Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaken i fokus på årets Oktoberfest

Smaken i fokus på årets Oktoberfest

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Gyllene, smakrikt, humlefriskt. Festernas fest står runt husknuten och det firar vi med hantverksbryggeriernas lokala tolkningar av denna mer traditionella ölstil. Här bjuds fyra festbier att njuta!

Festernas fest, som årligen lockar många miljoner människor till München, är inställd. Men festen, med över 200 år på nacken, har bara en liten paus. Redan nu laddar människor världen över för oktoberfestens come back – 18 september 2021.

I Sverige finns ingen anledning att misströsta (av just denna orsak). Systembolaget har ett stort sortiment och i de flesta regioner i landet går det att välja en lokal tolkning. Gör det! Oktoberölet, ofta en märzen, är årets första höstmånad ölifierad. Den gyllene, karamellrunda lagern med sin lilla sötma och försiktigt värmande alkohol älskar säsongens smörstekta karljohansvampar, umamistinna krabbor, viltkött och mustiga höstgrytor. Våra mindre hantverksbryggerier gör fantastiska tolkningar av denna mer traditionella stil.

Så låt smakerna stå i centrum denna oktoberfest covid-style. Märzen är en fantastisk ölstil att njuta av precis just nu.

Höstbärtzen_winetable

Höstbärtzen från Klackabacken, nr 35028, 33 cl, 5%, 23:90 kr

Höstbärtzen har gjort en av årets finaste tolkningar med en gyllene färg, rund och smakrik munkänsla där de karamelliga tonerna snyggt får träda fram, med försiktig beska som balanserar. Pigg kolsyra som ger friskt avslut trots en avslutande sötma.

Oktoberfest_Winetable

The Oktoberfest från Remmarlöv Gårdsbryggeri, nr 11227, 33 cl, 5,3%, 21.90 kr, EKO

Ett balanserat och lättgillat öl där malten får ta tydlig plats med eleganta rostade toner som avlöses med en frisk och integrerad humlefräschör som bidrar till ett relativt torrt helhetsintryck. Från bryggeriet finns också en ”Festbier” som är ljusare och med lägre beska.

MagnebergsMärzen_winetable

Magnebergs Märzen från Gamla Enskede Bryggeri, nr 34970, 33 cl, 5,5% 26:90 kr, EKO

Det öl som kanske mest påminner om en riktigt traditionell märzen. Ljust brun med rik maltkropp som nästan drar åt en försiktig rökighet. Stor smak som hänger kvar länge. Njut till höstgrytan.

Rauchmärzen_winetable

Rauchmärzen is the coolest German word ever från Hyllie Bryggeri och Nyköping Brewing Co, nr 35068, 44 cl, 5%, 39:90 kr

Märzen med rökig tvist när skånebryggeriet Hyllie och nystartade Nyköping Brewing Co kokade ihop ett oktoberöl. Röken är påtaglig men snyggt balanserad av den medelstora, rund maltkroppen och helheten är direkt elegant. Viltkött på grillen eller ett långkok på spisen och hösten kan komma.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.