Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Ölets dag och sommarskål med humligt veteöl

Ölets dag och sommarskål med humligt veteöl

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Humlefriska vindar och crash på veteöl. Sanna Lindberg listar tre tillgängliga öltips – friskt som en blommande försommardag och mjukt törstsläckande.

Sommar är här och den årliga crashen på veteöl lika så. Samma visa varje år – veteölet upphör att vara det där ölet som åker fram när ”inget annat passar” och återuppstår som en humlefrisk sommarflirt. Det är två olika stilar, med två olika syften. Den första, klassiska där veteprofilen får ta för sig, det är lätt och mjukt med försiktiga inslag av koriander eller banan – det där ölet som likt en kameleont tar sig an den chiliheta, umamistinna eller sötsyrliga maten annan dryck har svårt med. Det är gott, lättillgängligt men sällan särskilt minnesvärt. Sedan är det den andra stilen – där kryddig humle eller frukt backar upp den mjuka maltprofilen. Friskt, lätt, blommigt, fruktigt, hazy och precis allt du vill ha av ett öl en lat semestereftermiddag. Inte tokigt alls till mat, men inte dess enda syfte.

Här är tre tillgängliga tips just nu – mer lanseras under sommaren så håll utkik! På Systembolaget kategoriseras stilen ofta som ”Hopfenweizen”, men enklast är ofta att läsa på öletiketten.

summerwheat_winetable

Summer Wheat från Brygghuset Finn, Landskrona, nr 10751, 21:90 kr, 33 cl, 5,2%

Som en blommande försommardag med schersmin, fläder och rosor, mjukt paketerat i en len vetekropp. Citrusfrächör från humlen som hänger kvar länge.

fastforward_winetable

Fast forward från Brewski, Helsingborg, nr 33960, 28:90 kr, 33 cl, 6%,

Fruktigt, lättsamt och friskt smaksatt med mango, citronskal och humle – dessutom både med råg och havre. Balanserat och underbart krämigt.

softy_winetable

Softy från Dugges, Göteborg, nr 34596, 25 kr, 33 cl, 6%,

Humligt citrusfriskt – lättsamt och soft. Utmärkt törstsläckaren men också bra till en grillad, nyfångad fisk.

Och glöm inte – på onsdag är det ölets dag. Passa på besöka ett bryggeri eller testa ett nytt öl. Landets alla ölaktiviteter hittar du HÄR

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.