Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "ur askan en elegant fågel fenix"

Nyprovat – "ur askan en elegant fågel fenix"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Nyprovat den 25 februari bjuder på ett vasst nebbiolo race samt en och annan överraskning. Som tur är, är det löningshelg och varukorgarna kan fyllas till bredden med både glou glou för kvällen och med lagringsdugliga framtidsdiamanter. Vi har kommit till februaris sista lansering och du kommer inte gå ur vinbutiken tomhänt, det kan jag lova!

CIDER & BLANDDRYCKER

winetable_nyprovat_cider_state_of_mind

Pomologik Cider State of Mind 2018, Sverige, TSE 11395, 179:50 kr

Exklusiv och begränsad upplaga av en bourgognefatslagrad cider från pionjärerna på Pomologik. Äpplig, fruktig och friskt syrlig, vidare knastertorr och läskande läcker juice från favoritäpplet Belle de Boskoop som jäst helt naturligt. Lagring har sen skett på franska ekfat från bourgogne i 2 år, upptoppat med med 10% ice cider. Cidre Nouveau är Pomologiks hommage till traditionen att presentera en jäst dryck gjord på årets skörd redan innan året är slut. Fokus är på de fruktiga nyanserna och frisk syra. Råvaran är i fokus och dominerar smakbilden samtidigt som det är ett utmärkt alternativ till säsongens mat. Begynnelsen till en ny dryckestradition? (Vintedge, 3000 fl.)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_franz_keller_rosé_brut

Franz Keller Pinot Rosé Brut 2018, Tyskland, Baden, TSE 93302, 249 kr

Flirtigt smultrondoftande rosa bubbel från Kaiserstuhl, med tydliga inslag av gula kex. Elegant och friskt av syrliga röda bär, citrus och röda äpplen med en kittlande mousse och helt torrt avslut. Pinot x 2 =  80% Pinot Noir, 20% Pinot Blanc i en energisk symbios. Baden är på G och kommer bli nästa stora aha från Tyskland. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_vouvray_plaisie_careme

Vincent Careme Vouvray Plaisir Ancestrale 2020, Frankrike, Loire, TSV 90480, 189 kr

Ekologisk pet nat, ett förfäders nöje från 40-åriga stockar av chenin blanc. Dammig mineralitet i doften, honung och gul vaxig frukt. Mjuk mousse, sirlig hög syra, frisk citrus, omogen persika, honung, ylle och örtig syrlig längd med bittermandel i avslutet. Otroligt läskande och gott. (Panache, 4800 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_nik_weis_mehringer

Weingut Nik Weis Mehringer Alte Reben Riesling 2020, Tyskland, Mosel, TSV 91253, 252 kr

Ett storasyskon till publikfavoriten Schiefer ur fasta sortimentet. Frisk doft av gul stenfrukt, päron och kola. Hög syra, frisk mineral och frodig fruktighet av citrus, päron, persika i ett långt syrligt och elegant avslut. (Wicked Wine, 5000 fl.)

winetable_nyprovat_Kuhn_oestricher_doosberg

Peter Jakob Kühn Oestricher Doosberg Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheingau, TSE 94318, 449 kr

Aromatiskt parfymerad av gul stenfrukt, mogna päron och vag petroleumdoft. Fläktande driv i syran med frisk fruktighet och fjäderlätt fräschör mot mineralisk tyngdkraft. Komplex, exklusiv och mycket lagringsduglig. (Brix Wine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_keller_riesling

Weingut Keller Riesling Trocken 2020, Tyskland, Rheinhessen, TSV 90205, 174 kr

Fick ni inte nog av förra veckans Kellerleverans får ni mer nu, här i form av deras instegsvin i något lättare stil utan att för den sakens skulle tappa något av den Kellerska identiteten. Dov i doften av päron och gul stenfrukt. Frisk och fräsch med driv i syran. Hurtigt fruktig med lång eftersmak i syrlig skrud, passande till vårens första vita sparris. (Origo Wine Import, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_schätzel_nierstein_ölberg

Weingut Schätzel Nierstein Ölberg Riesling GG 2019, Tyskland, Rheinhessen, TSE 94174, 359 kr

Från branta gårdar med röd schiffer, sluttande ner mot Rhen odlar familjen Schätzel sina druvor ekologiskt och biodynamiskt. Med full fokus på det hållbara gör de rena och naturliga viner fyllda av energi och fokus. Ölberg har gett gul stenfrukt, petroleum och citrus i nosen där sen smaken bjuder syrlig grön frukt, krusbär, omogna päron och citrus med sabelvass syra och ökentorrt avslut. Lagra gärna ett par år för lite mindre aggressivitet. (Carovin, 360 fl.)

winetable_nyprovat_loimer_langenlois_seeberg

Weingut Loimer Langenlois Seeberg Grüner Veltliner 2020, Österrike, Kamptal, TSV 90218, 199 kr

Det är inte bara riesling som trivs bra i Langenlois, Loimers biodynamiskt skötta grüner från Seeberg är beviset nog. Örtig, floral och vitpepprig doft med inslag av neijlika, krusbär och gröna päron. Här bjuds också en komplex frukt med frisk ren syra, vitpeppar, nejlika och gul stenfrukt. (Lively Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_tegernseerhof_kellerberg

Tegernseerhof Kellerberg Riesling 2017, Österrike, Wachau, TSE 92817, 249 kr

Men riesling från Österrike är ju också så gott så varför inte bjussa på denna toppriesling från Wachau. Kryddig örtig doft av petroleum, mineral och mogen persika i en koncentrerad, fyllig och nästan fet karaktär. Familjen Mittelbach har i fem generationer odlat vin i området Wachau där vinproduktionen är daterad så långt tillbaka som till 1427. Utmärkt riesling med kraftfull elegans. (Vintedge, 600 fl.)

winetable_nyprovat_nestarec_trblmkr

Milan Nestarec TRBLMKR 2018, Tjeckien, TSE 93509, 299 kr

En bråkstake som doftar gröna äpplen och aprikos, vita blommor och färska örter. Friskt syrlig, lite stökig och bökig reduktion men med tydlig frukt av clementin, apelsinskal och citrus. Naturälskare kommer älska detta läskande sommarpang.(Wine Waves, 900 fl.)

winetable_nyprovat_aladame_montagny_1er_bru

Domaine Aladame Montagny 1er Cru Sélection Vieilles Vignes 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94277, 275 kr

Finfin vit bourgogne till angenämt pris för att vara gamla stockar från en premier cru. Doften i glaset fylls direkt av aromatik, smör, gul frukt, fat och popcorn. Texturen är len och syran frisk över en tät, fet och fyllig struktur i en fin sammansättning, välbalanserad, utmärkt längd som mynnar ut i ett skönt örtkryddigt avslut. (Pompette, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_andrea_felici

Andrea Felici Verdicchio dei Castelli di Jesi 2020 Italien, Marche, TSV 90450, 169 kr

Verdicchio hjärta musslor, är det inte så? Om du som jag älskar spaghetti vongole har du din chans att bunkra upp ditt vinförråd med en prisvärd matchmaker from heaven. Gulfruktig och örtig nos, friskt syrlig gul frukt med drag åt äpple i en syrapigg balansgång med torr struktur och örtigt mineraliska inslag. (Swedish Brand AB, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_santo_assyrtiko

Santo Wines Santorini Assyrtiko 2020, Grekland, Santorini, TSV 95934, 199 kr

Favorit i repris från Santorinis svarta vulkanstränder, dess höga höjder med små kritvita hus med blå tak och havet som fond… drömmer mig visst tillbaka igen… Assyrtiko är en druva vi börjar lära oss mer och mer av och jag hoppas att den kommer att mottas lika väl som ex albariño. Jag fylls av mineral, havssälta och örter, gul frukt, citruszest, mandarin och  en ren upplevelse av strand och hav. Smaken likaså, vildvuxen vit frukt och syrlig citrus, hög sälta och mineralitet, fjäderlätt örtigt med strukturell tyngd i en läckert förpackad fyllig längd. (Carovin, 4800 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_family_becker

Family Becker Pinot Noir 2018, Tyskland, Pfalz, TSV

Välkommen tillbaka lille räv, du började precis ta slut i lagret nere i vinkällaren. Ny årgång från pinotmästaren i Pfalz. Ett fantastiskt instegsvin till bästa pris och en megaallokering, bara att bunkra för kommande år. Tät men flirtig doft av mörka röda bär, körsbär, jordgubb och sandelträ i en intensiv aromatik. Textur och struktur väl avvägt med den precisa syran, tätt rödfruktigt läskande örtigt med ett kryddigt bett i avslutet. (Enjoy Wine & Spirits, 19800 fl.)

winetable_nyprovat_bonneterre

Thierry Germain Bonneterre 2020, Frankrike, Loire, TSV 92047, 169 kr

Biodynamisk cabernet franc från Saumur-Champigny i attraktivt prisläge och stor allokering. Här piskas vi med röda och blå bär, grön paprika, gröna örter, raketsyra och sandiga tanniner. Tät frukt, koncentrerat till max och en avslutande jordig mineralitet rundar upp racet. Bra köpläge med andra ord! (Vintedge, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_montirius_garrigues

Domaine Montirius Garrigues 2020, Frankrike, Rhône, TSV 93391, 209 kr

Ekologiskt och biodynamiskt odlade druvor i Vacqueyras av familjeföretag i femte generation. Grenachedominerat med en tredjedel syrah för ryggrad i detta annars friskt bäriga vin med inslag av färska vilda örter. Saftigt och läskande med fint placerad syra, söt frukt och söta körsbär med täta tanniner och örtkryddigt avslut. (TM Kvalitetsviner, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_montirius_le_clos

Domaine Montirius Le Clos 2019, Frankrike, Rhône, TSV 93390, 289 kr

Storasyskonet från vinet ovan där fördelningen mellan grenache och syrah istället är 50/50 vilket ger än mer struktur och kraft till detta vin. Bärig doft och smak, grönörtig med tät stram mineraltät tanninstruktur, hög syra och mycket bra längd. Sammanfattas med söt frukt, körsbär, rökt chark och vildvuxna örter. (TM Kvalitetsviner, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_chat_fou

Éric Texier Chat Fou 2020, Frankrike, Côtes du Rhône, TSE 90348, 276 kr

Den galna katten på bagnum är tillbaka. Initialt inte lika frisk och fräsch som förra omgången, här drar doften mer åt bokna röda äpplen, äppelskrutt och blöta röda bär. Men smaken är det inget fel på, glou glou med stram frisk syra, mogen röd frukt och täta tanniner. Naturvinsvurmarens måsteköp! (Dryckesbutiken, 1200 bags)

winetable_nyprovat_saint_cosme

Saint Cosme Cote-Rotie 2019, Frankrike, Rhône, TSE 94397, 529 kr

Exklusivt och komplext negociantvin från en anrik vinmakarfamilj som annars håller till i Gigondas. Djup koncentration i både doft och smak, högsensoriskt och välbalanserat. Mörkfruktig doft, rökiga fat, chark, järnmineral i en torr, tät och kraftfull kostym men med lätt elegans och välintegrerad fatkaraktär – en exceptionell syrah eller serine som druvan historiskt heter i området. (Domaine Wines, 180 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_montus

Alain Brumont Château Montus 2010, Frankrike, Madiran, TSE 94440, 449 kr

Djup mogen doft av kryddor och mörk frukt, plommon, läder och fat. Smaken är av mörk frukt, hårt rostat kaffe, svarta plommon och kakao, allt enligt områdesmallen och Madiran- och tannatstylie i en otrolig koncentrerad längd. Förra året släpptes 2016 och 1994, riktiga tuffingar. Inget för nybörjare men en fröjd för den inbitne av Herr Brumonts metoder. (Wine Affair, 240 fl.)

winetable_nyprovat_font_deCourtedune

Domaine Font de Courtedune 2019, Frankrike, Rhône, TSE 90145, 349 kr

Châteauneuf-du-Pape på den mjuka och lena skalan där frukten gör sig obönhörligt märkbar. Rödbärigt med inslag av svart frukt, mörka, svarta körsbär och blommande örter. Tät silkeslen textur och mörkt röd solvarm frukt. Lång eftersmak av bär och örter i vad som bara kan applåderas i fin vinmakning. (Quaffable Wines, 240 fl.)

winetable_nyprovat_mas_de_boislauzon

Mas de Boislauzon Chateauneuf-du-Pape Tradition 2019, Frankrike, Rhône, TSE 95066, 299 kr

Ekologisk påve med mörkt rödbärig, tät solvarm och eldigt kryddig örtig stuns. Tuggiga tanniner och lång fokuserad syra med djupt mörk fruktig eftersmak där örter, lakrits och choklad bjuder till den där extra sträckan. Fint exemplar. (Budbreak, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_grimaldi_nebbiolo_vigna_valmaggiore

Giacomo Grimaldi di Grimaldi Ferruccio Nebbiolo d’Alba Vigna Valmaggiore 2019, Italien, Piemonte, TSV 93076, 189 kr

Toppnebbiolo som slagit sig in som TSV med stor allokering, hörde jag HURRA? Vi är många som längtat efter ett vin av den här kalibern att bunkra utan att skinna sig black. Nebbiolo från 40-åriga rankor från den av skog omgärdade högt belägna och branta vingården Valmaggiore. Klassiskt tät doft, koncentrerat av körsbär med rosor, viol, nypon och fininlirkade fat. Smaken smäller på med körsbär i hög syra, fullmatad frukt och utmärkt längd. (Panache, 9600 fl.)

winetable_nyprovat_bruno_giacosa

Bruno Giacosa Nebbiolo d’Alba 2019, Italien, Piemonte, TSE 94365, 349 kr

Från en av de största pionjärerna i Piemonte, det är inte utan att man drar en liten suck av lättnad att Giacosas nebbiolo d’Alba ännu allokeras till vårt avlånga land. Idag är det dock dottern Bruna och enologen Dante Scaglione som tillsammans håller Brunos vinfilosofi vid liv. Här en syrlig och lätt parfymerad nos med körsbär, rosor och tjära. En frisk syra och minst lika fin tanninstruktur styr frukten mot oändlighet. Mycket gott! (Quaffable Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_piero_benevelli

Piero Benevelli Langhe Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, TSE 90442, 199 kr

Ursprungstypisk nebbiolo till riktigt vasst pris för vad innehållet i flaskan har att erbjuda. Rosor, körsbär, viol, nypon och viss fatkaraktär, låter det bekant? Riktigt klassiskt med tydlig nebbiolofrukt. Tät, stram och välbyggd med läskande syra och unga tanniner. Pieros son Massimo roddar allt idag och vinerna har tidigare alltid försvunnit till USA och Japan, men nu får vi alltså hans Langhe Nebbiolo till Sverige för andra året i rad. (Panache, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_paolo_scavino_barolo

Paolo Scavino Barolo 2017, Italien, Piemonte, TSV 92628, 379 kr

Elegant doft av körsbär, rosor och nypon, tätt och fylligt precis som i smaken där unga tanniner drar med oss i en grusig mineralitet där svart té, bergamott och tjära lurar bakom knuten. Lång och välbyggd, elegant och ren, kraftfull och precis. Årgången är ännu lite av en enigma men jag köper och lägger undan några år. (Enjoy Wine & Spirits, 6600 fl.)

winetable_nyprovat_il_provinciale_san_fereolo

San Fereolo Il Provenciale 2017, Italien, Piemonte, TSE 92045, 229 kr

Nicoletta Bocca gör inte bara fantastisk dolcetto, hennes nebbiolo är också to die for, därav ordleken med namnet, enkelt översatt ”Den från provinsen”. Hälften av druvorna kommer från hennes egen vingård Austri i Dogliani och andra hälften från en vän i Serralunga. Tradionell nebbiolo med mjukt rödbärig doft av körsbär och viol med inslag av örter och rosor. Frisk och fräsch med välstrukturerade tanniner. Smaken direkt josig med syrliga lingon, tranbär, blåbär och körsbär, rosor och viol. Läskande och strukturerat till max. Gott nu, men jag har precis druckit årgång 2011 som var helt outstanding, så inte helt oäven för lagring. (Panache, 900 fl.)

winetable_nyprovat_trebbiolo_rosso

La Stoppa Trebbiolo Rosso 2020, Italien, TSE 93237, 185 kr

Elena Pantaleone är ännu en de kvinnliga vinmakare jag inte kan få nog av, om det nu är något att nämna när det kommer till vin. Hursomhelst gör hon och hennes team på La Stoppa rustika men eleganta viner, stöpta i sitt landskaps former med lokal touch. Hennes Trebbiolo Rosso är ett vin av barbera och bonarda med sötfruktig och solvarm röd frukt, lätt floral av rosor och körsbär i en tät och sammetslen textur med frisk syra och bra längd. (Wine Trade, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_el_lance

El Lance Suertes del Marqués 2019, Spanien, Teneriffa, Valle de la Orotava, TSE 93543, 199 kr

Reduktionen är otvivelsaktig men lugnar sig efter ett par stunder i fria luften. Initialt doftar El Lance av nysläckt svavelsticka, lätt brända micropopcorn och vulkanrök. Smaken av sälta och mineral gör sig tydligt närvarande men ur askan träder en elegant fågel fenix fram med mörkt rödsvarta sötsyrliga körsbär och där och då faller allt på plats i en märkbart och synnerligen välartad balans. (Wine Trade, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_ultreia

Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques 2019, Spanien, Bierzo, TSE 93447, 175 kr

Det är lätt att slänga sig med termer som kultvinmakare hit och legend dit, men få klagar när man pratar om vingeniet Raúl Pérez. Inte många har vid hans ålder åstadkommit så mycket och med så många med resultat värda en egen historieskrivning. Ultreia gör mig aldrig besviken med sin parfymerade drivna rödbäriga doft där vildhallon och blåbär tar plats med frisk syra i en annars torr och stram struktur. En tydlig mineralitet och kryddig örtighet avslutar det hela i en lång smakrik finish. (Johan Lidby, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_quintadechocalpha

Casa Agrícola das Mimosas Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2018, Portugal, Lissabon, TSV 95343, 149 kr

Jag har tampats en del med vinmakaren Sandra Tavares da Silvas take på sin cabernet sauvignon. Den är onekligen i en egensinnig och personlig tappning med lokala drag och inte riktigt som man förväntar sig. Tvivelsutan är det hög kvalitet, en super bargain, i korrelation till priset per flaska. Finurlig syrlig doft och smak av röda och svarta vinbär, frisk syra, stram tanninstruktur, flirtig frukt med florala parfymerade drag i avslutet. (Handpicked Wines, 9600 fl.)

winetable_nyprovat_occidental_freestone

Occidental Freestone 2019, USA, Kalifornien, TSE

Intensivt parfymerad pinot noir från Sonoma Coast ur notbladen och de vackert dirigerande händerna på vinmaestron Steve Kistler. Djup elegans i form av röd frukt, jordgubb, körsbär, chocolatecherry och sandelträ. Örtigt, torrt och spicy i ett mineraliskt avslut där en efterklingande bärig och saliverande salinitet smyger fram av saltlaktrits och hallonlaktritsdödskallar. Genialt! (Johan Lidby, 360 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.