Conca del Riu Anoia, TSE 92664, 199 kr

Charmigt roséskum från Cavamästarna Reventós. Med anor från 1497 och med cavaproduktion i framkant från 1888 är familjen som i dag drivs av 21 generationen får man både energi och partylust. Ljust transparent rosa, fyllig av röda bär, röda äpplen, kolasnören och örter. Mjuk mousse, frisk syra, helt torrt. (Lively Wines, 3600 fl.)

Flaskbild på Busi Jacobsohn

Busi Jacobsohn Cuvée Brut 2018, Storbritannien, England, TSE 90325, 569 kr

Familjevineri med svenska anor som med dedikation, passion och vördnad för det otroliga landskapet i East Sussex, där de verkar, är nyckeln till deras framgång. Citrussyrligt med hög frisk syra, mjuk charmerande mousse, grön och gul frukt och frisk mineralitet. Blenden består av 60 procent chardonnay, 20 procent pinot noir och 20 procent pinot meunier. En realativ ny spelare från vin-heta och aktuella UK, som verkligen är värd att hålla ögonen på. (Wicked Wine Sweden, 600 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Eva Fricke Kiedrich

Eva Fricke Kiedrich Riesling Trocken 2021, Tyskland, Rheingau, TSE 94024, 301 kr

Kanonriesling från begåvade Eva Fricke i en utökad lansering från förra årgången. Druvorna kommer från byn Kiedrich som gett namnet till vinet. Aromatiskt av gul stenfrukt, mineralitet, stort generöst och energiskt, bjussig frukt, hög syra och salinitet med mogen stenfrukt i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)

Flaskbild på R. Dubois & Fils Hautes-Côtes de Beaune Les Montbatois

R. Dubois Hautes-Côtes de Beaune Les Montbatois 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 91303, 199 kr

Klassisk stram vit bourgogne. Gulfruktig av gula äpplen, citrus med krutdurk, rökig mineralitet, brynt smöriga toner och vanilj. Fyllig och frisk, torr och strikt med generös gul frukt, tydlig men välbalanserad fatkaraktär med pigg nötighet i finishen. (Robert Rask Vinhandel, 1800 fl.)

Flaskbild på Andrea Felici Verdicchio

Andrea Felici Verdicchio dei Castelli di Jesi 2021, Italien, Marche, TSV 90450, 179 kr

Förra veckan var det lansering av vingårdsvinet och nu dags för Andrea Felicis flaggskepp. Frisk citrusfruktig nos, örtig sälta från havet, mineral och energi. Gul frukt, jenka och örter, torr stram med läskande frisk och hög fruktsyra, grapefrukt, melon och vita vinbär. Syrligt och gott och pasta vongoles allra bästa vän. (Swedish Brand, 4200 fl.)

Flaskbild på Nivarius Finca le Nevera

Bodegas Nivarius Finca La Nevera Maturana Blanca 2017, Spanien, Rioja, TSE 13046, 269 kr

Lokala druvan maturana blanca har gett doft och smak av gula plommon, vanilj, mejeri och träfat i en syrligt fruktig stil med hög syra, tät och läskande friskt med långt efterspel av nötter och örter. Bodegas Nivarus är helt fokuserade på vit rioja där filosofin är att vinerna skall ha personlighet, tydlig fräschör och att de ska uttrycka vingårdarnas terroir. Vingårdarna ligger på en altitud mellan 500 och 800 meter. (Philipson Söderberg, 600 fl.)

Flaskbild på Tamjanika Bellucci

Tamjanika Bellucci 2022, Serbien, TSE 92989, 158 kr

Aromatiskt av äpple och apelsinblom, floral, örtig och blommig smak med fruktsötma och läskande frisk syra men helt torr på tungan. Ett alldeles utmärkt fräscht midsommarvin på lokala druvan tamjanika. Klart att ni ska prova! (Balkan Wines, 1800 fl.)

Flaskbild på Calera Mt Harland Chardonnay

Calera Mt Harlan Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSE 92261, 559 kr

Kvalitetschardonnay från Josh Jensens ikoniska vingård i Mount Harlan med intensiv och reduktiv inledning av gul stenfrukt, brynt smör, popcorn och citrusfrukt. Tät och krämigt fet i texturen, torr med solmogen gul stenfrukt, mandel, nötter och vanilj. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på MVØ Macération Vogelgarten ø Intrant från Domaine Weinbach

Domaine Weinbach MVØ Macération Vogelgarten ø Intrant 2021, Frankrike, Alsace, TSE 90541, 349 kr

Orangerosav av skalmacererad gewürztraminer och pinot gris med aromatisk nos av honung, bivax, aprikos och mogen persika. Läskande frisk och syrlig frukt, stenfruktig med bittercitrusbeska, citron- och apelsinzest. Torra lätta tanniner, energi och komplexitet. Domaine Weinbach ligger vid foten av berget Schlossberg och var tidigt förespråkare för naturnära odling. Redan 1998 började man bruka åtta hektar enligt biodynamiska principer. Sedan 2005 är alla deras vingårdar biodynamiska, och samtliga Weinbachs viner är idag certifierade såväl ekologiskt Ecocert som biodynamiskt Demeter. (The WineAgency, 180 fl.)

Flaskbild på Logan Clementine de la Mer

Logan Clementine De la Mer 2022, Australien, Central Ranges, TSE 94176, 169 kr

Lätt grumlig och blekgul, precis som havet enligt upphovsmakaren själv, Peter Logan. Vinet som dessutom är döpt efter hans dotter har en inbjudande nos av florala element, strandnära blomster, färskplockad solmogen frukt, citruskompott och frisk läskande syra. Lätt och piggt, frisk och sprudlande energisk med lätt havssälta och mineralitet som förgyller avslutet. Vinet är en skalmacererad blend av chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris och viognier som spontanjäst på både betong och stål och sedan vilat på sin jäst i franska ekfat. (Johan Lidby Vinhandel, 7200 fl.)

 

ROSÉVIN

Flaskbild på Rosé de Diel

Schlossgut Diel Rosé de Diel 2022, Tyskland, Nahe, TSE 93002, 179 kr

Bärig och örtig av jordgubb, smultron, grapefrukt och en bouquet garni av örter. Stram, syrlig och läskande frisk med lätt bittercitrusbeska i avslutet. Sedan ett par år har den här familjegården en ny generation som styre då Caroline Diel och hennes man Sylvain Taurisson-Diel, 2019, tog över familjeegendomen Schlossgut Diel som varit i familjens ägor sedan 1802. (Lively Wines, 1200 fl.)

Flaskbild på Domaene Gobelsburg Rosé

Domaene Gobelsburg Rosé 2022, Österrike, Niederösterreich, TSV 94014, 129 kr

Zweigeltrosé är populärt här i Sverige och Gobelsburgs version är en återkommande klassiker i den årliga svenska roséskörden. Syrligt och kartigt av omogna smultron, hallon och gröna örter. Stabil och pålitligt smak av smultron och citrus, röda äpplen och mynta. Fyllig och energisk med läskande och sprittande rödbärig finish. (Solera Sweden, 10500 fl.)

Flaskbild på DeAetna Rosato Terra Costantino

DeAetna Rosato Terra Costantino 2022, Italien, Sicilien, TSV 95020, 169 kr

Rökig och lite stökig är mitt första intryck. Det drar åt en hel del umami och vulkanjordiga toner, hallonsnören och hallonbåtar, sursyrligt med frisk syra och syrligt rödbärig frukt av nerello mascalese med tio procent nerello cappuccio från ekologiska odlingar. (Valid Wines, 6000 fl.)

Flaskbild på Frank Cornelissen Susucaru Rosato

Susucaru Rosato 2022, Italien, Sicilien, TSE 90657, 259 kr

Rosenvatten och bittercitrus, röda bär och örter. Frank Cornelissens Rosato från 2022 är en fantastisk skapelse, stram och läskande frisk med personlig energi och kraft. Inledningen lätt volatil  med tranbär, körsbär, lingon och bittercitrus. Efterspelet är bitterljuvt av umami, pink grapefrukt och mineraliska kullerbyttor. (Vin & Natur, 5400 fl.)

Flaskbild på Venus la Universal Dido la Solucia Rosa

Venus La Universal Dido La Solució Rosa 2021, Spanien, Katalonien, Nr 94002, 229 kr

Seriös rosé från Montsant i Spanien. På lokalpatriotiskt manér har en blend av garnatxa negra, macabeu, ull de llebre, carinyena, garnatxa blanca och garnatxa gris med naturliga handlag och fokuserad passion gett ett utsökt orange-rosa matrosévin. Reduktiv inledning, tät, frisk och koncentrerad som snuddar på orangevin i textur och struktur. Avslutet fyllt av aprikos och örter. (Vinovativa, 900 fl.)

Flaskbild på Pink Punk av Chichateau

Chichateau Pink Punk 2022, Serbien, TSE 92988, 158 kr

Ekologisk cabernet franc, merlot och cabernet sauvignon från Fruška Gora och det lilla familjevineriet Chichateau. Ett av förra sommarens succéviner som tog slut fortare än kvickt. Ljust transparent, smultronbärig med lätt örtig nos. Frisk och pigg med läskande fräschör, koncentrerad frukt och långt rosarödfruktigt avslut. (Balkanwines, 1800 fl.)

Flaskbild på Bonterra Rosé

Bonterra Rosé 2022, USA, Kalifornien, TSV 92141, 159 kr

Ekologiskt odlade druvor, mestadels grenache har gett en låg, lite blyg nos. Smaken briserar dock i smultron, jordgubb, sura körsbär och rabarber. Frisk syra, fruktig och läskande mineralisk i avslutet som har en angenäm skalbeska av bittercitrus och gröna örter.  (VCT Sweden, 4800 fl.)

Flaskbild på Alpamanta Breva Syrah Rosé

Alpamanta Breva Syrah Rosé 2022, Argentina, Luján de Cuyo, TSE 92280, 249 kr

Orangerosa till färgen, volatil inledning, syrligt av blodapelsin och grapefrukt, örtigt, torrt och välstrukturerad men lite väl vasst. Jag har tidigare sagt att jag inte riktigt hittar en ingång till Alpamantas vision med sina viner. De är i enlighet med naturen, från en enda vingård och biodynamiskt tillämpade. Ändå hittar jag inte in, men som i förra årets lanserign är det i syrah rosén jag i alla fall får ett kännbart tecken på ambitionen.(Vinunic, 3600 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Marys Backe av Arilds Vingård

Arilds Vingård Marys Backe 2020, Sverige, TSE 92355, 295 kr

Vinet Marys backe är en hyllning till ena ägaren, Anettes, mamma Mary som började plantera druvsorten pinot noir précoce på Kullahalvön redan 2008. Pinot noir précoce är en mutation av pinot noir. Den mognar tidigare vilket gör att den även klarar svalare klimat. Jordig mineralisk nos, brända löv och örter. Torr, stram och något murrigt skogig frukt, kanske en hint av vildhallon, lingon, lakrits och svartavinbär. Bra jobbat för svenskt rött, det är sannerligen inte ofta. Producenten uppger även att vinet är veganvänligt. (Arilds Vingård, 1600 fl.)

Flaskbild på Claus Preisingers Puszta Libre!

Claus Preisinger Puszta Libre! 2022, Österrike, TSE 92521, 169 kr

Ljust röd med lätt volatil syra och röda syrliga bär. Läskande frisk och bärig, naturligt och småstökigt, men mycket klunkvänligt. Servera svalt i stora kupor och du får – vin de soif – glou glou och allt det där. Claus Preisinger gjorde sitt första vin när han bara var 20 år gammal och utökade snabbt de tre hektaren av sin familjs vingårdar vid sjön Neusiedlersee i Burgenland till 19 hektar. Idag odlar han enligt biodynamiska principer och är en viktig del i Burgenlands vinutveckling. (Veritabel Vin/Vinstereo, 6000 fl.)

Flaskbild på Domaine des Lises Crozes Hermitage

Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2020, Frankrike, Rhône, TSE 90121, 299 kr

Från Maxime Graillots gårdar kommer denna lilasprakande och ungdomliga kruka syrah full av svarta körsbär och peppar, rökig chark och blåbär, ja där har du ursprungskaraktären hos denna juvenila joviala rackare. Bärigt energisk med garrigueörter, björnbär, jordgubb, hallon, lavendel och vildvuxna örter tillkommer och bildar ett ännu ungdomligt men ytterst koncentrerat vin med torr stram struktur. 100% syrah med rätt att lagras. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Flaskbild på Chateau de Chambrun

Château de Chambrun 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 90620, 375 kr

Merlot dominerat från Lalande de Pomerol med doft och smak av mörkt röd frukt, blyerts, lädersvettig sadel, svartvinbär och körsbär. Torr stram koncentrerat mogen frukt, plommon, björnbär med mogna tanniner och varmfruktig vanilin i avslutet. En liten andel cabernet franc har adderats och med vila på en större del nya ekfat har vinet fått en tydlig karaktär av ek, ceder och sandelträ. (Sanler Wine, 360 fl.)

Flaskbild på Chateau d'Arlay Pinot Noir

Chateau d’Arlay Pinot Noir 2011, Frankrike, Jura, TSE 90130, 299 kr

Blåfruktig och ren i själen. Sval och slank och strukturerad efter Mozarts toner med stringent syra, flödande frukt och stram textur. Ett unikum i naturligt vinmakari, ett signum fler borde följa. Fantastiskt, elegant och gott och dessutom otroligt levande sina 12 år på nacken till trots. (Winetrade, 600 fl.)

Flaskbild på Domaine de la Roche Honneur Diamant Prestige

Domaine de la Roche Honneur Diamant Prestige 2015, Frankrike, Loire, TSE 13047, 219 kr

Ekologiskt cabernet franc från gamla stockar i Chinon. Svartfruktig, rödbärig och grönörtig med grusiga tanniner, stram och tuff struktur, men generös i syra och frukt där vi ges grönkartiga och mineraliska grusvägstoner i avslutet. (Rewine, 2400 fl.)

Flaskbild på La SPinetta Ca di Pian

La Spinetta Ca’ di Pian 2020, Italien, Piemonte, TSV 91176, 229 kr

Klassisk barbera från Asti med blåbärig nos med syrliga skogsbär. Körsbärsfruktig smak med mandelmassatoner, hallon/kola-isglass, tät stram och fruktig med hög syra och välbalanserad tanninstruktur. Torrt med långt fruktig avslut där en grönörtig angenäm beska stramar åt och tuggiga tanniner balanseras upp av en läskande frisk hög syra med både energi och kraft. Ännu större allokering i år än förra årets 16600 flaskor. Galet stor TSV från en återkommande favorit. Massor av flaskor, helt OK pris, bara en tia mer än förra årgången och ett lagringsdugligt vin, drickbart redan nu men ännu bättre om fem år. (Enjoy Wine & Spirits, 19800 fl.)

Flaskbild på Elio Grasso Dolcetto d'Alba

Elio Grasso Dolcetto d’Alba Dei Grassi 2021, Italien, Piemonte, TSE 94285, 215 kr

Gianluca Grassos tolkning av familjens dolcetto är klassisk med djupt fruktig och rödbärigt parfymerad nos. Rödblåfruktig smak med sandelträ i ryggen, frisk syra, välbyggd struktur med fyllig volym, helt torr med lätt sötma i frukten. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Flaskbild på Elio Grasso Langhe Nebbiolo Gavarini

Elio Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo 2021, Italien, Piemonte, TSE 94287, 279 kr

Mogna körsbär, cocktailkörsbär, rosor, fudge och örter med läskande frisk syra, generöst fylligt frukt kontra ett torrt stramt tanninbygge ger ett vin som är ypperligt levande och energiskt. En mini-barolo från ett familjeföretag som med kontroll över alla delar från vingårdsarbete till vinifikation och försäljning gör hantverksmässiga viner med fokus på druvorna och respekt för naturen. Idag i händerna på sonen Gianluca som odlar de, för området, klassiska druvorna nebbiolo, barbera och dolcetto. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Flaskbild på Rosso Colli Tortonesi

Oltretorrente Rosso Colli Tortonesi 2021, Italien, Piemonte, TSV 92014, 162 kr

Barbera och dolcetto från Oltretorrente som sköter sina vinmarker och vineri efter biodynamiska principer. Varmfruktig djupt mörklilaröd färg, blåfruktig i nosen av mörka mogna röda bär, koncentrerat och tätt där smaken öppnar upp i friskhet och syra även om tanninerna är tvärtorra och krullar upp sig i hela munnen. Koncentrerat, syrligt och fruktigt med energi och läskande kraft där tanninerna håller taget. (Vintedge, 10200 fl.)

Flaskbild på Radice Paltrinieri

Paltrinieri Radice 2021, Italien, Emilia-Romagna, TSE 92527, 159 kr

Lambrusco Mantovano från Sorbara i italienska regionen Emilia-Romagna, ett läskande sprudlande lätt rött vin med rödbärig, syrlig frukt av citrus, pink grapefrukt, bittercitrus och blodgrape. Orangefärgad och lätt grumlig med spritsig mousse och en läskande hög syra i ett örtigt torrt avslut.  (Vintedge, 6000 fl.)

Flaskbild på Borja Perez Artifice Tinto

Borja Pérez Artífice Tinto 2020, Spanien, Kanarieöarna, TSE 95302, 251 kr

Ycoden-Daute-Isora på nordvästra Teneriffa är födelseplatsen för det här vinet på listán negro. Reduktiv och volatil inledning med syrliga röda bär i kontrast till frukten som går mer åt övermogna krossade körsbär, gröna örter, stjälkar och örter. Strama tuggiga tanniner, syrlig frukt, läskande frisk syra, torr och stram och kanske lite överjäst frukt. (Johan Lidby Vinhandel, 996 fl.)

Flaskbild på Koyle Royale

Koyle Royale Cabernet Sauvignon 2020, Chile, Valle Central, TSV 90495, 189 kr

Odlat och vinifierat ekologiskt och enligt biodynamiska principer i små vingårdar i Los Lingues. Svartvinbär och syrlig röd frukt i nosen med ekfatskrydda efter ett och ett halvt år på fransk ek. Stram, tät och bjussig frukt, täta tanniner med ett fartfyllt energiskt och eldigt kryddigt avslut. (The WineAgency, 6600 fl.)

 

STARKVIN

Flaskbild på sherryn Tio Pepe Fino En Rama

Gonzalez-Byass Tio Pepe Fino En Rama, Spanien Andalusien TSV 92450, 165 kr

Härlig sommarfeeling i den här sherryn från Jerez med både doft och smak av jästiga toner, flor, oxiderade äpplen, curry, mandel, citrus och nötter. Torrt koncentrerat och med en viss beska i avslutet. Vinet har lagrats i ett solerasystem och En rama betyder att vinet inte filtrerats innan buteljering. (Nigab, 1500 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.