Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på På besök hos Girolamo Russo – ett uttryck av Etnas terroir

På besök hos Girolamo Russo – ett uttryck av Etnas terroir

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Helgläsning - Vår nya skribent Karin Ericson har besökt Sicilien och i ett par kommande artiklar får vi följa den spännande utvecklingen på den aktiva vulkanön bland contradas, lokala druvor och levande lava.

Familjegården som funnits i generationer tillhör en av de vinmakare som just nu för Etnas namn framåt i vinvärlden, med särskilt vurm för den vulkaniska terroiren och naturlig framställning. Här skördas och vinifieras alla druvor separat för att uttrycka växtplatsen. Vi trotsade serpentinvägar och en skock kor för att hälsa på hos Girolamo Russo – under den hetaste veckan i augusti.

Vulkanen Etna stoltserar i den nordöstra delen av Sicilien. De dagar jag är här, i augusti, prickar jag in både ett vulkanutbrott och världens högst noterade temperatur någonsin, 48,8 grader. Aska flyger i vinden och landar i poolen på hotellet i bergsbyn Castelmola. Härifrån tar vi sikte på byn Passopisciaro och ett besök på vingården Girolamo Russo. En av de producenter som just nu sätter Etna på kartan och ritar om vår bild om viner från Sicilien. Från massproducerade bulkviner till eleganta hantverksviner med terroir som ledord. Här har flera moderna naturvinsmakare börjat etablera sig.

winetable_girolamo_skylt

När vi knappar in adressen på kartan väljer vi av misstag en väg ingen tycks använda längre. En stundom asfalterad och stundom grusad, läskigt smal, väg med håligheter stora som kratrar, tar oss upp i serpentiner över bergen där vi får ta oss igenom en skock kor som klyschigt nog blockerar vägen.

Till slut slingrar vi oss in i byn där vi hittar ett vitkalkat hus längst vägen. En lite anonym skylt med Girolamo Russos logotyp visar att vi är rätt, trots att det inte finns en vinranka i sikte.

Girolamo Russo är ett familjeföretag som gjort vin i generationer på den norra sidan av Etna. Sedan 2005 drivs gården, som är döpt efter pappa Girolamo, av Guiseppe Russo. En pianist och kulturvetare som sägs ha ett speciellt sinne för detaljer. Vingården på 18 hektar är indelad i 4 distrikt, Feudo di Mezzo, Calderara Sottana, Feudo och San Lorenzo. Sedan Guiseppe Russo tog över brukas jorden ekologiskt enligt traditionella metoder och vinmakningen sker naturligt.

Här växer såväl nya som 100 år gamla vinstockar som står kvar sedan innan phylloxeran, på mark som formats av vulkaniska utbrott genom århundraden. Det första vinet av Guiseppe kom ut 2006, då med 5000 flaskor. Idag gör man fem röda viner, ett vitt och ett rosé och säljer 90 000 flaskor om året.

winetable-etna

Barndomsvännen tillika kompanjonen Dante Pasqua möter oss tillsammans med hunden Tessa i det intima men välordnade vineriet. Vi klämmer oss alla, inklusive hunden, in i hans blå bil och kör upp till vingården Feudo och äntligen ser vi bilden som är avtecknad på loggan, med huset och Etna i bakgrunden. Den sista biten hoppar hunden ut och springer bredvid bilen i kant med vinrankorna där druvklasar av sorten nerello mascalese hänger blåröda och tunga från grenarna, uppbundna i cordon. Redo att skördas i oktober.

winetable_vinranka

Vingården är indelad i 5 områden, så kallade contradas. Varje contrada har sitt eget uttryck och jordmån, format av vulkanens utbrott genom tiderna. Man skördar och jäser druvorna från de olika vingårdslägena separat och sedan viniferar man alla de röda vinerna i stort sett på samma vis, så att varje contrada kommer till sitt fulla uttryck. Och vinerna döps därefter.

– Vi gör ständiga microvinifieringar för att hela tiden förstå våra druvor, vår jord och våra viner, säger Dante.

De röda vinerna genomgår 18 till 20 dagars maceration och lagras 14 till 18 månader på franska ekbarriquer och slavonska fat. En del av det röda vinet Arina lagras även på cement.

winetable-helgläsning

Från husets terrass ser vi ut över vingården och Alcantarafloden som avgränsar den vulkaniska marken från jordmånen på andra sidan dalen. Runtom breder Fuedo ut sig på 8 hektar med 15 år gamla vinstockar.

– Här är jorden rik och vindar sveper in i dalen vilket gör vinerna mjuka med en mineralet och doft av lerjord. Dagarna är varma med mycket sol och nätterna kalla vilket gör att vi kan skörda sent, få upp mognaden i druvorna och komplexiteten i vinerna.

Dante är mjukheten själv och när vi provar fyra av gårdens viner berättar han glatt om hur han brukar njuta gårdens viner. Först ut är gårdens rosato, ett vin så ljus i färgen att du tvivlar på att det är gjort på en blå druva.

– Det är friskt och har en fin sälta. Jag brukar öppna en rosato samtidigt som jag lagar middag om kvällen och det är så lättdrucket att det kan gå en flaska utan att du har märkt det. Det är ett vin som jag alltid har hemma.

winetable-vin

Fyra viner från Girolamo Russo

Girolamo Russo representeras i Systembolagets tillfälliga sortiment och några av hans viner kommer i beställningssortimentet i oktober. För den nyfikne finns dessa, nedan listade viner, att upptäckas.

Etna Rosato 2020, Nr 50926, 189 kr

Trots att det betecknas som rosé är vinet klart i färgen med en knapp nyans av rosa. Vinet görs till 100% av den blå druvan nerello mascalese och druvorna pressas försiktigt till ett friskt vin som mjukas ner av fruktig persika med en hög syra och mineralisk sälta. Druvorna plockas från vingården San Lorenzo tillsammans med ett urval av  druvor från 90 år gamla vinstockar.

Á Rina 2019, Nr 92456, 219 kr

Vibrerande, friskt och lekfullt. Á Rina är vingårdens enklare Etna Rosso med frisk syra och lena tanniner. Röda mogna bär, plommon, körsbär och mineralitet tillsammans med komplexa dofter av lakrits och mjuka jordgubbar som utvecklas i glaset gör det vinet enkelt att dricka om det serveras lätt kylt en sommardag. Druvblenden är 90% nerello mascalese och 10% nerello capuccio som plockas från alla vingårdslägen men där de vinifieras separat och där en viss del får ligga på cement. Druvorna skördas när det är kallt för att få upp syran, man separerar druvorna från stammen och macererar med skalen i 2 veckor.

Feudo 2018, Nr 71176, 325 kr

Som namnet avslöjar görs detta vin på druvorna enbart från vingården Feudo på 70 år gamla stockar och fulländad nerello mascalese. Vinet får ligga 18 månader på barrique och barrel och sedan 6 månader på flaskan. Feudo görs endast i 4000 flaskor per år. Vinet är komplext med mörka bär och örter och en hint av halm. Ett stramt och elegant vin med rund hint av vanilj i en lång eftersmak.

San Lorenzo 2017, Nr 92830, 399 kr

På nerello mascalese från vingården San Lorenzo med både nya unga rankor och 90 år gamla stockar uppvuxna på 800 meter över havet. Den brunröda färgen vittnar om utveckling och vinet är mycket riktigt fruktigt, mint på nosen och  med plommon och svarta vinbär, jordgubbar och mineraler i en avslutande kryddighet av örter och mynta som finish.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.