Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Piedirosso – en strumplös kärlek!

Piedirosso – en strumplös kärlek!

Bild på Åsa Johansson
Åsa Johansson Vinskribent & Olivoljeproducent

Lästid: 3 minuter

Piedirosso från Kampanien är en av Italiens äldsta druvsorter. Efter ett liv i skymundan får den idag äntligen den uppmärksamhet den förtjänar. Själv är jag helt i förälskad och vill helst inte dricka något annat just nu.

”Den heter Piedirosso för stjälkarna är röda, så när man plockar druvorna ser de nakna stjälkarna ut som röda fågelfötter”, säger en manlig medelålders italiensk journalist till mig.

Trots att jag inte frågat. Och trots att det är något jag redan vet. Suck.

Jag ignorerar kollegan med jag-svarar-även-om-ingen-frågat-syndromet. Istället drömmer jag mig bort. Det är ganska lätt där jag står och blickar ut över Neapels vackra havsbukt, medan Vesuvius vakar i bakgrunden. Jag tänker att piedirosso vore ett perfekt indiannamn. Rödfotingen. Ett namn som även skulle passa på mig eftersom jag alltid glömmer bort att ha solkräm på fötterna.

Men tvärtemot bleka svenskor med rosa fötter, eller galopperande indianflickor, så tycker inte piedirosso om att förflytta på sig. Den trivs bäst hemma i Kampanien och i liten mån i Lazio och Apulien, nere på den italienska klacken.

piedirosso_winetable

Länge var piedirossos öde att ge en hjälpande hand till Kampaniens röda stjärna, den stora tuffa tanninstarke aglianico. På samma sätt som canaiolo nero i Toscana får mjuka upp sangiovesedruvans hårda kanter. Men så för ett tiotal år sedan hände något. Man började satsa på att göra hundraprocentiga piedirosso i Irpinia, Ischia, Campi Flegrei och på vulkanen Vesuvius sluttningar.

Producenterna har också blivit mycket bättre på att förstå vad piedirosso behöver, både i fält och i källare. För det är ingen lätt druva att ha att göra med. Men lyckas man får man ett elegant och saftigt vin, med bär, lavendel och violdoft, medelhög frisk syra och medel- till låga tanniner. Piedirosso lägger jag i samma fack som Piemontes dolcetto eller en bra gamay from Beaujolais. I mitten på 1800-talet trodde man faktiskt att piedirosso var just dolcetto.

”Piedirosso är steril på de första sju, åtta skotten så rankan behöver mycket plats för att överhuvudtaget få någon frukt”, säger Paola Mustilli, från gården Mustilli. Hon gör en härligt fruktig piedirosso, som hon lagrar tio månader i terracottakärl.

I källaren gäller det att hålla koll på att must och vin får tillräckligt med syre för att undvika reduktion eftersom piedirosso är extra känslig mot just detta. Är druvorna inte perfekt mogna får vinet en otrevlig grön och bitter ton som producenterna blir allt bättre på att undvika. Positivt är däremot att piedirosso är resistent mot de flesta sjukdomar och överlevde vinlusen på många platser. I Campi Flegrei och på Vesuvius finns hundraåriga oympade stockar som ser ut som konstverk. Det finns även en mängd olika biotyper av piedirosso.

”Piedirosso från Taburno är mörkare till färgen medan vinerna från Campi Flegrei, Sannio och Ischia är ljusare i tonen”, berättar Paolo Cotroneo från gården Fattoria la Rivolta, i Taburno, strax utanför staden Benevento.

Hans piedirosso är utsökt. Det är ett mörkt elegant rubinrött vin med en massa mörka bär, viol, lavendel, mjuka silkiga tanniner omgivna av en härlig friskhet och där smaken ligger kvar länge i gommen. Ett vin jag alltid skulle vilja ha hemma.

Även den lilla vinregionen Campi Flegrei, strax utanför Neapel, gör eleganta piedirosso i den torftiga vulkaniska sanden. En favorit är gården Agnanum, vars piedirosso har ett djup och är så nyanserad att den sticker ut bland alla de andra.

Piedirosso höll på att försvinna eftersom den var så svår att odla när man föredrog druvsorter som gav högre skördeuttag.

”Vi får ut max 35 hektoliter vin per hektar utan att grönskörda”, säger Paolo Cotroneo från Fattoria La Rivolta.

Idag finns endast dryga 700 hektar med piedirosso i Kampanien. Förhoppningsvis blir det fler framöver. För rödfotingen är en ovanlig druva som det är väldigt lätt att förälska sig i. Till och med i strumplästen.

Mina favoriter:

ASTRONI, Campi Flegrei Piedirosso, Colle Rotondella, 2018

En lätt, ganska stram och tajt piedirosso jämfört med andra, där jordiga toner blandas med mörka bär, viol och sälta. www.cantineastroni.com

CANTINE DEL MARE, Campi Flegrei Piedirosso, Terrazze Romane, 2018

Elegant så det förslår, ljus rubinröd färg, fint behållen frukt, en massa mogna röda och mörka bär med lätt inslag av vanilj. Saftigt, långt härligt avslut.  www.cantinedelmare.it

mustilli_winetable

MUSTILLI, Sannio Sant’Agata dei Goti Piedirosso, Artus      2018

En mjuk, fruktig och saftig piedirosso med toner av kryddnejlika och vitpeppar, mjuka silkiga tanniner, som lagrats tio månader på terracottakärl. www.mustilli.com

AGNANUM, Campi Flegrei, Piedirosso, Sabbia Vulcanica, 2019

Intensiva dofter av björnbär, bigarråer, vinbärssylt, lavendel, elegant syrlighet och medelhöga eleganta tanniner och ett långt fruktigt avslut med inslag av sälta. Den balanserade syrligheten håller samman hela paketet. Så gott! www.agnanum.it

fattorialarivolta_winetable

FATTORIA La RIVOLTA, Taburno, Piedirosso, 2019

Mörk rubinröd färg, djupa toner av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar, viol, lätta mjuka tanniner, elegant friskhet och långt saftigt avslut. www.fattorialarivolta.it

 

 

 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.