Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "ett vin som kommer utlösa en storm av magi efter några års lagring"

Nyprovat – "ett vin som kommer utlösa en storm av magi efter några års lagring"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

September tågar på och vi närmar oss ytterligare en minskning gällande rådande restriktioner. Det innebär att vi kan börja gå på livespelningar, stand-up och teatrar igen och gå på restaurang, nattklubb, pub och hänga i baren, ståendes, minglandes och inte endast sittandes ned i slutna sällskap. Pär Strömberg har i vanlig ordning Nyprovat sig igenom det mesta och valt ut det bästa ur denna veckas lansering i det tillfälliga sortimentet.

Denna veckas lansering domineras egentligen av Penfolds årliga stora lansering. Vinerna från Penfolds har en egen liten gräddfil på Systembolaget och flaskorna kom inte med i den samlade provningen för skribenter och journalister. Däremot arrangerades en egen provning som jag tyvärr inte kunde närvara vid. Några andra viner att hålla ögonen öppna för, men som inte är provade denna gång är Produttori Barbaresco Riserva Montefico 2016 och Land of Saints Pinot Noir 2019. Viner från producenter med gott rykte och gott renommé som jag provat och hyllat vid tidigare årgångar.

Men det finns väldigt mycket annat gott i denna lansering som jag har provat och nedan finner du mina tips om bra köp. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Hervé Dubois GC BdB Millesime 2014, Frankrike, Champagne, TSE 93868, 329 kr

Nina Dubois andra årgång tillsammans med fadern Hervé från sina egna gårdar. Ett familjehus fokuserat på chardonnay. Här en vintage till attraktiv pris. Krämig doft av mineral, äpple och citrus. Brödig autolytisk karaktär, bred mousse, fyllig med bra fräschör och syra. (Vintrio Wine, 3360 fl.)

Bollinger B13 2013, Frankrike, Champagne, TSE 91180, 1099 kr

Nyheten B13 är framtagen av Bollinger för att reflektera den unika årgången som präglades av svåra väderförhållanden ur ett vinmakarperspektiv. Vinet är också en hyllning till den kunskap som huset besitter likaväl som det hållbarhetsarbete som de arbetar med. Den vita etiketten står för den snö och frost som 2013 bjöd. Exklusiv pinot noir med vass syrlig doft, kryddig och bred aoutolys, även en fyllig och bred mousse med syrlig gulgrön omogen frukt, marsipan, ljust bröd och grillad citron. Bör lagras några år till för bästa resultat. (Arvid Nordquist, 1400 fl.)

Domaine Baud Crémant du Jura Brut Sauvage NV, Frankrike, Jura, TSE 95670, 199 kr

Ekologiskt hantverksvin till bra pris. Ett utmärkt sätt att upptäcka Juras bubbliga sida. Doft med inslag av flor, vit persika, färska aprikoser, ljusa kex, ljust bröd och äpple. Vass, kaxig och bred mousse och något kort i rocken för min smak men utan tvivel ett bra vin av chardonnay och pinot noir. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

VITT VIN

Wildmark Riesling By Katharina Wechsler & Kai Schätzel, Tyskland, Rheinhessen, TSE 92315, 219 kr

1,5 liters bagnum sprunget ur ett fint samarbete mellan två topproducenter och rieslingexperter i Rheinhessen, Katharina Wächsler och Kai Schätzel. Örtig doft med päron och krusbär. Ofiltrerat och citrussyrligt, enkelt men charmigt och läskande gott. (Backmans Vinhandel, 2500 bags)

Peter Jacob Kühn Hallgartener Hendelberg 2018, Tyskland, Rheingau, TSE 93091, 279 kr

Biodynamiskt toppvin från ännu en rieslingmästare, denna gång från Rheingau. Ett vingårdsvin med fokuserad aromatik, djup doft av petroleum, gråpäron, mogna äpplen, gula krusbär, rökig mineral och stendamm. En högt mineralisk och maxat syrlig historia i fullständig balansakt med ljuv frukt och exceptionell längd. (Brix Wine, 1800 fl.)

Domaine l’Aigle a Deux Têtes Côtes du Jura ‘les Clous’ Nature 2019, Frankrike, Jura, TSE 92626, 329 kr

Den tvehövdade örnen gör det igen. En underbar upplevelse fylld av äpple och citrus, örter och nötter i nosen och med ett komplext djup, fylligt fokuserat och helt torrt. Smaken är fyllig med ren frukt, brynt smör, valnötter och äpple i en sjungande syrlig eftersmak. (Pompette, 840 fl.)

Mastroberardino Neroametà Campania Bianco 2019, Italien, Kampanien, TSE 93859, 199 kr

Spännande vin på rödvinsdruvan aglianico här i en vit skrud. Initialt reduktiv doft av stall och hö samt en ton av vulkanisk umami. Grapefruktsyrlig, blommig och örtig med driv i syran. Fräsch, krispig och slank. Ett udda och spännande vin som många borde prova. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

L’Archetipo Verdeca Sette Lune 2019, Italien, Apulien, TSE 93906, 199 kr

Bidodynamiskt med influencer av Masanobu Fukuokas odlarfilosofi på lokala och högintressanta druvan verdeca. Ett orangevin som trots den långa skalmacerationen på ‘7 månar’ är väldigt lätt i sin struktur. Blommande och växtrik, pomerans, apelsin och aprikos, örter och citrus och röda äpplen. Komplex men lätt i sinnet. Driv i syra, pigg och frisk, citruszestig med efterlängtade inslag av clementin och grapefrukt. (Panache, 2400 fl.)

La Choza de Callejuela 2019, Spanien, Jerez, TSE 92030, 199 kr

Återigen får vi spå vad Jerez och palomino fino har för för framtid  när det gäller stilla icke-fortifierade vita viner. En mini-Sherry med noterbara oxidativa toner, torkad frukt och curry. Läskande syra, fet struktur och tät textur men ändå något spretig. Intressant men kanske inte riktigt 100 % sammansatt. Spännande köp för den som vill hänga med i hipstersvängarna. (Terroir, 800 fl.)

Castell d’Encus Thaleia Brisat 2018, Spanien, Katalonien, TSE 90236, 259 kr

En blend på sauvignon blanc och semillon odlade och skördade i Katalonien måste man ju bara undersöka, framför allt om det kommer från gamla munkars odlingar högt uppe i bergen och med Raül Bobet vid spakarna. Syrlig och nötig doft inslag av fat och lätt stenflintsrökig mineral. En fin rondör i kroppen, floral, blommig och örtig med hög frisk syra, massor av citrus och gröna örter. På 1100-talet karvade munkarna ut nio jäskar i berget (med kapacitet för 2-8 ton druvor) för att kunna jäsa sina viner i ett kretslopp styrt av tyngdlagen. Dessa använder Raül och hans team än idag.(Tryffelsvinet, 420 fl.)

RÖTT VIN

Le Roc La Folle Noire d’Ambat 2019, Frankrike, Fronton, TSE 93657, 129 kr

Ekologiskt odlad negrette med den lite kontroversiella etiketten och namnet. Besksyrlig doft, medryckande rödbärig där syrliga bär som rönnbär och lingon svalkar och nypon och rosor värmer. Knastertorrt avslut med varm frukt i bra längd. Negrette är en tuff druva för den som söker lite motstånd. Bra pris för ett udda vin som jag tipsat om vid tidigare årgången 2018. (Picky Drinks, 3600, fl.)

Château Thivin Côte de Brouilly Les Sept Vignes 2019, Frankrike, Beaujolais, TSV 95360, 220 kr

Seriöst men charmigt från topproducent i Beaujolais. Ljus transparent gamay från sju olika vingårdar om totalt sju hektar – Clos Bertrand, La Chapelle, Les Griottes, Godefroy, L’Héronde, Henri och Les Fournelles. Friskt rödbärig, fokuserad och koncentrerad, josig med struktur i både syra och tannin, riktigt snyggt, ja och gott! (Pompette, 1200 fl.)

Domaine Dugois Les Trias Trousseau 2019, Frankrike, Jura, TSE 92906, 189 kr

Trousseau odlad med biodynamiska förtecken där man arbetar aktivt med den biologiska mångfalden i vingårdarna, naturligt och hantverksmässigt. Insmickrande parfym av färska jordgubbar och hallon, örter och lakrits. Torr och stram komplexitet med driv i syra och läcker fruktighet i sjungande avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

Domaine Claude Riffault Sancerre Rouge La Noue 2019, Frankrike, Sancerre, TSE 92870, 289 kr

Ekologiskt och Biodynamiskt odlad pinot noir. Det enda röda vinet som görs på gården som annars är mycket framgångsrika med sina underbar viner på sauvignon blanc. Och, det är minsann inte sämre här. Djup elegant parfym, mörka röda bär, fylligt och lent, koncentrerad komplexitet och elegans. Mjuk och örtig med fudgekola, svartvinbär och mörka plommon, jordgubb och sandelträ i fin längd. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

Domaine des Roches Neuves Terres Chaudes 2019, Frankrike, Loire, TSE 93097, 299 kr

Biodynamiskt odlad cabernet franc från Saumur med otrimmade stockar med elegans och klar fruktighet som resultat. Mörka röda bär, rökig mineral och grusplan direkt i nosen. Syrligt och stramt rödbärigt med fin struktur och tuggiga tanniner. Grönkartig i avslutet som kan behöva lite luft eller lagring. (Vintedge, 600 fl.)

Levet Côte Rôtie Améthyste 2018, Frankrike, Rhône, TSE 93876, 559 kr

Exklusiv syrah från den stekta sluttningen Côte Rôtie i nordligaste norra Rhône. Elegant parfymerat med toner av köttiga körsbär, chark och färska örter, fat och torkade kryddor. Fylligt och kraftfullt med lakritstoner och mörkt köttig frukt, svartpeppar och rökiga charkuterier. Mycket gott! (Johan Lidby, 180 fl.)

M. Chapoutier, Pie VI, 2017, Frankrike, Chateauneuf-du-Pape, TSE 93855, 429 kr

Ekologisk och biodynamisk påve på största del grenache men där en del syrah gett härligt kraftfull men ändå elegant frukt. Både vinifiering och lagring sker i cementtankar. Maffig doft av skogsbär, plommon, mörk choklad och körsbär, maffig struktur med frisk syra och klättrande torra tanniner. Härlig längd, en höstgrytornas bästa vän. Chapoutier må vara en gigant i Rhône men de gör ändå personliga och ärliga viner. (Lively Wines, 480 fl.)

Château Pesquié Quintessence Rouge 2019, Frankrike, Ventoux, TSE 94035, 199 kr

Biodynamiskt odlad syrah och grenache från 50+ år gamla vinstockar i mer nordlig rhonestil än sydlig läget till trots. Ventoux är på gång och har ett ganska eget och unikt mikroklimat som man börjat notera och dra nytta av i området. Mörkt svartbärig doft, kryddig och köttig med inslag av björnbär och skogsbär. Fylligt med fräschör, varmfruktigt välstrukturerat med ett kryddigt och eldigt avslut. (Vinunic, 1200 fl.)

Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2015, Italien, Kampanien, TSE 93858, 399 kr

Vulkanisk aglianico från Taurasi ett riservavin med massor av personlighet och karaktär. Mörka körsbär, parfymerad tyngd, tjurnacke och kraft. Det är fullständigt koncentrerat och fokuserat med fat och köttiga körsbär, tjurblod, stramt strävt och maffigt som kräver en del protein till bords. Avslut i vanilj och fat. Ett vin för den som vurmar för Neapels temperament. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

Luigi Spertino Grignolino d´Asti 2020, Italien, Piemonte, TSE 92548, 229 kr

Ljust ljust röd transparent, rosendoftande, läskande vin på lokala druvan grignolino från en liten familjegård i Asti. Floral med friska röda bär, josig och elegant men med både djup och stram struktur, gnuggiga tanniner och frisk floral syrakick, gott! (Dryckesbutiken, 600 fl.)

Tenuta delle Terre Nere Moganazzi 1er Cru 2019, Italien, Sicilien, TSE 93923, 399 kr

Körsbär, rosor och viol med stramt, tuffa tanniner, hög syra, grönörtigt och rödbärigt. Nerello mascalese med endast 2 % nerello cappuccio från nyligen införskaffade vingården på 2 hektar och endast den tredje årgången från Moganazzi och händerna på Marco de Grazia. Moganazzi anses tillsammans med Guardiola, och Santo Spirito vara den finaste Crun inom Castiglione di Sicilia som är den största byn på norra sidan av Etna. Den brant terrasserade vingården ligger på knappt 700 meters höjd och är planterad med 80 år gamla vinstockar. (Vinovativa, 360 fl.)

Barolo Giacomo Fenocchio 2017, Italien, Piemonte, TSE 94215, 319 kr

Inbjudande frisk flirtig aromatik, en parfym av rosor, körsbär, nypon och örter. Ännu ung visar årgången potential och det vinet vilar ännu på den mer gröna sidan med örter, gräs och grönstjälkighet i en torr stram och friskt syrlig bärkompott av körsbär och jordgubbar. Tuggiga tanniner hänger kvar i en annars syrafrisk och finstämd klang. Ofantligt gott redan nu efter en rejäl luftning, men kommer utlösa en storm av magi efter några års lagring. (Agrell & Hartley, 2400 fl.)

Olivier Riviere Gabaxo 2018, Spanien, Rioja, TSE 92033, 177 kr

Ung och modern Rioja från vinmakarhänderna på en fransos som spelar ekologiskt utan certifikat i Spanien, Olivier Rivieres viner har vi skrivit om många gånger tidigare. Mörkbärigt och blåfruktig i stram struktur, tannintät men med frisk josig syra och lätt känsla i texturen. Ett värmande långt avslut smeker det generösa priset medhårs. Gabaxo är i år en blend av garnacha och tempranillo. (Brix Wine, 1800 fl.)

Ata Rangi Pinot Noir 2018, Nya Zeeland, Wairarapa, TSE 95425, 449 kr

Det är ingen hemlighet att Ata Rangi är vida kända över världen för sauvignon blanc. Deras pinot noir ligger inte långt efter och med ett urval från en del av de äldsta vingårdarna i Martinborough planterade med den mytomspunna abelklonen, tagen från Bourgogne under mitten a 70-talet har man pinot av högsta klass. Mycket bärig och fruktig doft, jordgubb och röda vinbär med fattoner av sandelträ. Josig och läskande syra, torr stram textur, komplext, elegant, exklusivt och eget. (Vintedge, 480 fl.)

Land of Saints Central Coast Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 93608, 199 kr

Central Coast är adressen för Angela Osbourne som även ligger bakom A Tribute to Grace som vi tidigare provat och skrivit om här. Som den fantastiska grenacheodlare hon är var vi tillräckligt nyfikna på denna pinot att vi stack direkt till SB och köpte en flaska för att prova så Land of Saints var inte med i någon av journalistprovningarna som vi deltog i. Med traditionella och naturliga metoder och minimal intervention har vi här ett mycket prisvärt vin. Mycket bärig och mörkt fruktig doft med inslag av sandelträ och örter. Kryddigt och örtig men jordgubb och mogen röd frukt. Fin balans i syra och textur/struktur med mjuka tanniner i fullt koncentrerad bärig längd. What’s said of old is said in truth – Cornish proverb. (Budbreak, 1800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.