Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Summer Wine, en Cowboy in Sweden och vem kan segla förutan vin?

Summer Wine, en Cowboy in Sweden och vem kan segla förutan vin?

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

"Strawberries cherries and an angel's kiss in spring My summer wine is really made from all these things" Håll till godo i denna lilla julifinal –  nedan i vanlig ordning några tips för dagens släpp, den sista lanseringen för juli av tillfälligt sortiment på Systembolaget.

“Strawberries cherries and an angel’s kiss in spring
My summer wine is really made from all these things”
Så inleds Nancy Sinatras sång Summer Wine i duett med Lee Hazlewood som även skrivit låten från 1967. En vacker förförisk och melankolisk melodi med sensuella röster och en god dos av dekadens. Pop-noir drottningen av idag, Lana del Rey har, jämte otaliga andra, sjungit in en version. Lana och Barrie-James O’Neill från bandet Kassidys kärleksversion, med tillhörande 60-tals inspirerad Instagram-Reyes-filtrerad video, är en absolut toppversion men i mina öron är dock Nancy och Lee’s version den absoluta sommarhiten som jag kan lyssna på om och om, glas efter glas.

Countrysångaren Lee Hazlewood har även koppling till Sverige då han under 70-talet periodvis bodde här. En annan duett, Vem kan segla förutan vind?, tillsammans med Nina Lizell seglade upp på topplistorna efter att ha varit motiv i Torbjörn Axelmans film Cowboy in Sweden (ingen koppling till High Chaparal i Småland). Sången nådde första plats på Svensktoppen 1971. Året efter föddes jag, men av en helt annan cowboy, Tobbe och en annan blond svensk flicka, Brita. Marsen Marseljäsen, La Marseillaise skrevs 1792, ett i mitt tycke helt godtyckligt anagram för 1972.

Idag är det dessutom 14 juli, min dotter Lias födelsedag, min vän Marcels dotter Simones födelsedag, min granne Helena Rosshagens, Terrenos Sofia Ruhnes, skate-ikonen Chris Pastras, Ingmar Bergmans, Gustav Klimts, Angelo Polizianos och Kronprinsessan Victorias födelsedagar och dessutom Frankrikes nationaldag som ju är en helgdag för att fira stormningen av Bastiljen år 1789, vilket inledde den franska revolutionen. Frankrike som vinland har vi ju en hel del att tacka för när det kommer till allas vår älskade fermenterade druvjuice, vinet. Så håll till godo i denna lilla julifinal till kåseri över den goda drycken. Nedan i vanlig ordning några tips för dagens släpp, den sista lanseringen för juli av tillfälligt sortiment på Systembolaget. Nästa kommer 11 augusti.

“Take off your silver spurs and help me pass the time
And I will give to you summer wine
Mmm-mm summer wine”

MOUSSERANDE VIN

Champagne Calsac Les Rocheforts N/V, Frankrike, Champagne, TSE 90077, 499 kr

Allons enfants de la Patrie, Le jour de gloire est arrivé! Frisk ren doft av citrus och gröna äpplen. Egenartad koncentrerad smakbild och lugn men välbalanserad mousse. Torr med friskt lyft i syran. Persika, ananas, tropisk frukt, bokna äpplen, syrlig gul stenfrukt. Äpple och citrus i ett torrt avslut inbjuder att läskas av mer än ett glas. Gott! (Panache, 600 fl.)

VITT VIN

Domaine de la Bergerie Vauchaumier 2017, Frankrike, Loir, Anjou, TSE 96030, 279 kr

Aux armes, citoyens, Formez vos bataillons, Marchons, marchons! Chenin Blanc från Anjou med gul frukt, bivax, honung och fat. Maxad syra som sig bör där honungstoner balanserar fruktsyran med bivax och ylle. Platstypiskt vin från två kvinnor i åttonde generationen på familjeegendomen. Sunt förnuft och observation leder dem till val för att påverka naturen i så liten grad som möjligt. Vin i långa led med minimal intervention från en kvinnas hand brukar bli bra, så även här. (Vintedge, 360 fl.)

Mazzei Codice 2018, Italien, Maremma, TSE 92986, 179 kr

Vermentinoaromatik i kubik. Gul stenfrukt i doften, kryddig, örtig och med hintar av tropisk frukt. Mogna gula äpplen och persika, ananas och örter som också andas mineral. I 600 år har Marchesi Mazzei gjort vin i Toscana och sedan 1990 i Maremma. Vineriet Belguardo där Codice kommer ifrån ligger i Montebottigli. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger på en höjd av 30 till 50 meter över havet. Maritimt, mineraliskt och mästerlig mazzei. (Vintedge, 1800 fl.)

RÖTT VIN

Casanouva di Nittardi Vigna Doghessa 2017, Italien, Chianti Classico, TSE 92399, 199 kr

100% Sangiovese! Japp, så smakar det också. Mörka körsbär och smidig fathantering av druvan, knastertorrt, tanninrikt, hög läskande syra i balans med den mörka körsbärsfrukten. Gillar också Nittardis stjärntematik och att konstnärer får göra etiketterna i sann Michelangelo-anda, den välkände konstnären som under 1500-talet ägde huset. (Handpicked Wines, 4800 fl.)

Marchesi Mazzei Tenuta Belguardo 2016, Italien, Maremma, TSE 95504, 299 kr

Med doft av sangiovese är det lätt att gå vilse rent initialt. Men i kustlandskapet Maremma odlas en hel del internationella druvor och i detta vinet smakar vi oss till  85% cabernet sauvignon och 15% cabernet franc. Något tunn i stilen mot andra kraftpaket under benämningen Super Tuscans, men inget fel med det när körsbär och dess kärnor ändå lyser klart som stjärnan på etiketten. Lavendelfält och ceder, mörka plommon och ekfat spelar andra fioler. Idag omfattar Belguardo ungefär 70 hektar. (Vintedge, 3600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.